Kohti Vaahteraliigaa 2018: Esittelyssä hyökkäyksen valmennus

Ihan sama paistaako aurinko vai tuleeko vettä

– Tavoitteenamme on rakentaa talven aikana yksikkö, joka pystyy pelaamaan vahvasti tilanteessa kuin tilanteessa. Ihan sama paistaako aurinko, tuleeko vettä tai räntää, pelaa puolustus aggressiivisesti tai isoja pelejä pois ottaen, kuvaa hyökkäyksen koordinaattori Mikko Koikkalainen Helsinki Roostersin hyökkäystä kauden 2018 Vaahteraliigan alkaessa.

Julius Majander ja Mikko Koikkalainen

Tukena tavoitteen saavuttamisessa Koikkalaisella ovat viime kaudelta tutut Julius Majander ja Oskari Niemi. Hän olisi mielellään pitänyt myös hyökkäyksenlinjaa valmentaneen Iiro Luodon valmennusryhmässään.

– Iiro Luoto teki aivan mielettömän hyvää työtä viime kaudella hyökkäyksen linjan kanssa. Iso kiitos siitä hänelle!

Jens Holmström tekee paluun Roosters-valmennukseen käytyään haistelemassa ilmaa Hämeenlinnan suunnassa. Lisäksi hyökkäyksen valmennusryhmää saapuu täydentämään Vienna Vikingsin kasvatti, kaudella 2017 Sveitsin kakkosliigan Luzern Lionsissa hyökkäyksen koordinaattorina toiminut Daniel Stanzel.

– Olen todella, todella tyytyväinen meidän ryhmään. Pelaajat saavat todella yksityiskohtaista valmennusta jokaisessa pelipaikkaryhmässä. Kesältä odotan myös paljon. Oskarin ja Jullen kanssa saimme hyvin yhteistyön käyntiin viime kaudella. Jensin kanssa me ollaan pitkään toimittu yhdessä ja tiedän, että hän tulee olemaan loistava lisä ja apu meille. Danielin kanssa olemme puhuneet paljon ja olimme heti ensimmäisten minuuttien jälkeen hämmentävän samalla aaltopituudella, se oli jopa hieman pelottavaa.

– Off-seasonilla pelipaikkavalmentajat vastaavat eri ryhmien harjoitusten suunnittelusta ja niiden vetämisestä. Minun vastuulla on aikatauluttaa hyökkäyksen sisäänajo ja sitä kautta antaa raameja muille valmentajille, mihin halutaan kullakin viikolla keskittyä, kuvailee Koikkalainen valmennusryhmän työnjakoa.

Kehityskohteet hänellä on tiedossa.

– Talven tavoitteet on tehdä pelaajista parempia pelaajia ja valmiita raskaaseen kauteen, sekä ajaa pelikirja niin selkärankaan, että olemme valmiita pelaamaan hyvää peliä heti kauden alusta. Meillä on siitä onnellinen tilanne, että pelinrakentaja Brandon Connette tulee jo heti alkuvuodesta Suomeen ja meillä on varsin vankka pohja hyökkäykselle viime kaudelta. Tiedämme missä olimme hyviä ja mitkä asiat kaipaavat eniten hiomista.

Jaycenin Spearsin lähtö jätti ison aukon Roostersin hyökkäykseen, mutta Mikko Koikkalainen uskoo ensikauden joukkueesta löytyvän tarpeeksi materiaalia aukon paikkaamiseen.

– Jaycen on yksi parhaista pelaajista Vaahteraliigan historiassa, siitä ei pääse mihinkään. Mutta olen täysin luottavainen ja enemmän kuin tyytyväinen meidän kotimaisiin keskushyökkääjiin! Näytimme jo viime vuonna, että hyökkäys toimii Karri Pajarisen kanssa hyvin. Aleksander Kuronen teki vahvaa työtä pari kautta sitten ja se palkittiin ansaitusti maajoukkuekutsulla. Ja 2012 Vaahteraliigaa seuranneet varmasti muistavat mihin Henri Jussila pystyy. Me emme tule kaatumaan Jaycenin poistumiseen.

Talven kovalla työllä tehdään ensi kesän supertähdet!

Oskari Niemi jatkaa pelinrakentajien valmentajana. Hän toivoo talvella tehdyllä työllä saavutettavan monipuolisen pohjan auttavan kesän pelitilanteissa.

Oskari Niemi

– Tavoitteena on urheilullisuuden ja lajitaidon jatkuva kehittyminen. Pelikirjan sisäistämisen osalta pitää päästä sellaiselle tasolle, joka mahdollistaa oikeat ratkaisut pelikentällä eri puolustuksia vastaan ja eri pelitilanteisiin sopiviksi. Talven harjoituskauden jälkeen ollaan taas toivottavasti pikkaisen parempia yksilöinä ja joukkueena kohtaamaan kauden 2018 haasteet.

Laitahyökkääjien valmennuksessa Julius Majander lähtee viime kauden opeista perustuksien kautta parantamaan pelaajien taitoja tulevaa kautta kohden.

– Talvikauden harjoitusten fokus tulee varsinkin muutaman ensimmäisen kuukauden aikana olemaan perustekniikoiden hinkkaaminen ja peruskunnon kasvattaminen. Mennään niin sanotusti ”back to basics”, mutta pyrimme kuitenkin rakentamaan viime kaudella opitun päälle. Henkilökohtaisen taidon kehittäminen, sekä lajinomainen liikkuminen ovat harjoituskauden treeneissä isossa roolissa. Taktiset ja pelikirjalliset installaatiot otetaan pikkuhiljaa kauden lähestyessä sitten mukaan kun on sen aika.

Myös valmentajien on pystyttävä uusiutumaan ja Majander on tyytyväinen valmennusryhmän kokoonpanoon.

– Pelaajilta odotetaan talven aikana suurta kehitystä, mutta emme voi myöskään voi valmentajina polkea paikallaan, vaan on aina keksittävä uutta ja yrittää parantaa omaa toimintaa. Meillä on aivan huikea valmennustiimi kasassa, jonka kanssa pohditaan yhteisvoimin miten voimme tehdä drilleistä entistä parempia ja lajinomaisempia. Talven kovalla työllä tehdään ensi kesän supertähdet!

Useamman vuoden Roostersin hyökkäyksen valmennusryhmissä toimineella Jens Holmströmillä oli opettavainen kokemus viettää viime kausi apuvalmentajana Hämeenlinnassa Stan Bedwellin valmennusryhmässä.

Jens Holmström

– Se oli mielenkiintoista. Aina oppii asioita mitä ottaa mukaan ja asioita mitä ei ota mukaan niin sanotusti. Niin se oli Juhankin kanssa, että joitain asioita tekisi samalla tavalla ja joitain eritavalla, jos olisi itse päävalmentaja. Kyllä siitä aina oppii jotain. Ehkä enemmän treenien rakenteisiin, eihän Bedwellin X:t ja O:t eli taktiikka ollut minulle mikään yllätys. Se oli suurin piirtein sama, mitä oli Robert Johnsonin kanssa 2008 – 2009 ja sitten 2012 – 2014, kun Robert oli Roostersissa.

Holmström on tyytyväinen päävalmentaja Juha Hakalan pyrkimykseen panostaa mahdollisimman paljon kotimaisiin pelaajiin. Häntä ilahduttaa myös nuorten saama vastuu Roostersin vaahteraliigajoukkueissa viime vuosina. Tavoitteet talven varalle on hänelle myös selvät.

– Kyllä se on että jokainen pelaaja kehittyy ja tulee paremmaksi fyysisesti, mentaalisesti ja pelillisesti. Minä tykkään Juhan tavoitteesta, että niin paljon kotimaisia pelaajia kuin mahdollista. Ei tämä ole mikään piikki Seinäjoen tai Hämeenlinnan suuntaan, ymmärrän kyllä että haluaa kilpailla. Olihan silloinkin, kun Juha oli edellisen kerran päävalmentaja, joskus enemmän ja joskus vähemmän ulkomaalaisia. Mutta kyllä sen viiden vuoden aikana sai paljon omia nuoria jätkiä pelikokemusta. Viime vuonnakin oli minun mielestä tosi paljon nuoria suomalaisia.

Roosters valmennus 2018
Päävalmentaja Juha Hakala
Joukkueenjohtaja Leena Vehkomäki
Defense
Puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen
Puolustuksenlinja Victor Sarvi
Tukimiehet Sampo Ranta
Puolustuksen takakenttä Pekka Rantala
Offense
Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen
Hyökkäyksenlinja Daniel Stanzel
Pelinrakentajat Oskari Niemi
Keskushyökkääjät Jens Holmström
Laitahyökkääjät Julius Majander
Fysiikka ja fysio
Mika Mäkynen
Kimmo Valariutta
Mika Murtoniemi
Olli Jussila
Jarkko Pajarinen, joukkueen lääkäri

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus on vahvistanut Vaahteraliigassa kaudella 2018 pelaavan seuraavat joukkueet: Helsinki Roosters, Wasa Royals, Hämeenlinna Huskies, Porvoo Butchers, Tampere Saints, Seinäjoki Crocodiles sekä Vaahteraliigaan nouseva Kuopio Steelers.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti, Jarmo Vehkomäki, Roosters Media