Kohti Vaahteraliigaa: Vastassa Varsinais-Suomi ja Uusimaa

Turku Trojans

Roostersin viimekauden välierävastustaja Turku Trojansin päävalmentajana tulevalla kaudella toimii harvoihin suomalaisiin NFL-portteja kolkuttaneisiin pelaajiin kuuluva Karri Kuuttila. Vaikka Trojansista on pelaajia siirtynyt toisiin joukkueisiin, on joukkueeseen jäänyt tukku kovia kotimaisia pelimiehiä mm. Ville-Valtteri Suojanen ja potkaisija Joni-Petteri Malka.

Pelinrakentajana hyökkäystä johtaa Delawaren I-divisioonan yliopistojoukkueessa pelannut Gilbert Rivera. Suomalaista pelaajarunkoa on vahvistettu keskushyökkääjä Josh Qezazalla. Hänen listaltaan löytyy NCAA I-divisioonan Brigham Young ja Fresno State yliopistot. Useana vuotena Trojansin pelitapaan kuulunut voimakas juoksupeli löytyykin Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kari Titolan odotuslistalta.

– Trojansilla ja Butchersilla on luultavasti molemmilla vahva juoksupeli. Turku voi luottaa kokeneeseen hyökkäyksenlinjaan ja rakentaa hyökkäyksensä juoksun ympärille, täydennettynä play action-peleillä. (Hämätään ensin juoksua, jonka jälkeen heitetään.)

Hyökkäyksen koordinaattori Mikko Koikkalainen on merkannut tutut nimet vastustajan joukosta, mutta hän löytää sieltä myös tuoretta voimaa.

– Turku on mielenkiintoinen vastustaja. Minulla ei ole mitään käsitystä kuka puolustusta vetää, joten arvailun varassa mennään sillä osalla ennen pelejä. Pelaajistossa on monia huippupelaajia. Ilkka Koiranen, Suojanen ja Seikko Vennelä ovat monelle tuttuja, mutta seuratkaa ennen kaikkea Heikki Toivolaa. Siinä on kovan luokan nuori pelaajaa.

– Lähimenneisyyden perusteella uskon Trojansin olevan hyvä joukkue. Pelaajat ovat pelanneet yhdessä pitkään. Ei ole väliä kuka heitä valmentaa tai ketkä ovat heidän vahvistukset, he tulevat aina kamppailemaan. En tiedä vielä paljoa heidän valmennuksestaan, mutta uskon että he tuovat joukkueensa voittamaan, joten meidän pitää olla valmiina, päävalmentaja Marquette Floyd varoittaa.

Roosters kohtaa Anders Trojansin sarja-avauksessa 6.5. Turun Yläkentällä. ja 7.8. Helsingin Velodromilla

Porvoo Butchers

Viimekausi oli porvoolaisille pettymys. Alkavalle kaudelle joukkueen päävalmentajaksi on värvätty Jimi Roiko. Butchersiin on myös palaamassa kova nippu kotimaisia pelimiehiä. Vaasassa pelanneen laitahyökkääjä Phung Nguyenin ja Swarco Raidersin hyökkäyksenlinjassa pelanneen Arttu Tennbergin lisäksi Roostersista viimekauden pelannut tukimies Sebastian Karbin palaa kasvattajaseuraansa.

Pelinrakentajaksi saapuu Italian Bergamo Lionsissa viimekauden pelannut Jordan Moore ja juoksuvoimaa lisää slovenialaisessa Ljubljana Silverhawksissa siirtyvä keskushyökkääjä Darion Hall. Vahvan juoksupelin lisäksi Kari Titola odottaa myös näyttävää heittopeliä porvoolaisilta.

– Porvoolla on paljon potentiaalia hyökkäyksessään tänä vuonna paluumuuttajien takia. Heidän taitavilla laitahyökkääjillä on vuosi lisää kokemusta, joten voimme odottaa heiltä paljon.

Mikko Koikkalainen on huomioinut suomalaispuolustajien lisäksi puolustuksen amerikkalaisvahvistuksen, tukimies Troy Roachin.

– Porvoon puolustus on varmasti aggressiivinen ja monipuolinen. Heillä on pari nuorta tukimiestä, keiden otteita seuraan mielenkiinnolla. Amerikkalainen tukimies näyttää myös varsin mallikkaalta pelaajalta filmillä. Niko Roikon paluu on varmasti iso asia. Olen pitänyt Nikoa Suomen parhaana safetynä (taimmaisena takapuolustajana) terveenä ollessaan.

Marquette Floyd odottaa Butchersin pelaavan paremmin kuin viimekaudella.

– Butchersilla on myös kokemusta voittamisesta. Ei ehkä niinkään parina viime kautena, mutta heillä on vahva runko omia pelaajia. Uuden pelinrakentajan myötä tulee olemaan jännittävää seurata heitä ja meidän pitää tosiaan olla valmiina kaikkia joukkueita vastaan.

Roosters kohtaa Porvoo Butchersin kotonaan Velodromilla 12.6. ja vieraissa Porvoon Keskuskentällä 22.7.

Teksti: Pekka Lylyharju

Kuvat: Jarmo Vehkomäki, Salla Lahti