Naisten Vaahteraliiga 2017: St. Petersburg Valkyries vs. Roosters Women

13.7.2017
 

Paluu MM-kisatauolta

 
MM-kisatauko on ohi ja Naisten Vaahteraliiga palaa tositoimiin. Lauantaina Roosters Women kohtaa vierailijan roolissa St. Petersburg Valkyriesin Helsingin Velodromilla. Kuukauden tauko pelaamisessa, osan pelaajista ollessa maajoukkueen matkassa, on aiheuttanut omat haasteensa pelivireen ylläpitämisessä. Roosters-päävalmentaja Jarmo Lahti uskoo joukkueensa olevan tauosta huolimatta valmiina pelaamaan lauantaina.

– Kotona olleiden kanssa harjoittelimme perustekemistä ja viime viikolla päästiin taas takaisin normiharjoitteluun. Onneksi meillä on ollut melkein kaksi viikkoa aikaa palata normaalirytmiin.

– Lauantain peliin valmistautumisessa on palautettu puolustukselle taas mieleen vastuut, joiden kautta meidän pitää pelata Valkyriesin monipuolista hyökkäystä vastaan. Olemme kehittäneet myös omaa peliämme Hudl-videoiden avulla ja näin viritetty taktiikkaamme. Uskon, että pelaajilla on luottavainen mieli pelata lauantaina ja saamme pysäytettyä Valkyries-hyökkäyksen, puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne ennakoi Roosters-puolustuksen valmiutta.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa pietarilaiset etenivät heittopeleillä juoksupelejä paremmin, vaikka heiltä puuttui ykköspelinrakentajansa. Lauantain kohtaamisessa Harjanne odottaa pelinrakentajan paluun näkyvän ottelun aikana.

– Heittopuolustus varmasti korostuu tulevassa pelissä, koska Valkyriesin pelinrakentaja Lyubov Kudinova on mukana ja viime kohtaamisessa Valkyriesin pelinrakentajana pelannut Olga Denezhkina pääsee nyt pelaamaan omalla pelipaikallaan laitahyökkääjänä.

– Myös meidän puolustuksemme saa vahvistusta tulevassa ottelussa, kun Riikka Kallio on vihdoin pelaavassa kokoonpanossa mukana. Kallio sai hyvää pelituntumaa jo MM-kisoista ja luotan, että hän on vireessä myös lauantaina puolustuksenlinjan keskellä, Harjanne iloitsee yhden avainpelaajan paluuta pelaajarinkiin.

Kauden alussa Valkyries pisti vahvasti kampoihin ja ottelu ratkesi Roostersin hyväksi vasta viimeisellä neljänneksellä. Hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikataja ei odota lauantaista yhtään helpompaa ottelua tulevana lauantaina.

– Valkyriesilla on hyvä, fyysinen puolustus joka ei anna ilmaiseksi tilaa. Pyrimme hyödyntämään heidän puolustusskeemansa sauma-alueita sekä rokottamaan ylipelaamisesta. Viimeistely Red Zonella on ehdottoman tärkeää tulevassa pelissä.

Roosters Women ei ole pelkästään lomaillut vaan pyrkinyt myös pitämään yllä pelivirettä ja Kivikataja arvioi hyökkäyksen olevan valmiina pitkästä tauosta huolimatta.

– Hyökkäyksen pelaajista suurin osa on tehnyt kovaa töitä koko MM-sarjatauon aikana,  joko edustamassa Suomea Kanadassa tai omissa harjoituksissa. Niissä olemme keskittyneet taas perusasioihin ja lisänneet hieman kovuutta pelittömillä viikoilla. Peliin valmistavalla viikolla keskitymme hiomaan omat kuviot taas yhtenäisiksi ja ajoitukset kuntoon.
 

 

Pelivire löytyy

 
Kanadan MM-kisoissa mukana olleet saivat pelituntumaa myös kisatauon aikana. Tukimies Anne Rasilahti uskoo pienen lepotauon riittävän pelivireen löytymiseen myös Naisten Vaahteraliigaotteluihin.

– MM-kisareissun vuoksi ottelutauko jäi itsellä hieman lyhyemmäksi. Nyt on saanut pienen lepotauon ennen kauden jatkumista. Pikkuhiljaa tässä alkaa keskittyminen taas tuleviin otteluihin ja luottavaisin mielin sen suhteen, että pelivire löytyy. Lauantain otteluun valmistaudun odottavin tunnelmin ja mielenkiintoista nähdä, miten Valkyries palaa tauolta, sillä he ovat parantaneet otteitaan kauden edetessä.

– Tauon aikana pelivire pysyi hyvin. Pääsin kisoissa pelaamaan kovia joukkueita vastaan, mutta myös kroppa oli kovilla. Valkyries on fyysinen ja hyvä joukkue. Nyt pitää saada oma pelikirja taas hyvin haltuun ja pelata parasta peliä, keskushyökkääjä Maija Turpeinen toteaa tulevasta ottelusta.

Keskushyökkääjä Mari Jääskelä on iloinen kun koko joukkue on taas koossa ja kausi jatkuu.

– Kivaa kun on saatu meidän MM-pelaajat takaisin Suomeen ja päästään taas yhdessä pelaamaan! Tauon aikana treeneissä ollaan hiottu perustekniikoita ja pidetty kunto terävänä juoksu- ja voimatreeneillä. Peliviikolla viimeistellään kuntoon taktiikat ja kuviot lauantain peliä varten. Nälkä on ehtinyt kasvaa tauon aikana, mielenkiintoista päästä pelaamaan taas Valkyriesia vastaan ja nähdä millaista kehitystä kauden aikana on tapahtunut, puolin ja toisin. Ensimmäisessä pelissä oli tiukkaa taistelua jaardeista ja niin on varmasti nytkin.

– Luottavaisin mielin kuitenkin peliin lähden. Ollaan saatu pelirutiinia kauden edetessä ja ehkä lauantaina löytyy muutama ässäkin hihasta, Jääskelä kuvailee tunnelmiaan.

Pelivireen ylläpitäminen on onnistunut tukimies Tuula Möttönen mukaan hyvin ja monipuolisesti. Kautta on hänen mukaansa helppo jatkaa tästä eteenpäin.

– Pelivirettä on pidetty yllä treenaamalla, kuntoutumalla ja pelivideoita pyörittämällä. Tiedossa on, että vastaan astelee fyysisesti kovaa pelaava joukkue, joka on osoittanut jatkuvaa kehitystä jokaisella alueella. Valmistautuminen itse peliin sujuu rauhallisesti. Näin hyvän valmennuksen alla (Heli) on helppo keskittyä vain pelaamiseen. Innolla odotan pietarilaisten kohtaamista ja pelistä tulee varmasti mielenkiintoinen!

­Kaikki kotimaahan jääneet pelaajat eivät jääneet vaille pelituntumaa. Ensimmäisen kauden pelaaja Jenni Mustonen käytti hyväksi Roosters Womenin ja Kouvola Indiansin välistä farmisopimusta.

– Pelivirettä pidettiin yllä tauon aikana harjoittelemalla ahkerasti. Yksiäkään harjoituksia ei ollut varaa jättää väliin, joissa tuli vahvistettua omaa perustekniikkaa sekä liikkumisessa että iskuvoimassa. Keskityttiin erityisesti taklaamisen perustekniikkaan, jota kävin toteuttamassa käytäntöön farmijoukkue Kouvola Indiansin rivissä Lohja Lionsia vastaan. Oli kehittävää pelata tulokkaanna täydet yritykset puolustuksen uloimpana tukimiehenä.  Ottaa niitä kunnon taklauksia runsaslukuisesti alle, ennen kuin vastaan asettuu varmasti kovaa ja taktisesti pelaava Valkyries.

– Rookiena jokainen pelattu down kehittää pelinlukutaitoa ja kovuutta ja tulevassa pelissä reagoinnin kohden vastustajaa tulee olla nopeaa ja iskevää. Pelataan lauantaina omien vastuiden kautta ja ennen kaikkea kovaa hyvällä sykkeellä, Mustonen summaa pelin juonen.
 

 
 

Päävalmentaja uskoo omiinsa

 
Kauden ensimmäisessä pelissä St.Petrsburg Valkyries salli Roosters Womenin tehdä vain kaksi maalia.  Roosters-päävalmentaja Jarmo Lahti ei odota joukkueensa pääsevän lauantaina yhtään helpommalla.

– Varmasti on fyysistä peliä tiedossa!

St.Petrsburg Valkyries ja Roosters Women kohtaavat Velodromilla lauantaina 15.7. kello 14:00 alkaen.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen