Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2018: Kohta se alkaa, osa 2

5.6.2018

Kokonaiskuva on vahvasti positiivinen

Roosters Womenin harjoittelukauteen on omat vaikeutensa lisännyt aikaisempia kausia suurempi loukkaantumissuma. Vaikka useita pelaajia on kuntoutunut, niin omat haasteensa joukkueelle asettaa pelinrakentaja Carola Lindholmin loukkaantuminen kauden alla. Lyhyestä valmistautumisajasta huolimatta päävalmentaja Heli Harjanne on luottavainen pelinrakentajan paikalle siirtyvän Janina Virtasen taitoihin.

– Kauden alla joukkuetta on edelleen rasittanut harmittavat loukkaantumiset, joista isoimman loven tekee ykköspelinrakentaja Carola Lindholmin loukkaantuminen. Hänet tulee korvaamaan monipuolinen Janina Virtanen. Luotan täysin hänen kykyynsä ottaa pelipaikka haltuun ja johtaa meidän hyökkäystä kentällä. Virtanen on aikaisemmin pelannut yhden Naisten Vaahteraliigan kauden avausottelun kovaa GS Demonsia vastaan kaudella 2016 voittoisasti. Hän suoriutui silloinkin erinomaisesti ja tulee varmasti suoriutumaan myös tästä haasteesta hyvin. Janina Virtanen on sellainen pelaaja, joka pystyy kantamaan vastuuta ja tekemään kentällä hyviä ratkaisuja.

Myös puolustuksenkoordinaattorina toimiva Harjanne uskoo puolustuksessa talven aikana tehdyn työn kantavan hedelmää pelikauden alkaessa ja pelaajien olevan valmiita kauteen.

– Ennen pelikauden alkua on keskitytty harjoituksissa taktiseen puoleen ja miten saamme tasapainoisen puolustuksen ryhmityksen erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Puolustuksen perustaitoja kuten taklaamista, blokin poistoa ja pursuittia pidetään yllä läpi kauden. Puolustus on valmiina kauden avaukseen.

Roosters Womenin hyökkäyksenkoordinaattori Teemu Kuusisto sanoo harjoituskauden haasteista huolimatta perustan hyvälle sarjakaudelle olevan valmiina.

– Perustekeminen on vahvaa. Saimme erinomaisen harjoituksen Diamond Bowlissa, vaikka se olikin meille haastava loukkaantumisten takia, joten olemme valmiita. Toki juuri ennen sarjan alkua tapahtunut ykköspelinrakentajan loukkaantuminen tuo hieman muutoksia, mutta kunhan saadaan suurin osa pelaajista takaisin riviin, niin hyökkäys näyttää edelleen hyvältä.

Hän odottaa pelaajiltaan kehitystä myös kauden edetessä ja luottaa heidän vastaavan odotuksiinsa.

– Valmistautuminen on ollut aavistuksen rikkonaista, mutta en ole siitä huolissani. Kuten todettu, perustekeminen on hyvällä mallilla, joten sen varaan on hyvä rakentaa. Itse näen hyvän joukkueen oleellisena osana, että myös kauden aikana kehitytään ja mennään eteenpäin. Valitettavasti myös loukkaantumiset ovat osa urheilua, joten kehitystä pitää tapahtua meillä ehkä toivottua enemmän kauden aikana. Pelaajat ovat kuitenkin valmiita haasteeseen, joten kokonaiskuva on vahvasti positiivinen.

Mahtava ja tiivis joukkuehenki, jolla mennään loppuun asti

Vaikka Diamond Bowl katkaisi harjoittelukautta ja antoi mahdollisuuden pelata, Roosters Womenin pelaajat odottavat jo Naisten Vaahteraliigan alkua. Pelinrakentajan vaihtuminen ja lyhyt valmistautumisaika voi näkyä ehkä eniten heittopelien onnistumisissa. Laitahyökkääjä Janica Välimäki odottaa yhteistyön Janina Virtasen kanssa lähtevän hyvin käyntiin.

– Treenien pohjalta kaikki näyttää ihan hyvältä, kun ensimmäiseen peliin on enää muutamia päiviä. Kiva päästä pelaamaan sarjapelejä pitkästä aikaa, ja vielä sitä joukkuetta vastaan mihin viime kausi loppui. Aika kapea rinki, kun loukkaantumiset on aiheuttanut ongelmia ja iso muutos on tietenkin pelinrakentajan loukkaantuminen tässä vaiheessa vuotta. Janina Virtanen on kuitenkin pelaaja, joka pärjää millä tahansa pelipaikalla ja on tosi hyvä myös pelinrakentajan roolissa. Tällaisissa haasteissa auttaa muutenkin huomattavasti se, että meillä on paljon kokeneita pelaajia ja kokeneet valmentajat niin valmistautuminen kauteen on ihan aikataulussa.

– Lisäksi meillä on joukkueessa myös muutamia pelaajia, jotka pystyvät tarvittaessa tekemään pisteitä potkupeleissä. Tätä korttia ei ole vaan käytetty aikaisemmin, Välimäki nostaa esiin uusia pisteidentekomahdollisuuksia.

Hyökkäyksenlinjaan palaava Riikka Koskenniemi on kuntoutumisen jälkeen lähdössä toteuttamaan uutta pelikirjaa innostuneen jännittyneenä.

– Kuusiston pelikirja eroaa parista viime kaudesta, joten hyökkäys näyttää hieman uudistuneelta. Pelisysteemiä on päästy hyvin hiomaan leirien ja Diamond Bowlin kautta, mutta totta kai pientä hienosäätöä tarvitaan aina, mutta ne tulevat sitten kauden edetessä. Kevät on mennyt pitkälle kuntouttaessa vammoja, joten pelikamat olivat tuulettumassa normaalia pitempään. Lähden siis kohti kautta pienellä jännityksellä ja suurella innolla

– Puolustus mennään (onneksi) tutulla hyväksi todetulla kaavalla, pienillä lisämausteilla toki. Uudet pelaajat ovat hyvin omaksuneet tämän kurinalaisen konseptin ja vanhat vaan parantavat tekemistään entisestään. Hyvältä näyttää, kuvaa puolustuksen linjan kokenut Hilkka Rahkonen Roosters Womenin puolustusta.

Hän näkee harjoittelukauden vastamäkien vain tiivistäneen joukkuetta entisestään.

– Alkuvuosi on omaltakin osin mennyt kuntoutuspuuhissa ja monet loukkaantumiset ja viime hetken pois jäämiset ovat rasittaneet joukkuettamme. Jäljelle on jäänyt pieni, mutta sitäkin rautaisempi joukko naisia, joista jokainen painaa duunia kahden tai jopa kolmen pelaajan edestä. Ei tässä voi itsekään olla muuta kuin motivoitunut pistämään kaikkensa peliin. Väki vähenee ja pidot paranee, meillä on mahtava ja tiivis joukkuehenki, jolla mennään loppuun asti.

Takapuolustaja Eveliina Monosella on Hilkka Rahkosen kanssa samanlainen tuntuma joukkueen hengestä.

– Vastoinkäymisistä huolimatta puolustuksen asenne on kova ja meininki todella hyvä. Nuoret Naisten Vaahteraliigan tulokkaat ovat tuoneet lisäenergiaa puolustuksen kokeneempien pelaajien rinnalle, ja istuvat porukkaan hyvin. Vaikka joukkueella on haasteellisemmat lähtökohdat kaudelle, kuin viime vuonna, on mielestäni joukkuehenki sitäkin parempi, joko siitä huolimatta – tai juurikin siitä syystä.

– Omalla ja muutaman muunkin kohdalla on toipilaana kentän laidalla vietetty suurin osa off-seasonista muiden treenaamista katsellen, joten kaipuu kentälle on ollut kova. Nyt kuitenkin uskon, kun kroppa alkaa olla kunnossa ja on päässyt hiljalleen treeniin taas kiinni, etteivät kentän laidalla vietetyt ja mielikuvaharjoitteluun käytetyt tunnit ole menneet hukkaan. Odotan kyllä mielenkiinnolla, miten kausi lähtee rullamaan, hän summaa tunnelmiaan kauden kynnyksellä.

Naisten Vaahteraliiga 2018 käynnistyy Roosters Womenin osalta Brahen kentällä maanantaina 11.6.2018 kello 18:30 viime kauden finalistia Helsinki Wolverines Ladiesia vastaan.

Teksti: Pekka Lylyharju