Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2018: Roosters Womenin kauden 2017 palkitut

20.11.2017

Sitoutuneisuus, periksiantamattomuus, monipuolisuus, rauhallisuus

Roosters Womenin kausi 2017 piti sisällään määrätietoista työtä ja tiukkoja otteluita, mutta päättyi loppuottelussa pettymykseen mestaruuden livettyä naapuriin.  Kauden aikana tapahtui paljon hyviä asioita ja pelaajat tekivät parhaansa tavoitteiden saavuttamiseksi. Hyvien pelaajien joukossa onkin riittänyt runsaasti valinnanvaraa, kun kauteen 2018 valmistautuva Roosters Women nimesi perinteisesti Vuoden Tulokkaan, Vuoden Kehittyjän sekä Hyökkäyksen ja Puolustuksen MVP:t. Sitoutuneisuus, periksiantamattomuus, monipuolisuus, rauhallisuus – mm. näillä sanoilla kauden 2017 koordinaattorit Heli Harjanne ja Anni Kivikataja kuvasivat joukkueensa viime kaudella erinomaisesti esiintyneitä pelaajia. Viime kauden osalta valinnat kohdistuivat Eveliina Monoseen, Essi Rivinojaan, Jenni Lindéniin ja Anne Rasilahteen.

Kauden tulokas: Eveliina Mononen

Uudella pelaajalla ei välttämättä ole helppo paikka liittyä mestaruuden voittaneen joukkueen kokeneeseen pelaajarinkiin. Kovalla työllä ja hyvällä asenteella oma paikka joukkueessa löytyy ja saa myös peliaikaa. Heli Harjanne kehuukin takapuolustaja Eveliina Monosen sitoutumista ja oppimishalua ensimmäisellä kaudellaan.

– Puolustuksen konseptiin sitoutunut pelaaja, jolla halu kehittyä ja oppia uutta. Hän haki kokemusta farmista divisioonapeleistä, mutta käytti myös hyvin näytönpaikat niiden avautuessa liigapeleissä. Ottaa pelipalavereista ja Huddlesta erinomaisesti hyödyn irti peleihin valmistautumisessa, aina valmis erikoisjoukkueisiin hyvällä asenteella. Hyvää kehitystä ja pelaajaksi kasvamista tulokaskaudella Eveliinalta.

Hyvin sujunut kausi jätti Eveliina Monoselle nälkää kehittyä edelleen.

– Vaikka alkukaudesta esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi joukkue tuntui hajanaiselta, se nivoutui kauden aikana taitavaksi ja toimivaksi tiimiksi. Lisäksi kunnioitus valmennusta ja valmentajia kohtaan vain kasvoi kauden aikana. Henkilökohtaisella tasolla ensimmäisen kauden aikana oma lajiymmärrys kehittyi huimasti, mutta päällimmäiseksi jäi halu kehittää omaa tekemistä ja aivan armoton voitonnälkä.

Talven harjoittelukaudelle hänellä on tavoitteet selvillä.

– Tavoitteena on keskittyä erityisesti voiman ja kontaktivarmuuden kehittämiseen.

Kauden kehittyjä: Essi Rivinoja

Anni Kivikatajalla oli ilo todistaa laitahyökkääjä Essi Rivinojan kehitystä läpi kauden 2017. Laitahyökkääjän paikalle Rivinoja siirtyi edelliskauden joukkueestaan Helsinki Wolverines Ladiesistä.

– Lukuisten kehittyneiden pelaajien joukosta kirkkaana nousi esiin Essi Rivinoja, jonka osaamisen eri osa-alueiden kehittymistä oli ilo todistaa. Peräänantamaton tahto parantaa joka suorituksella ja omaksua annettuja oppeja näkyi läpi kauden. Essi kiihdytti kirjaimellisesti menoaan pelistä toiseen ja nosti pelin tasoa vuoden kehittyjän verran.

Pitkä kausi 2018 päättyi pettymykseen mestaruuden livahdettua naapurille, mutta valonpilkahduksiakin kaudesta jäi Essi Rivinojan mieleen.

– Viime kausi tuntui pitkältä ja sen saaman lopun vuoksi jokseenkin lannistavalta. Valonpilkahduksina mieleen jäi Seinäjoen peli ja välieräpeli Oulua vastaan.

Päätös kauden jatkosta ei hänelle ollut itsestäänselvää, ja harjoittelukauden tavoitteetkin ovat osittain auki.

– En ole oikein ehtinyt miettiä tavoitteita harjoittelukaudelle, koska päätin jatkosta vasta hiljattain. Ensisijaisena tavoitteena on tietysti kehittyä laitahyökkääjän hommassa, mutta tavoitteena on myös oppia joku muukin pelipaikka. Luulen tavoitteiden selkiytyvän kunhan päästään opiskelemaan pelikirjaa ja keskustelemaan pelipaikkavalmentajan kanssa.

Hyökkäyksen arvokkain pelaaja: Jenni Lindén

Hyökkäyksen arvokkaimman pelaajan valinta ei aiheuttane suurta hämmästystä. Anni Kivikatajaa ei yllättänyt jo monesti aikaisemmin palkitun pelaajan monipuolisuus ja kyky puristaa itsestään paras irti tiukoissa paikoissa.

– Jenni Lindénin uskomaton kyky tuoda itsestään aina kaikkein paras esille tiukimmissa tilanteissa ja kovimmissa paikoissa oli jälleen tärkeä voimavara joukkueelle tällä kaudella. Vertaansa vailla oleva ketteryys, räjähtävyys ja kehonhallinta yhdistettynä jatkuvaan maalinnälkään ja pallonäppäryyteen tekee Jennistä monimuotoisen, ratkaisevan arvokkaan pelaajan – ja tällä kaudella sen kaikkein arvokkaimman, MVP:n.

Myös Naisten Vaahteraliigan vuoden hyökkääjäksi valitun Jenni Lindénin kauteen 2017 mahtuu paljon hyviä muistoja, ja se harmittava finaalitappiokin on hänen mielestä käännettävissä voitoksi tulevaisuudessa.

– Viime kaudesta jäi paljon hyviä muistoja: voitetut matsit, tiukat pelit, joukkueen kanssa yhdessä treenaaminen läpi pitkän kauden, sekä tietysti MM-kisat. Finaali ei kyllä ollut meidän matsi, eikä kausi saanut oikeanlaista päätöstä sen myötä, mutta aina ei voi voittaa. Häviö kääntyy vielä voitoksi. Mieleen jäi myös valmennuksen panostus läpi kauden.

Tauon jälkeen Lindén suuntaa tarmonsa tulevaa kohti.

– Talven harjoittelu on lähtenyt rauhallisesti käyntiin omalta osalta. Kausi oli pitkä, joten pieni breikki teki hyvää. Vähitellen katseet kääntyvät ensi kesään… Uusia tuulahduksia tiedossa, mutta hyviä sellaisia. Tavoitteet henkilökohtaisella tasolla on oman fyysisen kunnon kohotus ja nopeuden lisääminen!

Puolustuksen arvokkain pelaaja: Anne Rasilahti

Tukimies Anne Rasilahti siirtyi viimekaudella Hämeenlinna Lady Huskiesista täydentämään puolustuksen ohentunutta keskikenttää. Heli Harjanne on erittäin tyytyväinen Annen panokseen niin pelikentällä kuin harjoituksissa.

– Anne Rasilahti on varma taklaaja, joka pelaa sivurajalta sivurajalle ja puolustaa sekä juoksua että heittoa tehokkaasti. Hän on luonteeltaan rauhallinen, mutta kunnianhimoinen tekijä treeneissä ja kentällä. Herättää luottamusta valmentajissa ja kanssapelaajissa ja on joukkuepelaaja isolla sydämellä, joka antaa panoksensa joukkueen konseptin ja kehityksen eteen

Tukimies Anne Rasilahti harmittelee finaalitappiota, mutta kausi 2017 jätti muilta osin paljon positiivisia muistoja.

– Harmittaa totta kai, että mestaruus jäi saavuttamatta. Kausi tämän joukkueen kanssa on kyllä muuten ollut kokonaisuudessaan aika mieleenpainuva hyvällä tavalla. Meillä oli hyvin ammattitaitoinen valmennus, ja heti syksystä lähtien tekeminen oli päämäärätietoista. Harjoittelu oli hyvin monipuolista läpi kauden ja koen, että oma liikkuminen kentällä ja pelaaminen kehittyivät paljon osaavan valmennuksen ansiosta. Joukkueessa on todella hyvä yhteishenki ja yhdessä tekemisen meininki niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Olen iloinen, että pääsin viime kauden pelaamaan näin hyvässä porukassa ja jäipähän ensi kaudellekin sitten selkeä tavoite.

Naisten Vaahteraliigan All Stars -joukkueeseen valittu Rasilahti odottaa pääsevänsä täyteen harjoitteluvauhtiin, kunhan viimekauden kolhut ovat asettuneet.

– Talven harjoittelukaudelta odotan tällä hetkellä omalla kohdalla, että saan kauden lopussa tulleet vammat hoidettua kuntoon ja pääsen mukaan harjoittelemaan täysipainoisesti. Tavoitteena on monipuolinen harjoittelu, jotta pelien alkaessa olisi valmis kentälle menemään. Valmennuksessa on edelleen vankkaa osaamista ja jonkin verran on muutoksia tapahtunut. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea uutta se tuo lajiharjoitteluun. Olemme saaneet jonkin verran uusia pelaajia ja talven aikana he varmasti pääsevät lajiin ja joukkueeseen sisään. Odotan, että off-seasonin jälkeen meillä on kentällä yhtenäinen ja hyvin valmistautunut joukkue.

Roosters Womenin harjoittelukausi on pyörähtänyt vauhdilla käyntiin. Seuraamme joukkueen valmistautumista Naisten Vaahteraliigakauteen 2018 koko harjoittelukauden ajan.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen