Maajoukkueen safety Tuukka Hämäläinen Roostersiin

Maajoukkueen takamies Tuukka Hämäläinen on tehnyt sopimuksen kaudesta 2014 Helsinki Roostersin kanssa. Kaudella 2013 Jyväskylä Jaguaarien kasvatti oli Helsinki Wolverinesin kolmanneksi tehokkain puolustaja 31:lla taklauksella, kahdella syötönkatkolla ja neljällä maahan lyönnillä. Jaguaarien ja Wolverinesin lisäksi Hämäläinen pelannut myös Turku Trojansissa.

Hämäläinen #19 taklaa

Hämäläinen #19 taklaa

Tuukka Hämäläinen on Jyväkylän Jaguaarien kasvatti

Tuukka Hämäläinen on Jyväkylän Jaguaarien kasvatti

Hämäläinen edusti Suomea kaudella 2013 Suomea maajoukkueen otteluissa Illinois Wesleyan collegea ja Ruotsia vastaan. Hän kuuluu EM 2014 kisoihin tähtäävään Team Finland harjoitusrinkiin.

Tuukka Hämäläinen aloitti lajin Jyväskylässä 14-vuotiaana lippupallolla ja iän salliessa, hän siirtyi amerikkalaisen jalkapalloon. Jaguaareissa hän oli voittamassa kolme U21 ja kolme U19 suomenmestaruutta.

Hämäläinen palveli asevelvollisuuden Lahden Urheilukoulun ensimmäisessä amerikkalaisen jalkapallon lajiryhmässä 2006-2007.

Tuukka Hämäläinen on ollut viemässä suomalaista jenkkifutista eteenpäin U19 ja naisten maajoukkueen takakenttäpelaajian valmentajana. Kesän 2013 naisten MM-kisoissa Hämäläinen myös koordinoi Suomen puolustusta. Myös 2010 naisten MM-kisoissa Hämäläinen toimi puolustuksen koordinaattorina

 


Naisten MM-kisat 2013

Naisten MM-kisat 2013

Ensimmäiset treenisi Roostersissa  ja myös mini-camp ovat nyt takanapäin. Mitkä Tuukka ovat fiilikset kauden 2014 lähestyessä kovaa vauhtia?

Fiilikset ovat hyvät. Valmennuksen taso, valmentajien aktiivisuus sekä treenamisen intesiteetti ovat olleet juuri sitä mitä odotin ja hain. Uskon vahvasti että pääsen kehittymään pelaajana tulevan kauden aikana ja nostan oman suorittamiseni tasoa. Joukkueen osalta en epäile yhtään etteikö Roosters nostaisi kentällä suorittamisen tasoaan edelleen viime kaudesta.

IFAF Champions League ja EM-2014 kisat tuovat kauteen mielenkiitoa mutta myös monta peliä lisää. Mitkä sinusta ovat kovien kansainvälisten pelien merkitys pelaajien kehittymiselle ja motivaatiolle?

Kansainväliset pelit lisäävät ehdottomasti pelaajien motivaatioa. Nuorille ja nälkäisille pelaajille kansainväliset toimivat mahdollisuutena mitata ja näyttää omia kykyjään Euroopan huippuja vastaan. Tämä on hyvä näytön paikka mahdollista ulkomaan peliuraa Eurooppassa tai yliopistossa ajatellen. Nuoret pelaajat pääsevät paremmin näkemään omat vahvuutensa sekä kehitysalueensa, mihin heidän tulee kiinnittää huomiota omassa harjoittelussaan. KV-pelit ovat lisäksi pelaajille palkinto pitkäaikaisesta työstä mitä he ovat tehneet päästäkseen siihen pisteeseen ja varmasti pelaajat tuntevat ylpeyttä päästessään edustamaan omaa seuraa ja maata isompien katsojamäärien edessä.

Coach Hämäläinen U19 maajoukkueessa

Coach Hämäläinen U19 maajoukkueessa

Nuoresta iästäsi huolimatta olet ottanut vastuuta suomijefun kehittymisestä mm. U19 maajoukkueen takakentän valmentajana. Nyt harjoittelet ja pelaat muutamien maajoukkueen valmennettaviesi kanssa samassa joukkueessa. Miltä tilanne tuntuu kun olet ollut osaltasi auttamassa näitä nuoria kohti Vaahteraliigaa?

Maajoukkueen pelipaikkavalmentajana roolini nuorten kehityksessä on ollut melko marginaalinen, sillä vähäisillä leirimäärillä olemme joutuneet keskittymään enemmän pelikirjan toteukseen. On kuitenkin erittäin positiivista nähdä miten paljon monet lahjakkaat nuoret ovat tehneet töitä itsenäisesti sekä omien valmentajiensa kanssa ja kehittyneet urheilijoina tämän seurauksena. Ei voi olla kuin iloinen näiden pelaajien puolesta kun heidän kova työnsä palkitaan ja heistä tulee pelintekijöitä miehissä.

Mitkä ovat omat tärkeimmät prioriteetit valmistautuessasi Roostersissa kauteen 2014?

Oman roolin sisäistäminen uuden pelikirjan suhteen on minulle tärkein asia tulevan kauden suhteen. Vanhoista ja tutuista luvuista poisoppiminen vaatii toistoja ja rauhoittumista treeneissä kun ei voi enää toteuttaa asioita suoraan selkärangasta sata lasissa. Kun saan sisäistettyä pelikirjan toteuttamiseen vaadittavat luvut ja reaktiot voin taas alkaa suorittamaan normaalilla intensiteetillä ja olla parhaiten hyödyksi joukkueella. Onneksi kyse ei ole isoista asioista vaan taustalla ovat kuitenkin tutut universaalit kokonaisuudet. Olen suurimman osan offseasonista työmatkoilla mikä asettaa minulle henkilökohtaisesti enemmän vastuuta tämän asian suhteen jolloin epäonnistumisesta ei voi syyttää kuin itseään. Toisaalta minulla on enemmän aikaa fysiikan sekä henkilökohtaisten tekniikoiden treenaamiselle ja uskon että kauden alkaessa olenkin urheilijana paremmassa kunnossa kuin edellisinä kausina.

Puolustuksen takakentän valmentaja Sampo Ranta tuntee hyvin Hämäläisen ja on tyytyväinen hänen fyysisyyteen,  ”Tuukka Hämäläinen on  kovaa iskevä puolustaja, joka pelaa äärimmäisen agressiivisesti ja tykkää saada kätensä likaisiksi. Hän toimii luonnollisesti puolustuksen boksissa reitittäen laitahyökkääjiä ja olemalla aktiivinen juoksupeleissä. Vahva ja fyysinen taklaaja, joka pystyy tuhoamaan pienempiä keskushyökkääjiä. Entisenä pelinrakentajana hänellä on myös äärimmäisen hyvä ymmärrys pelistä. Tuukka tuo tarvittavaa kokemusta ja johtajuutta jo vahvaan takakenttään. Olen pelannut Tuukan kanssa nuorten maajoukkueessa ja nähnyt kuinka kova kilpailija hän on. Hän kiinnittää jatkuvasti huomiota yksityikohtiin ja haluaa parantaa pelinsä tasoa. Olen hyvin tyytyväinen, että saimme Tuukan tasoisen pelaajan joukkueeseemme.