Naisten Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Välierä Roosters Women vs. Oulu Northern Lights

20.8.2017
 

Finaaliin

 
Roosters Women varmisti paikan Naisten Vaahteraliigan SM-finaalissa voittaessaan Oulu Northern Lightsin välierässä 22 – 0. Toisella puoliajalla ratkenneessa ottelussa oululaiset laittoivat kovan kovaa vastaan ja pistivät helsinkiläiset tekemään töitä voittonsa eteen. Roostersin päävalmentaja Jarmo Lahti oli ottelun jälkeen helpottunut loppuottelupaikan varmistuttua.

– He laittoivat kovasti alussa hanttiin. Me etsittiin heidän heikkoja kohtia, löydettiin niitä ja saatiin toteutettua meidän pelisuunnitelmaa. Ja se tuotti tulosta.

Helsinkiläispuolustus pelasi nollapelin, saalistaen neljä syötönkatkoa. Puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne oli aistinut joukkueensa vahvan hengen jo harjoituksissa.

– Hyvä peli ja joukkue oli jo treeneissä tällä viikolla niin keskittynyt, että osasin odottaa tästä pelistä tulevan vahvan. Ja niin siitä tulikin vahva esitys puolustukselta ja tietysti myös hyökkäykseltä. Vähän yskähteli alkupelissä hyökkäys, mutta siitähän se sitten lähti rullaamaan ja hyvin rullasi loppuun asti. Hyvä kenraali finaaliin.

Northern Lightsin puolustus pelasi vahvasti ja Roostersin hyökkäyksellä oli haastetta löytää etenemiselle tilaa. Hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja totesi ottelun olleen pelaajien suoritusten lisäksi myös hienoa valmennusten tahtojen taistelua.

– Kovaa puolustusta vastaan tältä se näyttää. Oulu tuli tosi hyvällä pelisuunnitelmalla puolustuksessa ja pelasivat vahvasti pois sitä mitä me oli näytetty aikaisemmin. He tulivat pikkaisen erilailla mitä me heiltä odotettiin, mutta pystyttiin tekemään sopivia muutoksia pitkin matkaa. He tekivät taas muutoksia ja sen jälkeen me taas muutettiin. Se oli sitä shakkipeliä ja iso hatunnosto Oululle. He pelasivat mielettömän hyvän pelin, mutta meidän naisilla onnistuivat ne tarvittavat asiat siellä kentällä ja päästään voittajina kotiin ja kohti finaalia.
 

 

Ratkaisut toisella puoliajalla

 
Ottelun ensimmäinen puoliaika oli puolustusten hallintaa. Molemmat joukkueet onnistuivat vain kahteen otteeseen pääsemään vastustajan maalialueen läheisyyteen, mutta pisteiden teko kilpistyi puolustusten vastarintaan. Aivan puoliajan lopussa Roosters Woman sai pallon puolenkentän tuntumasta. Carola Lindholm onnistui pitkällä syötöllä laitahyökkääjä Essi Rivinojalle ottamaan matkasta puolet pois. Keskushyökkääjä Jenni Lindén lyhensi juoksuillaan matkaa maaliin ja onnistui pelikellon käydessä loppuun ylittämään maalilinjan. Mari Jääskelä juoksi vielä onnistuneesti kaksi lisäpistettä ja helsinkiläiset pääsivät väliajalle 8 – 0 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi samoissa merkeissä. Hyökkäysvuorot vaihtuivat pariin kertaan puolustusten paineessa. Anne Rasilahden hankittua syötönkatkolla pelivälineen Roostersille, helsinkiläiset saivat vauhtia omaan hyökkäykseensä. Oulun Riikka Pietikäinen sai kuitenkin taklattua pallon irti Jenni Lindénin kainalosta oman maaliviivan tuntumassa ja Minna Moisanen peitti pallon oululaisille. Northern Lights onnistui saamaan yhdet uudet yritykset, kunnes Sari Kuosmanen pääsi väliin oululaisten syöttöön. Kuosmasen palautettua pallon 11 jaardin päähän Oulun maaliviivasta Mari Jääskelä löysi hyökkäyksenlinjan avaaman reitin maalialueelle ja uudestaan lisäpisteyrityksessä siirtäen helsinkiläiset 16 – 0 johtoon kolmannen neljänneksen loppuhetkillä.

Seuraavaa pistesuoritusta saatiin odottaa ottelun loppuhetkille. Jenni Lindén teki illan toisen maalinsa juosten lähietäisyydeltä maaliin. Oulun viimeisen yrityksen pisteiden tekoon päätti Anne Rasilahti päivän kolmannella syötönkatkollaan ja lopputulokseksi jäi 22 – 0.
 

 

Taisteluvoitto

 
Oulu Northern Lightsin parhaana pelaajana palkittiin Satu Roiha. Hyökkäyksenkin puolella pelannut Roiha kirjautti 16 taklausta ja ehti kertaalleen säkittämään helsinkiläisten pelinrakentajan. Tukimies Julia Turunen palkittiin Roostersin parhaana pelaajana. Hyvällä lopputuloksella on hyvä lähteä valmistautumaan finaaliin.

– Hyvin meni ja jännitti koko pelin. Vieläkin jännittää, mutta lopputulos oli voitto, niin kaikki hyvin. Pelattiin todella kovaa ja nollapeli on aina hyvä peli. Tästä lähdetään finaaliin. Vielä yksi vaihde isommalle ja toivotaan samaa tulosta.

Koko ottelun parhaimpana pelaajana palkittiin Roostersin 193 jaardia edennyt ja kaksi maalia tehnyt keskushyökkääjä Jenni Lindén. Kauden aikana säästelty pelaaja oli tyytyväinen päästessään kunnolla tositoimiin.

– Tuntui hyvältä tänään päästä tekemään omaa peliä. Pitkästä aikaa tuntui että sai jujusta taas kiinni. Hyviä blokkeja oli ja sieltä pääsi menemään. Taisteltiin kyllä voitto ihan ehdottomasti. Huomenna nähdään ketä on (finaalissa) vastassa ja sitten lähtee valmistautuminen käyntiin. Täysillä mennään ja lähdetään pitämään sitä kultaa kotona.

Kolme syötönkatkoa ottanutta Anne Rasilahtea ilahdutti oman joukkueen hyvä yhteistö.

– Hyvin meni. Ollaan taas katseltu videoita ja kaikki oli opiskellut miten Oulu pelaa. Minun mielestä kaikki hoiti hyvin oman hommansa ja pelattiin yhteen, niin siinä se tuli lopputulos. Finaaliin lähdetään samalla tavalla. Katsotaan huomenna ketä tulee vastaan ja sitten lähdetään valmistautumaan siihen.

Roosters Womenin kärkitaklaaja Hilkka Rahkonen arveli välieräjännityksen näkyneen ottelun alussa.

– Alkuun varmaan kaikkia vähän jännitti ja ehkä sen piikkiin voi pikkaisen pistää. Mutta hienosti kuitenkin kaikki piti päänsä kylmänä ja saatiin pisteitä tauluun. Niin kai se on silloin hyvin mennyt. Tästä ruvetaan sitten valmistautumaan finaaliin. Huomenna selviää kuka tulee siellä vastaan, niin jännitystä vielä vähän pidetään.
 

 

Täysillä finaaliin

 
Roosters Womenilla on seuraavaksi edessä kauden viimeinen ottelu ja päätavoite.

– Finaali edessä, ja innolla odotetaan, kumpi sieltä tulee vastaan. Päästään treenaamaan pari viikkoa pelkästään sitä varten, niin se on hyvä tilanne, Jarmo Lahti on tyytyväinen pitkään valmistautumisaikaan.

Anni Kivikatajakin on tyytyväinen valmistautumisaikaan, vaikka tuleva vastustaja ehkä hieman jännittääkin.

– Nyt jännätään kuka tulee vastaan. Joka tapauksessa kova joukkue tulossa vastaan ja tosi mielenkiintoinen finaali. Meillä on kaksi viikkoa aikaa valmistautua mikä on tosi hieno juttu. Saadaan pidettyä hyvä vauhti päällä naisilla. Hiotaan vaan meidän ajoituksia ja kuvioita ja keskitytään sen pallon kiinniottamiseen.

– Samanlaisella tarmolla valmistaudutaan ja samalla lailla täysillä tullaan finaaliin. Silloin lopputulos on hyvä, Heli Harjanne toteaa lyhyesti lähtökohdat loppuottelupaikan varmistuttua.
 

 
Naisten Vaahteraliigan SM-finaali pelataan lauantaina 2.9. kello 18:00 Myyrmäen urheilupuiston stadionilla.
 
Ottelun tilastot
 
Teksti Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen