Kohti Vaahteraliigaa 2018: Esittelyssä RAMP ja fysiikka- & fysiotiimi

Citius, altius, fortius

”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin” on tunnettu olympialaisten yhteydestä, mutta se sopii myös hyvin kuvaamaan Helsinki Roostersin Fysiikka&Fysio -toiminnan tavoitteita kaudelle 2018. Niitä ovat pelinopeuden kehittäminen sekä pelaajien pelikyvyn parantaminen läpi koko kauden. 2016 lanseerattu AMS (Athletic Movement Standard) laajeni kaudelle 2017 Roosters Athletic Movement Program:ksi (RAMP), jota viedään kaudella 2018 entistä kokonaisvaltaisempaan suuntaan nelikulmamallilla. Mallissa ovat mukana pelaajan fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet sekä lajiominaisuudet ja -osaaminen. Kulmat sitoo yhteen kaiken kattavana kehyksenä pelaajien pelikyvyn parantaminen ja ylläpito. RAMPin ydin on pelinopeuden parantaminen.

”RAMPilla tavoitteemme on tuoda fysiikka- ja lajivalmennus lähemmäksi toisiaan, luoda yhteinen kieli sekä metodit, jotka ovat samat kaikissa harjoituksissa. Pelaajia haluamme myös motivoida harjoittelemaan ja toimimaan aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin. Viestintä harjoituksista, harjoittelun jaksottaminen ja palautuminen ovat tehostetun kausisuunnittelun keskiössä”, kertoivat Mika Murtoniemi ja valmennustiimiin palannut Olli Jussila Roostersin avoimessa pelaajapalaverissa.

Vahvan perustan pelikyvyn ylläpitoon luovat osteopaatti-opiskelija ja Verstas Helsingin urheiluhieroja Mika Mäkysen ja fysioterapeutti Kimmo Valariutan fysiologinen osaaminen ja valmennuskokemus. Mikan pelipäivän jälkeiset RAMP-kehonhuoltoharjoitukset saivat 2017 kausipalautteessa pelaajilta erittäin positiivisen arviot. Maajoukkueessa esiintyneet Roostersin pelaajat tilasivatkin Mikalta kehonhuoltotreenin nopeampaan palautumiseen myös Ruotsi-ottelun leirin rasituksista.

Fysiikka&Fysio -tiimi  on yksi tiivis kokonaisuus fysiikkaharjoittelun, fysiologian ja fysioterapian osaamista, jota täydentää joukkueen lääkärin, ex-Vaahteraliiga-keskushyökkääjä Jarkko Pajarisen vankka ammattitaito ja lajin ymmärrys.

Jokaisen pelaajan tärkein henkilökohtainen pääoma sijaitsee korvien välissä

Suurta roolia Helsinki Roostersin vaahteraliigajoukkueen vuoden 2012 nousussa edelliskauden suosta ja menestyksessä siitä eteenpäin näytteli Olli Jussilan tekemä työ joukkueen fysiikkavalmennuksen parantamiseksi ja panos Football Program 2014 kehityksessä. Valmennukseen ja amerikkalaisen jalkapalloon hän päätyi monelle tuttua reittiä, lastensa Henri ja Jere Jussilan mukana.

Jere ja Olli Jussila

– Itse harrastin yleisurheilua ja pelasin sivulajina lentopalloa. Liikkumisen ja urheilemisen päätavoite oli mennä opiskelemaan Jyväskylään liikuntatieteelliseen mutta päätin lopulta aloittaa insinööriopiskelut Helsingissä. Valmentaminen alkoi lasteni jalkapallon ja myöhemmin jenkkifutiksen harrastamisen myötä. Haluni kehittää valmennusta ja miksei myös seuratoimintaan on linjassa työurani kanssa, jossa olen toiminut erilaisissa kehitystehtävissä IT- ja teleoperaattorialalla muutaman vuosikymmenen.  Roostersiin päädyin 2011 poikieni myötä ja välivuoden jälkeen tulin pehmeällä laskulla takaisin Juha Hakalan 2018 valmennustiimiin, vetäen kauden 2017 viimeisillä viikoilla extra-nopeustreenejä Roostersín liigapelaajille ja tuurasin Vaahteramaljassa Murtoniemen Mikaa.

Pelikauden päättyessä on pelaajilla edessään jälleen kerran pitkä ja vaativa harjoittelukausi seuraavaa kautta varten. Säilyttääkseen pelaajien mielenkiinnon hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi, Jussila pyrkii tarjoamaan heille hyvän ja monipuolisen kattauksen talven pimeimmillekin päiville.

– Kokonaisvaltaisemmalla ja suunnitelmallisemmalla valmennuksella, jossa laji- ja fysiikkaharjoittelu ovat entistä kiinteämpi kokonaisuus, katetaan pelaajille jokaiseen harjoitukseen laadukas ja energinen neljän tähden ”RAMP-menu”. Pelikyvyn parantamista ja ylläpitoa toiminnallisella kehonhuollolla voidaan pitää RAMP-menun terveellisenä jälkiruokana.

Tutut polut ovat tuoneet myös joukkueen toisen fysiikkavalmentajan Mika Murtoniemen Roostersiin. Arno Murtoniemen pelaaminen Roostersin juniorijoukkueissa on liimannut myös isän tiiviimmin mukaan joukkueiden valmennukseen.

Mika ja Arno Murtoniemi

– Olen toiminut juniorivalmennuksessa jo useita vuosia pojan harrastuksen kautta mukaan tulleena.  Minulla on jonkunlaista taustaa mm. yleisurheilusta, moottoriurheilusta, kestävyysurheilusta, kamppailulajeista jne. Viimeisimpänä lajina on tullut mukaan painonnosto, jossa käytän itse valmentajaa tekniikan kohentamiseen. Myös maastopyöräily on lähellä sydäntäni.

– Meillä on joukkueessa nyt hyvä syke päällä. Tämä ei ole aina itsestäänselvyys kauden alkuvaiheessa.  Fysiikka ja fysiotiimin aktiivinen yhteistyö näkyy tekemisessämme monipuolisuuden lisääntymisenä. Tästä hyötyvät kaikki. Näkisin, että mikäli pelaajat pystyvät nyt osallistumaan aktiivisesti syksyn ja talven treeneihin, tulevat he olemaan erittäin kovassa fyysisessä kunnossa kauden alkaessa, Murtoniemi arvioi talven työllä poimittavaksi kypsyviä hedelmiä.

 

Kimmo Valariutta

Monivuotisen kokemuksen omaava Kimmo Valariutta on tuttu näky, niin miesten kuin naisten joukkueenkin sivurajalla. Monen lajin parissa toimineelle Valariutalle amerikkalainen jalkapallokin oli ennestään tuttu Roostersiin tullessa.

– Olen ammatiltani fysioterapeutti ja valmentaja, jonka aloitin jo 20 vuotta sitten. Olen toiminut työssäni useissa eri lajeissa sm-sarjoissa ja maajoukkueissa joukkuelajien sekä yksilölajien puolella. Roostersiin tulin noin viisi vuotta sitten Terveystalon kautta, jossa pidän vastaanottoani. Lajia olen seurannut jo peruskoulusta asti.

Hän haluaa lisätä pelaajien ymmärrystä kehon tarpeesta huollolle, niin peleissä kuin harjoittelussa.

– Haluaisin, että pelaajat saisivat lisää informaatiota ja kokonaisvaltaista ymmärrystä urheilijana toimimisesta, jotta he itse tietävät miten ja miksi asioita tehdään. Ymmärtämisen kautta oikeiden ratkaisujen määrä lisääntyy ja urheilija voi paremmin.

Mika Mäkynen

– Omaa urheilutaustaa löytyy muun muassa jalkapallosta, jääkiekosta ja kamppailu-urheilusta. Sydän on ollut aina lähellä liikuntaa ja sitä myöten päädyinkin urheiluhierojaksi 2013, josta jatkoin suoraan Ortopedisen Osteopatian Koulutuskeskukseen opiskelemaan osteopatiaa. Viimeistä koulutusvuotta viedään ja ensi vuonna pitäisikin valmistua. Yrittäjänä olen toiminut alalla vuodesta 2013 lähtien, kuvaa Mika Mäkynen taustojaan.

Amerikkalainen jalkapallo tuli tutuksi koulukaverin kautta ja sama tie imaisi hänet mukaan ylläpitämään Roostersin pelaajien fyysistä hyvinvointia.

– Roostersiin olen päätynyt 2016 kaudelle Lauri Vainion kautta. Hän on vanha lukiokaveri, jonka pelejä olemme käyneet katsomassa jo vuodesta 2006 lähtien. Muutaman vuoden osteopatiaa opiskeltuani halusin lähteä kehittämään itseäni ja urheiluhenkisenä ihmisenä päädyin kysymään Laurilta, oliko mahdollista päästä katsomaan seuran toimintaa. Sitä kautta päädyin joukkueen fysiikkavalmentajan, Olli Jussilan, puheille ja ensimmäisten treenien lopussa löysinkin itseni 40 tuntemattoman henkilön edestä vetämästä loppujumppaa. Siitä se lähti ja tässä nyt ollaan pari vuotta viihdytty.

Vaahteraliigan kaudella 2017 Mäkystä ilahdutti rasitusvammojen ehkäisyn onnistuminen, ja sama tähtäin on tulevalle kaudelle.

– Tavoitteena on minimoida mm. rasitusperäisten vammojen määrää, joka onnistui viime kaudella erittäin hyvin, ja pitää pelaajat pelikuntoisina aina syksyyn asti. Fysiikkavalmennuksen puolelta annan oman osuuteni joukkueelle ja pyrin olemaan mukana mahdollisimman paljon kauden aikana.

 

Jälkikasvu toi Jarkko Pajarisenkin Roostersiin, mutta on hänellä myös vankka pelaajakokemus Munkka Coltsin riveissä Vaahteraliigasta.

Jarkko Pajarinen

– Pelasin itse 80-luvulla Vaahteraliigassa (aloitin lajin -85) ja myöhemmin vielä divarissa lääkiksen opiskeluiden ohella. Oman peliuran jälkeen toimin nuorisomaajoukkueen lääkärinä v. 1997–2002, jonka jälkeen seurasi oman elämän ”ruuhkavuosien” aiheuttama tauko kunnes Karrin mielenkiinto heräsi lajia kohtaan v. 2010. Sen jälkeen ovat muutkin pojat imeytyneet lajiin, ja itselleni on muodostunut Roostersissa luonnollinen rooli oman ammatin ja aiemman kokemuksen kautta. Toimin aluksi vain junnujoukkueiden kanssa, mutta viimeiset 4v. olen ollut mukana Vaahteraliigajoukkueen toiminnassa.

Pelaajia hän kehottaa ottamaan nopeasti yhteyttä, jos tuntuu, ettei kaikki ole kunnossa. Viime kauden ja harjoittelukauden kolhut kannattaa hoitaa kuntoon ennen tulevan kauden pelejä.

– Evästyksenä totean että vammat ja erilaiset treenaamista ja peliä haittaavat krempat kannattaa arvioida nopeasti. Ruhjeet ja kolhut ovat lajissa arkipäivää, mutta jos vaiva pitkittyy kannattaa ottaa yhteyttä aika nopeasti. Kauden ja pelien aikana tapahtuvien vammojen arviointi on ”kenttälääkintää”, jossa pystytään lähinnä arvioimaan mahdollisesti tarvittavan tarkemman diagnostiikan kiireellisyys, eli: välittömästi / seuraavana päivänä / 1-2 viikon sisällä, jos vaivaa jää. Tarkka diagnoosi tehdään aina terveydenhuollon yksikössä, jolloin vakuutusasiatkin tulevat huomioiduksi. Sivurajalla tehdyt diagnoosit ovat aina työdiagnooseja. Jos vamman tilassa tapahtuu ensiarvion jälkeen muutoksia, on asiaan palattava.

– Ja tärkein asia: jokaisen pelaajan tärkein henkilökohtainen pääoma sijaitsee korvien välissä. Hölmöilemällä ei kannata omaa tulevaisuuttaan vaarantaa, vaikka yhtäläisyydet NFL:n ja Suomen sarjojen välillä eivät ole aivan suoraviivaisia paljon julkisuutta saaneen CTE:n osaltakaan, Pajarinen painottaa lopuksi.

Roostersin 2018 valmennustiimin esittelyt

Päävalmentaja Juha Hakala, kauden 2018 toiminta ja tavoitteet

Hyökkäyksen valmennustiimi

Puolustuksen valmennustiimi

Fysiikka & Fysio -ryhmä ja Roosters Athletic Movemen Program

 

 

Roosters valmennus 2018
Päävalmentaja Juha Hakala
Joukkueenjohtaja Leena Vehkomäki
Puolustus
Puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen
Puolustuksenlinja Victor Sarvi
Tukimiehet Sampo Ranta
Puolustuksen takakenttä Pekka Rantala
Hyökkäys
Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen
Hyökkäyksenlinja Daniel Stanzel
Pelinrakentajat Oskari Niemi
Keskushyökkääjät Jens Holmström
Laitahyökkääjät Julius Majander
Fysiikka ja fysio
Mika Mäkynen
Kimmo Valariutta
Mika Murtoniemi
Olli Jussila
Jarkko Pajarinen, joukkueen lääkäri

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus on vahvistanut Vaahteraliigassa kaudella 2018 pelaavan seuraavat joukkueet:  Helsinki Roosters, Wasa Royals, Hämeenlinna Huskies, Porvoo Butchers, Tampere Saints, Seinäjoki Crocodiles sekä Vaahteraliigaan nouseva Kuopio Steelers.

Teksti: Pekka Lylyharju ja Olli Jussila
Kuvat: Olli Jussila, Salla Lahti, Jarmo Vehkomäki, Victor Sarvi, Roosters Media