Vaahteraliiga 2017: Hämeenlinna Huskies vs. Helsinki Roosters

Piikkipaikka haussa

Helsinki Roosters matkustaa maanantaina ottamaan mittaa toisesta Vaahteraliigan kärkijoukkueesta Hämeenlinna Huskiesista. Kummallakaan joukkueella ei vielä ole tappiosarakkeessa merkintää ja joukkueet hakevat keskinäisiä asemia loppukauteen. Huskies-päävalmentajana toimii kokenut kehäkettu Stan Bedwell. Vaikka vastaan asettuu vahvassa vireessä oleva Roosters, hän valmistautuu joukkueineen normaaleilla kuvioilla tulevaan otteluun.

– Me emme suhtaudu siihen erilailla, kuin muihinkaan peleihin. Uskon vakaasti, ettei ole olemassa ”isoja pelejä”, koska se tarkoittaisi että muut pelit eivät olisi yhtä tärkeitä. Kohdatessaan Roostersin tapaisen joukkueen monet joukkueet tekevät mielestäni virheen yrittäessään muuttaa peliään ”yllättääkseen” heidät. Käyttäessään juoksu- ja heittopelejä joihin eivät ole tottuneet, he eivät suorita niitä niin hyvin kuin normaaleja pelejään.

– Me kunnioitamme Roostersin perinteitä ja saavutuksia, ja tiedostamme että he ovat Suomen paras joukkue, kunnes joku suistaa heidät huipulta. Mutta meidän valmistautuminen tähän peliin on samanlainen kuin mihin tahansa peliin, joukkueensa pelinrakentajanakin toimiva Bedwell toteaa.

Roostersin valmistutuminen ennakkoon tiukkaan otteluun on sujunut suunnitelmien mukaan ja päävalmentaja Marquette Floyd uskoo joukkueensa olevan valmis maanantai-illan koittaessa.

– Huskies on nuori ja nälkäinen joukkue, ja he voittavat. Meidän pitää olla valmiina tekemään kaikkemme voittaaksemme tämän ottelun. Valmistautuminen on sujunut hyvin tällä viikolla ja pelaajat ovat innostuneita ja valmiita pelaamaan.

Roosters hyökkäys vs. Huskies puolustus

Huskiesin puolustus on Butchers-puolustuksen tapaa onnistunut kiitettävästi vastustajan pitämisessä pois maalialueeltaan. Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen sanoo pelaajiensa tarvitsevan paljon kärsivällisyyttä hyökkäyksessä.

– Päivän sana on maltti. Huskiesin puolustus on erittäin hyvä ja sen tavoitteena on pakottaa hyökkäys pitkiin hyökkäysvuoroihin ottamalla isot pelit pois. Pelaajat toteuttavat taktiikan hyvin, eikä kentällä näy minkäänlaista sooloilua. Huskies-puolustus taklaa erittäin varmasti.

– Meidän pitää pystyä ottamaan aina ne jaardit, mitä on tarjolla, jotta emme joudu liian usein pitkiin kolmannen yrityksen peleihin. Huskiesilla on hyviä ulkomaalaisia, mutta kannattaa seurata Aku Kattaisen otteita takakentällä. Hän on erinomainen pelaaja, Koikkalainen nostaa esiin vastustajan suomalaistaitajia.

Stan Bedwell tietää joukkueensa puolustuksen joutuvan todelliseen testiin Kaurialan illassa.

– Heillä on hyökkäyksessä paljon aseita. Kilpailuhenkisenä pelinrakentajana, minun harmittaa myöntää että Brandon (Connette) on paras pelinrakentaja Vaahteraliigassa. Laitahyökkääjissä löytyy kokoa ja taitoa, Jaycen (Spears) johtaa ryhmää nuoria keskushyökkääjiä ja hyökkäyksenlinja on tehnyt hyvää työtä antaen pelinrakentajalle aikaa heittoihin ja raivaamalla keskushyökkääjille aukkoja juosta läpi. Sieltä ei löydy mitään ilmiselvää heikkoutta.

– Meidän pitää puolustuksessa pelata fyysistä jalkapalloa ja pitää kiinni vastuista. Uskon että puolustuksemme on yhtä hyvä kuin mikä tahansa muu puolustus, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka käy, Bedwell tuumaa.

Roosters puolustus vs. Huskies hyökkäys

Myöskään hyökkäyksessä hämeenlinnalaiset eivät tule pääsemään helpolla Bedwellin ennakoissa.

– Meidän tulee ehdottomasti pitää pallosta huolta. Meillä oli typeriä pallon menetyksiä toisella puoliajalla Royalsia vastaan, ja sellaista ei saa tapahtua Roostersin tapaista joukkuetta vastaan. Heillä on hyvin aggressiivinen puolustuksenlinja, joten meiltä pitää löytyä paljon taistelutahtoa linjassa. Kuten hyökkäyksessä, Roostersin puolustuksesta ei löydy moitittavaa. He ovat hieno ryhmä, joka on todella hyvin valmennettu ja ovat aiheuttaneet tonneittain pallonmenetyksiä tähän mennessä.

– Kuten missä tahansa pelissä meidän pitää toteuttaa pelisuunnitelmaamme, pitää huolta pallosta, minimoida virheemme ja välttää rangaistuksia. Meillä on ollut aivan liikaa rangaistuksia tällä kaudella, hän harmittelee.

Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kari Titola ei myöskään odota kevyttä iltapuhdetta omille pelaajilleen.

– Huskies-hyökkäyksellä on erittäin urheilulliset laitahyökkääjät ja pallonkantajat. Heidän pelinrakentajansa on myös valmentaja, joten hän osaa löytää vapaana olevat hyökkääjät ja aukot puolustuksesta. Heillä on myös paljon eri tapoja ja muodostelmia, joista pelata omia konseptejaan. Usein yhdessä pelissä on kaksi eri peliä, esim. heitto ja screen* tai kaksi eri screeniä.

– Puolustuksen täytyy olla kurinalainen, eikä hämääntyä harhautustarkoitukseen olevista muodostelmista ja vastaanottajien ennen pelin alkua tekemistä siirtymistä, Titola toivoo pelaajiensa pysyvän kylmäpäisinä.

Varteenotettava haastaja

Hyökkäyksen keskimmäisenä linjamiehenä Mikko Toimisella on takana kova vääntö Butchersin puolustuksenlinjan kanssa. Sitä samaa hän odottaa myös ensi maanantailta.

– Tiukka ykkösjoukkueiden matsi tulossa. Puolustuksen linjassa niillä on isoja ja kokeneita miehiä siinä keskellä ainakin, eli pitää olla valppaana heti alusta alkaen.

Porvoota vastaan laitahyökkääjä Bernard Lusterilla oli vastapareinaan hieman kokemattomampia kotimaisia puolustuksen pelaajia kuin Hämeenlinnalla on tarjota. Peliin valmistautumisessa ei hänen mukaansa kuitenkaan ole eroa.

– Valmistaudun kuten muihinkin peleihin. Katson filmiltä heidän puolustuksen tendenssejä, takapuolustajien sijoittautumista ja kuinka he reagoivat.

– Tiukka ottelu tulossa. Hämeenlinna osoitti Vaasaa vastaan olevansa varteenotettava haastaja Vaahteraliigassa, takapuolustaja Ville Rontu arvioi vastustajaa.

Puolustuksenlinjaan High Schoolista palannut Dennis Ilmelä sai vaahteraliigakaudelleen hyvän alun Butchers-pelissä lyötyään pallon irti Porvoon keskushyökkääjältä ja hankkien pelivälineen Roostersille. Siitä on hyvä jatkaa kohti Hämeenlinnaa.

– Hyvillä fiiliksillä lähdetään Hämeenlinnaan ja totta kai lähetään voittamaan sitä peiliä.

Korkeaenerginen peli

Maanantai-iltana Kaurialan kentältä poistuu vain yksi voittamaton joukkue. Stan Bedwell on joukkueineen lähdössä luottavaisin mielin kovaksi ennustamaansa peliin.

– Odotan kovaa kamppailua kahden taitavan joukkueen välillä. Me emme lähde otteluun peloissamme, vaan luottavaisina ja valmiina näyttämään. Uskon Roostersin tekevän samoin.

Myös Marquette Floyd odottaa ottelun panoksen näkyvän kentällä.

– Odotan ottelusta muodostuvan korkeaenergisen ja hauskan pelin.

Vaahteraliigan huippuottelu Helsinki Roostersin ja Hämeenlinna Huskiesin välillä alkaa Kaurialan urheilukentällä maanantaina 19.6. klo 18:30.

* screen = Hyökkäyksenlinja päästää puolustuksenlinjan läpi ja pelinrakentaja syöttää puolustajien yli omalle pelaajalle, jolla on omat puolustuksenlinjamiehet edessä raivaamassa tietä edetä.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti