Naisten Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: St. Petersburg Valkyries Ladies vs. Helsinki Roosters Women

16.7.2017
 

Voitto kovan työn takana

 
Kauden ensimmäisen ottelun tapaa Roosters Women sai tehdä täyden päivätyön voittaakseen St. Petersburg Valkyriesin. Puolustusten hallitsemassa ottelussa helsinkiläiset törmäsivät kovaan Valkyries muuriin.  Roostersin päävalmentaja Jarmo Lahti totesi jälleen kerran vastustajan kehittyneen edellisestä kohtaamisesta.

– Kyllä Pietari on taas kehittynyt hurjasti. Meillä puolustus oikeastaan pelasti meidät. He pelasivat hyvän pelin. Erikoisjoukkueissa oli pientä ongelmaa, päästettiin yksi maali ja pari muuta epäonnistumista ja hyökkäys vähän yski välillä. Tänään puolustus pelasi tämän pelin meille.

Toinen niukka tappio Roostersia vastaan harmitti Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kravtsovia, mutta lopputuloksesta huolimatta hän näki paljon hyvää joukkueensa pelissä.

– On katsottava pelin valoisaa puolta. Menossa on runkosarja ja luultavasti molemmat joukkueet pelaavat loppupeleissä ja luultavasti kohtaamme toisemme. Kyse ei ole pelkästään lopputuloksesta, vaan osittain momentumin luomisesta, henkisistä virheistä ylipääsemisestä, valmistautumisessa isoon peliin elokuussa. Joko meidän välillä tai toista joukkuetta vastaan. Siihen nähden me pelasimme tänään hyvää jalkapalloa. Kukaan toinen joukkue ei ole pelannut Roostersia vastaan kuten me, niin ensimmäisessä pelissä kuin tänään. Kukaan ei ole tainnut johtaa Roostersia vastaan tällä kaudella kuin me ja he näkivät sen tapahtuvan uudestaan tänään.

Karvtsov uskoo joukkueensa olevan lähellä lopullista läpimurtoa. Kun joukkueen henkinen puoli ja paineensietokyky saadaan kohdilleen, voi odottaa hyvää lopputulosta.

– Me olemme valmiita parempaan tulokseen. Tällä hetkellä kyse on enää henkisestä paineesta. Kaikki tietävät että Roosters Women on Euroopan paras joukkue ja johtamalla heitä vastaan neljännellä neljänneksellä asettaa suuren paineen itselle. Siitä meidän pitää päästä yli. Kaikki muu tarvittava on olemassa. Kyse on viimeisen askeleen ottamisesta. Koska me teemme sen, ehkä playoffeissa? Emme voi jatkaa häviämistä viimeisellä neljänneksellä. Tämä on jalkapalloa ja jossain vaiheessa me otamme viimeisen askeleen ja silloin lopputulos on toinen.

Roosters Womenin puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne ei voinut kuin olla tyytyväinen puolustuksen panokseen. Neljä kertaa vastustajan syötön katkaisseet Roosters-puolustajat antoivat hyviä tilaisuuksia hyökkäykselleen. Harjanne arvioi pitkän tauon vaikuttaneen osin hyökkäyksen pelivireeseen lauantain pelissä.

– Puolustus pelasi vahvasti. Yksi päästetty maali, mutta hyvin pelattu ja todella hyvin pysyttiin pelissä mukana. Olen todella ylpeä meidän puolustuksesta ja hienosti hyökkäys punnersi nuo maalit, että saatiin johtoasema. Vähän näkyi että on ollut tauko. Ihan kuin ensimmäinen peli oli Valkyriesiä vastaan talven jälkeen ja nyt pelataan tauon jälkeen yhdessä, niin vähän sellaista Déjà-vu-fiilistä tässä oli. Mutta voitto on tärkein.

Voitosta huolimatta hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja oli ottelun jälkeen mietteliäs. Ensimmäisellä neljänneksellä hyvin edenneen ja pisteitä tehneen hyökkäyksen pysähtyminen useaan kertaan vastustajan maaliviivan tuntumaan antoi hänelle paljon pohdittavaa.

– Valkyries pelasi tosi hyvän pelin ja tuli ottamaan tietyt asiat tarkasti pois. Puolustus piti meidät tosi selkeästi tässä pelissä mukana tänään.Hyökkäyksen olisi pitänyt jo aikaisemmin pystyä kiittämään niistä tilanteista mitä puolustus meille antoi. Kesti itsellä vähän liian pitkän aikaa kommunikoida hyökkäykselle, millaisia muokkauksia meidän pitää tehdä Valkyriesin puolustusta vastaan. Loppua kohti saatiin muutamia hyviä onnistumisia ja pelaajat antoivat kaikkensa pelissä, mikä on tietysti aina hienoa nähdä.
 

 

Valkyries muuri vastassa

 
Ottelu alkoi Roostersin kannalta ikävästi Valkyriesin Angelina Stepkinan löytäessa aloituspotkunpalautuksessa reitin laitaa pitkin Roostersin maalialueelle. Helsinkiläisten pysäyttäessä lisäpisteyrityksen pietarilaiset menivät 6 – 0 johtoon. Mari Jääskelän hyvä palautus puolenkentän tuntumaan antoi hyvät lähtöasemat Roosters -hyökkäykselle. Syötöllä Janna-Jemina Seilekselle ja Maija Turpeisen juoksuilla peliväline toimitettiin Valkyries maalialueen tuntumaan, mistä Mari Jääskelä viimeisteli helsinkiläisten ensimmäisen maaliin. Lisäpisteyrityksen epäonnistuttua jatkettiin tasatilanteessa 6- 6.

Roosters-puolustuksen pysäytettyä Valkyriesin hyökkäyksen, helsinkiläishyökkäys pääsi jälleen koettamaan pisteiden tekoa. Juoksu- ja heittopeleillä edennyt vuoro päättyi Carola Lindholmin löytäessä syötöllään vapaana olleen Sari Kuosmasen maalialueelta. Lukemat 6 – 12 kirjattiin tuloksettoman lisäpisteyrityksen jälkeen. Anne Rasilahden syötönkatko katkaisi seuraavan hyvin edenneen pietarilaishyökkäyksen, mutta pallon rähmäys hyökkäyksessä siirsi pelivälineen takaisin vastustajalle.

Kumpikaan joukkue ei pystynyt käyttämään seuraavia hyökkäysvuorojaan pisteiden tekoon. Roostersin lentopotkun jälkeen puolesta kentästä liikkeelle lähtenyt Valkyriesin hyökkäys päättyi Daria Briukhovetskaian juoksuun Roosters maaliin. Lyubov Kudinovan onnistuessa lisäpistesyötössä Angelina Stepkinalle, Valkyries siirtyi uudelleen johtoon numeroin 14 – 12. Valkyries sai vielä yhden hyökkäysvuoron mutta Nana Olavuon syötönkatkon myötä joukkueet lähtivät väliajalle näissä lukemissa.

Toiselle puoliajalle Valkyries oli tehnyt onnistuneita muutoksia puolustukseensa ja huolimatta Julia Turusen ja Sari Kuosmasen syötönkatkoilla hankituista hyvistä lähtöasemista Roosters-hyökkäys hyytyi vastustajan maalialueen tuntumassa. Roosters-puolustus pakotti vielä kahteen kertaan Valkyriesin luopumaan pallosta lentopotkulla. Ensimmäistä lähtöasemaa hyökkäys ei pystynyt käyttämään hyväksi, mutta toinen päättyi Carola Lindholmin syöttäessä onnistuneesti neljännellä yrityksellä Nana Olavuolle, joka kaatui pelivälineen kanssa maalialueen kulmasta sisään.  Epäonnistuneen lisäpisteyrityksen jälkeen Roostersin johtolukemat olivat 14 – 18.

Seuranneessa aloituspotkussa Anne Rasilahden vahva taklaus varmisti, ettei Valkyries saanut liikaa lyhennettyä matkaa vastustajan maalialueelle. Pietarilaisten viimeinen rynnistys pysähtyi neljännellä yrityksellä Roostersin puolustuksen paineessa, 37 jaardin päähän vastustajan maalialueesta ja helsinkiläishyökkäys pystyi kuluttamaan pelikellon loppuun, varmistaen tärkeän 14 – 18 voiton.
 

 

Tällainen pallopäivä

 
Valkyriesin parhaaksi pelaajaksi nimettiin Daria Briukhovetskaia. Roostersin parhaaksi pelaajaksi valittiin yhden syötönkatkon ja ratkaisevan maalisyötön kiinniottanut Nana Olavuo.

­ – Meni se ihan kivasti, että olen siihen ihan tyytyväinen, naurahtai ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Sari Kuosmanen. Hänen tililleen merkittiin myös yksi maali ja yksi syötönkatko.

Kuosmanen pelasi myös pitkästä aikaa molempiin suuntiin.

– Tänään oli tällainen pallopäivä. Itsekin yllätyin, että jaksoi näinkin paljon pelata. Kuitenkin pelannut vaan yhteen suuntaan tässä kauden alun ja maajoukkueessa, niin pääsi yllättämään. Ehkä se on tämä sää, oli sen verran viileää, että jaksoi pelata molemmilla puolilla palloa.

Hyvä valmistautuminen peliin ja yhteityö pelin aikana oli yhden syötönkatkoista tehneen Anne Rasilahden mielestä onnistuneen puolustuspelaamisen takana.

– Hyvin oltiin valmistauduttu peliin. Valmennus oli käynyt läpi edellisestä pelistä mitä pitää parantaa ja miten pelataan Valkyriesiä vastaan, niin kyllä se siitä. Joukkueena pelattiin ja hoidettiin jokainen oma vastuu, niin tuli hyvä.

– Oli todella vahva ja oli viimeksikin vahva. Luultiin, että oltiin hyvin siihen valmistauduttu, mutta tänään oli vielä vahvempi puolustus vastassa,  Mari Jääskelä totesi ottelun jälkeen.

Hän oli vaikeasta pelistä huolimatta iloinen ottelun lopputuloksesta.

– Meidän tuli hyökkäyksessä tässä puolivälin pelissä vähän koota itseämme. Oltiin monta kertaa tuolla maalilinjalla asti, mutta ei vaan saatu tehtyä niitä pisteitä taululle. Siinä vaiheessa täytyy vaan koota itsensä ja unohtaa ne menneet yritykset ja siirtyä seuraaviin. Ja niin kuin tulostaululta näkee, niin me saatiin koottua itsemme ja vietiin joukkue voittoon.

Roostersin hyökkäyksenlinjalla oli lauantaina vastassa erittäin vahvasti pelannut Valkyriesin puolustuksenlinja.

– Olihan se. Sitten kun saatiin ne omat blokit kuntoon, niin eipä he sitten enää siitäkään niitä omia juttujaan. Vaikka alku meni miten meni, mutta pikkujuttuja ja saatiin ne kuntoon. Siitä sitten lähdettiin punnertamaan viimeinen maali, Riikka Koskenniemi kuvailee linjojen välistä vääntöä.
 

 
Roosters Women jatkaa Naisten Vaahteraliigaa normaalisti kotijoukkueena seuraavaksi Seinäjoki Crocodiles Naisia vastaan sunnuntaina 23.7. Velodromilla kello 12:00 alkaen.
 

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen