Kohti Vaahteraliigaa 2018: Charity Bowl, Dacia Vienna Vikings vs. Helsinki Roosters, Jälkipuheet

Kylmä suihku heti alkuun

Helteisessä Itävallassa isäntäjoukkue Dacia Vienna Vikings kaatoi roppakaupalla jäätä Helsinki Roostersin niskaan. Euroopan Top3:n ja Top5:n kohtaamisesta odotettiin tiukkaa, mutta Vikings käytti Roostersin virheet hyväkseen ja takoi ensi minuuteilla 10 – 0 johdon. Sitkeän takaa-ajon jälkeen päävalmentaja Juha Hakalan pelaajat väänsivät ottelun viimeisellä minuutilla otteluvoiton Helsinkiin lukemin 37 – 41. Harmittavan rikkonaisen alun jälkeen Hakala oli tyytyväinen pelaajiensa parantunesiin otteisiin.

– Ensimmäisellä neljänneksellä rähmättiin pallo kaksi kertaa oman kahdenkympin läheisyydessä ja siitä vastustajan hyvä hyökkäys pääsi rokottamaan molemmilla kerroilla. Lisäksi otettiin yksi tyhmä rangaistus, mikä tappoi yhden puolustusvuoron ja jatkoi heidän hyökkäystä ja seitsemäntoista pinnaa oli taulussa. Mutta hyvin päästiin hyökkäyksessä kontraamaan, että päästiin puoliajalle melkein tasossa. Toinen puoliaika paljon isoja pelejä kummaltakin joukkueelta ja lopussa saatiin pallo parempaan aikaan ja päästiin lyömään viimeiset pisteet tauluun.

Vikingsin päävalmentaja Chris Calaycay arvioi pelaajiensa tuudittautuneen nopean alun jälkeen hyvän olon tunteeseen, mistä eivät päässeet eroon loppupelin aikana. Ottelusta jäi paljon opittavaa Vienna Vikingsin loppukautta varten.

– Ensiksi onnittelut Roostersille. He ovat kokenut joukkue, jossa on pelaajia ketkä ovat olleet samanlaisissa tilanteissa aikaisemminkin. Heillä on loistavia ja ilmeisen hyvin valmennettuja pelaajia. Me saimme nopean alun, eikä meidän joukkue asennoitunut kunnolla. He eivät asennoituneet kunnolla koko toisella puoliajalla ja teimme asioista itsellemme vaikeita. Meidän täytyy katsoa ja parantaa loppukautta varten. Mutta tämä oli opettava kokemus monelle nuorelle pelaajallemme. Itse olisin mieluummin aina voittavalla puolella, mutta kaikkea ei aina voi voittaa. Toivottavasti opimme tästä ja parannamme joukkueena ja yksikköinä ja yksilöinä.

Roostersin ensimmäisten kahden hyökkäysvuoron päätyttyä likimain katastrofiin, hyökkäys kuitenkin löysi pelinrakentaja Brandon Connetten johdolla oman rytminsä ja tulosta syntyi. Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen kiitti pelaajiaan tason nostosta vaikean alun jälkeen.

– Hieno peli joukkueelta. Taisteltiin todella pienellä miehistöllä. Alku oli vaikea. Oltiin liian pehmeitä ja annettiin pallo kahdella ekalla hyökkäysvuorolla pois hirveän huonoista kenttäasemista, mitä ei saa tapahtua. Mutta sitten vaan nostettiin pää ja ruvettiin pelaamaan omaa peliä. Löydettiin sieltä ne reiät, mitä heilläkin oli, mitä me nähtiin videolta. Ja upeasti pojat tekivät pelejä. Karri Pajarinen, Henri Jussila, Kimi Linnainmaa, ihan ilmiömäiset pelit tänään ja Brandon johti joukkoja kuin kuningas.

Ottelun suuret numerot kertovat omaa kieltään. Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen pudistelikin hieman päätään loppuvihellyksen jälkeen. Voitto yhdestä Euroopan huippujoukkueesta kuitenkin maittoi.

– Ei ollut ihan puolustusten juhlapäivä. Meni vähän turhan shoot-outiksi ja laitettiin hyökkäys tekemään vähän enemmän töitä kuin olisi itse toivonut. Mutta hyökkäys onnistui siinä hyvin ja joukkueena tehtiin hieno voitto ja puolustus riittävän hyvin. Ei voi kun tyytyväinen olla tällaiseen matsiin, että tullaan Euroopan kovimpia joukkueita voittamaan. Siitä on vähän aikaa kun suomalaiset on näitä pelejä voittanut. Se on hienoa!

(c) Jarmo Vehkomäki

Ratkaisu viime sekunneilla

Roostersin kaksi ensimmäistä vuoroa päättyivät pallon rähmäykseen ja Vikings-pelaajan haltuun. Ensimmäisellä kerralla wieniläiset saivat pelivälineen vain 11 jaardin päässä Roosters-maalista. Keskushyökkääjä Islaam Amadoun juokseman maalin ja Christopher Kappelin lisäpistepotkun jälkeen Vikings oli siirtynyt nopeasti 7 – 0 johtoon. Toisen rähmäyksen jälkeen Roosters-puolustus pakotti isännät tyytymään ottelun lopputuloksen kannalta ratkaisevaan Kappelin kolmen pisteen potkumaaliin. 10 – 0 tilanteessa Roosters hyökkäys keräsi itsensä ja marssi kentän läpi. Hyökkäysvuoro oli hyytyä Vikingsin maalialueen tuntumassa. Brandon Connette kuitenkin löysi neljännen yrityksen syötöllä laitahyökkääjä Kimi Linnainmaan ja Kim Saarijärven lisäpistepotkun kera tasoitti tilannetta numeroihin 10 – 7.

Helsinkiläispuolustus oli pysäyttää vastustajan seuraavan hyökkäysvuoron, mutta Roosters puolustajan käsi väärässä paikassa irrotti kypärän pelinrakentaja Garrett Safronilta. Rangaistuksen jälkeen kolmannella yrityksellä Safron onnistui syötöllään löytämään laitahyökkääjä Yannick Mayrin ja lisäpisteen jälkeen tulostaululla oli numerot 17 -7 ensimmäisen neljänneksen loppuvaiheissa.

Mayrin maalin jälkeen puolustukset terästäytyivät ja pakottivat vastustajat luopumaan lentopotkuilla pelivälineestä. Puoliajan viimeistä maalia saatiin odottaa toisen neljänneksen loppuun saakka. Brandon Connette päätti omalta 20 jaardin linjalta alkaneen hyökkäysvuoron syötöllä Kimi Linnainamaalle Vikings maalialueella ja Saarijärven lisäpisteellä tilanteeksi tasoittui 17 – 14 pelikellon näyttäessä 00:19.

Vienna Vikings aloitti kolmannen neljänneksen vauhdilla. Ohitaklaus sivurajalla ja laitahyökkääjä Bernhard Seikovits juoksi hieman yli puolesta kentästä maaliin. 24 – 14 lukemat tulivat Christopher Kappelin lisäpistepotkulla. Roostersin hyökkäys jatkoi myös hyviä esityksiään ja Brandon Connette päätti hyökkäysvuoron omalla juoksulla maaliin ja Saarijärvi täydensi numeroiksi 24 – 21.  Wienin pelinrakentaja Safron vastasi syötöllään Bernhard Seikovitsille seuraavan hyökkäysvuoron päätteeksi, mutta huono aloitussyöttö esti lisäpistepotkun. Seuraavat pisteet alusti Connetten optiosyöttö keskushyökkääjä Karri Pajariselle, joka kiersi Kimi Linnainmaan blokin takaa karkumatkalle vastustajan maaliin. Lisäpistepotkussa Vikings-puolustaja sai kätensä väliin ja ottelua jatkettiin lukemin 30 – 27.

Neljänneksen päätteeksi Roosters puolustus piti ja itävaltalaiset luopuivat pallosta lentopotkulla. Omalta 11 jaardin linjalta lähteneen hyökkäysvuoron oli päättää Henri Jussila maaliin karattuaan vastustajan puolustukselta. Vikings-puolustaja ehti taklaamaan Jussilan 40 jaardin karkumatkan vain kolme jaardia ennen maaliviivaa. Brandon Connette viimeisteli maaliin kurottamalla pallon yli maalilinjan ja Kim Saarijärven onnistuttua lisäpistepotkussa, Roosters siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon.  Vikings ei kuitenkaan häkeltynyt vaan päätti oman hyökkäyksensä Safronin syötöllä Philipp Dubravecille ja Kappelin lisäpistepotkuun.

Lukemissa 37 – 34 pelikelloon jäi vajaa neljä minuuttia, kun Roosters aloitti oman vastauksensa pitkällä syötöllä Tommi Pinnalle. Brandon Connette ehti kertaalleen itse Vikings maalialueelle, mutta kiinnipitorangaistus siirsi joukkuetta taaksepäin.  Roosters-hyökkäys oli jälleen kerran tyrehtyä vastustajan maalin lähellä. Brandon Connetten löydetty neljännen yrityksen syötöllä pikkuveli Adam Connetten uusien yritysten arvoisesti, isoveli juoksi puolustuksen keskeltä viimeiset kuusi jaardia. Kim Saarijärven lisäpistepotkun jälkeen peliaikaa oli jäljellä vielä 23 sekuntia.

Helsinkiläisten puolustuksen onnistuttua ensimmäisellä neljänneksellä  pakottamaan Vienna Vikingsin tyytymään potkumaaliin Roosters-johto oli neljä pistettä ja Vikingsilla oli vain mahdollisuus yrittää maalia voittaakseen ottelun. Saarijärven aloituspotkun kantaminen Vikings maalialueella laittoi wieniläiset lähtemään omalta 25 jaardin linjalta. Safronin syötöllä itävaltalaiset pääsivät 40 jaardiin. Vikingsin viimeinen aikalisä jätti pelikelloon 3 sekuntia. Helsinkiläisten taaimmat puolustajat olivat yrityksen alkaessa syvällä omalla alueella. Garrett Safronin yrittäessä löytää vapaata laitahyökkääjää, puolustuksenlinjan Janne Rautiainen juoksi hänet kiinni ja sai kaadettua hänet Roostersin päästessä juhlimaan 37 – 41 voittoa.

(c) Jarmo Vehkomäki

Tuore pelaaja konkareiden välissä

Hyökkäyksenlinjanvalmentaja Daniel Stanzelille vierailu kotikaupunkiin oli tunteikas.

– On tietenkin hieman hankalaa tulla kotikaupunkiin. Siellä on paljon ihmisiä joita haluaisi nähdä ja joista välittää. Mutta meille tämä oli työmatka ja huomasin sen heti kun olimme laskeutuneet. Pelaajat olivat todella keskittyneitä ja se näkyy lopputuloksessa. Eli ei niinkään vierailu vaan työmatka. Ja me hoidimme hommamme!

Kokeneen Roostersin hyökkäyksenlinjan keskellä on aloitussyöttöjä antamassa toista kauttaan pelaava Tony Koskinen. Stanzel näki  hänen pelaavan hyvän ottelun Richard Laineen ja Jere Lahden avittamana.

– Tonyn kanssa on vielä vähän töitä ja joitain asioita pitää vielä vähän korjata. Hän pelasi todella hyvin. Vikingsilla on mielestäni yksi Euroopan kovimpia puolustuksen linjoja. Heillä on todella hyvä valmentaja ja paljon taitoa. Meillä on nuorehko hyökkäyksenlinja, ja Tony pelasi hyvin ja kamppaili kovaa. Oli kuitenkin hänen ensimmäinen kunnon peli. Kaksi kokenutta pelaaja hänen vieressään, Riku ja Jere, auttoivat häntä paljon.

– Mutta katsotaan filmiltä miten hän pärjäsi, vielä en osaa sanoa kunnolla, Stanzel naurahti lopuksi.

– Siihen nähden peli meni aika hyvin, että oli kyllä tosi kovia jätkiä vastassa. En Vaahterassa ole torjunut noin kovia kavereita vastaan. Mutta kun on tuommoiset kaverit kuin Jere ja Riku siinä vierellä, niin on mukava ja helppo pelata, kun kaikki tietää mitä tekee. Tuplatiimit liikkuivat ja heittosuojaus oli hyvää, mikäs siinä sen parempaa, Tony Koskinen iloitsi ottelun jälkeen.

Tästä hänen on hyvä jatkaa Vaahteraliigaan.

– Todella hyvä jatkaa. Kunhan saadaan pikkuvirheet, hyökkäyksestä tiputettuja palloja ja rähmättyjä palloja, saadaan ne kaikki pois, niin tulee hyvä kausi meille.

(c) Jarmo Vehkomäki

Älyttömän hieno fiilis

Laitahyökkääjä Kimi Linnainmaa oli hyvässä vireessä ja oli saanut ajoitukset pelinrakentajansa kanssa kuntoon.

– Se on mukava pelata kun on hyvä vastustaja ja hyvä peli muutenkin. Tänään meni hyvin. Meillä on koko talvi oikeastaan Brandonin kanssa mennyt tosi hyvin, ettei tämä sinänsä mikään yllätys ollut.

Karri Pajarisen maalissa Linnainmaa osoitti että blokkausvoimaakin löytyy.

– Välillä sitä pitää yrittää blokatakin ja keskushyökkääjät juoksi hyvin, ei siinä mitään, hän totesi naurahtaen.

– Älyttömän jännä ja älyttömän hieno fiilis. Pystyttiin kilpailemaan ja pystyttiin voittamaan Vienna. Se tuli jopa vähän yllätyksenä miten hyvin pystyttiin yksilötasolla kilpailemaan heitä vastaan, kun tiedetään että on tosi kova joukkue Euroopan tasolla, Joonas Raatikainen pohti kamppailun päätyttyä.

Raatikainen on totuttu näkemään enemmän tukimiehen paikalla, mutta puolustuksenlinjassakin peli sujui.

– Meni ihan ok. Pystyi pitämään omat vastuut, mutta ei tullut paikkaa tehdä isoja pelejä. Mutta tämä on joukkuelaji ja olen tosi tyytyväinen miten peli meni kaikkien kannalta.

Takapuolustaja Viljo Lempinen riemuitsi syystä ottelun jälkeen.

– Oli ihan törkeän hyvä ja hieno taistelu meiltä. Mentiin edes taas melkein koko matsi, mutta loppujen lopuksi pystyttiin kääntämään tämä meidän voitoksi. Se oli tiimityötä alusta loppuun.

Vikings haastoi nuorta takapuolustajaa useaan otteeseen ja hellesäässä Lempinen huomasi vaikutukset.

– Oli paljon haastetta ja vähän kroppaankin meinasi tulla vähän kramppeja sinne tänne. Mutta koko puolustus toimi yhdessä ja vaikkei itsellä ollut maailman paras peli, niin kumminkin pystyttiin hoitamaan se yhdessä.

(c) Jarmo Vehkomäki

Ennen ottelua Dacia Vienna Vikings jakoi Charity Bowlin nimen mukaisesti hyväntekeväisyyteen 12400 €.

Itävallassa Helsinki Roosters sai karistettua viimeiset ruosteet ja pölyt talven jäljiltä. Ensi viikolla käynnistyvän Vaahteraliigan ensimmäisessä ottelussa Roosters saa torstaina 10.5. vieraakseen Helsingin Velodromille Wasa Royalsin.

(c) Jarmo Vehkomäki

 

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Jarmo Vehkomäki