Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2017: Kauden alku nurkan takana

2.5.2017

Viimeistelyleiriltä vauhtia

 
Roosters Womenin Naisten Vaahteraliigajoukkue valmistautui vapunviettoon viimeistelemällä kuvioitaan yhdessä Tampere Saintsin naisten kanssa aatonaattona. Lauantain scrimmage-harjoituksessa joukkueet hioivat pelejään, pelaten toisiaan vastaan vuorotellen hyökkäävänä ja puolustavana joukkueena. Vaikka edettyä matkaa tai pisteitä ei kirjattu, onnistunut leiripäivä sai Roosters-valmennuksen tyytyväiseksi.

– Tämä oli oikein hyvä meidän kolmas kunnon leiri, vaikka tämä oli tällainen scrimmage. Tässä saatiin ajettua live-vastustajaa vastaan pelejä ja pelaajia sisään ja totuteltua taas pelirytmiin. Ne on isoja juttuja mitä tänään saavutettiin, Roosters Womenin päävalmentaja Jarmo Lahti totesi päivän päätteeksi

Puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne odottaa jo tosipelien alkamista.

– Odottavaiset tunnelmat, että kyllä tässä odotetaan jo tositoimiin pääsemistä hyvillä mielin.

– Oikein hyvät tunnelmat sekä joukkueella että minulla. Myös hyvin odottavat tunnelmat ja tosi kiva päästä taas pelaamaan tosissaan. Näyttämään mitä varten me olemme koko talvikauden harjoitelleet, hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja summaa tunnelmia harjoitusten lopuksi.

Puolustuksen takakenttää valmentava Jorma Hytönen kiittää tamperelaisia hyvän harjoitusvastuksen antamisesta.

– Tunnelmat on ihan hyvät. Nyt oli kiva päästä Tampereen kanssa kokeilemaan. Heillä oli kokenut joukkue, osin uusi ja oli hyvä haaste tässä. Hyviä suorituksia nähtiin paljon. Tietysti vielä on hiomista ja vähän ruosteetta, mutta ihan positiiviset mietteet

– Ihan hyvät fiilingit. Sellainen pikku mörkö saatiin harteilta, niin pelaajien kuin omalta valmennuksen puolelta, kun nähtiin vähän mitä me ollaan saatu talven aikana kehitettyä. Niin siinä mielessä ihan mukavat fiilingit, iloitsi puolustuksenlinjan valmentaja Toni Hanka.
 

 

Hyökkäyksen palaset alkavat loksahdella kohdilleen

 
Hyökkäyksenkoordinaattorin silmiin pelaajien suorittaminen näytti sujuvan harjoitusten edetessä koko ajan paremmin.

– Tosi hyvältä. Me päästiin tänään ajamaan tosi paljon erilaisia yhdistelmiä sisään. Meillä on ollut paljon muuttuvia tekijöitä viime vuodesta, niin näytti ihan hyvältä siihen nähden. Pieniä ajatusvirheitä alussa ja päästiin väliajalla niitä korjaamaan. Tosi hyvin jengi kokosi itsensä ja päästiin toteuttamaan sitä mitä haluttiin, Anni Kivikataja kehui pelaajia.

Yksi hänen mainitsemista muuttuneista tekijöistä on pelinrakentajan paikalla pelaava Carola Lindholm.

– Carola on tehnyt paljon töitä talven aikana ja nyt kun uusi pelikirja alkaa olla hallussa, pelaaminen on parantunut jatkuvasti isoin harppauksin. Tilanne on hänelle uusi, joukkueen vaihto ja heti hallitsevan mestarin pelinrakentajaksi, tuovat varmasti uudet paineet, kuvailee talven aikana Lindholmia valmentanut Teemu Kuusisto.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentajan paikalle osuu ehkä suurimmat joukkueen yksittäiseen pelaajaan kohdistuvat odotukset ja paineet. Kuusisto on vakuuttunut nuoren pelinrakentajan taidoista ja uskoo hänen suoriutuvan hienosti kesän koitoksista.

– Carola on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut pelaaja, mutta silti asema Suomen kärkijoukkueessa tuo uusia vaatimuksia. Pelillisesti Carola olisi taistellut tiukasti paikasta Kanadan MM-kisoihin, joten hän on Suomen aivan ehdotonta kärkeä pelinrakentajana. Hänellä on loistava tilanne pelinrakentajan näkökulmasta, joukkueella on kova puolustus ja erittäin hyvä juoksuhyökkäys antavat hyvän tuen onnistua. Uskon, että Carola tulee kehittymään vielä kauden aikanakin edelleen ja hän tulee näyttämään kaikille taitonsa yhtenä Suomen parhaista pelinrakentajista.

Anni Kivikataja olisi toivonut hieman parempaa pallovarmuutta laitahyökkääjiltä, mutta harjoitusten loppua kohden parantunut pelaajien yhteistyö pelinrakentajan kanssa ilahdutti häntä.

– Vähän kapea meidän laitahyökkääjämateriaali. Kylmä ilma selkeästi vaikutti siihen, että oli sormet vähän kohmeessa. Kaikki pallot eivät pysyneet täysin hallussa, mutta kokoajan selkeästi paranee meidän pelinrakentajan ja laitahyökkääjien yhteys, mikä on tosikiva nähdä.

Miesten joukkueen keskushyökkääjä Jaycen Spears on jakanut tietojaan naisten keskushyökkääjille useampana talvena. Hän ei malta olla kehumatta heitä.

– Meidän keskushyökkääjät tulevat paremmiksi joka päivä. Meillä on osa lahjakkaimmista keskushyökkääjistä ja yritän saada heidät tekemään työnsä ajattelematta liikoja. Keskittymällä vain pelaamaan omalla paikallaan, he pärjäävät hienosti. Hienoa nähdä heidät pelaamassa ja toivottavasti kaikki saavat peliaikaa.

Joukkueen linjapelaajien määrä on jonkin verran kasvanut viimekaudesta, jolloin osa pelaajista voi keskittyä vain yhteen suuntaan pelaamiseen.

– Ihan hyvältä näyttää. Naiset ovat vahvempia ja minun mielestä vähän nopeampia kuin viime vuonna. Eli näyttää tosi hyvältä. Saadaan vielä vähän ajoituksia kuntoon, niin hyvä tulee, Jarmo Lahti myhäilee hyökkäyksenlinjasta.
 

 

Puolustuksessa vahvuutena rauhallisuus ja kommunikointi

 
Roosters Womenin puolustuksessakin on tapahtunut muutoksia viimekaudesta. Kokeneita pelaajia päätti peliuransa viime kauden mestaruuden jälkeen, mutta tilalle on siirtynyt pelaajia muista joukkueista. Myös uusia pelaajia on liittynyt täydentämään joukkuetta. Heli Harjanne näkee koordinaattorin silmin uuden puolustuksen kehittyneen talvenaikana lupaavasti, vaikka ihan valmista ei ehkä vielä olekaan.

– Ei näytä ihan niin valmiilta, kuin viime vuonna tässä kohtaa. Meillä on paljon uusia pelaajia mutta näyttää tämän päivän perusteella että on monipuolisia pelaajia joita pystyy vaihtelemaan eri pelipaikoilla. Tänään moni pelaaja pelasi pelipaikalla, millä ei ole aikaisemmin pelannut ja hoiti sen homman hyvin. Meillä on vahvuutena rauhallisuus ja kommunikointi, ja sitä kautta se pelaajien käytettävyys on monipuolista. Eli lähden siitä luottavaisin mielin kauteen.

– Takakenttä näytti hyvältä. Siellä on nuoria pelaajia jotka tekevät rohkeita suorituksia, Nana Olovuo oli esimerkiksi tänään ihan loistava. Teki paljon hyviä suorituksia ja rohkeata pelaamista. Osa oli ehkä vähän arkoja talven loukkaantumisten jäljiltä, mutta ruosteet lähtivät koneesta ja sen jälkeen he tekivät tosi hyviä suorituksia. Mia Rauhala, Janica Välimäki ja Enna Helnius tekivät tosi paljon hyviä pelejä, puolustuksen takakentän pelaajien taitoja hionut Jorma Hytönen nostaa esiin.

Tamperelaiset tarjosivat hyvän vastuksen myös Roosters Womenin tukimiehille. Sami Aallosta kauteen on hyvä lähteä, kun on saatu ottaa mittaa muistakin kuin omista joukkuetovereista.

– Oli hyvä saada yksi treenipeli ennen kauden alkua, jotta saadaan niin sanotusti ”löysät pois”. Tampereelle suuri kiitos siitä, että tarjosivat tasaisesti heitto- ja juoksu-uhkaa tukimiesosastolle. Tästä on hyvä jatkaa.

Puolustuksenlinjan pelaaminen näytti Toni Hangasta mainiolta.

– Siihen nähden että ensimmäinen ns. peli takana, niin hyvältä se näyttää. Totta kai kausi on ovella ja jokainen pelaaja vähän omalla tavallansa jännitti siinä, että saadaan sitä omaa onnistumista.  Mutta mitä pidemmälle peliä mentiin, niin se jännitys huomattavasti väheni, jolloin se onnistuminen tulee sieltä.

– Virheitä tapahtuu, mutta ne annetaan anteeksi vielä tässä vaiheessa. Ensi viikonloppuna alkaa kausi ja siitä eteenpäin jatketaan, ja toivon mukaan se kultainen mitali haetaan sieltä loppukaudesta. Että sitä ollaan lähdetty hakemaan ja sillä tavoitteella mennään edelleen, Hanka kirkastaa kauden tavoitetta.
 

 
Edessä on uusi kausi uusilla kuvioilla. Aikaisemmasta poiketen tulevalla kaudella kohdataan jokainen vastustaja kahdesti. Naisten Vaahteraliiga alkaa hallitsevan mestarin, Roosters Womenin osalta kärkiottelulla St.Petersburg Valkyriesiä vastaan  sunnuntaina 7.5. kello 14:00 Helsingin Velodromilla.
 
 
teksti: Pekka Lylyharju
kuvat: Anna Tanskanen