IFAF Women’s World Championships: Roosters Women, Laitahyökkääjät

20.6.2017

11 pelaajaa Roosters Womenista Maajoukkueeseen

 
Amerikkalaisen jalkapallon kolmannet Naisten MM-kisat järjestetään Kanadan Langleyssä. Kaksissa aikaisemmissa kisoissa Suomen maajoukkue on sijoittunut kolmanneksi USA:n ja Kanadan jälkeen. Näihin kisoihin maajoukkueen matkassa lähtee 11 Roosters Womenin pelaajaa. Päävalmentaja Jarmo Lahti on iloinen valittujen puolesta ja vakuuttunut heidän panoksestaan maajoukkueessa.

– Kaikki ovat tehneet kovasti töitä saavuttaakseen MJ-unelmansa ja päästä edustamaan Suomea! Olen erittäin tyytyväinen pelaajien kilpailuhenkisyyteen ja henkiseen kovuuteen ja olen varma että jokainen Roosters-pelaaja tulee antamaan kaikkensa otteluiden voittamiseen ja onnistumiseen kisoissa.

Maajoukkueeseen valittiin Roosters Womenista laitahyökkääjän pelipaikalle Janna-Jemina Seiles, Sari Kuosmanen ja Nana Olavuo.
 

 

#81 Janna-Jemina Seiles

 
Janna-Jemina ”JJ” Seiles oli maajoukkueen matkassa voittamassa Euroopan mestaruutta 2015 ja edusti jo pronssia saavuttanutta joukkuetta 2013 MM-kisoissa. Kuudetta kauttaan pelaava Seiles siirtyi jalkapallosta ja yleisurheilusta soikean pallon pariin.
 

 
Mikä sai sinut aloittamaan amerikkalaisen jalkapallon?

– Olin töissä ruokapaikassa, kun näin pari naista siisteissä huppareissa, joista silmiini pisti painettu kuva amerikkalaisesta jalkapallosta. Pienen selvittelyn jälkeen laitoin sähköpostia Roostersin naisten joukkueelle ja seuraavana päivänä olin treeneissä.

Parasta lajissa?

– Itsensä haastaminen ja uuden oppiminen.

Paras kokemuksesi amerikkalaisessa jalkapallossa?

– Vuosien varrelle mahtuu monia hyviä kokemuksia, mutta viimeisimpiä on varmasti kevään Women’s World Football Games-leiri jenkeissä. Valmentajilta sai neuvoja ja paljon palautetta. Lisäksi sain uusia kavereita ja opin tuntemaan vanhoja paremmin.

Miten harjoittelet harjoituskaudella?

– Aika paljon juoksuhommia, punttia siinä sivussa tukemassa. Peruskuntoa, nopeutta ja ketteryyttä.

Esikuvat urheilussa?

Paula Lehtinen: tunnollisuus ja itsensä haastaminen treeneissä, sekä kovuus pelikentällä. Torsten ”Totti” Malm: nopeus ja taito ottaa palloa kiinni. Ensimmäinen laitahyökkääjäesikuvani, jonka pelaamisesta ja treenaamisesta sain paljon ideoita omaan tekemiseen. NFL pelaajista Julio Jones on kova.

Missä tunnelmissa ja minkälaisin odotuksin valmistaudut kisaan?

– Kisoja odotan jo innolla, mutta niiden suhteen ei mitään varsinaisia odotuksia. Oletan että ne kulkevat aikalailla samalla tavalla kuin aiemmatkin arvokisat. Valmistautuminen on edennyt aika rauhallisin mielin, hommia on tehty paljon ja nyt pitää vaan huolehtia että asioita pääsee toteuttamaan kentällä.

Mitä henkilökohtaisia urheilullisia tavoitteita sinulla kisojen suhteen on?

– Omat tavoitteet kisoihin on siirtää kentälle niitä asioita joita on talvi treenattu ja pelata omaa parasta mahdollista peliä.
 

#80 Sari Kuosmanen

 
Sari Kuosmanen on ollut mukana saavuttamassa molempia MM-pronssimitaleita ja EM-kultaa. Mm. koripalloa ja soutua harrastanut Kuosmanen on pelannut kaikki kaudet, joita Suomessa naiset ovat pelanneet täydellä kontaktilla amerikkalaista jalkapalloa.
 

 
Mikä sai sinut aloittamaan amerikkalaisen jalkapallon?

– Uusi laji oli haussa muuttaessani Jyväskylään ja ihastuin lajiin heti kokeiltuani.

Parasta lajissa?

– Oppiminen ei lopu koskaan

Paras kokemukseni amerikkalaisessa jalkapallossa?

– Top kolmosessa varmastikin kausi 2016, kausi 2014 ja MM-kisat 2013

Miten harjoittelet harjoituskaudella?

– Käyn salilla, juoksen ja joogaan

Esikuvat urheilussa?

– Tällä hetkellä arvostan erityisesti pitkän uran tehneitä eri palloilulajien urheilijoita

Missä tunnelmissa ja minkälaisin odotuksin valmistaudut kisaan?

– Odotan innolla muiden maiden kohtaamista ja uusien maiden näkemistä. Mielenkiintoista nähdä, miten peli on muuttunut muutamassa vuodessa lajin kasvun myötä. Pitkä lento ja aikaeron vaikutus hieman jännittävät.

Mitä henkilökohtaisia urheilullisia tavoitteita sinulla kisojen suhteen on?

– Pääasia on pysyä pitkään piinanneen rasitusvammat kanssa iskukykyisenä. Toki kisoihin mennään antamaan kaikkensa ja toivottavasti sillä panoksella syntyy myös tulosta.
 

#88  Anastasia ”Nana” Olavuo

 
Nuoresta iästä huolimatta Nana Olavuo on ehtinyt pelata amerikkalaista jalkapalloa jo kymmenen vuotta. Kymmeneen vuoteen mahtuu myös poikien U-15-maajoukkueessa pelaaminen.
 

 
Mikä sai sinut aloittamaan amerikkalaisen jalkapallon?

– Innostuin lajista isoveljen perässä

Parasta lajissa?

– Fyysisyys ja taktiikka

Paras kokemuksesi amerikkalaisessa jalkapallossa?

– Ensimmäinen syötönkatko ensimmäisessä pelissä 6-vuotiaana

Miten harjoittelet harjoituskaudella?

– Kunto-, voima- ja tekniikkatreeniä salilla ja kentällä

Esikuvat urheilussa?

– Pidän monia urheilijoita eri lajeista esikuvana

Missä tunnelmissa ja minkälaisin odotuksin valmistaudut kisaan?

– Hyvillä tunnelmiin kisoihin, odotukset kisoista on korkeat. Pelit eivät tule olemaan helppoja, koska vastassa on kovia joukkueita.

Mitä henkilökohtaisia urheilullisia tavoitteita sinulla kisojen suhteen on?

– Tavoitteenani on pelata omalla tasollani jännityksestä huolimatta ja keskittyä omaan suorittamiseen täysillä ja saada siten onnistumisia.
 

Nopea lukutaito pehmeillä käsillä kylmän viileästi

 
Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikatajalla on varma näkemys Janna-Jemina Seileksen taidoista.

– Janna-Jemina Seiles on erittäin kokenut sekä monipuolinen laitahyökkääjä. Hänen nopeutensa, lukutaitonsa, aina ensiluokkainen valmistautumisensa sekä pehmeät kädet tekevät hänestä tärkeän kohteen heittopelissä. ”JJ” pystyy hienosti haastamaan vastustajaa, niin pitkillä kuin lyhyilläkin kuvilla. Odotamme häneltä taas näyttäviä suorituksia tiukoissa kamppailuissa!

Pääosin puolustuksen takakentällä pelaavat Sari Kuosmanen ja Nana Olavuo ovat pelanneet paljon myös laitahyökkääjän tontilla, eikä heidän onnistuminen kisoissa jää Roostersin puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanteen arvioissa ainakaan osaamisesta kiinni.

– Sari Kuosmanen ja Nana Olavuo pelaavat Roostersissa pääpelipaikkana puolustuksen takakenttä, mutta monipuolisina pelaajina pehmeillä kiinniottajan käsillään ovat myös laitahyökkääjinä naisten parhaimmistoa. Sarilla on takana kokemusta jo aiemmista arvokisaturnauksista ja hän on valmistautunut huolellisesti tähänkin kisamatkaan.

– Nanalle MM-kisat ovat ensimmäiset ja varmasti kutkuttava tilanne. Nuoresta iästä huolimatta uskon, että hän tulee hoitamaan pelitilanteet kylmän viileästi hyvällä asenteella ja rohkeudella. Tsemppiä laitahyökkääjille kisoihin!
 
 
Suomi kohtaa MM-kisojen ensimmäisessä ottelussaan Iso-Britannian 24.6. kello 21:30 Suomen aikaa.

Kisojen nettisivut
 
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen