Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Porvoo Butchers

Kesän tiukin peli

Velodromin kosteassa maanantai-illassa kamppailtiin Helsinki Roostersin tiukin ottelu tämän kauden Vaahteraliigassa. Porvoo Butchers tarjosi kotijoukkueelle väkevän vastuksen 35 – 19 päättyneessä pelissä. Otteluennakossa porvoolaisten päävalmentaja Jimi Roiko kertoi joukkueensa tulevan haastajana kohtaamaan hallitsevan mestarin ja hän oli tyytyväinen pelaajiensa suorituksiin tappiosta huolimatta. Hän näki ottelun ratkenneen Roostersin parempaan vastustajan virheiden hyväksikäyttöön.

– Kyseessä on kuitenkin Pohjois-Euroopan mestarit ja jäätiin kahden maalin päähän. Jätkät pelasivat niin hyvin kuin pystyttiin. Tänään meillä ei ole mitään hävettävää tämän homman kanssa. Jos me jäädään vain kahden maalin päähän Pohjois-Euroopan parhaasta seurasta, niin se ei ole todellakaan huonosti pelattu. Roosters rokotti meidän syötönkatkosta ja saman tien rähmäyksestä. Me emme pystyneet tekemään pisteitä, kun kaveri antoi meille pallot ja siinähän se pitkälti olikin.

Butchersin peli-ilme ei tullut yllätyksenä Roostersin päävalmentaja Marquette Floydille.

– He ovat perinteisesti nälkäisiä. Kun joukkueilla on yhteensä 25 mestaruutta, niin odotettavissa on aina kova taistelu. En odottanut yhtään vähempää tänään. Mutta lopulta olimme parempi joukkue ja olen ylpeä pelaajistani.

Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen oli tyytyväinen, kun hyökkäys pystyi pelaamaan omaa peliään ja tekemään pisteitä vahvasta vastustajasta huolimatta.

– Hyvä puolustus, mutta minun mielestä pelattiin hyvä peli. Omat virheet pitivät meitä vähän taululta. Pari rähmäystä ja lippujen takia oltiin kolmas ja pitkä tilanteissa, mutta kokonaisuudessa oli hyvä peli hyökkäykseltä. Löydettiin sieltä ne reiät mitä siellä pitikin olla. Heillä on tiettyjä heikkouksia ja sinne pystyttiin tänään iskemään.

Roostersin puolustuksella oli välillä kova työ pysäyttää vastaan tullut porvoolaishyökkäys. Kauden haastavimman hyökkäyksen kohdannut puolustuksenkoordinaattori Kari Titola olisi mielellään nähnyt vastustajan pelinrakentajan pysähtyvän useammin aloituslinjan taakse.

– Jaardeja taidettiin päästää varmaan eniten. Heidän hyökkäyksenlinja pelasi hyvin. Näytti että ensimmäisen kerran heidän pelinrakentajakin joutui tekemään töitä enemmän kuin aikaisemmissa peleissä. Meillä oli kuitenkin vaikeuksia hänen pysäyttämisessä. Koko päivän oli vähän ongelmana, että säkkejä ei oikein tahdottu saada. Sitä meidän tarvitsee parantaa.

Kamppailua loppuun saakka

Porvoo Butchers aloitti hyökkäävänä joukkueena. Joukkue joutui kuitenkin luopumaan pelivälineestä lentopotkulla.  Roostersin hyökkäys puolestaan eteni vääjäämättä vastustajan maalialueen tuntumaan, mm. Pelinrakentaja Brandon Connetten kahdella syötöllä laitahyökkääjä Alexander Wasiljeffille ja keskushyökkääjä Jaycen Spearsin kannoin. Spears viimeisteli hyökkäysvuoron kolmen jaardin juoksulla porvoolaismaaliin ja potkaisija Otto Laakkonen viimeisteli ensimmäisen vaahteraliigapisteensä onnistuneella lisäpistepotkulla helsinkiläisten siirtyessä 7 – 0 johtoon.

Butchers vastasi hyökkäyksenlinjan raivatessa juoksuväyliä pelinrakentaja Jordan Moorelle ja keskushyökkääjä Darion Hallille.  Hall juoksi maalialueen kulmasta sisään ja lisäpistepotkun mentyä ohi tilanteeksi tasoittui 7 – 6.

Rooster iski takaisin nopealla hyökkäyksellä jonka päätti Connetten hieno syöttö laitahyökkääjä Timothy Thomasin selän takaa suoraan käsiin. Laakkosen lisäpistepotkun jälkeen tulostaululle kirjattiin 14 – 7. Thomasin tuuletettua liiallisesti aloituspotku potkaistiin 15 jaardia kauempaa ja Butchers pääsi aloittamaa puolesta kentästä oman hyökkäysvuoronsa.

Porvoon hyökkäys eteni edelleen Mooren ja Hallin toimesta ja neljänneksen vaihduttua Jordan Mooren lyhyt syöttö puolustajien väliin livahtaneelle Darion Hallille maaliviivan tuntumaan kirjautti toisen maalin. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen pysäytti Roostersin puolustuksenlinjasta Heikki Lesonen, kaappaamalla pelinrakentaja Mooren syleilyynsä ja peliä jatkettiin numeroin 14 – 12.

Roostersin vastaisku alkoi hyvin Jaycen Spearsin pitkällä juoksulla, mutta Butchers-tukimies Janne Lahikainen onnistui taklaamaan pallon irti Connetten kädestä ja peliväline siirtyi porvoolaisille. Butchersin hyökkäysvuoro tyrehtyi Roostersin 25 jaardin linjalle. Helsinkiläisten hyökkäys eteni nopeasti porvoolaisten maalialueen lähelle, kunnes takapuolustaja Niko Roiko onnistui irrottamaan pallon keskushyökkääjä Karri Pajariselta.

Andy Phamin peitettyä pelivälineen oli porvoolaisten vuoro lähteä etenemään. Paluumuuttaja Dennis Ilmelä hankki kuitenkin pelivälineen takaisin helsinkiläisten haltuun lyömällä sen irti Darion Hallilta, palauttaen sen takaisin kymmenen jaardin päähän Butchers-maalista. Brandon Connette löysi välittömästi Timothy Thomasin maalialueelta ja lisäpistepotku viimeisteli väliaikatuloksen 21 – 12.

Toisen puoliajan Roosters aloitti hyökkäävänä joukkueena, mutta joutui luopumaan pallosta lentopotkulla. Butchers hyökkäyksen pysäytti takapuolustaja Curtis Slater katkaisemalla pelinrakentaja Mooren syötön. Helsinkiläisten hyökkäys käytti tilanteen hyväksi ja kuljetti pallon Porvoon maalialueen tuntumaan. Connette viimeisteli hyökkäysvuoron syötöllä laitahyökkääjä Bernard Lusterille ja onnistunut lisäpistepotku kasvatti ottelun tilanteeksi  28 – 12.

Mikko Seppäsen hyvän palautuksen jälkeen Butchers lähti liikkeelle puolesta kentästä. Roostersin 30 jaardin linjalta alkaneella kolmannella yrityksellä helsinkiläislinjamies Edward Vesterinen säkitti pelinrakentaja Mooren ja Butchers luopui pallosta lentopotkulla. Roostersin hyökkäysvuoro tyrehtyi puolestaan rangaistussumaan ja kolmannen neljänneksen loppupuolella potkaisi pallon Butchersille.

Porvoolaisten hyökkäys hyytyi neljännellä yrityksellä Toni Ahosen ja Lauri Vainion säkitykseen ja helsinkiläiset iskivät välittömästi. Brandon Connette syötti Bernard Lusterille, joka erkani puolustajasta ja juoksi loput 40 jaardia vastustajan maaliin. Lisäpiste täydensi Roostersin johdoksi 35 – 12.

Butchers ei luovuttanut vaan kuljetti pallon vastapuolen päätyä kohti ja pelinrakentaja Jordan Moore viimeisteli maaliin 14 jaardin päästä maalialueesta ja Daniel Luoma onnistui lisäpistepotkussa.  Roosters pääsi vielä yrittämään potkumaalia, mutta porvoolaiset onnistuivat torjumaan sen ja ottelun lopputulokseksi jäi 35 – 19.

Old School-mähinää

Porvoon parhaana pelaajana palkittiin 126 jaardia edennyt ja kaksi maalia viimeistellyt keskushyökkääjä Darion Hall ja Roostersin parhaana myös kaksi maalia kopannut laitahyökkääjä Timothy Thomas. Ottelun parhaana pelaajana palkittiin Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette. Helsinkiläisten hyökkäyksenlinjan Martin Veinbergin mielestä peli oli ennakoidun kovaa vääntöä.

– Oli kova ja tasainen peli, ihan niin kuin odotettiinkin. Kova puolustus ja vähän vaikeampi frontti mitä muilla joukkueilla, mutta minun mielestä ihan hyvin meni ja olen tyytyväinen tulokseen. Toki parannettavaa on vielä paljon, pikku virheet pitää saada pois. Itsekin otin väärän aloituksen ja kaikki tuommoiset pikku jutut pitää saada pois. Tekemistä on, mutta ihan hyvä peli loppujen lopuksi.

– Oli kyllä ennaltakin tiedossa että tosi kova boksi tulee, mutta kyllä ne aina vähän kovempaa tulee mitä kuvittelee. Sai kyllä ihan täyden päiväduunin tuossa hyökkäyksen linjassa tehdä. Siinä oli sotaa molemmin puolin. Henkisesti ja fyysisesti siel lä oli kunnon old school-mähinää boksissa molemmin puolin. Sai antaa ja sai ottaa, Roostersin hyökkäyksenlinjamies Richard Laine kuvaili linjojen vääntöä ottelussa.

Tukimies Quentin Coulpin helsinkiläispuolustuksesta arvioi vastustajan hyökkäyksen pelanneen ennakoidusti, silti omaa puolustusta piti sopeuttaa pelin aikana.

– He pelasivat niin kuin odotettiinkin. Yrittivät juosta keskeltä ja sivulta. Avain oli estää heidän linjaa liikkumasta. Siinä meillä oli ongelmia ja he yrittivät juosta paljon. Mutta kun hieman muutimme puolustusmuodostelmaa, saimme sen paremmin pysähtymään. Mutta meillä on vielä työtä sen parantamisessa.

Toinen paluumuuttaja Otto Laakkonen onnistui kaikissa lisäpistepotkuissa, vaikka ottelun alussa hieman mietitytti.

– Tämä oli minun ensimmäinen matsi Vaahteraliigassa, niin ihan hyvin meni. Vähän hermostutti alussa ja näkyi vähän siinä miten meni potkut tänään. Ei niin hyvin, mutta muuten oli tosi hauskaa. Ja loppupuolella alkoi mennä vähän paremmin.

Timothy Thomsin haastattelu

Sarjan kärkipaikka katkolla Hämeenlinnassa

Vaahteraliigassa on jäljellä enää kaksi tappiotonta joukkuetta. Ensi maanantain jälkeen vain yksi, kun Roosters matkustaa Hämeenlinnaan Huskiesin vieraaksi. Marquette Floyd toteaa valmistautumisen heitä vastaan jo alkaneen.

– Meillä on jonkin verran aikaa valmistautua heitä vastaan. Me olemme jo katsoneet heitä filmiltä. Lähdemme sinne, teemme mitä osaamme ja yritämme saada seuraavan voiton.

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Hämeenlinna Huskies ja Helsinki Roostersin välinen ottelu pelataan Kaurialan urheilukentällä maanantaina 19.6. 18:30 alkaen.

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti