Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2018: Diamond Bowl testaa joukkueen

19.4.2018

Tärkeitä mahdollisuuksia

Roosters Womenilla on edessään tiukka viikonloppu. Perjantaista sunnuntaihin pelattavan Diamond Bowlin aikana kertyy yhteensä 2,5 peliä Birmingham Lionsia, St.Petersburg Valkyriesiä ja Tampere Saintsin naisten joukkuetta vastaan. Kaksi kolmesta vastustajasta on uusia päävalmentaja Heli Harjanteelle.

– Turnauksessa uutena vastustaja meille on Lions ja Saints. Valkyries on tuttu, mutta he ovat joka kausi tulleet kovempaa ja uskon, että ovat viime kaudesta taas kehittyneet. Lionsissa ja Saintsissa on maajoukkuepelaajia, joten kokemusta vastustajissa on. Tärkeintä turnauksessa on keskittyä omaan peliin ja tehdä se varmasti. Uskon sen riittävän pitkälle turnauksessa.

Puolustuksen koordinaattorina Harjanne korostaa hyvän yhteispelin tärkeyttä.

– Turnaukseen on valmistauduttu harjoitusottelun kautta: saimme tuota kautta pelisysteemiin varmuutta. Tulevassa turnauksessa pelaajat tietävät oman roolinsa ja pelaavat oman vastuunsa kautta. Tärkeää on pelata hyvää yhteispeliä, ja kovaa.

Suomen naisten maajoukkueenkin päävalmentajana toiminut Roosters-hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto odottaa mielenkiinnolla viikonlopun turnausta.

– Turnaus on pelaajille loistava tilaisuus saada kansainvälistä pelituntumaa. Pelaamiseen tulee aina pieni lisä ”sitä jotain”, kun vastassa on erivärisen paidan lisäksi eri kansallisuus. Toki Vaahteraliigassakin pelaavat Saints ja Valkyries ovat enemmän tai vähemmän tuttuja, joten suurin mielenkiinto kohdistuukin Birmingham Lionsin joukkueeseen.

– Uskon että Saints tulee taistelemaan hyvinkin tasaväkisesti finaalipaikasta Vaahteraliigassa. Valkyries on jo erityisesti fyysisen kovuutensa ja nopean kehityskäyränsä osoittanut ja Lionsilla on riveissä paljon Brittien maajoukkuepelaajia, joten kivikova kattaus on vastassa. Toisaalta pääsen ensimmäistä kertaa ”pelaamaan” Toni Luomajokea vastaan, kun hän koordinoi Saintsin puolustusta. Sitäkin odotan mielenkiinnolla. Treeneissä olemme olleet vastakkain lukuisia kertoja, mutta taitaa olla ensimmäinen kerta kentällä, pohtii Kuusisto kohtaamista tamperelaisten puolustuksen koordinaattorin kanssa.

Kokeneena valmentajana hän tietää turnauksen vaativuuden pelaajille.

– Valmentajan näkökulmasta tämä turnaus on pitkälti valmistautumista kautta varten. Toki odotan miltä pelimme näyttää, mutta minulle tärkeämpää tulee olemaan kuitenkin hyvä suorittaminen kentällä, kuin lopulliset lukemat taululla. Viikonloppu tulee olemaan pelaajille fyysisesti todella haastava, joten näemme myös miten pelaajat pystyvät vastaamaan fyysisiin ja henkisiin haasteisiin väsyneenä.

Oman pelisuunnitelman lisäksi Teemu Kuusisto varautuu reagoimaan vastustajien toistaiseksi hieman pimennossa oleviin puolustuksiin.

– Pelisuunnitelmamme tulee olemaan hyökkäyksessä suhteellisen yksinkertainen. Ensinnäkin koska olemme vasta pre-seasonilla, mutta myös siksi, että vastustajien puolustuksen frontit ovat osin aika arvailun varassa ja aikaa sopeutuksien tekemiseen ei juuri ole. Varmasti yritetään löytää otteluissa joitain kohtia, joita hyödyntää vastustajien puolustuksissa, mutta enemmän mennään hakemaan varmuutta omaan suorittamiseen.

Roosters Women valmiina Diamond Bowlin ensimmäiseen snappiin!
Kuva: Anna Tanskanen

Viimeinen silaus kesän peleihin

Pelaajille turnaukseen valmistautuminen on haastavaa ja myös jännittävää, kun edessä on talven jälkeen ensimmäiset kunnon pelit ja kaksi uutta vastustajaa. Takapuolustaja Auri Hautala näkee sen myös oivana tilaisuutena virittää joukkue kesän mestaruussarjaan.

– Odotan Diamond Bowlia innolla ja jännittäen. Turnaus on loistava tilaisuus kerätä varmuutta pelaamiseen ja hioa yksityiskohtia, joihin tulee harjoitellessa kiinnittää vielä huomiota ennen kauden alkua.

Keskushyökkääjä Mari Jääskelään tulee viikonlopun aikana kohdistumaan monet katseet. Edellisillä kausilla jaardeja ahmineen Jenni Lindénin paikka on haastava täyttää, mutta Jääskelä on lähdössä hyvissä tunnelmissa turnaukseen.

– Fiilis ennen turnausta on tosi hyvä. Koko viikko menee pienen jännityksen vallassa: meidän pelaajista huomaa, että intoa on ja kroppa on ladattu valmiiksi pelejä varten. Itse virittäydyn pelifiilikseen mielikuvaharjoittelulla, pelikirjan kertauksella ja käymällä vielä leiri- ja scrimmage-videoita läpi. Yhteenlaskettuna 2,5 peliä viikonloppuun on aika kova rutistus, mutta mahtavaa päästä testaamaan omia ja joukkueen taitoja sekä kestävyyttä tositoimissa. Vaikea arvioida, kuka joukkueista tulee olemaan kovin vastustaja, mutta odotan tasaväkisiä pelejä. Varmasti jännittävä ja ainutlaatuinen tapahtuma tulossa, kannattaa tulla katsomaan!

Laitahyökkääjänä ja puolustuksen takakentällä pelaava Nana Olavuo on lähdössä turnaukseen rennoin mielin ottamaan tuntumaa kahteen tulevan kesän vastustajaan.

– Valmistaudun viikonlopun turnaukseen hyvin ja odottavin mielin. Jokainen peli tulee olemaan kovaa vääntöä pallon molemmin puolin. Odotukset ovat korkealla joukkueiden suhteen. Ei pysty yhtään arvioimaan ketkä finaalissa pelaa. Itse lähden rennoin mielin turnaukseen, vaikka kovia vastustajia onkin. Turnaus on kuitenkin pre-season turnaus ja lopputuloksella ei ole väliä kunhan kehitytään joukkueena. Tämä on hyvä tilaisuus nähdä millä tasolla mennään pelillisesti, ja paljonko on vielä hiottavaa. Pääsemme myös valmiiksi näkemään ja ottamaan tuntumaa kahdesta liigavastustajasta.

– Valmistaudun loppuviikon tankaten ja melko odottavissa tunnelmissa. Kivaa päästä pelaamaan kunnolla kotikentälle pitkän talven jälkeen. Veikkaan, että jännitys iskee vasta ensimmäisen kickoffin aikana. Odotan joukkueelta hyviä yksilösuorituksia, sillä meillä moni pelaaja pääsee ensimmäistä kertaa uudessa roolissa näyttämään kykyjään joukkueelle. Uskon myös että turnaus yhdistää meitä joukkueena ja saadaan viimeinen silaus kesän pelejä ajatellen, arvioi Roosters Womenin pelinrakentaja Carola Lindholm.

Velodromi odottaa vielä hetken pelaajia viikonlopputurnaukseen. Kuva: Sanna Alkula

Diamond Bowl pelataan 20.4.–22.4. Helsingin Velodromilla. Otteluaikataulut löytyvät turnauksen omilta nettisivuilta.

Päivälippu 10 € ja turnauslippu 15 €, alle 15-vuotiaat sekä Roostersin 2018 kausikortin hankkineet pääsevät ilmaiseksi. Helpoiten liput saa ennakkolippu.comista.

 

Naisten Vaahteraliigaan osallistuvat Roosters Womenin lisäksi Helsinki Wolverines Ladies, St. Petersburg Valkyries ja Tampere Saintsin Naiset. Roosters Womenin ensimmäinen ottelu pelataan 11.6. Wolverines Ladiesin vieraana.

 

Teksti: Pekka Lylyharju