Naisten Vaahteraliiga 2017: Roosters Women vs. St.Petersburg Valkyries

5.5.2017

Liiga pyörähtää käyntiin

 
Talven harjoittelukausi päättyy vihdoin sunnuntaina, kun Naisten Vaahteraliiga pyörähtää käyntiin. Kaksinkertainen sarja tuo yhden runkosarjaottelun viimevuotista enemmän. Hallitseva Suomen mestari Roosters Women saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Neva-joen suulta viime kaudella vahvoja otteita esittäneen ST.Petersburg Valkyriesin. Talven jäljiltä Roosters hioi viimeisiä kuvioitaan scrimmage- eli pelinmuotoisessa harjoituksessa, vastapuolella Tampere Saintsin naiset. Harjoituksessa nähdyn perusteella Roosters-päävalmentaja Jarmo Lahti lähtee positiivisin miettein kauden avausotteluun.

– Meillä oli hyvä peliharjoitus Saintsin kanssa. Saimme ajettua pelejämme sisään ja pelaajat pääsivät testaamaan taitojaan oikeassa pelitilanteessa. Tällä viikolla hiottiin kuviot vielä kohdilleen ja olemme valmiit kohtaamaan Valkyriesin.
 

 

Roosters puolustus vs.  Valkyries hyökkäys

 
Viime vuonna Valkyries-hyökkäys pysyi hyvin kurissa, ja samalla reseptillä on hyvä jatkaa. Kurinalaisuus ja joukkueena pelaaminen ovat puolustuksen koordinaattori Heli Harjanteen lääkkeet pietarilaisten hyökkäyksen pysäyttämiseen.

– Kurinalaisella (eli jokainen pelaa oman vastuunsa kautta) ja yhtenäisellä joukkuepelaamisella pysäytämme Valkyriesin option-tyyppisen hyökkäyksen. Hyvällä pursuit-pelaamisella saamme taklaukset varmoiksi useamman pelaajan voimin. Joukkuekaveria ei jätetä yksin taklaamaan. Perushyvä pelaamisen taso riittää kauden ensimmäiseen peliin. Sitä odotan pelaajiltani tässä pelissä; maltillista ja järkevää pelaamista joukkueena.

Roosters-puolustuksesta Harjanne kehottaa sunnuntain pelissä seuraamaan keskimmäisen tukimiehen paikalla pelaavaa ja joukkueen kapteenina toimivaa Anne Rasilahtea.

– Itse seuraan miten Anne Rasilahti ottaa paikkansa uudessa joukkueessa puolustuksen keskiössä, ja johtaa esimerkillään joukkuetta kauden ensimmäisestä pelistä lähtien. Katsoja voi nähdä pelissä sen, että #90 Rasilahti löytyy sieltä mistä pallokin.
 

 

Roosters hyökkäys vs. Valkyries puolustus

 
Hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja johdatti viimekesänä pelaajiaan menestyksekkäästi maata pitkin, mutta myös syöttöpeli sujui joukkueiden välisessä ottelussa. Hän odottaa saavansa vastaan viime kauden malliin vahvan puolustuksen.

– Valkyriesillä on hyvin valmennettu puolustus, joka on aina opiskellut hyvin vastaan tulevan hyökkäyksen. Näin kauden alussa ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nähdä vielä filmiä tämän kauden joukkueesta. Uskon heidän viime vuonna hyvin pelanneen puolustuksen jatkavan samalla aggressiivisella, juoksua ensisijaisesti puolustavalla tyylillä. Heillä on laaja blitz-paketti, johon valmistaudumme huolella. Linjan, keskushyökkääjien ja pelinrakentajan saumaton yhteistyö on avainasemassa kun asetamme tahtia sunnuntain kauden avauspeliin.

– Usko omaan vahvaan tekemiseen, oikeiden valintojen tekeminen aloituslinjassa ja peräänantamaton mentaliteetti vie joukkueemme taas maalialueelle, Kivikataja summaa Roosters-hyökkäyksen aseet tulevassa pelissä.

Hän uskoo kehittyvän hyökkäyksen tarjoavan paljon seurattavaa katsojille.

– Ensimmäisessä pelissä voi hyvin seurata koko hyökkäystä ja sen yhteistyön kehittymistä tositilanteessa. Erityisellä mielenkiinnolla odotan uuden pelinrakentajamme Caron ja laitahyökkääjiemme yhteyden syntymistä, sekä erityisen vahvan keskushyökkääjien ryhmämme ensiesiintymistä.
 

 

Odottavaa jännitystä ilmassa

 
Pelinrakentajaan kohdistuu amerikkalaisessa jalkapallossa yleensä suurin huomio. Jos menee hyvin, pelinrakentaja saa ensimmäiset kiitokset, jos huonosti, niin usein suurimmat haukut. Nuori pelinrakentaja Carola Lindholm lähtee ensimmäiseen otteluunsa Roosters Womenin pelipaidassa hieman jännittäen, mutta kuitenkin rauhallisin miettein ja selkein tavoittein.

– Odottavat (tunnelmat) ja vähän jännittää, mutta se ehkä kuuluu asiaan. Ollaan treenattu koko talvi kovaa ja viikonloppuna oli tuo leiri Tamperetta vastaan, mistä tuli sellainen varma fiilis. Odotan tiukkaa matsia, hyvää ottelua ja kyllä me sieltä voittoa lähdetään hakemaan, totta kai. Se näkee sunnuntaina pelinjälkeen miten käy, mutta voittoa lähdetään hakemaan.

Laitahyökkääjä Janica Välimäellä on takana ehjä talvi, mistä on hyvä lähteä sunnuntaina pelaamaan.

– On hyvät tunnelmat kauden alusta. Harjoituskausi sujui hyvin. Jonkun verran on porukka vaihtunut. Mutta uudet pelaajat tulleet mukaan jo aikaisessa vaiheessa syksyä, niin ollaan kyllä joukkueena valmiita kauden alkuun. Omalla kohdalla positiivista on, että olen pystynyt treenaamaan läpi talven ilman loukkaantumisia.

– Valkyriesillä on tapahtunut isoa kehitystä kahtena edellisvuotena, mitä olleet mukana sarjassa. Joten uskon, että tämän kesän pelit heitä vastaan tulee olemaan taas entistä kovempia. Viikonloppuna saa kyllä tehdä kovaa töitä voiton eteen, Välimäki ennustaa.

– Olen todella hermostunut, ollut jo koko viikon ruotsalaisvahvistus Ida Handel naurahtaa iloisesti.

– Tuntuu kuitenkin hyvältä ja minusta tuntuu, että meillä on tosi hyvä joukkue. Varsinkin hyökkäyksenlinja, missä pelaan, on sulautunut hyvin yhteen. Se on hyvä ryhmä. Tuntuu hyvältä ja odotan innoissani pelaamaan pääsyä.

Hein ei tiedä paljoa sunnuntain vastustajasta, mutta tavoite on selvä.

– En tiedä Valkyriesistä paljoa, mutta olen kuullut että pitäisi olla tulossa kunnon ottelu. Toivottavasti tulee kova ottelu, jonka voitamme. Se on kaikkein hauskinta peleissä!

Joukkueen nuorimpiin kuuluvalla, takapuolustajana ja laitahyökkääjänä pelaavalla, Nana Olovuolla on jo kymmenen vuotta amerikkalaisen jalkapallon pelaamista takana. Espoo Wolverinesin kasvatti odottaa tulevaa peliä innolla.

– Hyvät on tunnelmat, tosi hyvät. Odotan innolla että kausi alkaa ja pääsee pelaamaan enemmän pelejä uusien joukkuelaisten kanssa. Vähän vielä puolustuksessa hiomista tietenkin, mutta odotan kyllä paljon onnistumisia koko puolustukselta ja palaset tulevat loksahtelemaan paikoilleen.
 

 

Päävalmentaja uskoo omiinsa

 
Kauden ensimmäisessä pelissä kaikki pelin palaset eivät välttämättä löydä sujuvasti omaa paikkaansa. Roosters-päävalmentaja Jarmo Lahti odottaa kuitenkin yhden osa-alueen näkyvän.

– Sunnuntain peli tulee olemaan varmasti erittäin fyysinen. Valkyries on treenannut kovaa koko harjoituskauden. Heillä on taas vuosi enemmän kokemusta ja ovat varmasti kovassa kunnossa. Valkyriesiltä ei kunto lopu kesken ja he haastavat pelaajamme joka yrityksellä. Uskon kuitenkin omiin pelaajiimme ja voittoon!
 

 
Naisten vaahteraliiga käynnistyy sunnuntaina ja sarjan päättää 2.9. pelattava Naisten SM-finaali X. Avauskierroksen ottelussa Roosters Women ja St.Petrsburg Valkyries kohtaavat Velodromilla sunnuntaina 17.7. kello 14:00 alkaen.
 
 
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti