Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2017: Joukkueen kapteenit nimetty

15.2.2017

Kiitollinen tilanne

Roosters Womenin kapteeneiksi kaudelle 2017 on nimetty tukimies Anne Rasilahti, keskushyökkääjät Else Suutarinen ja Jenni Lindén, sekä takapuolustaja Sari Kuosmanen.

– Kapteeneina jatkavat viime vuodelta hienosti rooleissaan toimineet Sari Kuosmanen sekä Jenni Lindén. Tälle vuodelle valitsimme tähän rooliin kaksi uutta pelaajaa, jotka toimivat aina joukkueen yhteinen etu edellä, ovat esimerkillisiä joukkuepelaajia ja erittäin aktiivisia treenaajia: Else Suutarinen ja Anne Rasilahti, hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja esittelee tuoreet kapteenit.

Valinnanmahdollisuuksien runsaus saa hänet tyytyväiseksi.

– Olemme erittäin kiitollisessa tilanteessa, jossa näillä perusteilla olisimme voineet valita joukkueesta useampiakin pelaajia kapteeneiksi.

Rohkeus, tunnollisuus, rauhallisuus, taito innostaa

Kokemus ja vastuuntunto kuuluvat puolustuksen koordinaattori Heli Harjanteen arviossa ominaisuuksiin joiden perusteella valinta kohdistui Sari Kuosmaseen.

– Sari on kokenut pelaaja ja vastuuntuntoinen. Häneltä löytyy rohkeutta ja itseluottamusta kapteenin rooliin. Sari pystyy ohjaamaan pelissä puolustuksen takakenttää ja erikoisjoukkuepelaamista monipuolisena pelaajana sekä auttamaan tarvittaessa myös valmennuksellisissa tehtävissä.

– Aina kunnia ja myös yllätys. En ole etenkään Helsingissä pitänyt itseäni kovin esimerkillisenä pelaajana, varsinkin nyt kun en ole ollut parhaassa fyysisessä iskussa, Sari Kuosmanen toteaa itselleen ehkä odottamattomasta valinnasta.

Hän aikoo kuitenkin ottaa tehtävän tosissaan ja tietää jo kohtia joihin tarttua.

– Meillä on useita uusia pelaajia ja reissupelaajia, joiden haluan tuntevan itsensä tervetulleeksi joukkueeseen. Aion erityisesti kiinnittää huomiota tähän omassa toiminnassani. Varmasti olen edelleen se joukkueen ”turvallisuusvastaava” joka narisee mm. kentällä pyörivistä juomapulloista ja puolikuntoisena harjoittelemisesta.

– Else on erittäin tunnollinen treenaaja ja aito persoona, jota pelaajien on helppo lähestyä. Hänellä on esimerkillisen treenimentaliteetin ja kantavan positiivisuuden lisäksi luontainen kyky tuoda ihmisiä yhteen. Else lähestyy asioita analyyttisesti ja pystyy toimimaan kentällä viileähermoisesti pelaajien tukena, kuvailee Anni Kivikataja Else Suutarisen valintaa tukevia ominaisuuksia.

Pelaaja itse on iloinen nimityksestään.

– Onhan se iso kunnianosoitus ja olen siitä todella otettu. Meillä on joukkueellinen todella kovia naisia, joista kuka tahansa ansaitsisi paikan roolimallina omilla vahvuuksillaan.

Viime kaudella Roosters Womenin yksi vahvuus oli joukkueen kesken vallinnut hyvä yhteishenki. Tähän hän pyrkii panostamaan tänäkin vuonna.

– Viime vuonna yksi tärkeimmistä vahvuuksistamme oli joukkueena pelaaminen ja samaan tähdätään myös tulevalla kaudella. Treeneissä ei juuri ehdi vaihtamaan kuulumisia, joten erilaiset aktiviteetit kuten yhteiset brunssit ovat olleet kiva tapa tutustua uusiin ja päivittää tilanne vanhojen naamojen kanssa.

– Löydän itseni usein järjestämästä näitä yhteisiä tapahtumia. Lisäksi pyrin tietysti näyttämään hyvää esimerkkiä positiivisella ja kannustavalla asenteella sekä treenaamalla kovaa ja tekemällä oman osuuteni peleissä ja treeneissä mahdollisimman hyvin, Else Suutarinen kuvaa rooliaan.

Heli Harjanne nostaa Anne Rasilahden kohdalla esiin rauhallisuuden ja keskittymiskyvyn.

– Anne on rauhallinen ja hyvin keskittyvä pelaaja. Ahkera treenaaja, joka on aina treeneissä paikalla ja lähellä pelaajia. Hän hallitsee monipuolisena pelaajana tukimiehen ja puolustuksenlinjan pelipaikat ja pystyy ohjaamaan pelissä puolustuksen boxia.

– Meillä on kasassa upea porukka, jossa on kovia urheilijoita, joten olen erittäin otettu kunniasta tulla valituksi kapteeniksi, Anne Rasilahti kommentoi valinnasta ilahtuneena.

Uusien pelaajien sulauttaminen kiinteäksi osaksi joukkuetta on hänen tähtäimessä.

– Joukkueessa on monia uusia pelaajia ja pyrin kevään aikana auttamaan siinä, että saamme ylläpidettyä joukkueemme hyvää yhteishenkeä ja pelaaminen kentällä hioutuu mahdollisimman yhtenäiseksi. Tärkeää on saada uudet pelaajat tuntemaan itsensä osaksi joukkuetta.

Pelaaja ei aio unohtaa omaa osuuttaan joukkueen valmistautumisessa tulevaan kauteen.

– Itsellä pääasiallinen pelipaikka on puolustuksessa ja siellä tavoitteena on saada yhteispeli toimimaan niin, että jokainen pelaaja tietää oman roolinsa ja jokainen voi luottaa joukkuekaveriin. Kevään aikana aion jatkaa kovaa harjoittelua kehittymiseni eteen ja samalla pyrin kannustamaan joukkuekavereita tekemään parhaansa jokaisessa harjoituksessa.

Anni Kivikataja näkee Jenni Lindénin pystyvän monin tavoin auttamaan ja tukemaan joukkuetta.

– Jenni on taitava ja monipuolinen pelaaja, jolla on erinomainen taito innostaa ja voimauttaa pelaajia parhaaseensa. Tiukkojen paikkojen tullen hän osaa johtaa aina omalla esimerkillään. Pelaajat ovat jo kertaalleen äänestäneet keskuudestaan Jennin joukkueen valitsemaksi kapteeniksi.

Uudelleen kapteeniksi nimetty Jenni Lindén on ilahtunut hänelle osoitetusta luottamuksesta ja aikoo jatkaa hyväksi havaitsemallaan linjalla.

– On hienoa jatkaa kapteenina tässä hienossa joukkueessa! Kiitoksia valmennukselle luottamisesta! Omalta osalta pyrin edelleen kannustamaan ja tsemppaamaan joukkuelaisia. Varsinaisesti mitään suurta muutosta ei omassa toiminnassa tule näkymään, enemmänkin jatkan samalla tavalla miten tähänkin asti on menty.

Hevonen ja pyöreä pallo vaihtuivat soikeaan palloon

Jalkapallosta ja sählystä lajia vaihtaneen Jenni Lindénin tavoin myös Anne Rasilahti on siirtynyt amerikkalaisen jalkapallon pariin toisesta palloilulajista.

– Pelasin aiemmin aktiivisemmin koripalloa ja kaipasin harrastusta, jota olisi mahdollista pelata kesäisin koriskauden ulkopuolella. Eräs tuttava suositteli käymään naisten amerikkalaisen jalkapallon treeneissä kokeilemassa. Tuolloin asuin vielä Nokialla, mutta olin juuri muuttamassa Joensuuhun opiskelemaan. Kävin Nokialla kokeilemassa muutaman kuukauden ja innostuin lajista. Joensuuhun muuttaessani olin halukas jatkamaan lajin parissa. Ja kun minulle selvisi, että Joensuusta joukkue löytyy, niin menin mukaan treeneihin, ja siitä se pelaaminen alkoi.

– Olen pelannut vuodesta 2011 asti Joensuussa, Nokialla, Tampereella, Hämeenlinnassa ja nyt Roostersissa. Maajoukkueessa olen ollut mukana vuosina 2011-2013 ja 2016. Tämän kauden tavoitteena maajoukkueessa on päästä mukaan kesällä järjestettäviin MM-kisoihin, hän raottaa pelillisiä tavoitteitaan.

– Maajoukkue-edustuksia lippupallossa ja jenkkifudiksessa, all stars valintoja kotimaasta ja kansainvälisistä kisoista, muutama eri pelipaikka, joukkueilla vaihteleva menestys vuosien varrella, Jaguarsissa parhaimmillaan SM-hopea ja Roostersissa ensimmäinen kulta viime vuonna, luettelee Sari Kuosmanen vaihtelevan uransa mutkia.

– Muutin Jyväskylään 2005 opiskelemaan ja uusi laji oli haussa. Opiskelukaverin, Seinäjoella vielä viime kesänä pelanneen Tiina Salon, kanssa päädyttiin pian jefutreeneihin ja se oli siinä. Pelimuoto tuolloin oli vielä puolikontaktilla ja tietysti olin ensimmäisten joukossa 2008 into piukeana siirtymässä varusteilla pelattavaan versioon.

– Ja tässä sitä vielä ollaan, muutamien vastoinkäymistenkin jälkeen. Silloisessa Jyväskylän joukkueessa pelasi myös Laura Jaakola, jonka kanssa on ollut ilo taas pelata samassa joukkueessa vuosien jälkeen, Kuosmanen toteaa.

– Urani kilparatsastajana päättyi useiden loukkaantumisten aiheuttamaan motivaatiopulaan vuonna 2010. Ilman kilpailullisia tavoitteita treenaaminen ei oikein maistunut ja aloin pian kaivata uutta lajia, Else Suutarinen valaisee jefu-uransa alkupotkua.

– Muutin Turkuun opiskelemaan ja tutustuin Trojansin naisten joukkueen pelaajiin, jotka houkuttelivat minut mukaan treeneihin. Aloitin ensin lippupallon parissa kesällä 2012 ja puin harttarit päälle saman vuoden syksynä. Viihdyin 2 ensimmäistä kautta laitahyökkääjän tontilla ja siirryin keskushyökkääjän paikalle vuonna 2015. Sain myös kunnian pukea maajoukkuepaidan päälle ensimmäistä kertaa vuoden 2015 EM-kisoissa.

– Työt kuljettivat takaisin Helsinkiin tammikuussa 2016 ja samalla pelipaidan väri vaihtui punaiseen. Viime vuonna loukkaantuminen piti valitettavasti poissa kentältä lähes koko kauden, mutta kurinalainen kuntouttaminen tuottaa tulosta toivotussa aikataulussa, Suutarinen toteaa päättäväisesti.

Kapteenit tärkeässä roolissa

Kapteeneiksi nimetyiltä pelaajilta odotetaan ehkä enemmän kuin muilta joukkueen pelaajilta. Esimerkin näyttämisen lisäksi heillä on myös muita tavoitteita toiminnalleen. Jenni Lindén tuo esiin yhteydenpidon ja yhteistyön valmentajien suuntaan.

– Tavoitteet on saada hyvä yhteys pelaajien kanssa ja että saadaan jokainen uusi ja ”vanha” pelaaja kokemaan itsensä osaksi jengiä ja auttaa hyvän fiiliksen ylläpidossa. Joskus kapteeni toimii myös pelaajien äänenä mm. valmentajien suuntaan, niin sen suhteen saada pelaajien ääni kuulumaan, jos jotain askarruttavia asioita nousee tms.

– Auttaa joukkuetta suoriutumaan parhaalla mahdollisella tasolla panostamalla erityisesti joukkuehenkeen, jotta jokainen taistelisi vielä vähän kovemmin joukkuekaverinsa puolesta. Päätavoite on tietysti päästä nostamaan mestaruuspokaalia kauden päätteeksi, Else Suutarinen asettaa omia tavoitteitaan kapteenina.

– Toivon, että pystymme kapteeniporukalla toimimaan sekä valmentajien että kanssapelaajien tukena yhteisissä tavoitteissa, kokenut Sari Kuosmanen tiivistää ajatuksiaan.

Joukkuetovereitten motivointi on korkealla Anne Rasilahden listalla.

– Kapteenina toivon voivani esimerkilläni motivoida pelaajia harjoittelemaan kovaa ja kehittymään jenkkifutiksessa. Tavoitteena on motivoida jokaista antamaan parhaansa läpi kauden, jotta saavutamme joukkueena yhteisen tavoitteemme kaudella 2017.

Katsojille amerikkalaisen jalkapallon kapteenien tehtävä näyttäytyy usein vain joukkueen edustamisena ottelun alun kolikon heitossa. Päävalmentaja Jarmo Lahti kiteyttää kapteenien tärkeimmän roolin joukkueessa.

– Kapteenit ovat erittäin tärkeä osa hengenluontia joukkueessa. He myös johtavat omalla esimerkillään joukkuetta kentällä ja harjoituksissa.

Roosters Womenin harjoittelukausi on menossa vauhdilla eteenpäin. Joukkueen valmistautumista Naisten Vaahteraliigakauteen 2017 seurataan koko harjoittelukauden ajan.

Teksti: Pekka Lylyharju

Kapteenisto 2017: Anne Rasilahti,  Else Suutarinen,  Jenni Linden ja  Sari Kuosmanen.

Kapteenisto 2017: Anne Rasilahti, Else Suutarinen, Jenni Linden ja Sari Kuosmanen.