Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Wasa Royals

Selvä voitto

Helsinki Roosters otti yllättävän selvän 34 – 6 otteluvoiton Wasa Royalsista Velodromin maanantai-illassa.  Roostersin päävalmentaja Marquette Floyd oli syystäkin iloinen joukkueensa peli-ilmeestä kauden ykkösvastustajaksi arvioituja vaasalaisia vastaan.

– Hieno voitto meille. Onnistuimme pelissämme paremmin, kuin he ja olimme parempi joukkue tänään.

Royals päävalmentaja John Booker ei kierrellyt ottelun ratkaisuja kuvaillessaan. Hän näkee omalla joukkueellaan vielä paljon parantamisen varaa.

– He pelasivat meitä paremmin hyökkäyksessä, puolustuksessa ja erikoisjoukkueissa. Kun häviät 34 – 6, ei ole kovin paljoa tehty hyvin. Meidän olisi pitänyt pystyä juoksemaan pallon kanssa, mutta emme kyenneet siihen järjestelmällisesti. Puolustuksesta he löysivät heikot kohtamme ja hyökkäsivät niihin. Näitä asioita meidän pitää korjata tullaksemme edelleen paremmiksi.

– Toistan itseäni, mutta tässä vaiheessa meidän pitää parantaa perusasioitamme. Meillä on lahjakkaita pelaajia, mutta he eivät tee niitä oikein. On sama ketä vastaan pelaamme, Hämeenlinna, Helsinki tai joku muu, perusteiden pitää olla kunnossa menestyäksemme, Booker täydentää.

Helsinkiläisten hyökkäys liikutti palloa vahvasti eteenpäin ja Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaisella oli aihetta tyytyväisyyteen vaikka pientä parannettavaakin vielä jäi.

– Ihan tyytyväinen voi olla, että pelisuunnitelma meni just niin kuin pitikin. Sen mitä siellä piti olla auki, oli auki ja saatiin liikutettua palloa aika hyvin. Olen kokonaisuutena tyytyväinen. Pari semmoista pientä virhettä, mitkä pitivät meidät poissa taululta, mutta ei voi olla tyytymätön.

Yhden lipsahduksen vastapainoksi Roostersin puolustus pysäytti pariin kertaan Royalsin hyökkäyksen oman maalialueensa tuntumassa. Puolustuksenkoordinaattori Kari Titola näki puolustajiensa pelaavan tehokkaan pelin.

– Pisteiden valossa ainakin. Niitä ei päästetty ja oli hyviä maalilinjan lähellä olevia pysäytyksiä. Jaardeja tietysti tuli kuitenkin aika paljon, että parannettavaa toki jäi.

Ottelun neljännen neljänneksen lopussa nähtiin täysin tarpeeton ja amerikkalaisen jalkapalloon kuulumaton kärhämä. Pelin jo pysähdyttyä Stacey Thomas taklasi sivusta Tony Koskista polveen. Koskisen tönäistyä vastineeksi takaisin, Thomas hyökkäsi vielä nyrkein Koskisen päälle. Syntyneen kalabaliikin jälkeen Stacey Thomasin ja Tony Koskisen lisäksi ottelusta suljettiin yksi Roosters-pelaaja sekä apuvalmentajat molemmista joukkueista. Helsinki Roostersin puheenjohtaja Jarmo Lahti tuomitsee tapahtumat ja pyytää anteeksi tapahtunutta.

– Emme hyväksy minkäänlaista peliin kuulumatonta väkivaltaista käytöstä tai muutakaan huonoa käytöstä. Pahoittelemme sattunutta tilannetta Royals- ja Roosters-kannattajille, sekä pelaajille että tuomareille. Odotamme SAJL:n kurinpitolautakunnan päätöksiä jatkoseuraamuksista.

Nopea alku, sekava loppu

Royals aloitti ottelun hyökkäävänä joukkueena. Vaasalaisten hyökkäys lähti keskushyökkääjä Tom Suosteen juoksuin liikuttamaan palloa eteenpäin ja pääsi uusiin yrityksiin. Roostersin takapuolustaja Akseli Olin kuitenkin katkaisi pelinrakentaja Justin Sottilaren pitkän syöttöyrityksen sivurajan tuntumassa, hankkien hyökkäysvuoron omalle joukkueelleen.

Jaycen Spearsin pitkällä juoksulla ja pelinrakentaja Brandon Connetten syötöillä laitahyökkääjilleen, Roosters pääsi neljän jaardin päähän Royals-maalista. Syöttö Timothy Thomasille viimeisteli maalin ja Ville Rontu potkaisi lisäpisteen siirtäen helsinkiläiset 7 -0 johtoon.

Seuranneessa aloituspotkussa Royalsilla oli vaikeuksia pomppivan aloituspotkun haltuunotossa ja palautus jäi lyhyeksi. Omalta 12 jaardin linjalta lähtenyt hyökkäys tyrehtyi ja vaasalaiset joutuivat luopumaan pallosta lentopotkulla. Potkuun pääsi tukimies Santtu Äyräväinen väliin ja Roostersin Quentin Coulpin peitti pelivälineen vain yhdeksän jaardin päästä vastustajan maalialueesta. Royals pysäytti ensimmäisen helsinkiläisten yrityksen, mutta toisella yrityksellä Brandon Connette juoksi itse maalialueelle. Ronnun lisäpistepotkun jälkeen tulostaululle kirjattiin 14 – 0.

Vaasalaisten seuraavalla hyökkäysvuorolla Justin Sottilare onnistui yllättämään Roosters-puolustuksen takakentän pitkällä syötöllä RJ Longille. Long karisti helsinkiläispuolustajat kannoiltaan ja karkasi maaliin. Lisäpisteen epäonnistuttua ottelua jatkettiin lukemissa 14 – 6.

Molempien joukkueiden seuraavat hyökkäysvuorot tyrehtyivät lentopotkuun. Roostersin seuraavan hyökkäysvuoron hyydyttyä Royalsin 38 jaardin linjalle, vaasalaiset saivat pallon liikkeelle. Hyvin sujunut hyökkäys pysähtyi kuitenkin Pierre Courageuxin pysäyttäessä Tom Suosteen neljännellä yrityksellä, ennen 10 jaardin täyttymistä.

Roostersin aloittaessa omaa hyökkäystään Brandon Connette löysi sivulle livahtaneen Jaycen Spearsin ensimmäisellä syötöllään. Keskushyökkääjä Spears on vauhtiin päästyään vaikea pysäytettävä. Vaasan RJ Long esti kuitenkin maalinteon, pysäyttämällä karkumatkan Royalsin 15 jaardin linjalle. Syöttö Niko Saarijärvelle lyhensi matkasta maaliin yhdeksän jaardia ja kun Connette ei seuraavalla yrityksellä löytänyt syötölle vastaanottajaa,  hän viimeisteli itse juosten toisen maalinsa. Lisäpistepotkun jälkeen Roosters-johto oli jo 21 – 6. Näissä lukemissa lähdettiin ottelun väliajalle.

Roosters aloitti toisen puoliajan hyökkäävänä joukkueena. Kotijoukkue siirsi palloa Connetten omilla juoksuilla ja syötöilla Alexander Wasiljeffille. Vaasalaisten 33 jaardinlinjalta lähteneellä yrityksellä pelinrakentaja löysi laitahyökkääjä Miro Kadmiryn Royals-puolustuksen keskeltä, mistä pelaaja livahti maaliin. Lisäpistepotkun mentyä ohi haarukan, tulos päivitettiin numeroihin 27 – 6.

Omalla hyökkäysvuorollaan Royals onnistui pääsemään 15 jaardin päähän Roostersin maalista. Takapuolustaja Pierre Courgeux sai kätensä osumaan Justin Sottilaren syöttämään palloon ja Ville Rontu nappasi suuntaansa muuttaneen pelivälineen haltuunsa maalialueella.

Brandon Connette vastasi pitkällä syötöllä Timothy Thomasille, joka työnnettiin ulos vaasalaisten 20 jaardin linjalla. Kahden rangaistuksen jäljiltä kotijoukkue lähti yrittämään maalialueelle pääsyä 15 jaardin päästä vastustajan maaliviivasta. Kolmen epäonnistuneen syötön jälkeen Connette löysi Alexander Wasiljeffin neljännellä yrityksellä maalialueelta. Pelin loppuvaiheissa kumpikin joukkue liikutti palloa, muttei onnistunut enää viimeistelyssä. Näin loppunumeroiksi jäi Ville Ronnun onnistuneen lisäpistepotkun jälkeinen 34 -6.

Kun hoidetaan oma duuni, niin ei mitään hätää

Ottelun parhaana pelaajana palkittiin Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette. Hän keräsi omilla juoksuillaan 33 jaardia ja kaksi maalia. Connetten syötöillä Roosters eteni 329 jaardia ja teki kolme maalia. Roostersin parhaana palkittiin 4,5 taklausta ja kaksi syötönkatkoa napsinut takapuolustaja Curtis Slater. Hän on huomannut vastapuolen välttelevän häntä.

– Yritän saada pallon aina, kun se minun suuntaan heitetään. Tällä kaudella eivät kuitenkaan ole heittäneet niin paljoa.

– Katsomme filmiltä, mitä he tekevät ja miten pystymme hyödyntämään heidän heikkoja kohtiaan. Tämän päivän pelistä etsimme virheemme korjataksemme niitä, Slater kuvailee edessä olevaa valmistautumista Tampere Saintsia vastaan.

Laitahyökkääjä Alexander Wasiljeff teki ottelun viimeisen maalin ja pääsi kokeilemaan ennakkoon kovaksi arvellun vastustajan tasoa. Voitto taululla on hyvä lähteä seuraavaan peliin.

– Kyllä se oli kova, sanoisin. Mutta löydettiin oikeat pelit ja saatiin se murrettua aika hyvin. Alussa päästiin aika nopeasti lähteen ja he olivat varmaan vähän yllättyneitä meidän hyökkäyksestä. Oikein hyvällä fiiliksellä mennään Tampereelle. Royalsista odotettiin, että olisi kova vastus ja eihän tämä helppo matsi ollut. Mutta tuli voitto ja oikein hyvä mieli.

– Tiedettiin, että sieltä tulee hyvin valmennettu jengi vastaan. Se oli oikein mielenkiintoista. Mutta tiedettiin myös, että jos hoidetaan oma duuni, niin ei tässä ole mitään hätää. Sitten vaan tehtiin oma duuni ja hyökkäys hoiti kanssa oman ruutunsa ihan mallikkaasti. Eli ei tässä niin sanotusti mitään hätää ollut tänään. Pari virhettä tehtiin totta kai ja aina on parannettavaa. Mutta ei ollut mitään suurempaa, puolustuksen linjan Okko Outinen kommentoi pelin lopputulosta.

Ville Ronnun haastattelu

Lauantaina Pyynikille

Ensi lauantaina Helsinki Roosters matkustaa Pyynikin urheilukentälle Tampere Saintsin vieraaksi. Päävalmentaja Marquette Floyd varoittaa joukkuettaan vaipumasta liikalliseen hyväntunteen oloon, vaikka vastustaja ei vielä ole voittoja tililleen saanutkaan.

– Meidän on valmistauduttava siihen peliin kuin tähänkin. Valmistautua ja yrittää tulla paremmiksi. Tampere on sisukas joukkue, vaikka heidän voittosarakkeensa ei siltä näytä. Mutta emme voi olla unessa mitään joukkuetta vastaan, vaan meidän on oltava valmiina pelaamaan.

Tampere Saints ja Helsinki Roostersin välinen ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä kentällä lauantaina 3.6. 15:30 alkaen.

Amerikkalainen jalkapallo on parasta nautittuna tuoreena kentänlaidalla. Mikäli et pääse Velodromille, niin tapahtumia voi seurata suorana Ruutu+:n kautta. Ja sieltä voi katsoa ottelun huippuhetket jälkikäteen yhä uudestaan ja uudestaan.

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti