Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2018: Kohta se alkaa, osa 1

30.5.2018

Mestari I-divisioonasta?

Naisten Vaahteraliigaa pelataan alkavalla kaudella neljän joukkueen voimin. Pelaajapulan takia sarjasta luopumaan joutuneen Oulu Northern Lightsin tilalle ei noussut uutta joukkuetta. Jotta runkosarjassa olisi muutakin kilpailullista tavoitetta kuin pelkkä kotietu, SAJL:n liittohallitus hyväksyi muutoksen, joka nostaa I divisioonan voittajajoukkueen välierävaiheessa mukaan. Roosters Womenin lisäksi kolmesta välieräpaikasta kamppailevat Roosters Womenin lisäksi viimekauden mestari Helsinki Wolverines, Pietari Valkyries sekä sarjaan noussut Tampere Saints.

Roosters Women on harjoitellut päämäärätietoisesti viime syksystä lähtien. Normaalien harjoitusten päälle on ollut kaksi leiripäivää Klaukkalassa ja scrimmage eli peliharjoitus Lohja Lionessesin kanssa. Huhtikuun kruunasi pelit Roosters Womenin järjestämässä Diamond Bowlissa. Harjoittelukauden haasteista huolimatta joukkue alkaa olla valmis kesän kamppailuihin ja päävalmentaja Heli Harjanne on tyytyväinen joukkueen ilmeeseen.

– Joukkue on muuttunut paljon viime kaudesta ja oikeastaan vielä harjoituskaudenkin aikana pelaajamuutoksia on ollut paljon ja se on tuonut haasteita pelikauteen valmistautumiseen. Mutta kasassa on nyt hyvä yhdistelmä kokemusta ja uusia nuoria tulokkaita. Olemme lisänneet treenimäärää ja intensiteettiä pelikauden lähestyessä. Painopiste on siirtynyt taktiseen puoleen. Valmennusryhmä on tehnyt hyvää työtä treeneissä ja olen tyytyväinen valmentajien panokseen ja sitoutumiseen joukkueen ja pelaajien kehittämiseksi. Olemme joukkueena valmiina kauden avaukseen.

Teot kertovat arvot

Marraskuussa Heli Harjanne esitteli pelaajille strategian joukkueen etenemiselle harjoittelukauden ja Naisten Vaahteraliigan aikana. Yksi avainkohta on joukkueen arvot, jotka pelaajat itse määrittivät.

– Strategian yksi tärkeimmistä tehtävistä on löytää ja tuoda esiin naisten joukkueen arvot. Arvot kertovat mikä meille on tärkeää. Arvot antavat tavoitteillemme merkityksen, synnyttävät sisäisen motivaation, antaen energiaa ja intohimoa tekemiseen. Kun on kyse joukkueurheilusta, on tärkeää, että pelaajat asettavat joukkueemme arvot, johon pelaajat ja kaikki me joukkueessa toimivat sitoudumme. Pelaajat äänestivät 8.11. joukkuepalaverissamme arvoiksemme tulevalle kaudelle sitoutumisen, joukkuehengen ja yhteisöllisyyden, arvostuksen, tasa-arvon ja asenteen.

– Nämä ovat hyvin meidän näköisiämme arvoja ja olen aivan varma, että jokainen pelaaja ja joukkueemme toimija onnistuu näissä arvoissa. Arvot sisältyvät tekoihin ja nyt on tärkeää, että toteutamme teoillamme arvojamme. Päävalmentajana ohjaan toimintaamme arvojen suuntaan ja minulla on vahva visio, että tulevalla kaudella meidän teot kertovat arvomme, Heli Harjanne ennakoi.

#arvot

80 WR Janna-Jemina Seiles

– Sitoutuminen tarkoittaa minulle sitä, että tehdään asioita jonkun tavoitteen eteen, vaikka ne ei aina välttämättä olisi mieluisia. Eli päivittäiset valinnat (treenaaminen ym.) on sidottu minun ja joukkueen tavoitteisiin.

– Joukkueessa sitoutuminen on sitä, että voit luottaa siihen, että kaikki tekee töitä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.  Konkreettisesti se näkyy tekemisessä siten, että vaikka väsyttäisi, niin tullaan treeneihin ja tehdään asioita yhdessä ja erikseen niin, että meistä tulisi parempia urheilijoita ja vahvempi joukkue.

72 DL, OL Merle Ziemann

– Joukkue on aina muutakin kuin vain yksilöidensä summa, ja joukkuehenki on se muuttuja, millä yhtälö tuottaa oikean tuloksen. Roosters-naisilla joukkuehenki rakentuu ammattitaitoisen valmennusryhmän, toimivan taustaorganisaation ja pelaajien yhteistyöllä ja yhteisillä tavoitteilla. Hyvässä joukkueessa jokainen voi olla oma itsensä ja välillä jopa vähän enemmänkin. Joukkue, jossa on hyvä henki, kunnioittaa jokaisen yksilön erilaisia motiiveja harrastaa.

– Itse olen vähän tällainen ”yksilöurheilija” joukkuelajissa. Vähän erakkoluonne. Kokemuksen ja iän myötä olen siirtynyt entistä enemmän tarkkailijan rooliin. Uskon, että juuri kokemus ja rauhallisuus ovat niitä asioita, joita minä tuon mukanani joukkueeseen ja niillä rakennan osaltani vahvaa joukkuehenkeä.

66 DL, OL Soile Mannila

– Minulle #yhteisöllisyys on sitä, että ollaan paitsi osa joukkuetta, myös osa jefuyhteisöä. Harrastajamäärät ovat kovasti nousussa, mutta silti piirit ovat etenkin naisten osalta maailmanlaajuisesti pienet ja olemme yhtä perhettä. Yhteisöllisyys on myös sitä, että muistetaan antaa kunniaa ja kiitosta pelaajien ja valmentajien lisäksi kaikille tuiki tärkeille lajin taustavaikuttajille ja joukkueen toimijoille, jotka mahdollistavat meille pelaamiseen keskittymisen. Yhteisössä on paikka kaikille lajista kiinnostuneille, ei vain pelaajille ja valmentajille.

74 DL, OL, K Heli Rontu

– Arvostus on tärkeä arvo joukkueurheilussa, sillä se luo joukkueen sisällä luottamusta siihen, että jokainen hoitaa oman hommansa. Se onkin arvo, joka on sidoksissa suoraan kaikkiin joukkueemme muihinkin arvoihin. Jokaisen tulee arvostaa muiden panosta ja yhtäläisesti ansaita muiden arvostus panostamalla joukkueeseen henkilökohtaisella tasolla niin hyvin kuin pystyy. Pelaajien tulee kokea arvostusta valmennusta kohtaan ja valmennuksen tulee pystyä kokemaan vastavuoroisesti arvostusta pelaajia kohtaan.

– Itse esimerkiksi arvostan valmentajien ja muiden pelaajien panosta joukkueeseen kuuntelemalla ohjeita harjoituksissa sekä yrittämällä toimia ohjeistusten mukaisesti haastaen itseni sekä kaverini mahdollisimman hyvin. Arvostus pelaajien välillä tuleekin esille siinä, kuinka halutaan haastaa kaveria ja viedään heidän kehitystään eteenpäin, arvostetaan heidän panostaan joukkueeseen.

– Muiden arvostuksen voikin ansaita siis tekemällä oman parhaansa joukkueen eteen niin hyvin kuin pystyy, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Joukkueena arvostamme valmentajien työpanosta meihin ilmoittautumalla tapahtumiin ajoissa, olemalla ajoissa paikalla ja valmiina toimimaan sovittuina aikoina, sekä tekemällä töitä myös vapaa-aikanamme. Arvostus on myös arvo joka ulottuu pelaajien ja valmennuksen lisäksi selkeästi myös joukkueemme taustahenkilöihin, joiden panos jää usein hieman pienemmän valokeilan alle. Joukkueena arvostamme heitä paljon ja näytämme sen heille hoitamalla tausta-asiat kuntoon ajallaan.

14 RB Katri Ronni

– Arvoissa on totta kai tiettyä päällekkäisyyttä ja nämäkin teemat voidaan nähdä myös muiden arvofiltterien lävitse. Tasa-arvo liittyy arvostamiseen, on osa asennetta, vaikuttaa joukkuehenkeen, mutta myös sitoutuminen on osa tasa-arvoa. Siitä huolimatta tasa-arvo haluttiin nostaa omaksi arvokseen osoittamaan sen tärkeyttä.

– Tasa-arvo meidän joukkueessa tarkoittaa mm. sitä, että meillä sekä pelaajat että staffi ovat kaikki yhtä tärkeitä yksilöitä, jotka antavat sekä lajille että joukkueelle aina oman 100% panostuksensa. Karrikoiden tämä tarkoittaa sitä, että loukkaantuneet pelaajat keskittyvät kuntoutumiseen, työpakotteista ei sanktioida eikä lapsia jätetä joukkueen vuoksi heitteelle. Silti kaikki tekevät kaikkensa, että pääsevät aina niin treeneihin, peleihin kuin talkoisiin osallistumaan. Meidän joukkue on onnistunut hyvin siinä, että meille ei ole muodostunut ns. kuppikuntia, vaan me olemme yksi iso kaveriporukka, johon on helppo liittyä riippumatta taustasta, iästä tai asuinpaikasta. Meillä tasa-arvoa on myös se, että pelaajia ei johdeta autoritäärisesti vaan meitä kuunnellaan esim. kapteenivalinnoissa.

73 OL, DL Minna Miettinen

– Jenkkifutis, jos mikä on laji, jonka harrastamiseen vaaditaan roppakaupalla asennetta. Minulle #asenne tarkoittaa ensisijaisesti periksi antamattomuutta ja sisukkuutta. Koska olen yksi joukkueen tulokkaista, tarvitaan sisukkuutta erityisen paljon: jokaikisissä treeneissä kohtaan oman osaamiseni ja kropan rajallisuuden, mutta oikein asennoitumalla kautta kasvatan haluani oppia ja kehittyä. Täytyy muistaa, että amerikkalaisen jalkapallon taitamiseen vaaditaan huima määrä erilaisia fyysisiä ominaisuuksia, henkistä kanttia ja paljon älliä. Turhautumiselle ei anneta jalansijaa, vaan painetaan sata lasissa menemään, vaikka aina ei välttämättä kaikkea täydellisesti osattaisikaan. Perimmäinen sysäys voitokkaalle joukkueelle piileekin oikeassa asenteessa: kussakin pelaajassa kytevä periksiantamattomuus ja sisukkuus yhdistyvät taitavan valmennuksen käsissä koko joukkueen yhteiseksi voitontahdoksi – siksi kuuluisaksi positiiviseksi näläksi, jolla tiukimmat matsit voitetaan.

– Roosters Womenin mediavastaavana tulen omalta osaltani olemaan tärkeässä roolissa Roostersin #asenteen ja arvojen jalkauttamisessa, oli kohderyhmänä sitten omat pelaajamme, muut sidosryhmämme tai fanimme. Mediamme tuleekin olemaan tulevalla kaudella täynnä kukkolauman reipasta ja avointa asennetta: rohkea, räväkkä ja rehti Roosters Women!

Kuva: EkiTee Photography

Naisten Vaahteraliiga 2018 käynnistyy Roosters Womenin osalta Brahen kentällä maanantaina 11.6.2018 kello 18:30 viime kauden finalistia Helsinki Wolverines Ladiesia vastaan.
Teksti: Pekka Lylyharju