Northern European Football League: Tositoimiin!

Pelikausi vihdoin ovella

Helsinki Roostersin pelikausi käynnistyy lauantaina 1.4. joukkueen kohdatessa ruotsalaisen Uppsala 86ers:in. Northern European Football League-sarjan avausottelussa hallitseva Suomen mestari saa vastaansa Ruotsin mestaruussarjan hopeajoukkueen viime vuodelta.  Oman haasteensa joukkueiden valmennukselle tuo kummankin joukkueen kauden ensimmäinen peli.

Tässä vaiheessa Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen pyrkii välttämään liian monimutkaiset kuviot.

– Valmistautumisessa olemme katsoneen viime kauden videoita ja rakentaneet pelisuunnitelman sille pohjalle. Valmennusryhmä on listannut pelikutsut, joiden uskomme purevan ja olemme harjoituttaneet niitä. Koska kyseessä on kauden ensimmäinen peli, emme ole halunneet kuormata liikaa tavaraa pelaajien lautasille. Pidämme pelivalikoiman pienenä, mutta keskitymme niihin sitäkin paremmin.

Kauden alussa puolustuksilla on yleensä hienoinen yliote hyökkäyksistä. Suoritusvarmuus on Koikkalaisen mielestä avain ruotsalaispuolustuksen ohittamiseen.

– Meidän pitää suorittaa hyökkäyksessä hyvin kutsut, joiden uskomme purevan ja on oltava valmiina mukautumaan, mikäli he tekevät jotain ennalta arvaamatonta. Kauden ensimmäisessä pelissä on pidettävä pallosta huolta ja normaalia kylmempi pelisääkin pitää huomioida. Mutta jos pelaamme niin kuin meidän pitäisi, on lopputuloskin hyvä.

Puolustuksenkoordinaattori Kari Titola odottaa puolustuspelaajiltaan täyttä panosta 86ers-hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

– Kaikkien kentällä olevien 11 pelaajan vankalla joukkuepuolustamisella ja 100 % yrittämisellä. Kyse on taklaamisesta ja blokkaamisesta, ja meidän on voitettava nämä kamppailut. Uskon pelaajiemme olevan nälkäisiä ja jos he antavat kaikkensa uskon heidän myös nauttivan pelistä.

Kone käyntiin

Viime lauantain harjoitusten jälkeen pelinrakentaja Brandon Connette oli luottavaisella tuulella, vaikka on ollutkin Suomessa vain hetken. Hän uskoo yhteistyön laitahyökkääjiensä kanssa pelaavan.

– Olen luottavainen. Olin jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen viikko sitten ja viikon lisäharjoittelun jälkeen olen vieläkin luottavaisempi. Minusta olemme valmiit pelaamaan ja uskon viime viikkoisen jälkeen meidän pystyvän pistämään pisteitä taululle.

Tosipelien alkaminen maistuu hyökkäyksenlinjan keskellä pelaavalle Mikko Toimiselle.

– Ihan hyvältä tuntuu kun pääsee kolistelemaan vähän muitakin kuin omia jätkiä. Ei mitään tietoa Upsalasta. Vähän videota nähnyt, mutta tulee ihan uusi joukkue vastaan. Se on aina haaste ja omalla tavallaan ihan hauskaa että pääsee testaamaan minkälainen taso Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla on. Ja jos me nyt voitetaan, niin se on ihan meidän  talvikauden valmistautumisen ansiota.

– Minusta tuntuu että me ollaan tässä vaiheessa ihan hyvässä paikassa. Meillä on pallonheittäjä maassa ja mukana hyökkäyksessä ihan 100 prossalla ja muitakaan ei puutu ihan hirveästi. Muutama importti on tulossa, mutta tällä rungolla pystyy kilpailemaan ihan hyvin Upsalaa vastaan. Ja tuntuu että tässä kohtaa talvea meillä on todella hyvä paketti kasassa, hänestä tuntuu.

Linjapuolustaja Okko Outinen on myös lähtökuopissa kauteen.

– Tosi kiva päästä taas pelaamaan. Onhan tässä ollut taukoa, Suomi – Ruotsi matsista varmaan reilu puoli vuotta. Jengi näyttää hyvältä ja valmiilta siihen nähden että ollaan vielä maaliskuun puolella tällä hetkellä. Todella innostunein mielin.

Kaksi kautta ruotsalaisessa Tyresö Royal Crownissa on antanut Outiselle jonkin verran aikaisempaa kokemusta vastustajasta.

– Upsala on ollut Ruotsin liigassa ihan kärkijengi, pudotuspeleissä molempina vuosina, viime kaudella myös finaalissa. Heillä on hyviä ruotsalaisia maajoukkuetason kundeja ja  pari australialaista vahvistusta kahden pohjois-amerikkalaisen lisäksi. Odotan että tulevat kovaa ja innolla. Saa sitten nähdä kuinka paljon he ovat talvella treenanneet. Tuleeko heillekin peli vähän liian nopeasti,  kun on kuitenkin vasta huhtikuun alku. En tiedä minkälaiset talvifasiliteetit sieltä Upsalasta löytyy.

Virheet pois

Kauden ensimmäistä peliä värittävät joskus helpot virheet. Brandon Connetten voittoresepti on päästä niistä nopeasti eroon.

– Varmaan molemmille joukkueille tulee virheitä. Ensimmäisessä pelissä on aine enemmän virheitä kuin myöhemmin kaudella. Kysymys kuulu kumpi pääsee virheistä eroon nopeammin. Joukkue joka tekee vähemmän virheitä ja pääsee niistä yli nopeammin voittaa.

Okko Outinen odottaa myös virheitä. Hänen lääkkeensä niihin on pitää asiat yksinkertaisina.

– Pitää keskittyä perusasioihin. Ensimmäinen peli niin yleensä tulee helppoja virheitä, paitsioita ja vääriä aloituksia.  Asenne pitää olla mukana.  Varmasti se joukkue joka haluaa voittaa enemmän, niin tulee myös sen pelin voittamaan. Perusasioiden kautta ja jos ne onnistuu, niin aletaan keskittymään hienosäätöön. Ei ole Upsalan jengistä paljon filmiäkään tässä vaiheessa kautta, niin ei auta kuin mennä vaan pelaamaan fudista.

Päävalmentaja Marquette Floyd uskoo talvikauden harjoittelun kantavan hedelmää lauantaina.

– Olemme valmennusryhmän kanssa katsoneet paljon filmiä ja tehneet hyvän pelisuunnitelman. Mikäli toteutamme sen kunnolla, uskon hyvään lopputulokseen.

Helsinki Roostersin kohtaa Northern European Football Leaguen ensimmäisessä ottelussa Uppsala 86ersin Käpylän Velodromilla 1.4.2017 kello 12:30. Portit avautuvat klo 11.30. Etukäteen maksetut kausikortit ovat noudettavissa portilta. Liput portilta 15 euroa aikuiset, 10 euroa opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Tervetuloa!

Ottelun live-tilastot löytyvät täältä.

Pekka Lylyharju, Roosters Media&Communication
Kuva: Anna Tanskanen