Northern European Football League: Finaali

Pohjolan parhaat kohtaavat

Northern European Football Leaguen huipennuksessa kohtaavat Ruotsin ja Suomen viime vuosien hallitsevat mestarit. Carlstadilla on takataskussa seitsemän peräkkäistä ja Roostersilla viisi peräkkäistä mestaruutta. Joukkueet ovat aikaisemmin kohdanneet kahdesti, 2014 ja 2015, IFAF Europe Champions Leaguen lohkovaiheessa. Kumpikin voitti lohkovaiheen ottelun kotikentällään edeten lopulta Champions Leaguen voittoon.

Kauden aikaisemmissa otteluissa Roosters on kolmasti saanut vastaansa kauden ensimmäisen pelin pelaavan joukkueen. Otteluihin valmistautuminen onkin ollut enemmän kokemusperäistä ennakointia, kuin suunnitelmallista vastustajan analysointia. Kauden toistaiseksi tärkeimpään otteluun on ollut saatavissa videomateriaalia tulevasta vastustajasta tukemaan päävalmentaja Marquette Floydin valmennusryhmän pelisuunnitelman laatimista.

– Meillä on filmiä heistä ja valmistaudumme kuten mihin tahansa peliin. Laadimme pelisuunnitelman perustuen heidän pelitapaansa, heidän taipumuksiinsa ja heidän heikkouksiinsa. Käytämme myös enemmän harjoitusaikaa ollaksemme varmoja että käymme läpi kaiken, Floyd kuvaa finaaliin valmistautumista.

Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen saa vastaansa erittäin vahvasti pelanneen ruotsalaispuolustuksen. Ruotsin mestaruussarjassa Crusadersia vastaan on tehty keskimäärin vain kahdeksan pistettä.

– Carlstadin puolustus on todella vahva ja monipuolinen. Siitä on hyvin vaikea löytää varsinaisia heikkouksia. Heillä on vakaa pelisuunnitelma ja hyvät pelaajat toteuttamassa sitä. Välillä pelaavat hyvinkin varmaa peittoa ja tuovat ainoastaan neljä pelaajaa pelinrakentajan kimppuun ja välillä ovat hyvinkin aggressiivisia. Silloin blitziä (yksi tai useampi puolustaja pyrkii ryntäämään aloituslinjan yli taklaamaan pallonkantajaa) tulee lähes joka puolelta. Jopa kulmapuolustajia pitää tarkkailla näiden varalta.

Videolta Koikkalainen kartoittaa vastustajan puolustuksen maneerit, jotta niihin pystytään vastaamaan pelikentällä. Muutama pelaaja on vastustajan riveistä jo osunut silmiin.

– Meidän pitää yrittää löytää heidän tendenssit ja olla kartalla mitä milloinkin on syytä varoa. Pelaajista puolustuksenlinjan Olof Flemström on kovan luokan pelaaja. Takakentältä nuori Daniel Gunnarsson on noussut filmillä vahvasti esiin, todella mielenkiintoinen ja lupaava pelaaja.

– Carlstadin puolustus hyötyy myös hyvin paljon heidän omasta hyökkäyksestään. He ovat käytännössä lähes koko ajan olleet johtoasemassa, minkä johdosta pääsevät olemaan todella arvaamattomia kutsuissaan. Kova haaste tiedossa, odotan innolla kuinka pystymme heidät haastamaan, Koikkalainen ennakoi sunnuntain kamppailua.

Carlstadin hyökkäystä useana vuonna johtanut pelinrakentaja Anders Hermodsson on siirtynyt muualle, mutta vastassa oleva pelinrakentaja Philip Juhlin ei paljoa jää taidoissa jälkeen.  Puolustuksenkoordinaattori Kari Titola puolustus saa vastaansa keskimäärin 50 pistettä ottelua kohden tehneen Crusaders-hyökkäyksen.

– Carlstadin hyökkäys on erittäin tasapainoinen. Heillä on vahva juoksupeli, jolla he käytännössä jyräävät Ruotsin liigassa kaikkien yli. Lisäksi heittopuolelta löytyy Ruotsin maajoukkuemiehiä (mm. #84 Jacob Dahre). Pelinrakentaja on myös Ruotsin maajoukkueessa tasaväkisesti Hermodssonin kanssa pelaava, USA:ssa ikänsä asunut, Juhlin. Hän on parempi heittohyökkäyksen johtaja kuin Hermodsson, mutta pienikokoisempana ei ihan yhtä kova juoksu-uhka.

Vastustajan pysäyttämiseksi puolustuksen on oltava hereillä ottelun alkuvihellyksestä lähtien Titola korostaa.

– Haastetta siis riittää jokaiselle kentällä olevalle puolustajalle. Carlstadilla tuntuu olevan tapana yrittää shokeerata vastustajansa pelin alkuun. Joko erikoisilla muodostelmilla, tai juoksuhämäyksellä, jonka jälkeen haetaan pitkää heittoa. Tässä siis ensimmäinen asia joka heiltä täytyy ottaa pois. Sen jälkeen täytyy järkyttää heidän talonsa perusteita pysäyttämällä juoksupeli ja pakottaa heidät tukeutumaan heittopeliin.

Kovin peli tähän asti

Joukkueen kapteenistossa on tapahtunut muutoksia kun vanhan vamman kuntoutuksessa tapahtunut takapakki pitää kapteeniksi valitun keskushyökkääjä Esa Vanhojan poissa Vaahteraliigakentiltä. Vanhojan tilalle kapteeniksi on nimetty hyökkäyksenlinjassa pelaava Richard Laine. Laine toteaa tehtävän nostavan oman tekemisen ja esiintymisen vaatimustasoa, voidakseen toimia esimerkkinä kanssapelaajille.

– Tehdään vielä lujempaa kuin aikaisemmin töitä. Ollaan esimerkkinä muille ja sitä kautta nostetaan koko joukkueen tasoa. Itse pitää löytää vielä viisi pinnaa joka hommaan tekemiseen lisää, eli tehdään täysiä vielä enemmän kuin aikaisemmin.

– Sieltä on tulossa ilmeisen monipuolinen puolustus. Linja tekee paljon stuntteja (linjapuolustaja blokkaa viereisen linjapuolustajan kohdalla olevan hyökkäyksen linjapelaajan, jolloin blokkaavan linjapuolustajan kohdalle syntyy aukko toisen linjapuolustajan yrittää päästä hyökkäyksen linjasta läpi), tukimiehet blizaa paljon sinne sekaan, eli siellä saa olla tosi hereillä niitten kanssa. Pitää paljon katsoa videolta, mitkä ovat heidän lempijuttuja ja koettaa noukkia niitä pois, Laine suunnittelee vastustajan varalle.

Liikaa hän ei aio ajatella vastustajan tekemistä.

– Muuten lähdetään ihan samalla kaavalla kuin normaalisti. Enemmän keskitytään siihen omaan tekemiseen. Kun se on omalla tasolla, niin sitä kautta löytyvät avaimet voittoon.

Pelinrakentaja Brandon Connette on valmis lähtemään uudelleen Ruotsiin.

– Olen todella innoissani ottelusta. Meillä on ollut mahdollisuus katsoa joitain Carlstadin videoita. Katsoimme niitä jo valmistautuessamme toiseen Upsalan peliin, koska he olivat jo pelanneet toisiaan vastaan. He hoitavat hommansa tällä hetkellä Ruotsin liigassa ja on hienoa päästä haastamaan heitä ja vähän näyttämäänkin heille.

– Ottelusta tulee tiukempi peli kuin aikaisemmista peleistämme ja erittäin kova peli. He ovat erittäin hyvä joukkue, joten luulen että nähdään paljon pisteitä, Connette veikkaa.

– Crusaders on hallitseva Ruotsin mestari, eikä voi odottaa kuin kovinta peliä tähän asti mitä tullaan pelaamaan. Heidän hyökkäys on tosi kovassa iskussa ja osaa käyttää kenttää hyvin hyväkseen. Jääköön valmistautuminen vielä salaisuudeksi, mutta ei ainakaan siitä jää kiinni, tukimies Santtu Äyräväinen ennakoi arvoituksellisesti.

Finaalin arvoista pelaamista

Sunnuntain panoksena on Pohjolan seurajoukkueiden mestaruus. Ottelun voittaja kohtaa myöhemmin kesällä Central European Football Leaguen voittajan. Päävalmentaja Marquette Floyd uskoo näkevänsä finaalin arvoista pelaamista.

– Odotan mestaruusottelulta hyvää, kovaa kamppailua.

Helsinki Roostersin kohtaa Northern European Football Leaguen finaalissa Carlstad Crusadersin Karlstadin Tingvalla  IP:n kentällä 21.5.2017 kello 13:00 Suomen aikaa, 12:00 paikallista aikaa.

Ottelua voi internetin kautta seurata Glimt.TV:n lähettämänä.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti