Naisten Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Roosters Women vs. St. Petersburg Valkyries

30.7.2018

Paljon jäi vielä varastoon

Runkosarjan viimeinen ottelu Roosters Womenin ja St. Petersburg Valkyriesin välillä päättyi helsinkiläisjoukkueen kauden suurinumeroisimpaan voittoon 40 – 0. Joukkueet kohtaavat vielä kerran tulevassa välierässä, ja ottelu antoi kotijoukkueelle hyvät lähtötunnelmat valmistautumiseen. Roosters-päävalmentaja Heli Harjanne oli iloinen joukkueen nousujohteisesta esiintymisestä ja uusien pelaajien esiin nousemisesta hyökkäyksessä. Puolustuksen nollapeli oli kauden ensimmäinen – tosin Harjanne pisti merkille ehkä vaarallisimman pietarilaispelaajan Daria Briukhovetskaian puuttumisen kokoonpanosta.

– Hyvä kenraaliharjoitus välierään, saatiin uusia pallonkantajia, enemmän aseita käytössä ja ollaan kehitytty koko kausi eteenpäin. Teemu (Kuusisto) on tehnyt hienoa työtä hyökkäyksen kanssa ja koko ajan kasvetaan ja mennään kovempaa. Puolustus pelasi nollapelin ja se on aina upea suoritus. Tietysti odotetaan, että 89 palaa kentälle välieriin Valkyriesin hyökkäykseen, ja pitää olla hereillä siihenkin. Hyvä nousujohteinen runkosarja ja siihen me lähdetään tekemään jatkumoa välieriin.

Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kravtsov ei niinkään harmitellut ottelun loppunumeroita, vaan joukkueen kokonaissuoritusta lauantai-iltapäivässä.

– Tässä vaiheessa kautta voi tietenkin kokeilla erilaisia asioita ja muodostelmia. Mutta ennen ottelua sanoin, että tärkein asia otteluun on säilyttää intensiteetti ja päästä suorituksissa tasolle, jolla haluamme olla välierissä. Ja mielestäni, välittämättä tuloksesta tai peleistä joita teimme tai emme tehneet, me emme saavuttaneet tärkeintä tavoitettamme. Me emme säilyttäneet intensiteettiämme, emme pelanneet niin keskittyneinä kuin haluaisimme välierissä emmekä saavuttaneet suoritustasoamme. Se oli meidän suurin epäonnistumisemme tänään: ei lopputulos, vaan ettemme pelanneet niin hyvin kuin olisimme voineet pelata.

– Suurin haasteemme ennen välierää on päästä mentaalisesti oikealle tasolle ja pelata niin hyvin kuin mahdollista. Tänään me emme pelanneet parasta palloa, ja meillä on kaksi viikkoa aikaa sen korjaamiseen, totesi Kravtsov painokkaasti kamppailun päätyttyä.

Hyökkäyksessä riitti ilonaiheita. Tähän saakka kateissa ollut heittopeli osoitti löytymisen merkkejä ja pisteidentekijöiden joukkoon löytyi uusia nimiä. Puolustuksen puolella enemmän pelaavien Hilkka Rahkosen ja Isabella Lievosen ensimmäiset Naisten Vaahteraliiga -maalit ilahduttivat muun hyökkäyksen suoritusten lisäksi koordinaattori Teemu Kuusistoa.

– Heittopeli saatiin toimimaan jo ihan mukavasti, mutta erityisen tyytyväinen olen kun saatiin Isabella Lievosta ja Hilkka Rahkosta vähän kantamaan palloa ja molemmat näyttivät nopeuttaan hyvin. Linja pelasi tosi hienon pelin. Katri (Ronni) ja Mari (Jääskelä) pelasivat kanssa hyvän pelin, mutta tässä pelissä nämä muut nimet nousi esille uusina. Tosi solidi matsi koko hyökkäykseltä. Alkumatsi oli haasteellinen, mutta olen tosi tyytyväinen siihen, että pystyttiin linjan kanssa yhdessä yhdessä katsomaan ja hyödyntämään peruspelejä pietarilaisten aggressiivisen puolustuksen blokkaamiseen.

– Paljon jäi vielä varastoon parin viikon päähän, mutta varmasti pietarilaisetkin taas lujempaa tulevat sieltä. Luulen, että tässä ehkä saatiin kyllä pikkaisen helpolla kuitenkin, mutta on meillä varmasti parempi fiilis lähteä välieriin kuin heillä, arveli Kuusisto ottelun loppuvihellyksen jälkeen.

Mitä syntyy, kun puolustuksen linjasta siirretään pelaaja hyökkäyksen puolelle? Pisteitä, tietysti! Hilkka Rahkonen pääsi pelissä ensimmäistä kertaa pisteenteon makuun. Kuva: EkiTee Photography

 

Hyökkäys vauhtiin toisen neljänneksen lopussa

Roosters Women aloitti kuljettaen palloa maata pitkin Katri Ronnin ja Mari Jääskelän vahvoilla juoksuilla Valkyriesin maalialueen tuntumaan, mistä Katri Ronni viimeisteli lauantain ensimmäiset pisteet 6 – 0 kotijoukkueelle. Helsinkiläispuolustus pysäytti Valkyriesin hyökkäyksen puoleen kenttään, ja Roosters-hyökkäys lähti jälleen etenemään kohti vastustajan päätyä. Pietarilaiset saivat pysäytettyä helsinkiläisten hyökkäyksen vain yhdeksän jaardin päähän maalistaan. Roostersin puolustus vuorollaan pakotti pietarilaiset lentopotkuun. Aloitusyötön meno yli potkaisijasta ja maalialueen takarajasta ulos tiesi omaa maalia ja kahta pistettä Roostersille: tilanteeksi vaihtui 8 – 0.

Valkyries onnistui jälleen pysäyttämään seuraavan helsinkiläishyökkäyksen, mutta pelinrakentajan yli mennyt aloitussyöttö päätyi Roostersin Emilie Arkon haltuun. Helsinkiläiset pääsivät vain neljän jaardin päähän Valkyries-maalista ennen vauhdin hiipumista. Pietarilaiset eivät päässeet ulos ahdingosta ja lentopotkun jälkeen Roosters pääsi hyökkäämään 30 jaardin päästä Valkyriesin maalista. Tällä kertaa edettiin maaliin saakka Mari Jääskelän kiertopelillä. Hilkka Rahkosen pelinrakentajan taklaus miinusjaardeille ja epäonnistunut syöttö sen jälkeen päätti Valkyriesin hyökkäyksen jälleen 30 jaardin päähän omasta maalialueestaan. Katri Ronnin juostua matkasta puolet pois Mari Jääskelä pujotteli ennen väliaikaa vielä kertaalleen vastustajan maaliin lukemiin 20 – 0.

Väliajan jälkeen Roosters-puolustus jatkoi vahvaa pelaamista pysäyttäen lyhyeen pietarilaisten hyökkäysvuoron. Helsinkiläisten hyökkäysvuorolla nähtiin onnistunutta heittopeliä Janina Virtaselta Janna-Jemina Seilekselle ja Isabella Lievonen näytti nopeuttaan kiertäen linjan päädystä sivurajaa pitkin 20 jaardia. Mari Jääskelä päätti hyökkäysvuoron juoksemalla neljännellä yrityksellä maaliviivalta pelivälineen kanssa maalialueelle ja Virtasen onnistunut lisäpistesyöttö Seilekselle kasvatti johtoa numeroihin 28 – 0. Pietarilaiset eivät edelleenkään päässeet kunnolla etenemään ja Roostersin seuraava pisteidentekomahdollisuus lähti liikkeelle puolesta kentästä. Vuoron aikana oli Hilkka Rahkosen vuoro näyttää pallonkantotaitojaan hieman yli 20 jaardin kannolla. Neljänneksen vaihtuessa viimeistelyn hoiti Isabella Lievonen siirtäen pelivälineen viimeiset kaksi jaardia maaliin lukemiin 34 – 0.

Helsinkiläiset pääsivät vielä kertaalleen viemään pallon maalialueelle. Janina Virtasen syöttö palloa normaalisti kantavalle Mari Jääskelälle onnistui yllättämään pietarilaisten puolustuksen ja seuraavalla yrityksellä oli Hilkka Rahkosen vuoro juosta maalialueelle. Rangaistus kuitenkin toi pelivälineen takaisin, mutta parin hyökkäysvuoron jälkeen Rahkonen lisäsi tulostaululle lukemat 40 – 0. Riikka Kallion saatua irrotettua pallon pietarilaisten keskushyökkääjältä ja Hilkka Rahkosen peitettyä sen, kulutti Roosters Womenin hyökkäys pelivälinettä eteenpäin liikuttaen pelikellon loppuun seuraavan hyökkäysvuoronsa aikana.

Peli täynnä tunnetta! Myös joukkueen tulokas Isabella Lievonen onnistui ensimmäistä kertaa pisteenteossa. Kuva: EkiTee Photography

 

Sinne sitten vielä kovempaa

Valkyriesin parhaimpana pelaajana palkittiin tukimies Veronica Iatcyna ja Roostersin parhaimpana hyökkäyksessäkin nopeuttaan väläyttänyt takapuolustaja Isabella Lievonen. Koko ottelun parhaana palkittiin keskushyökkääjille hyvin väyliä avannut ja pelinrakentajaa suojannut Roostersin hyökkäyksenlinja: Annukka Peltonen, Tuula Möttönen, Heli Rontu, Merle Ziemann ja Riikka Koskenniemi.

– Olihan se vähän erilainen, kun sieltä tuli erilaisia tekniikoita vastaan ja eri pelaajat kuin viimeksi. Ihan hauska siinä kokeilla kaikkea muuta. Kyllä se eka vähän yllätti, mutta päästiin mukaan siihen peliin, ja pelattiin omaa peliä ja puhuttiin keskenään, Koskenniemi kuvasi linjan hyvää suoriutumista pietarilaispuristuksessa.

Välierä Valkyriesiä vastaan pelataan kahden viikon kuluttua ja hyökkäyksen linjallakin alkaa valmistautuminen siihen koitokseen.

– Sinne sitten vielä kovempaa, että ei tässä ihan kaikkea laitettu vielä, Riikka Koskenniemi lupailee välieriin.

Puolustuksen linjassa kaikki puolustusyritykset pelannut Sonja Kirmanen oli tyytyväinen otteluun, vaikka vastustaja onnistuikin pelinrakentajaansa suojaamaan.

– Peli oli ihan hyvä omasta mielestä ainakin. Meillä puolustus toimi hyvin. Vastustaja oli kova ja antoi kyllä kaikkensa. Ei antanut mahiksia tehdä säkkiä.

Takapuolustaja Eveliina Mononen pisti myös merkille vastustajan vaarallisimman pisteidentekijän Daria Briukhovetskaian puuttumisen, ja odottaa hänen laittavan taas välierässä lisää haastetta helsinkiläispuolustukseen.

– Oli kyllä tosi mukava peli. Ainoa vaan että heiltä puuttui 89 ja se ehkä vaikutti siihen. Hän oli kova tekemään pisteitä edellisessä pelissä. Tulee varmaan välierässä taas vastaan ja sitten pitää siihen valmistautua vielä.

Isoveljiensä jalanjälkiä seuraten lajin pariin löytänyt Matilda Lievonen on kauden aikana hakenut tuntumaa naistenjoukkueeseen. Roostersin U15-joukkueessa pelaava toisen polven pelaaja on nähty kauden aikana aloituspotkun potkujoukkueessa, mutta pääsi Valkyriesiä vastaan jo hakemaan Roosters-puolustuksessakin pelikokemusta.

– Ihan hyvin pikku hiljaa, askel askeleelta saa enemmän aikaa. Ihan hauskaa oli ottaa muutama yritys jotain muuta kuin omaa hyökkäystä vastaan treeneissä.

Vaikka lisäpeliaika kelpaisikin, Lievonen odottaa sen saamisen jäävän luultavimmin ensikauteen.

– Toiveissa on, mutta se jää nähtäväksi saako sitä. Se on tärkeä peli, niin varmaan varmoja pelaajia peluutetaan enemmän.

Ilo irti Roosters-leirissä! Kuva: Anssi Kumpula

 

Roosters Women kohtaa jälleen kerran St. Petersburg Valkyriesin välierässä 11.8. klo 18.00 Brahen kentällä.

Teksti: Pekka Lylyharju