Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Seinäjoki Crocodiles

Kahden eri vaiheessa olevan joukkueen kohtaaminen

Vaahteraliigakausi avattiin murskalukemin Helsingissä. Kotijoukkue Helsinki Roosters ei antanut armoa Seinäjoki Crocodilesille, vaan takoi tulostaululle 50 – 12 voittolukemat. Pelissä näkyi selvästi kahden eri kehitysvaiheessa olevan joukkueen ero. Neljännen pelin pelanneen Roostersin päävalmentaja Marquette Floyd myöntää joukkueen saaneen etulyöntiaseman aikaisempien pelien mukana.

– Koska olemme jo pelanneet pari peliä muita joukkueita vastaan ja pystyneet hienosäätämään joitain asioita, niin se osaltaan näytteli osaansa tänään. Aloitimme vahvasti, teimme pisteitä ja puolustus pelasi hienosti tänään.  Brandon Connette, Bernard Luster ja Tim Thomas, siinä on hieno kolmikko. Harjoituksissa he tekevät paljon töitä ja se kantoi hedelmää tänään. Puolustus dominoi. Olen harjoituksissa kertonut heille mistä en ole pitänyt ja he ovat parantaneet otettaan, työskennelleet ahkerasti tullakseen paremmiksi.

Seinäjoki Crocodilesilla ei ollut alla vielä peliäkään. Päävalmentaja Vesa Jalava tiesi vastaan asettuvan valmiimman joukkueen, mutta odotti kuitenkin parempaa lopputulosta ottelusta.

– Odotin kyllä meiltä parempaa peliä sisääntuloon. Mutta huomasi että pojat oli kanssa skarppina ja oli tehnyt läksynsä . Meidän pelissä näkyy ettei olla sillä tasolla mitä pitäisi, eli harjoittelua, harjoittelua, siinä se on. Hyvä peli heiltä ja heidän pelinrakentaja on huipputasoa ei voi muuta sanoa. Montaa kertaa en nähnyt, että pallo olisi laitahyökkääjistä ohi heitetty.

Seinäjoen laihaksi lohdutukseksi jäi keskushyökkääjäksi siirtyneen Jaska Värisen upea maalijuoksu Roosters-puolustuksen välistä. Crocodilesin parhaana pelaajana palkittu Värinen osoitti vaarallisen nopeutensa avokentälle päästyään.

– Pitää saada se tila paremmin. Eli linjalle yhteisharjoituksia, siitä se oikeastaan tulee. Asiat pitää ruveta tekemään paremmin. Seuraavaksi lähdetään Vaasaan ja katsotaan mitä siellä tulee sitten, Jalava mietti tulevaa.

Turussa Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaiselle jäi vähän jossiteltavaa, muttei Velodromin torstai-illasta.

– Ei. Oli helppo kutsua pelejä ja pelaajat teki ihan mielettömiä suorituksia täällä. Bernard Luster ja Tim Thomas on sellaisia kavereita, että heitä on aika vaikeata yhdellä puolustaa. Ja se tänään näkyi tuolla taululla. Brandonilta aika mieletön peli ja linja blokkasi tosi hyvin. Siellä oli aikaa heittää ja juoksu toimi, vaikkei me hirveästi juostukaan.

– Kokonaisuudessaan oli tosi mahtava peli, Koikkalainen iloitsi.

Puolustuksenkoordinaattori Kari Titolallekaan ei jäänyt juurikaan huomautettavaa puolustuksen pelaamisesta.

– Ihan hyvä kokonaissuoritus. Yksi isompi virhe mistä maali, muuten se meni ihan suunnitelmien mukaan.

Vahvan pelin pelannut hyökkäyksenlinja

 

Puolustus pysäytti, hyökkäys napsi pisteitä

Roosters voitti aloituksen mutta siirsi valinnan toiselle puoliajalle. Roostersin puolustusksen pysäyttäessä Crocodiles-hyökkäyksen, helsinkiläisten hyökkäys vuorostaan liikutti nopeasti pallon toiseen päähän. Pelinrakentaja Brandon Connette päätti hyökkäysvuoron juoksemalla 24 jaardia maaliin. Connette viimeisteli kahden pisteen syötöllä Bernard Lusterille johtolukemat 8 – 0.

Roostersin puolustus pakotti uudelleen Seinäjoen lentopotkuun. Crocodilesin Anthony Brooksin taklatessa Connetten puolessa kentässä peliväline irtosi Henri Jaakkolan peitettäväksi. Ville Rontu lopetti Seinäjoen hyökkäyksen neljännellä yrityksellä hienosti ajoitetulla syötön maahanlyönnillä. Neljänneksen vaihtuessa Brandon Connette löysi komealla syötöllä Bernard Lusterin. Irtipäässeen laitahyökkääjän sai Crocdiles-puolustus pysäytettyä juuri ennen omaa maalilinjaansa. Syöttö sivulle Jaycen Spearsille tuotti kuitenkin seuraavan maalin ja Ronnun lisäpistepotkulla johto kasvoi numeroihin 15 – 0.

Puolustuksen hyydytettyä vastustajan Connette – Luster-kaksikko kaatoi lisää kylmää vettä seinäjokisten niskaan. 56 jaardin syöttöllä Lusterille ja onnistuneella lisäpistepotkulla tulostaululle kirjattiin 22 – 0. Crocodiles-hyökkäyksen lyhyen visiitin jälkeen oli Timothy Thomasin vuoro lisätä pisteitä tulostaululle. Kotijoukkueelle kirjattiin onnistuneen lisäpistepotkun jälkeen 29 – 0.

Seuraavalla hyökkäysvuorollaan Seinäjoki onnistui yllättämään. Jaska Värinen puhkaisi Roosters-puolustuksen ja juoksi 62 jaardia maaliin. Lisäpisteyrityksen epäonnistuttua lukemat olivat 29 – 6. Värisen maalista lisää virtaa saanut Crocodilesin puolustus pysäytti seuraavan Roostersin pitkän hyökkäysvuoron vain kahdeksan jaardin päässä omasta maalialueestaan. Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi Roostersin kulmapuolustaja Pierre Courageauxin katkaistua Crocodiles-pelinrakentaja Brett Arriveyn syötön. Roosters käytti lyhyen matkan hyväkseen ja Connetten syöttö Lusterille ja Ronnun lisäpiste veivät joukkueet väliajalle lukemissa 36 – 6.

Toisen puoliajan ensimmäisen hyökkäysvuoron päätti Timothy Thomas ottamalla kiinni pelinrakentajansa syötön ja lisäpisteen onnistuessa kasvoi etumatkaksi 43 – 6. Neljännen neljänneksen alussa Connette löysi vielä kertaalleen Lusterin, Rontu onnistui jälleen lisäpistepotkussa ja taululla komeili 50 – 6.

Crocodiles onnistui vielä kertaalleen. Puolustuksessa Hannu Saarimaa taklasi pallon irti keskushyökkääjä Antti Lahtiselta ja Juhani Koivumäki peitti sen. Seinäjoen hyökkäys sai kuljetettua pallon Roosters-maalialueen tuntumaan ja keskushyökkääjä Josh Clarke viimeisteli viimeiset kaksi jaardia maaliin. Crocodiles sai vielä kertaalleen hyökkäysvuoron, mutta Viljo Lempisen syötönkatko katkaisi sen tuloksettomaksi. Näin lopputulokseksi kirjattiin 50 – 12.

Melkein täydellinen peli

Ottelun parhaana pelaajana palkittiin Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette. Hän keräsi omilla juoksuillaan 53 jaardia ja yhden maalin. Connetten syötöillä Roosters eteni 371 jaardia ja teki viisi maalia. Roostersin parhaana palkittu laitahyökkääjä Bernard Luster oli vaikea pala Crocodiles-puolustuksen takakentälle. Hän keräsi 11 syötönvastaanotolla 219 jaardia ja kolme maalia. Luster toteaakin kemian löytynyt pelinrakentajan kanssa.

– Hän luottaa minun tekevän pelejä ja minä teen. Seinäjoelta puuttui joitain pelaajia, mutta muuten oli sitä mitä odotin heiltä.

– Jatketaan samalla tavalla kuin tähän saakka. Tullaan paremmiksi joka viikko ja tehdään pisteitä, Luster pohti seuraavaksi eteen tulevaa ottelua Carlstad Crusadersia vastaan.

Ottelun nälkäisimmäksi pelaajaksi Tony’s deli valitsi Roostersin puolustuksenlinjasta Lauri Vainion. 4,5 taklausta kerännyt ja kertaalleen Crocodilesin pelinrakentajan säkittänyt pelaaja oli tyytyväinen puolustuksen pelaamiseen. Jotain jäi kuitenkin täydellisestä pelistä puuttumaan.

– Meni oikein mallikkaasti. Pari maalia tuli kuitenkin, mitä ei olisi välttämättä pitänyt päästää. Varsinkin sen pitkän juoksun ja tuon viimeisen, kun kaveri oli parin jaardin päässä meidän maalista, olis meidän puolustus voinut pitää. Mutta välillä näin. Ne vähän harmittaa, muuten ihan hyvä suoritus.

Vainionkin ajatukset siirtyvät kohti Ruotsissa pelattavaa ottelua Crusadersia vastaan

– Sieltä kyllä tulee hyvä jengi vastaan. Mitä katsonut vähän filmiä, niin siellä on kovan näköinen linja ja kovatasoinen hyökkäys vastassa. Innolla odotan, että pääse pelaamaan heitä vastaan. Se tulee olemaan mielenkiintoinen peli.

Roostersin puolustus alkaa saamaan viimeisiä palasiaan kokoon kun tukimies Max Poikonen saapuu vaihto-oppilasvuodeltaan Michiganin Finlandia Universitystä. Hänelle oli yllätys kuinka suomalaisen siirtolaisuuden jäljet vielä näkyvät alueella.

– Vaihtovuosi sujui tosiaan hyvin. Pieni järkytyshän siellä oli, miten paljon se suomalaisuus siellä näkyi. Paljon suomalaisia nimiä, niin paikoilla kuin ihmisilläkin, siniristilippuja siellä sun täällä ja joistain perinteistä pidettiin vielä tiukasti kiinni. Koulu oli tosiaan pieni ja viihtyisä. Koulun nuoreen joukkueeseen pääsin myös hyvin mukaan ja kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen ja opettavainen kokemus.

Poikonen pääsi neljännellä neljänneksellä hakemaan pelituntumaa. Uudessa joukkueessa kestää hetken oman paikan ja pelitemmon löytymisessä. Velodromin märällä alustalla alku oli pelaajasta kuitenkin lupaava.

– Kyllähän tuo pelikirja on vielä hakusessa. Kunhan saa sen alle ja pääsee sisään tuohon systeemiin, rupeaa itseluottamus tulemaan siinä samalla. Kyllähän sitä vähän liukasteltiin ja siitäkin meni keskittyminen ehkä vähän sekaisin, mutta ihan hyvin meni ja tästä voi parantaa.

Lauri Vainion haastattelu

NEFL finaali odottaa

Viikon kuluttua Roosters matkustaa Ruotsiin Northern European Leaguen loppuotteluun. Loppuottelussa vastaan asettuu Ruotsin mahtijoukkue Carlstad Crusaders. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa kahdesti IFAF Europen Champions Leaguen alkulohkoissa. Molemmat ovat voittaneet toisensa kertaalleen.

Mikko Koikkalainen pystyy hyökkäyksensä kanssa valmistautumaan hieman paremmin tulevaan otteluun, kuin Turkua ja Seinäjokea vastaan. Edessä onkin yksityiskohtainen perehtyminen vastustajan pelitapaan ja pelaajien maneereihin.

– Se on todella kova peli. Saattaa olla jopa kauden kovin peli. Crusaders on Euroopan tasolla todella huippujoukkue. Pitää tehdä todella hyvä scoutti siitä. Onneksi meillä on filmiä jonkin verran heistä. Mutta siellä on kyllä tosi kova joukkue vastassa.

– Se on taas uusi eläin meille. Kaiken perusteella mitä on nähnyt heistä, on tosi taitava ja hyvä joukkue. Erityisesti hyökkäys, mitä on tietenkin enempi katsonut, puolustuksenkoordinaattori Kari Titola arvioi tulevan vastuksen.

Päävalmentaja Marquette Floyd kertoo joukkueen käyttävän hyväkseen kaiken käytettävissä olevan ajan otteluun valmistautumiseen.

– Valmistaudumme hyvin siihen peliin. Harjoittelemme hieman enemmän kuin normaalisti ollaksemme valmiita. Odotamme siitä hienoa ja kovaa kamppailua.

Carlstad Crusadersin ja Helsinki Roostersin välinen ottelu pelataan Karlstadin Tingvalla IP:n kentällä sunnuntana 21.5. 12:00 Ruotsin aikaa, 13:00 Suomen aikaa.

Katso tästä ottelun parhaat palat!

Amerikkalainen jalkapallo on parasta nautittuna tuoreena kentänlaidalla. Mikäli et pääse Velodromille, niin tapahtumia voi seurata suorana Ruutu+:n kautta. Ja sieltä voi katsoa ottelun huippuhetket jälkikäteen yhä uudestaan ja uudestaan.

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti ja Jarmo Vehkomäki