Kohti Vaahteraliigaa 2017: Valmennusryhmä muodostuu

Uusi nimi hyökkäyksenlinjan valmentajaksi, tuttu fysiikkavalmennukseen

Helsinki Roosters on solminut valmentajasopimukset Iiro Luodon ja Mika Murtoniemen kanssa. Iiro Luoto tulee toimimaan Vaahteraliigajoukkueen hyökkäyksenlinjan valmentajana ja Mika Murtoniemi fysiikkavalmennuksessa.

Seuran puheenjohtaja Jarmo Lahti on iloinen nähdessään Roosters-kasvatin ottavan lisää vastuuta.

– Iiro on Suomen paras linjamies kautta aikain. Hän on ollut monille nuoremmille linjamiehille esikuva pitemmän aikaa, vahva, liikkuva ja tekninen, varustettuna lisäksi loistavalla huumorintajulla. Iirolla on pitkä kokemus lajista Suomesta, maajoukkueesta, Euroopan sarjoista, NFL Euroopasta ja NFL New York Jetsien organisaatiosta.

Hän uskoo hyvän linjavalmennuksen jatkuvan myös Iiro Luodon toimesta.

– Hän jatkaa varmasti samaa vahvaa linjavalmennusta mihin olemme tottuneet Heikki Kuuselan aikakaudella. Meillä on ollut Suomen paras linjavalmennus ja se tulee jatkumaan edelleen parhaissa mahdollisissa käsissä!

Mika Murtoniemen Lahti näkee tuovan varmuutta fysiikkavalmennuksen jatkuvuuteen.

– Mika on ollut mukanamme useamman vuoden ja perehtynyt Olli Jussilan kehittämään harjoitteluun ja hän on vienyt samaa harjoittelua junioreillemme. On luontaista että hän jatkaa Ollin viitoittamaa offseason-harjoittelua meillä. Tässäkin tapauksessa luotamme jatkuvuuteen ja jatkamme hyväksi todettua valmennusmenetelmää.

Kokemusta NFL:stä ja lajin ulkopuolelta

Iiro Luoto kuuluu harvoihin NFL:stä kokemusta omaaviin suomalaisiin. Roosters kausien jälkeen hän siirtyi NFL Europen kautta yhdeksi kaudeksi New York Jetsin harjoituskokoonpanoon. Tuon, omien sanojensa mukaan varsinkin henkisesti yhden raskaimmista kausistaan, jälkeen hän pelasi vielä Suomessa ja Sveitsissä Calanda Broncosissa ennen paluutaan Roostersiin kaudella 2014.

Mika Murtoniemen reitti amerikkalaisen jalkapallon pariin on noudattanut monen osalta tuttua reittiä jälkikasvun, Arno Murtoniemen, perässä.

– Olen toiminut juniorivalmennuksessa jo useita vuosia oman pojan harrastuksen kautta mukaan tulleena. Tulen lajin ulkopuolelta mutta fysiikkavalmentajan roolissa tästä saattaa olla jopa etua. Minulla on jonkunlaista taustaa mm yleisurheilusta, moottoriurheilusta, kestävyysurheilusta, kamppailulajeista jne. Viimeisimpänä lajina on tullut mukaan painonnosto, jossa otan itselleni henkilökohtaista valmennusta tällä hetkellä. Näitä oppeja ja kokemuksia eri lajien harjoittelusta tulen soveltamaan myös talven harjoittelussa.

Hän odottaa vuosien mittaan tutuiksi tulleiden pelaajien astuvan esiin ja ottava paikkansa joukkueessa.

– Lähden tulevaan kauteen mielenkiinnolla. Edustukseen on noussut ja tulee nousemaan junioreita, joiden kanssa olen toiminut jo E-junnuista lähtien. Tunnen heidät siis erittäin hyvin ja fysiikkavalmennuksen näkökulmasta vahvuudet ja kehitysalueet ovat tiedossa. On erityisen mukavaa seurata, kuinka nämä nuoret alkavat ottaa isompaa roolia joukkueessa. Olen toiminut myös edustusjoukkueen taustajoukoissa erilaisissa sekalaisissa tehtävissä, joten mukana olevat kaverit ja toimintatavat ovat entuudestaankin hyvin tuttuja.

Uutta opittavaa sekä tuttua ja turvallista

Iiro Luoto myöntää haasteelliseksi täyttää Heikki Kuuselan saappaat kehutun hyökkäyksenlinjan valmentajana.

– Isot paineethan tässä väkisinkin hyökkää päälle, kun Roosters on aiemmin pärjännyt niin hyvin. Isot kengät jäivät minulle täytettäviksi. Roostersin hyökkäyksen linja on ollut aiemmin loistavasti valmennettu tekemään asioita oikein ja nyt minä saan kunnian jatkaa sitä tekemistä. Hyvillä mielin ja isolla kunnialla otan tämän uuden haasteen vastaan.

Hän kokee tärkeäksi pelaajien luottamuksen saavuttamisen uudessa roolissaan.

– Talvikauden tavoitteina on saada linja nivottua yhdeksi isoksi yksiköksi, missä kaikki tietävät toistensa tehtävät sekä tietävät myös muiden hyökkäyksen pelipaikkojen tekemiset. Tarkoitus on myös jatkaa yksilötaitojen hiomista. Omia tavoitteita on myös ansaita linjamiesten luottamus itseeni uutena valmentajana

Talven fysiikkaharjoittelussa tulee hiki virtaamaan myös Mika Murtoniemen ohjauksessa.

– Erityisesti keskityn offseason-toimintaan ja peruskunnon luomiseen. Vedän talvikaudella lauantain juoksutreenejä vanhan, hyväksi koetun kaavan mukaan. Se on tuntunut toimivan, joten en aio sitä kovin montaa naksua muuttaa. Muutamia valmentajakohtaisia painotus ja vivahde-eroja toki on luvassa ja esimerkiksi core-jumppaa lienee aiempaa enemmän.

Vivahde-erojen lisäksi hän aikoo pysyttäytyä hyviksi havaituissa menetelmissä.

– Talvikauden juoksuvalmennus jakaantuu meillä kolmeen jaksoon: 1) Liiketaito ja perus- sekä voimakestävyys, 2) nopeuskestävyys ja nopeusvoima 3) räjähtävä nopeus. Tutuilla Olli Jussilan opeilla mennään ja tavoitteena saada monipuolisilla harjoitteilla joukkueen toimintakyky tasolle, jossa pystytään mahdollisimman vähäisillä loukkaantumisilla pelaamaan kovaa ja pitkäkestoisesti koko kausi läpi.

 

Helsinki Roostersin Vaahteraliigajoukkueen valmennusryhmän kokoaminen jatkuu. Tiedotamme uusista valmentajista valmennussopimusten varmistuttua.

iiro-luoto

Iiro Luoto

Teksti Pekka Lylyharju, kuva Jarmo Vehkomäki