Kohti Naisten Vaahteraliigaa 2017: Talvi takana, viimeinen silaus edessä

14.3.2017

Joukkue menossa eteenpäin

 

Kevätpäiväntasaus lähestyy ja sitä myöten Roosters Womenin harjoittelukausi kääntyy loppuaan kohti. Talvikaudella joukkuetta on rasittanut normaalit kylmänkohvat, mutta päävalmentaja Jarmo Lahti on tyytyväinen joukkueensa tilanteeseen.

– Joukkueessa on hyvä henki ja tulemme näkemään uusia ratkaisijoita kentällä. Hieman on rasitteena ollut flunssat ja muut vilustumistaudit, mutta eiköhän niistä päästä kohta eroon. Seuraava leiri on jo 18.3., niin saadaan taas hypättyä eteenpäin.

 

Hyökkäys hyvässä iskussa

 

Vaikka osa pelaajista on lopettanut viimekauden jälkeen, on tilalle tullut uusia pelaajia. Hyökkäyksen koordinaattori Anni Kivikataja on tyytyväinen käytössään olevaan monipuoliseen pelaajistoon eri pelipaikoille.

– Entuudestaan vahva ja vaarallinen keskushyökkääjäosastomme on saanut lisää vahvuutta tälle kaudelle joukkueeseemme siirtyneiden pelaajien mukana. Täysin pitelemättömän Jenni Lindénin ja vikkelän Mari Jääskelän lisäksi Else Suutarinen on tehnyt erittäin päämäärätietoisesti ja hyvillä harppauksilla töitä, palatakseen kentälle viime kauden ikävän loukkaantumisen jälkeen. Heidän lisäkseen väkivahvat Iia Rantala ja Anne Rasilahti esiintyvät jatkuvasti edukseen blokkaavan keskushyökkääjän paikalla ja monipuolinen Maija Turpeinen on ollut mahtava lisä ryhmäämme!

– Meillä on nyt äärimmäisen monipuolinen keskushyökkääjävalikoima, joista jokainen tuo oman vahvuutensa mukaan mixiin, Kivikataja arvioi.

Myös laitahyökkääjäosasto on edistynyt talvikauden aikana.

– Ensisijainen laitahyökkääjistömme on tänä vuonna kokenutta kaartia Janna-Jemina Seileksen ja Sari Kuosmasen johdolla. Olemme ilolla seuranneet myös Essi Rivinojan ja Janica Välimäen kehitystä ja kovaa työtä talven aikana. Nana Olavuo, nuorin laitahyökkääjämme, esittää jatkuvasti lupaavia otteita erinomaisella asenteella ja odotamme häneltä isoja näyttöjä tulevaisuudessa. Olemme myös saaneet junioreista ja uusista tulokkaista mielenkiintoisia tulevaisuuden lupauksia mukaan.

Kivikataja on seurannut hyvillään myös pelinrakentaja Carola Lindholmin otteiden hioutumista talvikauden harjoituksissa.

– Pelinrakentajamme Carola Lindholm on päässyt hiomaan mukavasti mekaniikkaa ja yhteistyötään laitahyökkääjien kanssa talven aikana konkarivalmentaja Teemu Kuusiston avulla. Pääsemme hiljalleen näkemään, mihin kaikkeen tällä hyökkäyksellä yllämme. Ns. taitopelipaikoille odotamme vielä entisestään vahvistuksia toukokuussa Suomeen saapuvan Lea Kaszasin myötä.

– Hyökkäyksen linjassa on tapahtunut suhteessa eniten muutoksia viime kaudesta, niin uusista pelaajista, muutamista uran lopetuksista, kuin sisäisistä hyökkäyksen ja puolustuksen välisistä jaoista johtuen. On ollut hienoa nähdä tämän uusiutuneen linjaryhmän hioutumista jälleen yksiköksi ja takuuvahvan tutkaparin Riikka Koskenniemen ja Henrika Stjernbergin yhteistyötä viime kaudella lupaavan tulokaskautensa pelanneen Sanna Honkasen, Ruotsista muuttaneen lupaavan nuoren Ida Handelin ja vakuuttavan Annukka Peltosen kanssa, Anni Kivikataja kiittelee.

Hän uskoo uudistuneen hyökkäyksenlinjan hoitavan tehtävänsä mallikkaasti.

– Heidän lisäkseen viime kaudella debyyttinsä tehneen Milla Lehtopellon, tälle kaudelle joukkueeseen siirtyneen Satu Skogin sekä erittäin lahjakkaiden, myös puolustuksen linjassa dominoivien Nelli Vaaran ja Hilkka Rahkosen myötä meillä on vahva ja monipuolinen kokonaisuus hallitsemassa aloituslinjaa.

 

Linja puolustuksen ykkösnyrkki

 

Puolustuksen koordinaattori Heli Harjanne uskoo myös puolustuksen olevan hyvässä iskussa pelaajavaihtuvuudesta ja pienistä takaiskuista huolimatta.

– Takakentän valmentaja Joppe Hytönen on tehnyt arvokasta työtä takakentän puolustajien valmentamisessa. Hyvän harjoittelumoraalin omaavat tulokaspelaajat tulevat saamaan vastuuta takakentällä kesällä, koska vasta kevät ja kesä tulevat näyttämään kuinka takakentän kokeneemmat pelaajat kuntoutuvat aiemmista vammoistaan takaisin pelikentille.

– Takakentällä tullaan myös näkemään eniten kahteen suuntaan pelaavia pelaajia. Valmentajan kannalta on onni, että joukkueesta löytyy monipuolisia pelaajia, jotka pystyvät sekä kunnon että taitojen puolesta ottamaan vastuuta molemmilla puolilla palloa.

– Harmittavasti toista kautta Roostersissa harjoitellut kulmapuolustaja Auri Hautalan loukkaantui talvella harjoituksissa ja kauden kesken jääminen siirtää harmittavasti hänen hyvän harjoittelun tulosten näkymistä kauteen 2018, Harjanne pahoittelee.

– Tukimiehistö on kokenut suurimman muutoksen viime kaudesta, mutta hyvän harjoittelun tuloksena luotan, että kesällä trio Anne Rasilahti, Julia Turunen ja Karoliina Holopainen tulevat ottamaan paikkansa tehokkaina ja varmoina taklaajina puolustuksessamme. Vastustajien etenemisen kykenemme estämään, kun jokainen hoitaa oman tehtävänsä ja hoitaa oman taklauslinjansa varmasti ja huolellisesti, hän uskoo uudistuneen tukimiehistön taitoihin kauden koittaessa.

Hyvä harjoittelu ja riittävä reservi takaavat Harjanteen ennakoinnissa tukimiesten iskukyvyn kauden aikana.

– Toistomäärät harjoituksissa tuovat varmuutta pelinlukemiseen ja heittopuolustamiseen. Tukimiesosaston vaihtomiehistössä on sekä uutta verta että kokemusta. Ensimmäistä kauttaan pelaava Jenni Mustonen on harjoitellut hyvin ja tulee saamaan kauden aikana arvokasta pelikokemusta, joka vie varmasti eteenpäin hyvällä kehityskaarella olevaa pelaajaa. Ensisijaisesti hyökkäykseen keskittyvä kokenut pelaaja Maija Turpeinen on myös tukimiehenä Naisten Vaahteraliigan kärkitasoa, joten Maijasta saamme tarvittavaa syvyyttä muuten kapeaan tukimiehistöön. Nuori Iina Auvinen puolestaan tuo nopeutta ja räväkkyyttä tukimiehistöön.

Vahvan puolustuksenlinjan Heli Harjanne odottaa pystyvän rikkomaan vastustajien hyökkäyspelin lähtökuoppiinsa.

– Puolustuksen linja on vahvuutemme ja puolustuksessa luotan linjan tehokkaaseen paineen antamiseen hyökkäykselle ja hyökkäyksen ajoitusten rikkomiseen. Kokeneet ja hyvän tekniikan omaavat puolustuksenlinjan pelaajat Riikka Kallio, Merle Ziemann, Nelli Vaara ja Hilkka Rahkonen ovat kova yksikkö liigan hyökkäyksenlinjoille pidettäväksi. Ensimmäistä Naisten Vaahteraliigakauttaan aloittava Soile Mannila lähtee myös hakemaan arvokasta kokemusta liigan vauhdista.

­ – Jotta linjan pelaaminen pysyy tehokkaana pitkissäkin puolustusvuoroissa, saamme vaihtoapuja hyökkäyksen linjapelaajien puolelta Henrika Stjernbergiltä, Riikka Koskenniemeltä ja Annukka Peltoselta, jotka tuovat vahvuutta esimerkiksi maalilinjapuolustukseemme.

– Kova puolustuksen linja on tulevan kauden puolustuksemme ykkösnyrkki, Harjanne kiteyttää.

 

Edessä tiivis kevät

 

Edessä on kuitenkin vielä paljon töitä ennen kauden alkua. Seuraava tarkistuspiste on jo lauantaina 18.3. jolloin Anni Kivikataja toivoo näkevän selvää edistymistä.

– Klaukkalan leirillä odotamme näkevämme edelleen kehitystä edellisen leirin yksilöllisiin näyttöihin, joukkueen kovuuteen sekä lukujen ja mukautuksien selkenemistä hyökkäykselle. Haluamme jatkaa kovaa työskentelyä kevään aikana motivoituneiden pelaajien kanssa, jotta olemme kauden ensimmäisessä pelissä valmiita pelaamaan omalla tavoitetasollamme.

Myös Heli Harjanne pitää tulevaa viikonloppua hyvänä arviointipisteenä puolustuksenkin osalta.

– Seuraava kehityksen tarkistuspiste on 18.3. Klaukkalan leiri. Toivotaan, että pelaajat jotka viime leiriltä joutuivat jäämään pois sairastelujen vuoksi, ovat seuraavalla leirillä pelikuntoisia. Saadaan myös heille ajettua sopeutuksia sisään hyvissä harjoitusolosuhteissa ja hyvillä toistomäärillä.

– Taklausklinikat pyörähtävät käyntiin ensi viikolla puolustuksen osalta ja vähän keväämmällä käynnistetään erikoisjoukkuepelaamisen sisään ajaminen, hän valottaa seuraavia askelia tulevaan kauteen valmistautumisessa.

 

Uudistunut Naisten Vaahteraliiga

 

Tuleva naisten mestaruussarja on kokenut suuren muodonmuutoksen viimekauden jälkeen. Hämeenlinna Lady Huskies, Jyväskylä Jaguars ja Turku Trojan Women luopuivat sarjasta ja GS Demons sulautui Helsinki Wolverinesiin. Roosters Womenin puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne arvioi alustavasti ensikesänä vastaantulevia joukkueita. Hän odottaa St. Petersburg Valkyriesin jatkavan vahvoja otteita myös ensi kaudella.

– Seurasin uutisointia, kun Pietarissa järjestettiin keväällä kolmas naisten valtakunnallinen tekniikkaleiri ja osallistujamäärät tuplaantuivat edellisvuodesta. Naisten pelaajien harrastajamäärä on nousukiidossa Venäjällä ja se on näkynyt myös Pietari Valkyriesin toiminnassa. Uskon heidän parantavan viime vuoden peliotettaan entisestään ja Valkyries tulee olevaan fyysisesti ja taktisesti kova joukkue kesällä.

– Helsinki Wolverines on saanut kokeneita liigapelaajia joukkueeseen Demonsin yhdistymisen sekä Turku Trojansista siirtyneiden pelaajien kautta. Wolverinesilla on kasassa kova tasaisen vahva ryhmä. Mielenkiinnolla odotan uuden paikallisvastustajan kohtaamista, Harjanne ennakoi uutta paikallisvastustajaa.

Seinäjoki Crocodilesin kohdalla hän uskoo pohjalaisen peräänantamattomuuden korvaavan muutoksia pelaajamateriaalissa.

– Useamman avainpelaajan lähteminen ei voi olla näkymättä Crocodilesin jo viime pelikaudella valmiiksi kapeassa pelaajaringissä. Arvostan kuitenkin pelaajien ja valmentajien työmoraalia Pohjanmaalla, minkä avulla Crocodiles saa vuosi toisensa jälkeen kokoon kilpailukykyisen joukkueen pelaajamenetyksistä huolimatta. Positiivista on myös, että Sylvie Aibeche palaa Crocodilesiin, joka on monipuolinen ja urheilullinen pelaaja.

– Oulun joukkueen runko on pysynyt aika lailla samana kuin viime vuonna. Viime vuonna Oulun pelisysteemistä jäi hieman sekava kuva ja odotankin että Oulu terävöittää pelinsä tälle kaudelle ja keskittyy vahvuuksiinsa. Potentiaalia joukkueessa on paljon, Heli Harjanne arvioi pohjoisinta vastustajaa.

Päävalmentaja Jarmo Lahti odottaa tulevalta Naisten Vaahteraliiga-kaudelta muutoksista huolimatta hyvää amerikkalaista jalkapalloa.

– Kaudesta tulee varmaan mielenkiintoinen. Uskon että kaikki joukkueet treenaavat kovaa kautta varten.

 

 

Teksti: Pekka Lylyharju / Roosters Media & Communication Team

 

Kuva: Anna Tanskanen