Ilmasilta yli Atlantin

Lähdössä

Uusi manner on vetänyt suomalaisia puoleensa jo siirtomaa-ajoilta. Vuosisatojen aikana sinne on lähdetty vuolemaan kultaa, hakemaan turvaa ja parempaa elämää mitä kotimaa on pystynyt tarjoamaan. Lajin emämaana Yhdysvallat on vetänyt puoleensa myös amerikkalaisen jalkapallon pelaajia. Hyvät pelitaidot ovat mahdollistaneet opiskelun ja tarjonneet mahdollisuuden tavoitella Eldoradoa, amerikkalaisen jalkapallon ehdotonta huippua NFL:ssä. Liigan portteja ovat jo kolkutelleet. mm. Michael Quarshie ja Seppo Evwaraye.

Luontaisin tie liigaan on yliopistojen kautta. Yksi tie huippuyliopistoihin vie joskus alemman tason Junior Collegen kautta. Tätä reittiä on edennyt tukku suomalaisia korkeimmalle yliopistotasolle, viimeisimpänä Chris Mulumba University of Coloradoon ja Ville Valasti Eastern Michigan Universityyn.

Tuoreimpana lähtijänä Roostersin puolustuksenlinjasta Roope Lindfors suuntaa jo ennen juhannusta Kalifornian Oaklandissa sijaitsevaan Laney Collegeen.

Mikä saa lähtemään ja minkälaisissa tunnelmissa lähdet?

– Ajatus jenkkeihin lähdöstä heräsi synkkinä ja sateisina marraskuun päivinä Kukko Mobin studiolla. Varsinainen päätös lähdöstä tapahtui maaliskuussa. Suomalaispelaajien menestys, uudet haasteet ja Kalifornian kulttuuri motivoi suuresti aloittamaan hakuprosessin. Mentorini Ilari Nikku ja Esa Vanhoja auttoivat runsaasti, jotta prosessi saatiin käyntiin. Heidän tukensa on ollut merkittävä läpi koko hakuprosessin.

Mitä akateemisia ja urheilullisia tavoitteita olet itsellesi asettanut?

– Akateemiset tavoitteet ovat suorittaa tutkinto, joka tukisi tämän hetken sosiaalialan opintojani sekä selviytyä englannin kielestä. Urheilulliset tavoitteet ovat selkeät, eli saavuttaa heti paikka aloittavassa puolustuksessa, kun syksyllä pelit alkavat. Sen jälkeen voidaan haaveilla stipendeistä. Helsinki Roosters ja maajoukkuetoiminta ovat valmistaneet minua hyvin urheilullisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Loppu on enää itsestä kiinni.

Roope Lindfors, 99, 2016

Helsinki Roosters toivottaa Roope Lindforsille menestystä niin opinnoissa kuin urheilun parissa!

Tulossa

Jäämäpuolelle Roosters ei jää, sillä kaksi nuorta pelaajaa saapuu lukio-opintojensa ääreltä takaisin Vaahteraliigaan. Myös Michael Quarshien ja Seppo Evwarayen yliopisto-opintoja edelsi lukion läpikäynti Yhdysvalloissa.

Jo viime kesänä Vaahteraliigassa Roostersin puolustuksenlinjassa pelannut Dennis Ilmelä on saanut opinnot lukion osalta päätökseen New Yorkin osavaltion Pawlingissa sijaitsevassa Trinity-Pawling Schoolissa.

Minkälaiset tunnelmat palata takaisin Suomeen ja Roostersiin?

– Hyvillä fiiliksiä palaa Suomeen ja Roostersiin, kun tietää että on puristanut aikalailla kaiken irti viimeisistä vuosista.

Mitä suunnitelmia Jefu-kauden jälkeen?

– Jossain vaiheessa pitäisi eksyä inttiin, niin ajattelin suorittaa sen.

Dennis Ilmelä oikealla Vaahteramaljan jälkeen 2016 Karri Pajarisen seurassa. Kuva Salla Lahti,

Helsinki 69ersissa pelaamisen aloittanut ja viimeksi Vantaan TAFTia edustanut Otto Laakkonen suorittaa myös lukiotaan USA:ssa. Potkaisijan paikalla pelaavalla Laakkosella on opiskellut Massachusettesin Byfieldissä sijaitsevassa The Governor’s Academyssä.

Minkälaiset tunnelmat palata takaisin Suomeen ja siirtyä Roostersiin?

– Olen todella innoissani tulevasta kaudesta ja olla takasin Suomessa. Odotan hyvää kautta Roostersien kanssa.

Mitä suunnitelmia Jefu-kauden jälkeen?

– Suunnitelmat kauden jälkeen on lentää takaisin Massachusettesiin ja pelata viimeisen High School Jefu-kauden.

Tervetuloa takaisin Suomeen ja Roostersiin Dennis ja Otto!

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti