Naisten Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Roosters Women vs. St.Petersburg Valkyries

8.5.2017

Työvoitto Velodromilla

 
Roosters Women aloitti Naisten Vaahteraliigakauden voittamalla tiukan pelin jälkeen St.Petersburg Valkyriesin 12 – 8. Kauden ensimmäinen peli näkyi molempien joukkueiden hyökkäysten otteissa ja Roosters sai tehdä täyden päivätyön voiton eteen. Pelin jälkeen päävalmentaja Jarmo Lahti oli tyytyväinen joukkueensa suoriutumiseen.

– Joukkue kyllä teki täysillä hartiavoimin töitä, että voitettiin. Valkyries on taas parantunut ihan älyttömästi vuodessa. He ovat fyysisiä ja kovia naisia. Seuraavaan peliin meillä pitää saada vielä lisää kierroksia, etteivät he pääse yllättämään meitä. Olen tosi tyytyväinen meidän nuoriin pelaajiin, pelinrakentaja Carola Lindholmiin ja Nana Olavuohon. Mieletön Naisten Vaahteraliiga-peli molemmilta.

Edelliskauden tapaan kotijoukkueelle sattui vain yksi lipsahdus ottelussa. Valkyriesin laitahyökkääjä Angelina Stepkina onnistui syötön kiinnioton jälkeen läpäisemään väkevästi pelanneen Roosters-puolustuksen puolesta kentästä maalialueelle. Puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne oli kuitenkin kokonaisuudessaan tyytyväinen joukkueensa puolustukseen.

– Yksi lipsahdus, mutta puolustukselta hyvä peli. Olen aina sanonut, että vain yksi tai kaksi päästettyä maalia, niin puolustus on pelannut silloin hyvin. Hyökkäyksenkin tarvitsee tuoda oma kortensa kekoon. Vielä kun saadaan hyökkäykseen hienosäädöt säädettyä, niin tämä homma kyllä luistaa.

Puolustuksen näyttävimpiin peleihin kuuluu vastustajan syöttöjen nappaaminen itselle. Sunnuntaina taitojaan esittelivät nuori Nana Olavuo ja konkari Sari Kuosmanen.

– Meillä on puolustuksen takakentällä pallotaitajia, jotka ovat myös hyviä laitahyökkääjiä. Meille on etu, että he pelaavat aggressiivisesti myös pallosta. Se on myös annettu heille tehtäväksi takakentällä ja se näkyi tänään.

Heittopeleissä Roostersin hyökkäys etsi vielä oikeita ajoituksia. Parhaiten pelinrakentaja Carola Lindholm löysi laitahyökkääjä Janna-Jemina Seileksen. Vt. hyökkäyksenkoordinaattorina toiminut Jaycen Spears myönsi heittohyökkäyksen ailahtelevuuden ottelussa.

– Meidän tarvitsee ottaa pallo paremmin kiinni ja tehdä parempia päätöksiä koska syötämme. Kaiken kaikkiaan me opimme ja kasvoimme tänään joukkueena, ja tiedämme mitä pitää parantaa.

Keskushyökkääjät Mari Jääskelä ja Maija Turpeinen urakoivat ottelussa ja keräsivät runsaasti jaardeja. Heitä valmentava Spears oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Keskushyökkääjät pelasivat tänään hyvin. Heilläkin on vielä hiottavaa. Aina voi tulla paremmaksi, mutta tänään ilahdutti kuinka he iskivät pallon kanssa ja kaatuivat eteenpäin. Siitä tosiaan pidin, taitavana keskushyökkääjänä tunnettu Jaycen Spears kehui heitä.

St.Petersburg Valkyries pisti Roostersin ansaitsemaan voittonsa, eikä missään vaiheessa hellittänyt. Kolmannella neljänneksellä johdossa käyneen joukkueen päävalmentaja Ilya Kravtsov oli tyytyväinen joukkueensa pelaamiseen, muttei lopputulokseen.

– Tuntuu hyvältä kun pidimme Roostersin ahtaalla viime minuuteille ja hävisimme vain neljällä pisteellä. Tappio on kuitenkin aina tappio, mikä jää aikakirjoihin. Heillä on sarakkeessaan voitto ja meillä tappio. Siihen ei koskaan voi olla tyytyväinen, riippumatta kuinka hyvin pelattiin tai kuinka niukka tappio oli.
 

Märi Jääskelä 43 vauhdissa


 

Puolustukset vahvoilla

 
Roosters Woman aloitti hyökkäävänä joukkueena ja sai aloituspotkun jälkeen hyvät lähtöasemat Valkyriesin 38 jaardin linjalta. Mari Jääskelän juoksuin helsinkiläishyökkäys rouhi puolet matkasta pois, ennen kuin pelinrakentaja Carola Lindholmin maalialueelle päättynyt juoksu ohitti Valkyries-puolustuksen. Vastustajan puolustus torjui kuitenkin kahden pisteen lisäpisteyrityksen ja kotijoukkueen johdoksi kirjattiin 6 – 0.

Nopean alun jälkeen molempien joukkueiden puolustukset astuivat pääosaan pysäyttäen vastustajien vaihtelevasti edenneet hyökkäysyritykset ensimmäisellä puoliajalla.

Kolmannen neljänneksen alkupuolella molempien joukkueiden hyökkäysvuorot päättyivät tuloksetta. Toisella hyökkäysvuorolla Valkyries onnistui yllättämään Roostersin puolustuksen, kun pelinrakentaja Olga Denezhkina löysi Stepkinan puolustuksen saumasta. Laitahyökkääjän onnistuessa karistamaan puolustajat kannoiltaan ja keskushyökkääjä Elena Proskurikovan onnistuttua lisäpistejuoksussa pietarilaiset siirtyivät 0 – 8 johtoon.

Roosters Women sai seuranneella hyökkäysvuorollaan vyörytettyä Maija Turpeisen ja Mari Jääskelän juoksuin pallon vastustajan maalialueen lähelle. Hyvä hyökkäysvuoro hyytyi kuitenkin Valkyriesin tiivistyneeseen puolustukseen kolmannen neljänneksen loppuessa.

Läheltä omaa maalialuettaan liikkeelle lähtenyt pietarilaisten hyökkäys joutui Roosters-puolustuksen paineessa luopumaan pallosta lentopotkulla jo neljännellä yrityksellään. Potkun jäädessä lyhyeksi helsinkiläiset pääsivät vain 23 jaardin päästä Valkyries-maalialuetta liikkeelle. Roosters hyökkäys aloitti tutulla reseptillä, syöden Jääskelän juoksuin 10 jaardia pois, ja yllätti Lindholmin syötöllä Nana Olavuolle maalialueen takareunaan. Lisäpisteyrityksen Valkyries-puolustus torjui jälleen. Puolustusten pysäyttäessä seuraavat hyökkäysvuorot tulostaululle jäi ottelun loppunumeroiksi 12 – 8.
 

Sari Kuosmanen, syötönkatko


 

Arvokkaimmat pelaajat

 
Valkyriesin parhaimmaksi pelaajaksi valittiin ottelun ehkä näyttävimmästä suorituksesta vastannut laitahyökkääjä Angelina Stepkina.

– Hänellä on hyvä yhdistelmä nopeita jalkoja ja voimaa mikä tekee hänestä vaikean taklattavan. Hän käytti niitä hyväkseen ja maali oli erittäin hyvä suoritus koko hyökkäykseltä, Ilya Kravtsov kommentoi valintaa.

Tukimies Anne Rasilahti nimettiin Roostersin parhaaksi pelaajaksi. Hänellä oli muun Roosters-puolustuksen kanssa kädet täynnä koko ottelun ajan ja sai tehdä täyden päivän pietarilaisten pysäyttämiseksi.

– Kyllä siellä sai. Mutta olen tyytyväinen koko joukkueen pelaamiseen puolustuksessa. Hienosti jokainen hoiti oman tonttinsa ja pelattiin yhteen. Siitä se lähtee.

Koko ottelun parhaimpana pelaajana palkittiin syötönkatkon lisäksi ratkaisevan maalisyötön kiinniottanut Nana Olavuo.

– Kyllä siinä jotain parannettavan varaa aina on. Mutta olen kyllä tyytyväinen. Eka peli meni hyvin, pelaaja iloitsi ottelun päätyttyä.

Mari Jääskelä joutui toteamaan vastassa olleen kovan pietarilaispuolustuksen.

– Kyllä oli. Odotettiin että sieltä tullaan kovaa ja on fyysistä peliä ja sitä se kyllä todellakin oli. Kyllä nyt kropassa vähän tuntuu, että on iskuja tullut otettua. Kovaa tulivat vastaan.

– Ensimmäiseksi peliksi ihan hyvin. Onneksi saatiin voitto ja tästä on hyvä jatkaa. Kyllä se talven harjoittelu kantaa hedelmää, Jääskelä arvioi harjoituskauden hedelmiä.

Ensimmäistä Naisten Vaahteraliigan peliään pelinrakentajan paikalla johtanut Carola Lindholm tietää että parannettavaa jäi. Voiton päälle on kuitenkin hyvä jatkaa eteenpäin.

– Paljon olisi vielä ollut parannettavaa. Vähän oli hakemista pelinrakentajan ja laitahyökkääjien välillä. Ehkä se kuuluu ensimmäiseen peliin, että haettiin oikeita paikkoja. Saatiin kuitenkin hyökkäyksenlinjan ja keskushyökkääjien kanssa tosi hyvä yhteistyö. Voitto saatiin sitä kautta, että saatiin luotto pelinrakentaja-keskushyökkäjä-linjaosastolla. Vielä on parannettavaa mutta hyvä fiilis jäi.
 

Nana Olavuo, syötönkatko


 

Suuntana Pohjanmaa

 
Talven ruosteet tuli ottelussa ravistettua kunnolla pois. Kausi kuitenkin jatkuu eikä laakereille sovi jäädä lepäämään. Ennen seuraavaa ottelua on parisen viikkoa vielä aikaa hioa kuvioita parempaan kuntoon. Roosters Womenin toinen peli on viimekautisen playoff-vastustajan Seinäjoki Crocodilesin naisten vieraana. Ottelu Crocodilesia vastaan alkaa sunnuntaina 20.5. kello 12:00 Jouppilanvuoren kentällä.

 
Teksti Pekka Lylyharju
Kuvat: Jarmo Vehkomäki
 
 
Ottelun tilastot