Vaahteraliiga 2017: Helsinki Roosters vs. Porvoo Butchers

Porvoon mitalla

Maanantai-illassa on paikallispelin tunnetta, kun lähinaapuri Porvoo Butchers saapuu Velodromille haastamaan Helsinki Roostersia. Porvoolaisten joukosta löytyy runsaasti kokemusta, mutta myös nuorta voimaa. Roostersin tapaan mustapaidat ovat voittaneet aikaisemmat ottelunsa ja Roosters-päävalmentaja Marquette Floyd on pistänyt merkille vierailijan onnistumisen vahvistusten värväämisessä tälle kaudelle.

– Valmistaudumme samalla tavoin kuin muitakin joukkueita vastaan. Butchers on aloittanut kautensa voitoilla, mikä on aina hyväksi. Tulossa on aggressiivinen peli. Jos me emme saa pidettyä heidän pelinrakentaja-keskushyökkääjä-parivaljakkoa kurissa, tiedossa on pitkä ilta meidän puolustukselle. Mutta uskon että Kari ja meidän puolustus on valmiina heitä vastassa.

Butchersin päävalmentaja Jimi Roiko asettaa ennakkosuosikin viitan kotijoukkueen harteille. Takana on kuitenkin hyvä valmistautuminen ja he aikovat olla valmiina pelin alkaessa.

– Valmistautuminen maanantain peliin sarjan ennakkosuosikkia vastaan on mennyt täysin suunnitelmien mukaan. Hyvät kolme treeniä alle ja lähdetään altavastaajina haastamaan Roostersia. Olemme saaneet ajettua uusia settejä sisään, sekä teroitettua vanhaa.

Roosters-puolustus vs. Butchers-hyökkäys

Porvoon yhdysvaltalaisvahvistukset, pelinrakentaja Jordan Moore ja keskushyökkääjä Darion Hall, ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä kauden aikaisemmissa peleissä. Oman lisänsä Butchers-hyökkäykseen ovat antaneet myös laitahyökkääjät Daniel Luoma ja Mikko Seppänen Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kari Titola kuvaa maanantain haastajaa.

– Butchersin keskushyökkääjä johtaa ylivoimaisesti liigan juoksijatilastoa ja on erittäin vaarallinen etenijä. Hänen juoksujensa lisäksi, Butchers pitää puolustukset pinteessä pelinrakentaja Mooren omilla juoksuilla. Kaksikko vaikuttaa erittäin urheilulliselta ja on vaikea puolustettava. Lisäksi syötön vastaanottajina ovat lahjakkaat nuoret Luoma ja Seppänen.

– Haaste on siis samantyyppinen kuin edellisillä viikoilla, kurinalainen oman duunin tekeminen. Lisäksi juoksutäytöt ja taklaaminen täytyvät olla kauden parhaalla tasolla, Titola listaa pelin onnistumisen edellytyksiä.

Porvoon sivurajalla Jimi Roiko varautuu tarvittaessa kaivamaan myös jotain uutta esiin pelin aikana.

– Olemme alkukauden nojanneet vahvaan juoksupeliin, joka onkin rullannut erittäin mallikkaasti. Roostersilla on varmasti keinonsa koettaa pysäyttää juoksumme, joten meidän tulee pystyä myös heittämään, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Joudumme varmasti kaivamaan, jotain spesiaalia hyökkäyksen pelikirjasta maanantain pelissä. Mutta tulemme haastamaan myös Roostersin puolustuksen fronttia, ihan kuin aikaisemmissa kolmessa pelissä.

Roosters-hyökkäys vs. Butchers-puolustus

Porvoon puolustus on edellisissä peleissä päästänyt vain kerran vastustajan maalialueelleen. Päävalmentaja Roiko tietää vastaan tulevan kuitenkin aivan eritason hyökkäyksen.

– Roostersin hyökkäys on erittäin kokonaisvaltainen. Pelinrakentaja Connetten johdolla erityisesti heidän heittohyökkäyksensä on ollut erittäin vakuuttava. Tulee olemaan haaste meille saada heittopeli pois ilman, että heidän juoksuhyökkäykselle jäisi liikaa tilaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaksikon Spears – Pajarinen lisäksi Connette on juossut peleissä erittäin vaarallisesti.

Roostersin hyökkäystä vastassa löytyy paljon kokemusta ja taitoa. Porvoolaispuolustus on vielä ottelun alla vahvistunut Wasa Royalsista siirtyneellä kulmapuolustaja Emmanuel Amudengillä. Kotijoukkueen hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen myöntääkin peliin valmistautumisen haasteet.

– Porvoon puolustus on ehkä vaikein, mitä vastaan tänä vuonna pitää valmistautua. Heidän puolustuksenlinjan ja tukimiesten muodostama fronttinsa ja blitzinsä ovat muista poikkeavia. Valmistautuminen pitää siis tehdä huolella. Pelaajat Porvoolla ovat aivan huippuluokkaa. Niko Roiko on vihdoin terve ja on jatkanut siitä, mihin aikaisemmin jäi, eli on Suomen paras safety.

Sebastian Karbin tekee joka pelissä karbinmaisia asioita. Siitä on vaikea sanoa ovatko ne kutsuttuja blitzejä, mutta aina hän on siellä missä pallonkantaja, hän kehuu viimekaudella punaisessa pelipaidassa esiintynyttä porvoolaistukimiestä.

Tampereella hyökkäyksellä oli käynnistymisvaikeuksia, ja siihen ei Koikkalaisen mukaan ole Butchersia vastaan varaa.

– Varsinaisia heikkouksia Porvoolla on todella vähän. Kova puolustus on vastassa, meiltä vaaditaan paljon, paljon parempaa peliä kuin Saintsia vastaan, jos haluamme tuulettaa voittoa.

Tästä tulee hyvä matsi

Porvoon hyökkäyksen linja on tehnyt aiemmissa peleissä väkevästi tilaa keskushyökkääjälleen, joten Roostersin puolustuksenlinjalla on tiedossa hikinen iltapäivä.

– Odotettavissa on kovaa vääntöä. Odotan ihan erilaista joukkuetta kuin viime vuonna. Lähdetään alusta asti kovaa loppuun asti, sillä olen varma että niin Porvookin aikoo tehdä. Tästä tulee hyvä matsi, arvioi puolustuksenlinjan Heikki Lesonen.

Takapuolustaja Viljo Lempinen on lähdössä samanlaisin odotuksin maanantai-illan otteluun.

– Hyvillä fiiliksillä. Porvoolla on hyvä joukkue, joten odotan kovaa matsia. Joka viikko vastassa on erilainen joukkue, mutta joka viikko vain voitto kelpaa meille, joten se tässä on päällimmäisenä mielessä.

Amerikkalaisen jalkapallon potkupeleissä huomio kohdistuu yleensä potkaisijaan ja potkun lopputulokseen. Muiden pelikuvioiden tapaan potkupeleissäkin on useita liikkuvia palasia, jotka vaikuttavat onnistumiseen. Tälläkin kaudella on useasti nähty lentopotkussa aloitussyötön leijailevan potkaisijan yli, lisäten pahimmissa tapauksissa pisteitä vastustajan sarakkeeseen. Ensimmäistä kauttaan Roostersissa pelaava Vili Urpilainen on laitahyökkääjän harjoittelun lisäksi keskittynyt pitkien aloitussyöttöjen antamiseen lentopotkupeleissä potkaisijana pelaavan Akseli Olinin käsiin.

– Kaikki lähtee perusasioista. Joukkueen motto ”Do Your Job!” osuu tosi hyvin omaan tekemisen mentaliteettiin. Keskittymällä siihen mitä on treenannut ja luottaen jokaiseen punaiseen joukkuekaveriin. Treeneissä on ilo vetää kovaa, kun kaikki puhaltaa yhteen hiileen ja onnistumisista annetaan positiivista palautetta.

– Odotan tiukkaa vääntöä kahden huippujoukkueen pelistä. Se joukkue, joka pystyy minimoimaan omat virheet ja pakottaa vastustajan virheisiin voittaa maanantaina, Urpilainen ennakoi tulevaa ottelua.

Todellinen testi

Molemmat joukkueet ovat voittaneet aikaisemmat pelinsä samoja joukkueita vastaan, joten tarjolla on todellinen tasonmittaus joukkueiden välillä.  Jimi Roiko odottaa tämän näkyvän myös pelikentällä.

– Ottelusta odotan erittäin fyysistä kamppailua, jossa pienetkin virheet tulee näkymään. Erityisesti erikoisjoukkuepelaaminen tulee nousemaan esille, koska alkukaudesta juuri kumpikaan joukkue ei ole joutunut esimerkiksi potkupelejä käyttämään.

Velodromilla iskevät yhteen myös pitkän keskinäisen otteluhistorian omaavat joukkueet. Päävalmentaja Marquette Floyd uskoo sen näkyvän kummankin joukkueen otteissa.

– Odotan todella kovaa kamppailua. Heille ottelu on tärkeä testi ja se testaa myös meidän vahvuutta ja sitkeyttä.

Porvoo Butchers saapuu Helsinki Roostersin vieraaksi maanantaina 12.6.2017. Aloituspotku potkaistaan 18:30.

Sisäänpääsymaksu ovelta 15€, 12-17-vuotiaat, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset 10€(Vain ovelta), alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Ostamalla liput etukäteen Ticketmasterista, säästät rahaa ja säästyt myös jonottamiselta

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti