Naisten Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Oulu Northern Lights vs. Roosters Women

31.7.2017
 

Voitto vasta jatkoajalla

 
Oulu Northern Lights pisti tiukasti kampoihin Roosters Womenin hakiessa Naisten Vaahteraliigan runkosarjan voiton varmistaneet pisteet pohjoisesta. Roostersin päävalmentajan takin otteluun saanut hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja joukkueineen joutui uurastamaan pisteiden eteen pitkän kaavan kautta. Ottelun voittolukemat 12 – 14 syntyivät vasta hyökkäyskilpailussa varsinaisen peliajan päätyttyä tasan 6 – 6 .

– Kyllä, pitkän kaavan kautta ja pitkän päivän päätteeksi. Käytettiin jokainen sekunti kellosta tänään ja vähän ylikin. Puolustuksesta voi olla taas äärimmäisen ylpeä. He tekivät sen mitä pyydettiin ja enemmän, ja hoitivat homman äärimmäisen hyvin tänään. Ja kiitokset Tealle (Törmänen), joka toimi meidän puolustuksen koordinaattorina ja Helille (Harjanne) joka oli laittanut hyvän pelisuunnitelman sisään.

– Oululle myös iso kiitos, antoivat ihan mielettömän vastuksen. Puoliajalla puhuttiin, että tämä on sitä mitä fudis on parhaimmillaan. Sieltä tulee kova vastus, joka tietää täsmälleen mitä tekevät. Ottavat kaikki mahdolliset jutut sieltä pois ja vaativat meitä onnistumaan täydellisesti meidän suorituksissa, Kivikataja kehuu myös vastustajan valmistautumista peliin.

Oululaisten puolustuksen paineessa Roosters-hyökkäys ei pystynyt pisteiden tekoon normaaliin tapaansa. Lopputulos sai kuitenkin hyökkäyksenkoordinaattorin hengähtämään helpotuksesta.

– Me ei ihan aina onnistuttu hyökkäyksen puolella täydellisesti tänään suorittamisessa. Se näkyy tuossa pistetilanteessa ja sen takia jatkoajalle mentiinkin. Se mistä olen äärimmäisen ylpeä naisista tänään, etteivät missään vaiheessa luovuttaneet. Me pelattiin täysillä loppuun asti ja haettiin sitten kovalla väännöllä ja voimalla se voitto sieltä kotiin. Niin kuin sanoin, tämä on sitä mistä fudis on tehty. Ne viimeiset hetket ratkaisee ja onneksi nyt on kivempi lähteä kotiin voitto taskussa.

Onnistuneen pelisuunnitelman laatinut Northern Lightsin päävalmentaja Jyrki Seppälä kiitti ottelun jälkeen pelaajiaan ja tappiota lohdutti hieman hallitsevan mestarin pistäminen ahtaalle.

– Onnistuttiin omassa puolustuksessa ja saatiin pidettyä se Roostersin pelätty juoksupeli kurissa. Jokainen pelaaja kyllä tänään uhrautui uskomattoman hyvin ja täytti omat paikkansa. Tehtiin sitä mitä osattiin ja mitä me on treenattukin. Tällä kaudella paras peli meiltä ehdottomasti ja pystyttiin haastamaan mestari näinkin hienosti. Nyt he joutuivat ihan oikeasi ansaitsemaan nuo kaksi pinnaa, mitkä he vievät pois Oulusta.

Oulu on pudotuspelipaikassa kiinni, mutta omaa myös pienen mahdollisuuden sijoittua myös viidenneksi ja välierien ulkopuolelle. Seppälän ja joukkueen tähtäimessä onkin jo ratkaiseva ottelu Seinäjoki Crocodiles Naisia vastaan.

– Crocodiles on ensi viikonloppuna ja huomenna aletaan taas treenata sitä varten. Aletaan hakemaan niitä pinnoja, että päästäisiin play offeihin. Homma jatkuu vielä.

Roostersin puolustusta poikkeuksellisesti koordinoinut Tea Törmänen kertoi ottelun jälkeen päässeensä kunnon testiin.

– Kaksi vuotta on siitä kun viimeksi on kutsunut puolustuksen pelejä itse. Paineensietokyky tuli heti testattua, kun joutui saman tien hyökkäyskilpailuun, mutta hyvin meni. Olen tyytyväinen.

Testissä auttaneen puolustuksen vahva pelaaminen ansaitsi hänen kiitoksensa.

– Puolustus pelasi tosi hyvin. Muutama sellainen pieni lipsahdus, mutta ottaen huomioon kuinka paljon he olivat kentällä ja minkälaisissa paikoissa joutuivat olemaan, niin erittäin tyytyväinen olen puolustuksen pelaamiseen tänään. Tekivät minun homman helpoksi.
 

Puolustuksilla vahva päivä

 
Oulu Northern Lights aloitti hyökkäävänä joukkueena.  Joukkue sai kuljetettua pelivälinettä Roosters-maalin tuntumaan ennen hyökkäyksen tyrehtymistä. Omalta seitsemän jaardin linjalta helsinkiläiset liikuttivat palloa vuorostaan oululaisten kenttäpuoliskolle ennen oman hyökkäyksen pysähtymistä. Myöskään seuraavat hyökkäysvuorot eivät tuottaneet tulosta puolustusten painaessa päälle.

Northern Lightsin lähtiessä jälleen etenemään, pallo lipsahti pelinrakentaja Tiina Ylikorkalan kädestä ja Roosters puolustuksen linjasta Nelli Vaara ehti peittämään pelivälineen ensimmäisenä. Else Suutarinen ja Jenni Lindén lyhensivät hyvillä juoksuilla etäisyyttä vastustajan maaliin ja ottelun ensimmäisestä pistesuorituksesta vastasi Iia Rantala, otettuaan pelinrakentaja Carola Lindholmin syötön kiinni, edeten sen kanssa viimeiset jaardit maaliin Lisäpisteen epäonnistuttua ottelu jatkui helsinkiläisjohdossa 0 – 6.

Roosters sai hyvät lähtöasemat, kun aloituspotkun jälkeen Soile Mannila sai kädet oululaisten syötön väliin kolmannella yrityksellä ja Nelli Vaaran blokattua lentopotkun neljännellä. Helsinkiläiset eivät pystyneet hyödyntämään 17 jaardin päästä vastustajan maalista alkanutta vuoroaan. Roosters puolustus hankki vielä uudelleen pelivälineen joukkueelleen, mutta Northern Lightsin puolustus pysäytti helsinkiläisten hyökkäyksen kahden jaardin päässä omalta maalialueeltaan.

Oululaiset pääsivät tukalasta asemasta, mutta joutuivat tyytymään lentopotkuun. Seuraavilla yritysvuoroilla kummankaan joukkueen puolustukset eivät päästäneet vastustajia pisteiden tekoon. Northern Lightsin aloittaessa oman vuoronsa Roostersin lentopotkunjälkeen helsinkiläisten kenttäpuoliskolta, pelinrakentaja Tiina Ylikorkalan onnistunut syöttö Anna-Reetta Juntuselle toi tulosta, laitahyökkääjän onnistuessa laitaa pitkin kiertämään Roosters-puolustajat. Epäonnistuneen lisäpisteyrityksen jälkeen tilanteeksi tasoittui Juntusen maalilla 6 – 6. Lisää pisteitä ei ennen väliaikaa nähty.

Toinen puoliaika alkoi Roostersin vahvalla hyökkäysvuorolla. Oululaispuolustuksen terästäytyessä hyökkäys päättyi vain pallonmitan verran maalista. Puolustusten paineessa kummankin joukkueen loput hyökkäysvuorot päättyivät toisella puoliajalla tuloksettomina. Varsinaisen peliajan viimeinen minuutti tarjosi katsojille vaihtelevia tilanteita. Ensin Oulun Satu Roiha onnistui taklaamaan pallon irti Roosters-laitahyökkääjä Nana Olavuolta. Roosters-puolustuksesta Tuula Möttönen onnistui puolestaan nappaamaan pallon syötönkatkolla itselleen pienen pomputtelun jälkeen ennen kuin se osui maahan. Roosters ei kuitenkaan onnistunut tekemään viimeisten sekuntien aikana ratkaisevia pisteitä, vaan ottelu siirtyi jatkoajalle.

Hyökkäyskilpailussa Northern Lights aloitti ensimmäisenä oman hyökkäysvuoronsa. Oululaiset onnistuivat yllättämään Roosters-puolustjat pelinrakentaja Ylikorkalan löydettyä syötöllään Oona Kivelän, mutta puolustus pysäytti maalin jälkeisen lisäpisteyrityksen pitäen Northern Lightsin johdon lukemissa 12 – 6. Roostersin hyökkäysvuorolla Mari Jääskelä onnistui joukkuetovereidensa blokkien takaa löytämään linjanpäästä ensin kymmenen jaardia ja sitten loput 15 jaardia maaliin, tasoittaen tilanteeksi 12 – 12. Pelinrakentaja Carola Lindholm onnistui seuraavassa lisäpisteyrityksessä juoksemaan Oulun maalialueen kulmasta sisään sinetöiden Roosters Womenin voittolukemat 12 -14.
 

Tänään saatiin kova kovaa vastaan

 
Vahvasti esiintyneessä Roosters-puolustuksessa linjan Merle Ziemann kirjautti neljä taklausta ja yhden pelinrakentajan säkin. Joukkueen pisin pelimatka vaikuttaa peliin valmistautumiseen, ja hän onkin tyytyväinen, ettei niitä ole kovin montaa pelikaudessa.

– Tiukka peli. Kyllä se vaan aina näkyy tuo pitkä matka. Kun sen matkan tekee tänne, niin nyt sen taas tietää mitä se on, kun Oulu tulee tuonne pääkaupunkiseudulle. Ei ole niin helppoa kasata päätä ja kroppaa tuohon pelaamiseen. Tiukka peli, ja ehkä se nyt puolustuksissa ratkaistiin. Siinä mielessä puolustukselta kova peli.

– Aina hienoa kun puolustus pelaa kovan pelin ja tänään saatiin kova kovaa vastaan, niin kuin ajattelin tuossa toissa päivänä. Omalta pelipaikalta olen tyytyväinen, että täytöt menivät suunnilleen sinne minne piti ja keskeltä ei vuodettu. Kiertopeleissä oli sitten juoksemista enemmän hellekelillä. Nekin saatiin suhteellisen hyvin kiinni, yksi vaan sieltä lipsahti menemään. Boksissa oli todella kovaa peliä tänään. Todella tyytyväinen kaikkien suorituksiin, neljä ja puoli taklausta kirjauttanut tukimies Julia Turunen totesi tiukan kamppailun päätteeksi.

Päävastuun Roostersin juoksuista kantanut keskushyökkääjä Mari Jääskelä harmitteli hyvien hyökkäysvuorojen päättymisestä tuloksettomina.

– Tämän päivän voittopeli meni kyllä ihan viimeisille yrityksille asti, ennen kuin saatiin ratkaistua voitto meidän hyväksi. Oli kyllä aika pitkä työpäivä. Painettiin koko päivä duunia siellä ja päästiin siihen jaardin, puolentoista päähän maalista, mutta pallot ei jäänyt käsiin ja muutamia kertoja lipsuttiin blokeista, ettei saatu pidettyä omia miehiä. Hyökkäyksessä oli aina välillä muutamia hyviä onnistumisia, mutta kokonaisuudessa peli ei todellakaan ollut meidän parasta.

– Northern Lightsin puolustus pelasi kyllä ihan äärettömän hyvän pelin. Hattua pitää nostaa heille, kuinka he ovat kehittyneet verrattuna meidän viime kohtaamiseen. Olihan tämä paljon tasaväkisempi peli verrattuna siihen. Vaikka itsestä ei niin kivalta tuntunut olla pelin ajan niin jännityksessä tuolla, niin varmasti yleisölle kivaa katseltavaa. Ja kyllähän se voitto maistuu aina paljon paremmalta mitä tiukempi peli on takana, Jääskelä nautti jatkoaikavoiton jälkeen.

Roosters Womenin matkassa oli myös farmisopimuksen mukaisesti laitahyökkääjä Jaana Kekki Kouvola Indiansista. Hän oli iloinen päästessään vertaamaan Naisten Vaahteraliigan ja II-divisioonan eroja.

– Samanlaista peliähän se on. Onhan tässä vähän kovempia naisia taistelemassa vastakkain, kuin meillä tuolla kakkosdivarissa. Ja onhan tämä vähän koordinoidumpaa. On hyökkäyksen ja puolustuksen omat joukkueet ja spessutiimit, mihin meillä ei ihan saada kaikkiin paikkoihin eripelaajia. Oli tosi mukava käydä katsomassa.

Täysin kylmiltään Kekin ei otteluun tarvinnut lähteä ja hän kiitti muita pelaajia hyvästä vastaanotosta.

– Olen joskus talvella käynyt pari kertaa treeneissä, eli jotain hajua oli näistä peleistä. Olihan se haastavaa, mutta aivan älytön kiitos koko joukkueelle. Sieltä sai paljon apuja.
 

Panoksena pääkaupungin valtikka

 
Vaikka Roosters Woman on Naisten Vaahteraliigan runkosarjan voittaja, riittää seuraavassa ottelussa panosta. Vastustaja Wolverines Ladies tavoittelee runkosarjan toista sijaa ja kotietua välieriin ja haluaa revanssin joukkueiden ensimmäisestä kohtaamisesta. Roosters Womanilla peli on viimeinen runkosarjassa eikä joukkue halua lähteä valmaistatumaan välierään tappion jälkeen. Myös panos Helsingin seudun hegemoniasta antaa oman panoksensa otteluun.
 
Roosters Womanin ja Wolverines Ladiesin jännittävä paikalliskamppailu pelataan sunnuntaina 6.8. kello 17:30 alkaen Helsingin Velodromilla.
 
Lassi Heikkilän kuvia ottelusta.
 
Ottelun tilastot
 
Teksti Pekka Lylyharju
Kuvat: