Kohti Vaahteraliigaa 2018: Helsinki Roosters – Stockholm Mean Machines, jälkipuheet

Tyypillinen ensimmäinen peli

Helsinki Roosters aloitti Vaahteraliigaan valmistautumisen viimeistelyvaiheen selkeällä 47 – 19 voitolla Stockholm Mean Machinesistä. Ottelua värittivät kummallakin puolella kauden ensimmäiselle pelille tyypilliset virheet, mutta välillä pelikuviot naksahtivat näyttävästi kohdilleen. Kahden viikon päästä alkavaan Ruotsin mestaruussarja Superserieniin valmistautuvan tukholmalaisjoukkueen päävalmentaja Fredrik Pilbäck oli sarjaan valmistautumisen kannalta tyytyväinen ottelun antiin. Otteluvoitosta kamppailuun olisi kuitenkin tarvittu parempaa suorittamista joukkueelta.

– Oli oikeastaan oikein hyvä harjoitus. Meillä oli paljon asioita ja toiveena oli palata kotiin tarkastuslistan kanssa: mikä toimii, mikä ei ja mitä meidän pitää työstää vielä lisää. Sain sen ja siinä mielessä olen tyytyväinen peliin. Pelillisesti mietimme pystymmekö kamppailemaan yhtä Euroopan parhaista joukkueista vastaan, ja me pystymme, jos pelaamme parhaamme mukaan. Mutta tänään suoritimme ehkä noin 60 % oikein kun Roosters suoritti noin 75 – 80 %. Meidän pitäisi pelata paremmin ja tehdä vähemmän virheitä voidaksemme kamppailla kunnolla heitä vastaan.

Myös Helsinki Roostersin päävalmentaja Juha Hakala sai arvokasta tietoa joukkueensa tämän hetken iskukyvystä.

– Tyypillinen ensimmäinen peli. Muutama pallon rähmäys ja muita ensimmäisen ottelun virheitä, muutama peittovirhe ja kaveri pääsi siitä tekemään pisteitä. Saatiin voitto tästä pelistä ja meidän hyökkäykselle onnistumisia, mutta selkeästi hyökkäyksenlinjan kanssa täytyy vielä tehdä duunia. Siellä oli vähän pientä pehmeyttä ja ei ollut ihan selvää että kuka blokkaa ketä.

Hakalalla oli jo mielessä tuleva ottelu Itävallan mestaria vastaan.

– Kuukausi seuraavaan koitokseen, joka on sitten monta astetta kovempi.  Onneksi on aikaa vielä siihen ja keretään hiomaan omaa peliä, mutta tyytyväinen täytyy olla voittoon tässä vaiheessa kautta.

Hyökkäys pelasi välillä näyttävää peliä ja pelinrakentaja Brandon Connetten ja laitahyökkääjä Adam Connetten veljellinen yhteys ”The Connette Connection” näytti jo tässä vaiheessa tulevien vastustajien kannalta vaaralliselta. Virheistä huolimatta hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen näki positiivisia asioita kentällä.

– Kaksijakoiset (tunnelmat). Oli paljon hyvää, mutta oli myös paljon virheitä, mitä ei saisi tapahtua. Toivottavasti niitä saadaan filmin avulla korjattua, niin päästään menemään eteenpäin. Seuraavassa matsissa tulee todella, todella, todella kova joukkue vastaan, eli pitää saada siistittyä nuo virheet. Mutta oli kiva saada uusille nuorille kundeille onnistumisia. Samoin Ville Karhinen, ei enää niin nuori, sai maalin ja Mirokin (Kadmiry) pääsi pelinrakentajana pelaamaan. Mutta siistittävää on vielä.

Hyökkäyksen pelaajissa on tapahtunut aika paljonkin muutoksia talven aikana, mutta koordinaattori ei niistä paljoa hätkähdä.

– Persoonallisesti ehkä joo. Mutta pelaajatyypit on aika samantyyppiset, ettei mitään maata mullistavaa, Koikkalainen kommentoi hyökkäyksen miehistönvaihdoksia viime kaudesta.

Puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen lähti ottelun jälkeen hyväntuulisena pois.

– Ihan positiivinen mittapuu tähän väliin. Toinen joukkue on kuitenkin kahden viikon päässä kauden alusta ja meillä on puolitoista kuukautta vielä aikaa, ja pystyttiin ihan hyvin pärjäämään ja pelin aikana sopeutumaan eri pelimuodostelmiin mitä he tekivät. Pystyttiin peluuttamaan kaikkia pelaajia eikä näyttänyt että olisi ollut ihan hirveästi mentaalivirheitä. Ihan positiivinen fiilis.

(c) Jari Turunen

Roosters rankaisi vastustajan virheistä

Roostersin ensimmäinen hyökkäysvuoro käynnistyi vauhdikkaasti ja eteni kohti vastustajan maalialuetta, kunnes tukholmalaisten puolustus taklasi pallon irti ja otti pallon haltuunsa. Puolustusten paineessa kummankin joukkueen seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät nopeasti lentopotkuun. Mean Machinesin onnistui saamaan seuraavalla vuorollaan yhdet uudet yritykset, kunnes helsinkiläisten puolustus pysäytti tukholmalaiset neljännellä yrityksellä senttien päähän uusista yrityksistä.

Roosters-hyökkäys kiitti ja päätti hyökkäysvuoron Kimi Linnainmaan napattua syötön hyppysiinsä maalialueella. Lisäpistepotkun mentyä ohi peliä jatkettiin luvuissa 6 – 0. Seuranneessa aloituspotkussa Santtu Äyräväinen taklasi pallon irti Mean Machines-pallonkantajalta ja Roosters hankki pallon takaisin syvällä Tukholman kenttäpuoliskolla. Brandon Connette löysi nopeasti Linnainmaan maalista ja Kim Saarijärvi potkaisi lisäpisteellä johdoksi 13 – 0. Mean Machines sai pitkällä aloituspotkun palautuksella hyvät lähtöasetelmat ja Noghor Jemide viimeisteli vuoron päättäneen maalin lyhyellä juoksulla ja Jacob Goreckin tasoitti lisäpisteellä tilanteeksi 13 – 7.

Adam Connette aloitti hyvällä palautuksella seuraavan helsinkiläisten hyökkäysvuoron ja Brandon Connette päätti sen lyhyellä syötöllä Alexander Wasiljeffille. Saarijärven lisäpiste kirjautti tulostaululle 20 – 7.  Brandon Connetten oma juoksu ja onnistunut lisäpistepotku lähetti joukkueet väliajalle lukemissa 27 -7.

Tukholman haparointi ja epäonni toisen puoliajan alussa antoi Roostersille oivat lähtöasetelmat yhdeksän jaardin päässä ruotsalaismaalista. Connetten veljekset kirjasivatkin välittömästi kuusi pistettä Roostersille. Aloitusyötön epäonnistuminen esti lisäpisteiden teon ja tilanne oli 33 -7. Parin tuloksettoman hyökkäysvuoron jälkeen Mean Machines pääsi Roostersin lentopotkunjälkeen liikkeelle helsinkiläisten kenttäpuolelta. Anders Hermodssonin syöttö Matthew Retzlaffille maalialueelle päätti hyökkäysvuoron. Lisäpisteen epäonnistuttua tilanne oli 33 – 13.

Tukholmalaisten puolustus sai tasoituksesta lisää virtaa ja pysäytti pelinrakentajaksi siirtyneen Miro Kadmiryn johtaman hyökkäysvuoron lyhyeen. Roosters puolustus oli pysäyttää vastustajan hyökkäyksen, mutta Anders Hermodssonin pitkä syöttö toi Mean Machinesin Roostersin maalialueen tuntumaan ja Pontus Westman onnistui juoksulla sivulle livahtamaan helsinkiläisten maalialueelle. Lisäpisteyrityksessä ruotsalaispelinrakentajan syöttö jäi Viljo Lempisen näppeihin ja lukemat olivat 33 – 19.

Tukholmalaiset yrittivät lyhyellä aloituspotkulla saada pallon haltuunsa, mutteivät onnistuneet siinä. Miro Kadmiry löysi puolenkentän tuntumasta alkaneella vuorolla syötöllään Veikko Holmbergin, joka livahti vastustajan puolustuksen keskeltä karkuun. Ville Karhisen syötönvastaanotto vastustajan maalialueella ja Saarijärven lisäpiste lisäsivät johtonumeroiksi 40 -19.

Ottelun viimeistä maalia edelsi kauden ensimmäiselle ottelulle kuvaavasti kummankin joukkueen haparointi. Ensiksi Mean Machines epäonnistui lentopotkussa vastatuuleen ja Roosters sai pallon kymmenen jaardin päässä vastustajan maalista. Roosters hyökkäys kuitenkin pomputteli pallon syötönkatkoksi ruotsalaispuolustuksen käsiin. Joonas Raatikainen kuitenkin viimeisteli ottelun viimeisen maalin Santtu Äyräväisen taklattua pallon irti tukholmalaispelaajalta Mean Machines-maalin tuntumassa ja ottelun loppunumerot 47 – 19 viimeisteli Kim Saarijärvi lisäpisteellä.

Hieman tahmeata, mutta hyvä fiilis jäi

Tukholman parhaaksi pelaajaksi valittiin aika ajoin Roosters-puolustukselle hankalaksi pideltäväksi osoittautunut Noghor Jemide.  Roostersin hyökkäykseen palannut Kimi Linnainmaa osoitti olevansa hyvässä vireessä. Kaksi maalia viimeistellyt laitahyökkääjä nimettiinkin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Roostersin parhaana pelaajana palkittu puolustuksenlinjan Okko Outinen ehti tukholmalaispelinrakentajaan pariin otteeseen kiinni aloituslinjan takana. Ottelun lopputulokseen tyytyväinen puolustaja harmitteli tahmeaa peliesitystä.

– No vähän kaksjakoista hommaa. Kyllä siellä oli ihan hyviäkin juttuja kentällä, mutta kyllä me pelattiin tosi pehmeästi. Tosi tahmea matsi, en tiedä mistä johtui. Kuitenkin treeneissä on ollut ihan hyvä meininki. Vähän hidastempoinen, että paljon on parannettavaa. Ihan hyviäkin juttuja oli ja pelit oli suht hyvin hallussa.

 

Parin välivuoden jälkeen kentällä nähtiin myös laitahyökkääjä Markus Lievonen. Ennen taukoa jäi jotain asioita hieman harmittamaan, niinpä nyt tuntui hyvältä palata takaisin.

– Tosi hyvä fiilis jäi. Oikeastaan ennen kun piti välivuodet, niin oli pieniä vammoja, ettei ollut oma itsensä oikeastaan kentällä. Nyt pikku hiljaa päässyt siihen kuntoon, että pystyy tekemään sellaisia asioita mitä pää sanoo. Kropan olen nyt saanut hyvään kuntoon ja koko ajan mennään joukkueen kanssa parempaan suuntaan. Hyökkäyksen puolella on saatu hiottua ajoituksia ja päästään samalle sivulle pelinrakentajan kanssa.

Myös Markuksen veli Miikka Lievonen palaa Roosters-puolustukseen. Heidän ei auta laiskotella, koska sisarussarjan seuraavat ovat jo tulossa kovaa takana. Roostersia 80-luvulla edustaneen Kimmo Lievosen jälkikasvusta pelaavat myös Matilda ja Miki Lievonen Roostersin juniorijoukkueissa, ja veljeksille osuu esimerkin näyttäminen aikuisissa.

– Joo ilman muuta. He taitavat painaa vielä enemmän treenejä viikkoon mitä vanhemmat veljet. Isä on näyttänyt esimerkkiä aikoinaan, että perässä tullaan koko perhe, Markus naurahtaa isoveljen velvollisuuksista.

Roostersin nuorta pelaajakaartia edustava Kim Saarijärvi pelasi ensimmäisen miesten ottelunsa. Lisäpisteet hyvällä prosentilla haarukkaan potkinut Saarijärvi oli tyytyväinen debyyttiinsä.

– Hyvä fiilis jäi, kun sai vähän downeja otettua miesten kanssa tässä. Vielä on kyllä paljon parannettavaa, mutta kyllä tämä tästä pikkuhiljaa. Päästään sitten Viennaa vastaan kuukauden päästä ottamaan ihan kunnon matsia. Katsotaan sitten kumpi siellä pärjää paremmin.

 

Helsinki Roosters jatkaa pelikuvioidensa viimeistelyä ennen Vaahteraliigan alkua. Seuraava testi joukkueen iskukyvylle on 29.4. Roostersin matkustaessa Itävaltaan Dacia Vienna Vikingsin vieraaksi Weppersdorfin Sonnenseestadion Ritzingille.

(c) Anu Tiilikainen

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jari Turunen , Anu Tiilikainen