Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Turku Relico Trojans vs. Helsinki Roosters

Hieno voitto kauden avausottelusta

Helsinki Roosters haki Yläkentältä selvän  3 – 39 voiton Turku Relico Trojansista. Aurinkoisessa säässä pelatussa ottelussa Roosters hyökkäys oli selkeästi useita askeleita turkulaispuolustusta edellä. Helsinkiläispuolustuksen pidettyä vastapuolen hyökkäyksen pääosin aisoissa, Roosters-päävalmentaja Marquette Floydilla oli aihetta tyytyväisyyteen.

– Olimme selvästi parempi joukkue tänään. Hyökkäyksemme hallitsi ja teimme pisteitä melkein silloin kuin halusimme. Vielä on kuitenkin korjattavaa joissain kohdissa, mutta muuten näytti hienolta hyökkäyksen puolella. Meidän pitää vielä hioa juoksupeliämme, mutta olen tyytyväinen piste-eroon. Potkumaalia lukuun ottamatta puolustus piti vastustajan pisteittä ja se oli hienoa

Trojansilla ei ollut kaikkein kiitollisin paikka lähteä kauden avauspeliinsä. Amerikkalaispelinrakentaja Gilbert Rivera saapui maahan vasta peliä edeltävällä viikolla ja toinen vahvistus laitahyökkääjä Ario Winston oli loukkaantumisen takia poissa muutenkin ohuesta pelaajajoukosta. Karri Kuuttilalla olikin hankala asema lähteä kaksi peliä Uppsala 86ersiä vastaan pelannutta Roostersia vastaan.

– Se on iso asia tässä lajissa että on harjoituspelejä alla ennen kuin mennään Vaahteraliigaan. Se vaikuttaa ehdottomasti. Meillä on myös aika ohut pelaajarinki, 30 äijää. Eli viikon harjoituksella ja tuolla määrällä pelaajia, niin näin se menee joskus.

Roosters-valmennuksen ennakoima vahva juoksuhyökkäys keskushyökkääjä Josh Quesadan voimin osoittautui Trojansin vahvimmaksi aseeksi ottelussa.

– Se oli ihan pelisuunnitelman mukaisesti odotettavissa. Quesada on liukas keskushyökkääjä ja meillä on kova hyökkäyksen linja siinä edessä. Tänään hyökkäyksen linjassa oli ongelmana virheet. Lippuja tuli ihan liikaa, Karri Kuuttila harmitteli rangaistuksia ottelun jälkeen.

Roosters-puolustuksen pelaaminen antoi koordinaattori Kari Titolalle aihetta tyytyväisyyteen.

– Ihan tyytyväinen. Meillä on vähän miehiä, mikä tässä huolestuttaa. Kaikki muu menee nyt hyvin ja hyvän pelin pojat pelasivat.

Hyökkäyksen hyvistä otteista huolimatta Trojansin puolustus onnistui muutamaan kertaan pysäyttämään helsinkiläiset. Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaista jäivät harmittamaan pysäytyksiä edistäneet virheet hyökkäyksessä.

– Niihin ei voi olla tyytyväinen. Ei ollut ihan terävä peli. Siellä tuli liikaa sellaisia virheitä, mitä ei saisi tulla, väärää ihmistä blokataan tai juostaan vääriä kuvioita ja yliheittoja. Niistä pitää päästä eroon. Voitto on voitto, mutta virheet jäävät kaivelemaan tällaisen pelin jälkeen.

Bernard Luster, kuva Salla Lahti

 

Roostersilla vahva ensimmäinen puoliaika

Trojans aloitti ottelun hyökkäävänä joukkueena. Roostersin puolustus kuitenkin pakotti vastustajan luopumaan pallosta lentopotkulla. Trojansin aloitussyötön epäonnistuttua Roosters sai pallon vain 12 jaardin päässä turkulaisten maalialueesta. Helsinkiläispelinrakentaja Brandon Connette löysi jo toisella syötöllään laitahyökkääjä Miro Kadmiryn. Kadmiryn kurotettua pallon vastustajan maalialueelle ja Ville Ronnun lisäpistepotkun onnistuttua, tulostaululle kirjattiin lukemat 0 – 7.

Seuraava hyökkäysvuoro päättyi uudelleen Turun lentopotkuun. Kauden ensimmäistä otteluaan pelannut takapuolustaja Curtis Slater palautti tuoreilla jaloilla pelivälineen takaisin turkulaisten kenttäpuolelle. Trojans puolustus kuitenkin piti ja pysäytti Roosters hyökkäyksen 13 jaardin päähän omalta maalialueeltaan. Curtis Slater pääsi uudelleen palautushommiin Trojansin joutuessa jälleen luopumaan hyökkäysvuorostaan. Tällä kertaa Roostersin hyökkäys käytti vuoronsa hyväksi keskushyökkääjä Karri Pajarisen pujoteltua vastustajan puolustuksen välistä viimeiset jaardit pallon kanssa maaliin. Lisäpistepotkun onnistuttua oli tilanne jo 0 – 14.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Trojans onnistui vihdoin saamaan pelinsä liikkeelle. Pääosin Josh Quesadan pallonkannoin tapahtunut eteneminen kuitenkin hyytyi Roosters-maalialueen lähetessä ja turkulaiset joutuivat tyytymään Joni-Petteri Malkan potkumaaliin, tasoittaen numeroita 3 – 14. Roostersin seuraavan nopeasti edenneen hyökkäysvuoron näyttävin peli oli Brandon Connetten pitkä syöttö puolesta kentästä Bernard Lusterille. Vain viiden jaardin päähän päättyneen etenemisen kruunasi Connetten uusi syöttö Lusterille ja lisäpiste kirjasi tilanteeksi 3 – 21.

Turkulaisten ensimmäisen ottelun vaikeudet jatkuivat, kun seuraavan yrityksen lentopotkun aloitussyöttö meni maalialueen takarajasta yli, tuloksena safety eli omamaali ja kaksi pistettä Roostersille. Ennen väliaikaa Ville Rontu kasvatti Roosters-johtoa onnistuneella potkumaalilla numeroihin 3 – 26.

Kolmannen neljänneksen alussa Roosters hyökkäys vyöryi mm. Kadmiryn kolmella syötön kiinniotolla Trojansin maalialuetta kohti. Vuoron päätti Luster kurottautuen Connetten syöttöön Trojans-maalialueella. Lukemissa 3 – 32 peliväline vaihtoi tämän jälkeen useasti omistajaa ilman tulosta. Neljännen neljänneksen puolivälissä Roosters-pelinrakentaja Connette onnistui löytämään laitahyökkääjä Timothy Thomasin maalin arvoisesti ja Rontu onnistui lisäpistepotkussa. Trojanskin sai vielä kerran hyökkäysvuoroaan käyntiin, kunnes Roostersin nuori takapuolustaja Viljo Lempinen katkaisi turkulaissyötön. Enempää pistesuorituksia ei nähty ja loppunumeroiksi kirjattiin 3 – 39.

Roostersin kuumin pelaaja

Paikalla oli myös useita Roosters Womenin pelaajia kannustamassa miesten joukkuetta voittoon.  Naispelaajat valitsivat hyviä otteita esittäneen laitahyökkääjä Miro Kadmiryn pelin kuumimmaksi Roosters-pelaajaksi. Maalin ja 11 syötön vastaanotolla 59 jaardia kerännyt, laitahyökkääjän paikalle siirtynyt Kadmiry ilahtui valinnasta.

– Se on aina kiva että tulee onnistumisia ja muut huomaavat sen. Mutta koko jengi pelasi hyvin ja tänään minulle sattui tulemaan tämmöinen päivä.

Miron haastattelu pelin jälkeen

 

Takapuolustaja Ville Rontu huolehti yläkentällä lentopotkuja lukuun ottamatta Roostersin potkuista. Tuloksena neljä lisäpistettä ja yksi kolmenpisteen potkumaali. Rontu olikin kamppailun tauottua tyytyväinen puolustuspelaamisen lisäksi myös potkujensa tarkkuuteen.

– Tänään potkut menivät hyvin. Se on ihan positiivinen suunta kautta varten. Niissä on ollut pikkaisen ongelmia, mutta nyt saatiin kohdalleen. Eiköhän se jatku samanlaisena. Puolustuksen kannalta saatiin pidettyä peli aika hyvin kasassa. He eivät saaneet mitään isompia pelejä ja saatiin hyökkäysvuorot lopetettua, niin se näkyy tuolla tulostaululla.

Iiro Luodon siirryttyä hyökkäyksenlinjasta valmennuksenpuolelle, linjan pelaajajärjestys muuttui hieman. Samuli Vehkomäki siirtyi Luodon paikalle uloimmaksi pelaajaksi ja hänen paikalleen keskimmäisen linjamiehen viereen on noussut Roosters-kasvatti Martin Veinberg. Hän tietää että odotukset Luodon jälkeen ovat kovat.

– Tunnelmat on ihan hyvät, mutta erittäin isot kengät täytettävänä siellä. Kun Samppa hoitaa työnsä hyvin ja minä yritän hoitaa oman työni hyvin, niin uskon että ihan hyvin se tulee menemään. Pitkä kausi edessä ja tässä on aikaa tulla paremmaksi ja hyvä porukka kasassa. Iso kiitos Victor Sarvelle ja Iirolle, kun ovat ottaneet siipien suojaan ja valmentaneet ja kehittäneet pelaamistani. Pelaaminen omia kovia puolustuksen linjamiehiä vastaan harjoituksissa, on myös auttanut kehittymään.

– Heillä June Robinson oli erittäin fyysinen pelaaja, mutta ihan hyvin linjapelaaminen meni minun mielestä. Oli siellä pari virhettä ainakin minun osalta, että aina voi parantaa, Veinberg mietti lauantain pelin kulkua.

Roostersin kuumin pelaaja (3), kuva Salla Lahti

 

Terveisiä Italiasta

Italian liigassa valmentava Juha Hakala oli myös saapunut seuraamaan ottelua.

– Italiassa kausi on ollut vähän kaksijakoinen, paljon tiukkoja tappioita ja muutama voitto sinne väliin. Fudis on sielläkin fudista, ja joukkue on siellä nuori. Että aika haasteellinen kausi tähän mennessä, viimekauden Roosters-luotsi kertoi Lazio Marinesin kuluneesta kaudesta.

Italialaiseen kulttuuriin sopeutuminen on vaatinut uudenlaista otetta myös valmentajan työskentelyyn.

– Paikallinen kulttuuri on aika tunteikasta verrattuna tänne Suomeen. Välillä on pitänyt olla vähän pidempi pinna mitä täällä oli ja miettiä miten asioita antaa ulos itsestään, mitä voi sanoa kenellekin. Omaan tyyliin sellainen ei ole ihan totuttua, mutta kaiken kanssa oppii elämään.

– Hyökkäys on ihan selvästi vahvempi mitä se on ollut edelliskausina. Pelinrakentaja Brandon Connette on oikeasti mies paikallaan ja Timothy Thomasin tulo Bernard Lusterin kaveriksi auttaa syvien pallojen kanssa. Hyvin tuo hyökkäys liikkuu noiden heitto/juoksuvalintojen kautta. Ihan kiva nähdä vihdoinkin Miro Kadmiry laitahyökkääjän paikalla kanssa. Tänään aikalailla isoja koppeja, Hakala pisti myös merkille Kadmiryn otteet kentällä.

Puolustuksessa runsaan vaihtuvuuden kokeneen pelaajiston kemian kehittyminen nättää vielä olevan hieman vaiheessa kokeneen kehäketun silmin.

– Puolustuksessa pikkuisen näkyy, että siellä vielä vähän haetaan niitä viimeisiä paikkoja, kuka pelaa missäkin. Toki tuollainen paljon pisteitä tekevä hyökkäys auttaa sen puolesta. Kunhan muutaman kerran enemmän saa vastustajan hyökkäyksen pois kentältä, niin se varmaan tällä kaudella riittää aika pitkälle.

Busmo Oy:n Roosters-bussilla palannut joukkue jatkaa tiivistä valmistautumista seuraavaan Vaahteraliigan kamppailuun. Helsinki Roosters kohtaa seuraavassa ottelussa Helsingin Velodromilla Seinäjoki Crocodilesin torstaina 11.5. kello 18:30. Osta liput etukäteen Ticketmasterista, säästät rahaa ja säästyt myös jonottamiselta portilla!

Amerikkalainen jalkapallo on parasta nautittuna tuoreena kentänlaidalla. Mikäli et pääse Velodromille, niin tapahtumia voi seurata suorana Ruutu+:n kautta. Ja sieltä voi katsoa ottelun huippuhetket jälkikäteen yhä uudestaan ja uudestaan.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti, Jarmo Vehkomäki