Kohti Vaahteraliigaa 2017: Valmennusryhmä muodostuu

Kokenut kaksikko hyökkäyksen- ja puolustuksenkoordinaattoreiksi

Helsinki Roosters on solminut valmentajasopimukset Kari Titolan ja Mikko Koikkalaisen kanssa. Kari Titola tulee toimimaan Vaahteraliigajoukkueen puolustuksen- ja Mikko Koikkalainen hyökkäyksenkoordinaattorina.

Seuran puheenjohtaja Jarmo Lahti on tyytyväinen värväyksiin. Titolan kanssa pelannut Lahti arvostaa hänen pitkää peli- ja valmennuskokemusta.

– Karin paluu on todella hieno juttu. Kari on todella ammattitaitoinen ja kokenut valmentaja ja hänellä on täydet valmiudet jatkaa Juha Hakalan ja Kalle Karppisen viitoittamaa linjaa puolustuksessa.

– Mikolla on hyvä yleistietämys hyökkäyksestä ja joukkueestamme. Hän hoiti jo viime kaudella osan peleistä kutsumalla pelit. Mikko on ollut hyvässä opissa. Juha Hakala ja Jens Holmström ovat kouluttaneet Mikkoa ja hän tuo jatkuvuutta hyökkäykseemme, Lahti arvioi Koikkalaisen vahvuuksia.

Vähän vanhaa, vähän uudempaa

Koordinaattorikaksikon urat ovat alkaneet eri vuosikymmenillä, mutta kummallakin on takanaan useamman vuoden kokemus valmennuksesta. Kari Titola on tullut amerikkalaisen jalkapallon pariin Seinäjoella 80-luvun loppupuolella. Ura on vienyt pelaajana Helsinkiin ja siellä käynnistyneen valmennusuran mukana eri tehtävissä mm. Nokialle ja Turkuun, viimeisimpänä viimekaudella Tampereelle Saintsin puolustuksenkoordinaattoriksi. Myös Roostersin naisten joukkueen valmennus on hänelle tuttua.

– Pelaamisen olen aloittanut Seinäjoella. Töiden perässä Helsinkiin muutettuani jatkoin pelaamista Roostersissa. Pelaajauran jälkeen sitten Tuomas Heikkinen pyysi valmentamaan ja sillä tiellä edelleen. Hienoa palata tauon jälkeen valmennusjuurilleen Roostersiin, jossa edelleen tuo Heikkisen henki elää hyvän valmennuskulttuurin muodossa, hän kuvailee urapolkuaan.

13254086_10210288179546610_5608876710485345390_n

Helsinki 69ersissa oman amerikkalaisen jalkapallon taipaleensa aloittanut Mikko Koikkalaisen saavutuksiin sisältyy mm. viimekaudella Roostersin U17- ja U19 (7vs.7) mestaruudet joukkueiden päävalmentajana.

– Ennen Roostersiin tuloa olin pelaajana ja valmentajana Helsinki 69ersin mukana vuosina 2008–2013. Roostersiin tulin 2013 syksyllä, jonka jälkeen olen toiminut laitahyökkääjien valmentajana ja eri rooleissa juniorijoukkueissa. Kaksi viime vuotta olen ollut U17- ja U19-joukkueiden päävalmentajana.

Paineet niskassa?

Viiden Suomen mestaruuden putki luo omat odotukset ja paineet joukkueen valmennusryhmälle, mutta koordinaattorikaksikko kokee olevansa valmiit vastaamaan haasteeseen.

– Olen kiitollinen mahdollisuudesta toimia hyökkäyksen koordinaattorina. Aika paljon tehtiin Jens Holmströmin kanssa yhteistyötä pari viime vuotta hyökkäyksen kanssa. Nyt tilanne on tietysti eri, kun vastuu on yksin minulla, Mikko Koikkalainen arvelee.

Kari Titola odottaa valmiissa tunnelmissa tulevaa kautta.

– Hyvin mielin. Jokainen vuosi ja joukkue on uusi ja kulloinkin joukkueeseen kuuluvien pelaajien ja valmentajien luoma. Joten innolla odotan millainen Roosters nähdään vuonna 2017.

Muutoksia pelikuvioihin?

Tulevan pelisuunnitelman ja pelikuvioiden suunnittelu ja valmistautuminen alkaa Kari Titolan mukaan pelaajista.

– Puolustus rakennetaan pelaajien vahvuuksien mukaan. Nyt on aika kartoittaa mitkä ne ovat ja mukana olevien pelaajien keskittyä fyysisten ominaisuuksien parantamiseen. Lajitaitoja on helppo parantaa, kun fysiikka on kunnossa.

Samoilla linjoilla on Mikko Koikkalainen.

– Tulevan kauden pelikirja rakennetaan joukkueen pelaajiston vahvuuksien mukaan. Minulla on selvä kuva, minkälaista hyökkäystä haluan optimitilanteessa pyörittää. Mutta se pitää aina suhteuttaa siihen, millaisia pelaajia käytössä on. Tällä hetkellä näyttää, että ihan mitään kamalan radikaaleja muutoksia ei ole tulossa. Se on hyvä asia.

Ei ehkä sittenkään

Talvikauden harjoittelussa ei suuria muutoksia ole odotettavissa ainakaan alkumetreillä. Mikko Koikkalainen palaa pelikirjaan myöhemmässä vaiheessa harjoittelukautta.

– Talvikaudella keskitytään enemmän fysiikan ja yksityiskohtaiseen pelipaikkavalmennukseen. Pelikirjaa aletaan ajaa sopivassa kohdassa sisään. Tavoite on, että peruspaketti on sisällä hyvissä ajoin ennen kautta.

– Tähän on olemassa Ollin ja kumppaneiden luomat standardit, joten sitä työtä tulee jatkaa. Tuohon sekaan aion lisätä lyhyitä lajitaito-osuuksia, Kari Titola luonnehtii harjoittelun alkuasetelmia.

 

Helsinki Roostersin Vaahteraliigajoukkueen valmennusryhmän kokoaminen jatkuu. Tiedotamme uusista valmentajista valmennussopimusten varmistuttua.

Pekka Lylyharju