Naisten Vaahteraliiga 2018: Helsinki Wolverines Ladies vs. Helsinki Roosters Women

9.6.2018

Nyt se alkaa!

Maanantai-iltana 11.6. päättyy pitkä odotus, kun Naisten Vaahteraliiga käynnistyy kovalla pääkaupungin paikallisottelulla. Roosters Women matkustaa naapuriin Brahenkentälle kohtaamaan Wolverines Ladiesin. Diamond Bowlissa tuli tutuiksi muut sarjan vastustajat, mutta naapurijoukkueeseen ottelutuntumaa ei ole. Roosters Womenin päävalmentaja Heli Harjanne on saanut alustavan kuvan joukkueesta I-divisioonan pelien perusteella.

– Wolverines tulee varmasti kovaa, ja heillä on alla jo useampi I-divisioonapeli, jossa liigapelaajat ovat saaneet pelituntumaa. Tulen mielenkiinnolla seuraamaan, miten pelinrakentajia peluutetaan Wolverinesin hyökkäyksessä: pelaako maajoukkuepelinrakentaja Pia Kosonen täydet minuutit vai jaetaanko peliaikaa useamman pelinrakentajan kesken, kuten diviaripeleissä tähän mennessä?

– Olemme harjoitelleet kuten muihinkin peleihin, eli hyvällä treenaamisella. Paljon toistoja vastustajan syömäpeleistä ja lääkkeiden etsimistä niihin, Harjanne kuvaa otteluvalmistautumista.

Naisten maajoukkueissakin valmentanut Roostersin hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto on löytänyt Wolverinesin pelaajalistalta tuttuja nimiä vuosien varrelta.

– Kokenut on ensimmäinen sana, joka tulee mieleen. Toki varmasti paljon uutta talenttiakin nähdään kentällä, mutta kentältä löytyy kaiken nähnyttä ja kokenutta pelaajaa runsain mitoin. Mitään heikkouksia ei varmasti ole helppo löytää, joten tiukka vastus tulee heti sarjan alkuun.

Edellisen kerran joukkueet kohtasivat viime kauden finaalipelissä. Wolverines-päävalmentaja Pekka Lamminsalo ei enää tässä vaiheessa anna painoa finaalivoitolle, vaan keskittyy uusiin kohtaamisiin.

– Sillä, että pelasimme viime kaudella finaalissa vastakkain, ei ole meille sen suurempaa merkitystä. Menneisyyden voitoilla ei ole mitään vaikutusta nykyhetkeen, vaan keskitymme vain niihin asioihin, joihin voimme vaikuttaa eli omaan tekemiseemme ja asenteeseen.

Kuva: EkiTee Photography

Ei mitään X:n Ja O:n kikkailua

Kauden ensimmäiset pelit ovat aina lieviä arvailuja eikä Roosters Womenin hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto aio lähteä liikoja kikkailemaan kouliintuneita pelaajia vastaan.

– Kokenutta ja hyvin valmennettua ryhmää vastaan ei auta millään X:n ja O:n kikkailulla lähteä taapertamaan. Yksittäiset kaksinkamppailut tulee voittaa tarpeeksi hyvällä prosentilla ja isot pelit on tehtävä, kun siihen on mahdollisuus. Usein niitä ei nimittäin tule tarjolla olemaan.

– Roostersissa on tapahtunut paljon muutoksia etenkin hyökkäyksen puolella off-seasonilla ja vielä Diamond Bowlinkin jälkeen. Mitään tarkkaa tietoa meillä ei ole, mutta odotamme vahvaa juoksupeliä. Tärkeintä meidän osaltamme on keskittyä puolustuksemme tärkeimpään tekemiseen eli pursuitiin, taklaamiseen ja loppuun asti pelaamiseen, Pekka Lamminsalo avaa Wolverines-puolustuksen keinoja vastapuolen hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

Roosters Womenin puolustuksen kiertämiseen Lamminsalo pyrkii monipuolisilla pelikutsuilla.

– Luotamme siihen, että pystymme jakamaan palloa laajalti eri pelaajille. Kunhan pystymme systemaattisesti etenemään pallon kanssa sekä heittäen että juosten, uskon olevamme vahvoilla.

Roostersin puolustuksen koordinaattori Heli Harjanne korostaa pelaajien tiivistä yhteistyötä Wolverines-hyökkäystä vastaan.

– Pelata kovaa yhteen joukkueena ja tehdä kentällä asiat niin hyvin kuin mahdollista. Sen jälkeen katsotaan tulostaululle ja mihin se riittää.

Kuva: EkiTee Photography

Maanantaina olemme valmiita

Keskushyökkääjä Mari Jääskelä ennakoi viime kauden perusteella tinkimätöntä vääntöä maanantai-illassa.

– Jo viime kaudella Wolverines osoitti hyviä otteita runkosarjan peleissä, ja lopulta päihitti meidät finaalipelissä. Heiltä ei siis voi odottaa muuta kuin kovaa vastusta kauden aloituspelissä. Meillä on tapahtunut rosterissa suuria muutoksia, mutta myös Wolvojen kokoonpano on muuttunut vuoden takaisesta. Heillä on kuitenkin edelleen laaja pelaajarinki käytössä ja kokeneita pelaajia, joten heillä on mahdollisuus syöttää kokoajan kentälle tuoreilla jaloilla olevia ja vahvoja pelaajia. Linjasta ja tukimieskerroksesta löytyy paljon kokemusta ja voimaa, joten odotan kohtaamisen olevan kova näiden pelaajien kanssa.

– Monet loukkaantumiset ovat muuttaneet meidän hyökkäystä pitkin kevättä, mutta kokeneet valmentajamme ovat kuitenkin pystyneet pitämään pakan kasassa. Lähdemme hakemaan parhaita suorituksiamme kentällä ja yritämme hyötyä vastustajan virheistä. Kuta harvempi kokki, sitä parempi soppa! Pienellä porukalla lähdetään liikkeelle, mutta ei meiltä ainakaan sisua puutu: hienoa päästä näiden likkojen kanssa vihdoin avaamaan Vaahteraliiga-kausi, Jääskelä iloitsee kauden alkamista.

– Kova vastus sieltä on maanantaina varmasti tulossa. Wolverines on kuitenkin liikkeellä leveällä rosterilla ja ovat saaneet pari peliäkin jo alle. Ihan rauhallisin mielin tässä on kuitenkin valmistauduttu. Meillä on hyvät valmentajat, jotka hoitavat huolehtimisen meidän puolesta, ja itse on saanut keskittyä tekemiseen. Maanantaina ollaan valmiita ensimmäiseen sarjapeliin, toteaa laitahyökkääjä Janna-Jemina Seiles rauhallisena, vaikka odottaakin tiukkaa kamppailua maanantaina.

Viime syksynä Roosters Womeniin liittynyt puolustuksen takakentällä pelaava Kaisu Lepistö valmistautuu uransa ensimmäiseen Naisten Vaahteraliigan peliin hyvissä, joskin vähän jännittyneissä, tunnelmissa.

– Odotan kovatasoista joukkuetta ja hyvää peliä molemmilta joukkueilta. Itsellä on ainakin hyvät ja odottavat fiilikset. Tähän on treenattu ja nyt kausi on vihdoin täällä! Meillä on ollut hieman epäonnea tässä ennen kautta, mutta eiköhän tämä vielä voitoksi käänny. Jännittää siis toki, mutta hyvällä tavalla.

Myös Ronja Åkerblom valmistautuu ensimmäiseen naisten sarjapeliin. Viime kaudella poikien U15-joukkueessa pelannut tukimies on lähdössä otteluun hyväntuulisena.

– Odotan Wolverinesin puolelta vahvaa ja varmaa peliä, jota he aikaisemminkin jo ovat pelanneet ja ehtineet I-divisioonassa harjoittelemaan. He ovat vahva joukkue ja erityisesti heidän hyökkäyksensä tietää mitä tekee. Matsiin lähdetään tekemään kaikki omaa parastaan ja pelaamaan yhdessä. Paikalle mennään hyvillä mielin ja pelaamaan kovaa vaikkakin pienellä kokoonpanolla, hän lupaa.

Kuva: EkiTee Photography

Laatu on taattu

Kun kumpikin joukkue on jo pelannut, arvelee Wolverines-päävalmentaja Pekka Lamminsalo maanantaina nähtävän vähemmän virheitä, kuin yleensä kauden alussa.

– Uskon, että perinteisiä ensimmäisen pelin virheitä ei tässä pelissä nähdä. Roosters sai jo Diamond Bowlissa varmasti pahimmat jännitykset karsittua, ja meidän osalta olemme peluuttaneet pelaajia jo I-divisioonassa. Odotan, että kumpikin joukkue pääsee pelin makuun varsin nopeasti. Ja kun kyseessä on kaksi lahjakasta jenkkifutisjoukkuetta, niin ottelun laatu on varmasti taattu.

– Liigan avauspelin tapaan vielä tunnustelevaa peliä ja hyvän rytmin löytämistä. Kova ja tasainen kamppailu varmasti tulossa hyvässä hengessä, ennakoi Roosters-päävalmentaja Heli Harjanne paikalliskamppailua.

Wolverines Ladies vs. Roosters Woman pelataan maanantaina 11.6. kello 18:30 alkaen Helsingin Brahenkentällä.

Teksti: Pekka Lylyharju