Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2018: Diamond Bowl, jälkipuheet

26.4.2018

Kahtiajakoiset tunnelmat

Roosters Womenilla on takanaan tiukka viikonloppu. Perjantaista sunnuntaihin pelatussa Diamond Bowlissa helsinkiläiset kamppailivat Birmingham Lionsia, St. Petersburg Valkyriesiä ja Tampere Saintsin naisten joukkuetta vastaan.  Tiukka ottelutahti vaati ohuella pelaajaringillä turnaukseen lähteneeltä joukkueelta veronsa ja päävalmentaja Heli Harjanne jouti lauantai-iltana tekemään vaikean päätöksen luopua sunnuntain ottelusta Tampere Saintsin naisia vastaan.

– Turnaukseen lähdettiin 25 pelaajan panostuksella, jolla oli tarkoitus viedä turnaus läpi, koska alkupelit olivat 2×12-minuuttisia. Harmittavasti meille alkoi kasaantua viikonlopun edetessä paljon isoja loukkaantumisia, joten tein päätöksen luovuttaa viimeisen ottelun kolmannesta sijasta, jotta rosterin kapeneminen saadaan pysäytettyä, ja päätavoitteemme pelata Naisten Vaahteraliigassa voidaan turvata. Pelaajat osoittivat taistelutahtoa, ja olisivat olleet valmiita pelaamaan viimeisenkin ottelun, mutta katsoin tulevan kauden ja pelaajien turvallisuuden kannalta parhaaksi tehdä tuon päätöksen. Neljän pelaajan osalta todennäköisesti kausi jää valitettavasti kesken ja kuuden pelaajan toivomme paranevan Naisten Vaahteraliiga-kauden alkuun mennessä takaisin pelikuntoisiksi.

Harmillisesta päätöksestä huolimatta Harjanne löysi myös positiivista antia turnauksesta.

– Harmi, ettei meillä isäntäjoukkueena ollut edellytyksiä vielä turnausta loppuun. Näin voi joskus käydä kun kapealla miehistöllä mennään, mutta tästä lähdetään suuntaamaan katseet kohti Naisten Vaahteraliigaa. Onneksi ehdittiin pelaamaan kaikkia joukkueita vastaan ja saatiin vähemmän pelanneita sekä uusia pelaajia ajettua sisään.

Perjantain pelissä Tampere Saintsia vastaan joukkueen puolustus toi jatkoajalla 6 – 0 voiton Sari Kuosmasen syötönkatkon palautuksella tamperelaisten maalialueelle. Lauantaina St. Petersburg Valkyries otti Roostersista yhtä niukan 6 – 0 voiton ottelun alun maalilla. Lauantain toisessa ottelussa hyvässä vireessä ollut Birmingham Lions otti jo selkeämmän 28 – 8 voiton helsinkiläisistä. Roosters-hyökkäys sai Lionsia vastaan pelinsä kulkemaan toisella puoliajalla tehden alkupeleissä joukkueista ainoana maalin brittejä vastaan Katri Ronnin päätettyä vahvan hyökkäysvuoron maaliin ja Janica Välimäen napattua lisäpistesyötön. Roostersin hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusiston turnaus sai mietteliääksi.

– Turnauksesta jäi aika kahtiajakoiset tunnelmat. Useita loukkaantumisia, jotka johtivat lopulta viimeisen pelin luovutukseen ja isoja ongelmia saada peliä käyntiin hyökkäyksessä aluksi. Toisaalta joukkue taisteli urheasti ja pelaajat vetivät kovalla asenteella loppuun asti. Lisäksi saatiin vähän peliäkin uomiin viimeisessä ottelussa, joten turnauksen alkuun nähden jäi ihan hyvä maku kuitenkin lopulta.

Kuusisto arvioi kuitenkin turnauksesta saadun paljon hyvää, vaikka ensi katsomalla näytti huolestuttavalta.

– Vaikka kokonaisuus oli aika rikkinäinen, niin ennakkoon peräänkuulutettu asenne nousi loppua kohden loistavaksi ja kyllä siellä paljon oli onnistumisiakin monella pelaajalla. Nyt on useampi viikko kuitenkin aikaa parannella kolhuja ja hioa varmuutta suorittamiseen. Vaikka turnaus muodostuikin vielä ennakoitua haastavammaksi, niin se täytti kuitenkin pelillisesti paikkansa tässä vaiheessa kautta erinomaisesti. Saimme paljon hyvää nauhaa ja tiedämme mihin pitää keskittyä ennen Naisten Vaahteraliigan alkua.

Katri Ronni kuljettamassa palloa Saintsin sinisen puolustuksen muurin läpi. Kuva: EkiTee Photography

 

Turnauksesta jäi mahtifiilikset

Pelaajille viikonloppu oli kova koitos, mutta uudet vastustajat toivat paljon mielenkiintoa turnaukseen. Joukkueen kokeneempaan pelaajistoon lukeutuva laitahyökkääjä Janica Välimäki on tyytyväinen kokemukseen.

– Aika pienellä ringillä lähdettiin turnaukseen, ja se vähän verotti viikonlopun aikana. Oli kiva pelata pitkästä aikaa, ja vielä kun vastassa oli kovia joukkueita, niin sai hyvää kokemusta kesää varten. Meillä on jonkun verran uusia pelaajia ja oli tärkeää, että päästiin pelaamaan yhdessä joukkueena useampi peli ennen kauden alkua. Diamond Bowl oli hyvin järjestetty ja olisi kiva, kun vastaavia järjestettäisiin tulevaisuudessakin. Turnauksissa on hyvä, kun saa uusia joukkueita vastustajiksi ja itse esim. en ollut aikaisemmin pelannut brittejä vastaan. Nyt on pari lepopäivää takana ja alkaa olla ajatukset jo ensi viikonlopun lippupalloturnauksessa.

Myös toinen konkari Tuula Möttönen oli iloinen ensimmäisen naisten turnauksen järjestämisestä.

– Kokemuksena turnaus oli hieno. Joukkueiden välinen yhteishenki oli hyvä ja pelaaminen reilua. Aivan mahtavaa, että saatiin tällainen järjestettyä. Toivottavasti tämä innostaa naisten jefua kansainvälistymään entistä enemmän.

Hän iloitsee joukkueen peli-ilmeen säilymisestä vaikeidenkin hetkien aikana.

– Tunnelmat turnauksen jälkeen on myös hyvät, lopputuloksesta huolimatta. Liikkeellä oltiin kapealla rosterilla, mutta siitä huolimatta saatiin hyviä suorituksia alle ennen kauden alkua. Tällaiset tilaisuudet ovat erittäin arvokkaita kokemuksia. Rookiet saivat näytön paikkoja, ja olen erittäin ylpeä varsinkin Isabella Lievosen otteista ensimmäisissä otteluissaan. Myöskin ihailtavaa katsottavaa oli keskushyökkääjä Marin (Jääskelä) kehittymisen askeleet pelistä peliin. Hurja kehittyminen viime kaudelta. Harmittamaan toki jäi muutama ikävä loukkaantuminen. Heille lähetän myös tätä kautta paljon tsemppiä!

Alun perin ohut pelaajarunko ja loukkaantumisten tuoma vajaus antoi monelle aloittelevalle ja vähemmän pelanneelle pelaajille runsaasti peliaikaa. Möttösen kehuma, ensimmäistä kauttaan aloittava, Isabella Lievonen olisi valmis uuteen turnaukseen.

– Turnauksessa sain pelata ensimmäiset pelini, joten kokemus oli erittäin jännittävä. Opin turnauksessa hirveän paljon ja sain enemmän varmuutta. Oli todella hienoa että turnauksessa oli muistakin maista joukkueita, se nosti tunnelmaa. Vaikka turnaus olikin hyvin rankka, olisin milloin vain valmis uudestaan!

Roostersin yhteistyöseura Kouvola Indiansin Sonja Kirmanen edustaa nuorempaa 2000-luvulla syntynyttä naispelaajien kaartia. Hän sai pelata linjoissa kyllikseen molempiin suuntiin, ja oli kokemuksesta erittäin mielissään.

– Kokemus turnauksesta oli hyvä: myös kentällä pelaaminen oli mahtavaa ja turnaus oli kaikkiaan kokemuksen arvoista. Turnauksesta jäi myös mahtifiilikset. Tunnelma paikanpäällä oli niin uutta ja jännittävää että ei voi muuta kuin kiittää että saatiin olla turnauksessa mukana ja kokea ison kentän ihmeet.

Ronja Åkerblom edustaa toistaiseksi aika harvinaista lajia, Roostersin junioreista naisten joukkueeseen kasvanutta pelaajaa. Vielä viime kaudella poikien kanssa U15-sarjassa pelanneelle turnaus antoi ensimmäistä tuntumaa naisten pelien vauhtiin ja kovuuteen.

– Diamond Bowl oli huikea kokemus. Aivan mahtavaa, että pystyttiin järjestämään kansainvälinen naisten turnaus ja vielä näin onnistuneesti. Turnaus oli todella hyvää treeniä tulevaa kautta varten, ja turnauksessa pääsi moni ensimmäistä kertaa kunnolla pelaamaan naisten tasolla. Vaikka loukkaantumisia tuli monelle ja viikonloppu oli rankka, oli turnauksessa erittäin hauskaa ja sain todella paljon hyödyllistä tietoa kaudelle.

­Kuten muillekin pelaajille Åkerblomille jäi hyvät muistot turnauksesta.

– Turnauksesta jäi hyvä fiilis, vaikka jouduimmekin jättämään viimeisen pelin väliin, emmekä tällä kertaa sijoittuneet kärkipaikalle. Tämän tapaiset turnaukset kasvattavat toivottavasti myös naisjefun kiinnostusta, joka olisi lajin kasvamiselle tärkeää. Mahtavaa oli myöskin päästä tapaamaan naisia muista maista, jotka lajia harrastavat sekä pelaamaan tuttuja vastaan joita harvemmin näkee. Turnauksessa valmentajat myös saivat kuvan siitä mikä tarvitsee kehitystä ja ehdimme kehittää näitä asioita ennen kauden alkua.

Roostersin puolustus teki hyvää työtä Valkyriesia vastaan lauantain pelissä. Kuva: EkiTee Photography

Onnistunut tapahtuma

Diamond Bowl oli ensimmäinen naisten seurajoukkueiden kansainvälinen turnaus Euroopassa, ja viikonlopun aikana nähtiin paljon hienoa amerikkalaista jalkapalloa osallistuneiden joukkueiden ja pelaajien taholta. Roosters Womenin päävalmentaja Heli Harjanne toivoo hyvin onnistuneelle tapahtumalle jatkoa.

– Iso kiitos ja arvostus vastustajajoukkueille, jotka olivat saaneet isot pelaajarosterit liikkeelle. Turnauksen kilpailullinen taso oli korkea. Turnauksen myötä osallistuvat joukkueet olivat luomassa jotain uutta Euroopan naisten amerikkalaisessa jalkapallossa ja siitä on syytä olla ylpeä! Toivottavasti Diamond Bowl turnaus saa jatkoa!

Roosters Women valmiina taistoon Birmingham Lionsia vastaan. Kuva: EkiTee Photography

 

Lisää otteluista löytyy Diamond Bowlin internesivuilta.

 

Roosters Womenin valmistautuminen Naisten Vaahteraliiga-kauteen 2018 jatkuu täydellä vauhdilla. Naisten Vaahteraliigaan osallistuvat Roosters Womenin lisäksi Helsinki Wolverines Ladies, St. Petersburg Valkyries ja Tampere Saintsin Naiset. Roosters Womenin ensimmäinen ottelu pelataan 11.6. Wolverines Ladiesin vieraana.

 

Teksti: Pekka Lylyharju