Kohti Vaahteraliigaa 2017: Loppukiri edessä

Talvi taittunut

Syksyllä alkanut harjoituskausi alkaa lähetä loppuaan. Viimekaudesta muuttunut joukkue on harjoitellut Talin jalkapallohallissa ja Eläintarhan juoksuputkessa. Puolustuksen linjan Lauri Vainio on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Talven harjoittelujakso on sujunut henkilökohtaisesti paremmin kuin vuosiin. Tuntuu, että olen ollut näin hyvässä fyysisessä kunnossa viimeksi vuonna 2014, kun voitimme Roostersin kanssa IFAF Champsionship Leaguen. Loukkaantumisia ei ole tullut, mikä on edesauttanut huomattavasti kehityksessä. Ainoastaan yksi flunssajakso häiritsi kauteen valmistautumista juuri ensimmäisen Klaukkalan leirin aikaan, mistä syystä se jäi itseltä välistä.

– Kehitys ei tosin ole tullut ilman kovaa työtä. Talvikauden harjoitusohjelmaan on kuulunut neljät treenit joukkueen kanssa sekä kolme henkilökohtaista voimatreeniä. Iso kiitos myös Verstas Helsingin Mikalle, joka on auttanut meitä kehonhuoltoon liittyvissä asioissa talven aikana, hän kiittää.

Myös Lasse Kankaanpää puolustuksen linjasta näkee talven sujuneen hyvin.

– Talven harjoittelu sujui odotetusti; juoksuharjoittelussa on lähdetty hakemaan terävyyttä ja räjähtävyyttä ja joukkueharjoituksissa on menty pelinomaisempaan suuntaan. Aiempia vuosia kapeammasta pelaajaringistä huolimatta harjoitusten laatu ja osanotto on säilynyt pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Pelaajien kunto näyttää olevan myös kohdillaan, joista kiitos kuuluu Roni Salosen vetämille kunnonkohennus harjoituksille.

Keskushyökkääjä Esa Vanhoja on pystynyt harjoittelemaan pitkästä aikaa kunnolla läpi talven.

– Omalta osalta talvi on ollut aika erilainen verrattuna edelliseen talveen jolloin en pystynyt treenaamaan ollenkaan. Yleisesti olen saanut itseni parempaan kuntoon viime kauteen verrattuna, kun olen päässyt treenaamaan enemmän. Nopeutta on tullut jonkun verran takaisin, vaikka vielä on töitä tehtävänä sen kanssa. Pienet loukkaantumiset ovat aiheuttaneet minulle ongelmia läpi talven, mutta kovalla työllä niistäkin on selvitty. Onneksi meillä on myös hyvät ja asiantuntevat trainerit Roostersissa. Heistä on ollut iso apu paikkojen saamisessa kuntoon. Myös viime kaudella hajonnut olkapää alkaa myös olla jo hyvässä kunnossa.

Joukkueen valmennuksessa ja pelaajistossa tapahtuneet muutokset ovat myös tuoneet uusia kuvioita Roostersin pelisuunnitelmiin. Vanhoja toteaa tulevan Northern European Football Leaguen tuoneen omat haasteensa kuvioiden hiomiseen.

– Meillä on hyökkäyksessä tänä vuonna uusi systeemi jota olemme ajaneet sisään talven ajan, ja pakko sanoa että olemme tehneet hyvää työtä sen kanssa. Aikataulu vähän kiristyi yllättäen kun menemme mukaan NEFL-sarjaan ja eka peli onkin yli kuukautta aiemmin, mutta olemme onnistuneet ”kirimään kiinni”. Pääsimme ensimmäiseen kunnon testiin Klaukkalan leirillä helmikuussa ja näyttää siltä että alamme olla iskukunnossa.

Hän näkee kuitenkin harjoittelun sujuneen hyvin ja kiittelee myös valmennusryhmän toimintaa.

– Vaikka systeemi on periaatteessa kokonaan uusi, se on ollut helppo omaksua joukkueena kun joka pelipaikalla on kovia sitoutuneita pelimiehiä ja kaikki pelaavat hyvin yhteen. Coach Koikkalainen ymmärtää meitä pelaajia ja meidän vahvuuksia hyvin ja hän on saanut nopeasti uuden hyökkäyksen toimimaan.

AFWB

Amerikkalaisen jalkapallon hiljaista talvikautta väritti American Football Without Barriers-leiri. Lasse Kankaanpää keräsi hyviä vihjeitä leiriltä.

– AFWB:n leirillä päästiin maajoukkueringin kanssa treenaamaan NFL-pelaajien opastuksella. Ensimmäinen puolisko treenistä oli ketteryysharjoittelua ja leikkimielistä kilpailua ja toisella puoliskolla pääsimme pelipaikkakohtaisiin yksityiskohtiin. Ainakin puolustuksen linjassa saimme todella hyviä käytännön vinkkejä ja myös hyvää asennoitumiseen liittyvää valmennusta.

NFL-pelaajien esitykset antoivat Lauri Vainiolle hyvän vertailukohdan omaan tekemiseen.

– AFWB:n leirillä oikeasti vasta huomasi, miten kovassa fyysisessä kunnossa NFL-pelaajat oikeasti ovat. Kun kävimme leirin aikana harjoitteita läpi, huomasin, että he treenaavat aivan samoja asioita kuin mekin ja keskittyvät harjoituksissa samoihin perusasioihin. Yksi merkittävä asia mikä tekee heistä kovia urheilijoita, on juurikin se fyysinen kunto. Jos haluaa olla kova jenkkifutari ja urheilija, oikea fysiikkaharjoittelu kauteen valmistautuessa on ensiarvoisen tärkeää.

Game Face ready?

Kauden ensimmäinen peli on heti huhtikuun alussa Uppsala89ersiä vastaan. Lasse Kankaanpää arvelee valmistautumisen otteluun vaativan varautumista odottamattomaankin.

– Peli lienee molemmille joukkueille kauden ensimmäinen, joten valmistautuminen on hieman hankalaa. Puolustuksemme mukautuu kuitenkin hyvin kaikkeen mitä vastustajalta voi odottaa, joten matsiin voidaan lähteä luottavaisin mielin. Vanhempien scouttimateriaalien perusteella vastustajan taso näyttäisi olevan hyvän Vaahteraliiga-jengin tasolla, joten odotettavissa on tasapäinen vääntö!

Lähestyvä peli on näkynyt Esa Vanhojan mukaan jo jonkun aikaa joukkueen harjoituksissa ja hän odottaa tahdin tiivistyvän tulevina viikkoina.

– Uppsala-peliin on tosiaan enää pari viikkoa aikaa, mikä on näkynyt myös treeneissä, temmon kiristymisenä. Ja se varmasti kiristyy lähiviikkoina entisestään. Nämä viimeiset viikot hiomme vielä pikkuasiat kuntoon, ja viikonlopun leiristä eteenpäin keskitymme täysin Uppsalan voittamiseen.
Treeneissä ei käytetä enää niin paljon aikaa henkilökohtaisten taitojen kehittämiseen, vaan käydään läpi ja harjoitellaan pelisuunnitelmaa. Myös kroppa on saatava pelikuntoon, ja salilla ja juoksutreeneissä keskitytään enemmän räjähtävään voimaan ja herkkyyteen tässä vaiheessa. Uskon että maaliskuun lopussa olemme 100 % valmiina pelaamaan ja kaikki osaavat pelisuunnitelman täydellisesti.

– Koko joukkueella on kova motivaatio näyttää että kuulumme Euroopan huipulle, Vanhoja painottaa.

Kauden lähetessä harjoittelu terävöityy, eikä Lauri Vainio aio unohtaa tärkeää yksityiskohtaa.

– Henkilökohtaisella tasolla oma voimaharjoittelu kevenee ja terävöityy kauden lähestyessä. Vielä muutamat treenit joukkueen kanssa ja sitten taas mennään! Pitää pikkuhiljaa alkaa opettelemaan game face-ilmettä.

Helsinki Roosters kohtaa ensimmäisessä Northern European Football Leaguen ottelussa Uppsala 86ersin Käpylän Velodromilla 1.4.2017 kello 12:30.

Teksti: Pekka Lylyharju

Kuvat: Jarmo Vehkomäki