Kohti Vaahteraliigaa 2018: Esittelyssä puolustuksen valmennus

Kasassa Vaahteraliigan kovin puolustus

– Tavoitteena on että kauden alkaessa meillä on jälleen kasassa Vaahteraliigan kovin puolustus, jossa ei ole ilmiselviä heikkoja kohtia, joka pystyy joustavasti sopeutumaan erilaisia hyökkäyksiä vastaan, ja jolla pystytään pärjäämään myös kansainvälisissä peleissä, kuvailee puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen Helsinki Roostersin puolustusta kauden 2018 Vaahteraliigan alkaessa.

Kalle Karppinen, kuva Salla Lahti

Viimekaudesta uudistuneessa valmennusryhmässä puolustuksen askelmerkkejä talven aikana on asettamassa Karppisen tukena, Sampo Ranta, Pekka Rantala ja viime kaudellakin mukana ollut Victor Sarvi. Puolustuksenkoordinaattoria lukuun ottamatta valmennusvuosia ryhmällä ei kovin montaa ole takana, mutta Karppinen on luottavainen ryhmän kykyyn selviytyä tehtävässään erinomaisesti.

– Puolustuksen valmennusryhmässä on paljon melko tuoreita nimiä, mutta kaikki kolme pelipaikkavalmentajaa ovat jo pelaajauransa aikana tai heti sen jälkeen osoittaneet soveltuvansa hyvin myös valmennustehtäviin. Uskon että meillä on erinomaiset edellytykset antaa pelaajille parhaat mahdolliset olosuhteet kehittyä ja onnistua. Tuntuu hienolta päästä tekemään töitä ryhmässä, jossa koordinaattorin lisäksi on jokaiselle pelipaikkaryhmälle omat sitoutuneet valmentajansa, ja jatkuvuuden kannalta on myös hienoa nähdä nuoremman polven valmentajien nousevan esiin.

– Talven tavoitteet lajiharjoittelun puolella ovat ensin pelaajien perustekniikan kehittäminen, ja toiseksi pelisysteemin sisäänajo. Näemme että perustekemisessä on erinomaisen tärkeää saada talvikaudella paljon toistoja, koska pelikauden harjoittelun paino on kuitenkin aina ensisijaisesti vain seuraavaan vastustajaan valmistautuminen. Perusasioihin ei enää ehditä silloin yhtä tarkasti paneutua, Kalle Karppinen määrittää talven painopistettä.

Kulmakivi pitää saada paikoilleen talven aikana

Tiukkana puolustuksen linjapelaajana paremmin tunnettu Victor Sarvi toimi viime kaudella ensimmäistä kertaa puolustuksenlinjan pelipaikkavalmentajana. Hyvän kauden jälkeen hän aikoo jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin.

Victor Sarvi, kuva Jarmo Vehkomäki

– Talven tavoitteena on jatkaa siitä mihin viime keväänä jäätiin. Saatiin treenattua tosi hyvin koko viime harjoittelukausi. Uutena asiana keskityttiin liikkuvuuteen ja kehon huoltoon, mitä käytiin Mäkysen Mikan fasilititeeteillä tekemässä kerran viikossa ja kerran viikossa liikuntasalilla tekniikkatreenit. Sen lisäksi vielä seuran omat lajiharjoitukset pari kertaa viikossa ja lauantaisin juoksutreeni, eli saatiin ryhmänä tehdä paljon töitä koko talven. Se näkyi minun mielestä tuolla kentällä aika positiivisena tuloksena. Puuta koputtaen, meidän pelipaikkaryhmän pelaajat pysyivät ehjinä ja pelasivat kaikki hyvän kauden. Ei kai siinä muita tavoitteita, kun jatkaa samaa rataa nousujohteisesti.

 

2000 alkaneella peliuralla Sampo Ranta on toiminut Roostersin puolustuksessa myös pelaajavalmentajana 2013. Valmennuskokemusta on kertynyt myös U-19 maajoukkueesta.

Sampo Ranta ja Kalle Karppinen, kuva Salla Lahti

– Mahtava kokemus työskennellä lahjakkaiden nuorten kanssa, joilla on myös halu oppia ja olla parhaita. Työt siellä jatkuvat ensi syksyn PM-kisoja ajatellessa.

Roostersin tukimiesten kanssa hänellä on edessä harjoittelukauden alun perusasioiden kertaaminen.

– Nyt fokus on peruspeittojen sisäänajossa. Tekniikoissa keskitytään droppeihin ja niistä ulos pääsemiseen. Käytännössä peitetään ja saatetaan laitahyökkääjiä pidemmälle, pelinrakentajan peilaamisen sijaan.

Pekka Rantala siirtyi Roostersin puolustuksen takakentälle Seinäjoen Crocodilesista 2012. Pelaamisen ohella hän on osallistunut juniorijoukkueiden valmennukseen ja viime talven harjoittelukaudella hän oli mukana valmentamassa takapuolustajia ennen Marquette Floydin saapumista Suomeen. Myös takakentällä on edessä perusasiat ennen paneutumista X:n ja O:hon.

Pekka Rantala, Sampo Ranta ja Kalle Karppinen DB-ryhmäkuvassa 2012, kuva Salla Lahti

– Puolustuksen takakentän puolella paino tulee olemaan talvella ihan perustekniikoissa ja liikkumisessa. Tavoitteena antaa pelaajille työkaluja menestyä kesällä. Kesällä loukkaantumiset ja kiivas treenitahti vie aikaa perustekniikoiden treenaamisesta, joten kulmakivi pitää saada paikoilleen talven aikana, Rantala asettelee talven rakennuspalikoita järjestykseen.

Valmennuksen esittelyn muut jutut

Päävalmentaja Juha Hakala, kauden 2018 toiminta ja tavoitteet

Hyökkäyksen valmennustiimi

Fysiikka & Fysio -ryhmä ja Roosters Athletic Movemen Program

 

Roosters valmennus 2018
Päävalmentaja Juha Hakala
Joukkueenjohtaja Leena Vehkomäki
Puolustus
Puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen
Puolustuksenlinja Victor Sarvi
Tukimiehet Sampo Ranta
Puolustuksen takakenttä Pekka Rantala
Hyökkäys
Hyökkäyksen koordinaattori Mikko Koikkalainen
Hyökkäyksenlinja Daniel Stanzel
Pelinrakentajat Oskari Niemi
Keskushyökkääjät Jens Holmström
Laitahyökkääjät Julius Majander
Fysiikka ja fysio
Mika Mäkynen
Kimmo Valariutta
Mika Murtoniemi
Olli Jussila
Jarkko Pajarinen, joukkueen lääkäri

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus on vahvistanut Vaahteraliigassa kaudella 2018 pelaavan seuraavat joukkueet:  Helsinki Roosters, Wasa Royals, Hämeenlinna Huskies, Porvoo Butchers, Tampere Saints, Seinäjoki Crocodiles sekä Vaahteraliigaan nouseva Kuopio Steelers.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti, Roosters Media