Naisten Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Roosters Women vs. Tampere Saints Naiset

23.7.2018

Tasainen kamppailu otteluvoitosta

Paahteisella Velodromilla Roosters Women otti 16 – 7 voiton vieraaksi saapuneesta Tampere Saints Naisista. Tamperelaiset pistivät helsinkiläiset tekemään täyden päivätyön voiton eteen. Roosters-päävalmentaja Heli Harjanne oli iloinen hyvän pelirytmin saamisesta päälle heti ottelun alusta lähtien.

– Täysi päivätyö, kovaa vastustaja tuli ja kovaa vastattiin tietysti mekin. Saatiin hyvin pelin alussa rytmistä kiinni ja ensimmäisellä neljänneksellä pisteitä taululle. Puoliajan jälkeen on tärkeätä saada rytmistä kiinni: tultiin puoliajalta ja heti kolmannella neljänneksellä pisteet. Tätä me halutaan, että meillä on ohjakset ja pystytään tekemään aloitteita.

Puolustuksessa Harjanne kokeili pelaajia uusilla pelipaikoilla ja oli tyytyväinen heidän suoriutumisestaan.

– Hyökkäys toimi tosi hyvin. Puolustuksessa meillä oli sellainen oppimisen paikka tänään. Siellä oli paljon pelaajia eri pelipaikoilla. Sisempinä tukimiehinä pelasivat Vera Holmqvist ja Emilie Arkko, ketkä on tavallisesti pelannut Emilie ulompana tukimiehenä ja Vera takakentällä. Halusin nähdä miten he ottavat kontaktia vastaan ja miten laittavat kroppaansa likoon keskustan pelien pysäyttämisessä. Ja hyvin he suoriutuivat siitä ja olen tosi ylpeä, että pelaajat pystyivät ottamaan vastuuta ja vastaamaan odotuksiin. He pääsevät asenteella pitkälle. Ja Isabella Lievonen otti hienon syötönkatkon ja pelaa aggressiivisesti takakentällä. Hyviä nousuja siellä.

Helsinkiläishyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto sai todeta pisteiden olleen tiukassa tamperelaisten puristuksessa.

– Pisteet oli tiukassa. Toki toistan nyt aika paljon itseäni, mutta hyvin me liikutettiin palloa. Tänään meillä oli muutama aika paha rähmäys pahassa paikassa ja turhaan jätettiin pisteitä sen takia kentälle. Yksi tuli ihan maalilinjalla ja toinenkin tuli aikalailla Red-zonella (20 jaardin alue maalilinjasta), mutta yleisilmeeseen olen tyytyväinen. Pari aloittavaa pelaajaa oli poissa hyökkäyksen linjan kokoonpanosta tänään ja saatiin silti hyvin paikattua ja liikutettua palloa.

Muutamasta virheestä huolimatta Kuusisto näki joukkueen olevan taas valmiimpi välierien lähestyessä.

– Tampere kuitenkin, vaikka on hävinnyt kaikki ottelunsa, pelasi kovaa, pelasi täysillä, ei luovuttanut missään vaiheessa, pelasi loppuun asti. Kurinalainen ja hyvin valmennettu puolustus, niin ei sieltä pisteitä helpolla tule. Pikkaisen jätettiin niitä tänään kentälle, mutta mieluummin ne jätetään tässä matsissa kentälle, kun voitto tuli kuitenkin. Pitää saada pienet virheet pois ja pitää pystyä pitämään pallosta kiinni. Saatiin muutamaan kertaan myös avoimeksi tyyppejä heittokuvioissa, muttei saatu palloa kiinni tai perille asti. Eteenpäin kuitenkin kokoajan mennään ja varmasti ollaan valmiita välieriä varten. Valkyries tulee meille pari kertaa vastaan. Ensin runkosarjan viimeinen matsi ja on hyvä kenraali välierää varten tiedossa.

Tampere Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen oli iloinen, etteivät hänen pelaajansa säästelleet hikipisaroitaan vaan valuttivat niistä viimeisetkin Velodromin samettipinnalle.

– Tämä oli meidän kauden paras peli tähän mennessä. Kyllä jokainen pelaaja tiesi että pelattiin selkä seinää vasten ja sen mukaan laittoi itsestään viimeisetkin mehut pihalle. Meillä oli muutamia loukkaantumisia, jotka vaikuttivat meidän rosteriin, eli saatiin hyvä joukkue kentälle, mutta mentiin aika ohuella. Se tarkoitti näissä hellelukemissa sitä, että siellä pelaajat taistelivat viimeisetkin hikipisarat pihalle. Tänään se ei riittänyt voittoon, mutta jos meidän kauden teemana oli hakea kokemusta joukkueelle ja elämyksiä, ja niitä saatiin tässä ottelussa. Nyt meillä on edessä ensi viikolla valmistautuminen siihen, että laitetaan viikonloppuna Wolverines koville ja lähetetään heidät playoffeihin ainakin sellaisena joukkueena, joka on pelannut kovan matsin edellisenä viikonloppuna. Se on meidän tavoitteena tällä hetkellä.

– Hyökkäys pelasi tänään todella hyvän ottelun siinä valossa että saatiin muutamia pitkiä hyökkäysvuoroja, mitkä ovat tänä vuonna olleet haasteena. Meidän uusi tällä kaudella aloittanut keskushyökkääjä Henna ”Urkki” Kekkonen oli tuolla kentällä, ja palkittiin yhtenä ottelun parhaista joukkueen sisäisesti, ja pelasi todella mahtavan pelin. Samoin linja ja laitahyökkääjät blokkasivat hyvin hänelle. Heittopelissä saatiin muutamia hienoja onnistumisia. Ja meidän uudelle laitahyökkääjälle ja potkaisijasensaatiolle Katri Kakolle saatiin myöskin ensimmäinen maali tässä pelissä. Ne olivat hienoja hommia., Honkonen kehui hyökkääjiään.

Myös puolustus ansaitsi häneltä kehut kamppailustaan Roostersin hyökkäystä vastaan.

– Puolustuksen puolella koko puolustuksen unitti taisteli tänään erittäin hienosti, ja saatiin ensimmäisellä puoliajalla pidettyä Roosters kahdeksassa pisteessä ja toisella puoliajalla kahdeksassa pisteessä. Se on sellaista mitä päävalmentaja puolustukselta odottaa. Tuon tulisi riittää voittoon. Tänään ei niin käynyt, mutta kokonaisuudessa olen hyvin tyytyväinen otteluun, Honkonen kiitti koko joukkuettaan lopuksi.

Roostersin puolustus oli kokenut muutoksia edelliseen, kun keskimmäisten tukimiesten paikalla pelasivat Hämeenlinna Huskiesista siirtynyt Emilie Arkko ja Porvoo Butchersista siirtynyt Vera Holmqvist. Kuvassa Emilie Arkko taklaamassa Saintsin uutta keskushyökkääjää Henna Kekkosta. Kuva: EkiTee Photography

Pallonmenetykset olivat kostautua

Roosters Women aloitti hyökkäävänä joukkueena, ja sai liikutettua hyvin pelivälinettä eteenpäin. Pitkä hyökkäysvuoro kuitenkin päättyi tamperelaispuolustajien taklattua pallon irti oman maalialueensa tuntumassa. Kolmannella Saints-yrityksellä Karoliina Holopaisen taklaus aloituslinjan takana pakotti tamperelaiset lentopotkuun. 39 jaardin päästä alkaneen hyökkäysvuoron toisella yrityksellä Roostersin keskushyökkääjä Mari Jääskelä oli jo karata 37 jaardia maaliin. Pallo kuitenkin taklattiin uudelleen irti maalialueen tuntumassa. Pallo vieri helsinkiläisittäin onnekkaasti maalialueelle laitahyökkääjä Janica Välimäen peitettäväksi. Tuomaristo keskusteli oliko peli päättynyt ennen pallon irtoamista, ja päätöksenä oli vahvistaa Roostersin maalin syntyminen. Lisäpisteyrityksellä Janina Virtasen onnistunut syöttö Janna-Jemina Seilekselle tiesi kahta lisäpistettä ja Roostersin 8 – 0 johtoa.

Saints-hyökkäys pääsi vastavuoroisesti hyvin liikkeelle, mutta hyökkäysvuoro päättyi noin 20 jaardia helsinkiläismaalista. Roostersin vastahyökkäys ei onnistunut pääsemään pois omalta kenttäpuoliskoltaan, vaan tamperelaiset pääsivät jatkamaan puolen kentän tuntumasta keskeytynyttä hyökkäystään.  Saintsin pelinrakentaja Emilia Hartikainen onnistui löytämään Roosters-puolustajien selän taakse livahtaneen laitahyökkääjä Katri Kakon ja laitahyökkääjä karkasi helsinkiläisten maaliin saakka. Kakko myös viimeisteli lisäpistepotkulla tasoituslukemiksi 8 – 7. Roosters sai vielä kertaalleen vyörytettyä hyökkäystään kohti Saintsin maalia, mutta pysähtyi tuloksettomana n. 20 jaardin päähän vastustajan maalista. Väliajalle lähdettiin numeroissa 8 – 7.

Väliajan jälkeen Saints pääsi aloitusvuorollaan yli puolenkentän, kunnes vauhti pysähtyi. Roostersin hyökkäys lähti hyvin liikkeelle, kunnes kärsi jälleen pallon menetykseen tamperelaisille, mutta omalta 11 jaardin linjalta lähtenyt Tampereen hyökkäys joutui nopeasti tyytymään lentopotkuun. Lentopotkussa Roostersin puolustus sai luotua hyvin painetta tamperelaisten potkaisijalle ja lentopotku jäi lyhyeksi. Erittäin hyvästä kenttäasemasta lähtenyt hyökkäys pääsi ensin 3 jaardin päähän maalista mistä Mari Jääskelä juoksi loppumatkan vastustajan maalialueelle hyökkäyksen linjan avaamasta leveästä aukosta. Lisäpisteyrityksessä Janica Välimäen syliinsä nappaama koppi kasvatti johdon numeroihin 16 – 7 kolmannen neljänneksen loppuhetkillä.

Neljännellä neljänneksellä hyökkäysvuorot vaihtuivat tuloksettomina. Tamperelaisten viimeisen oljenkorren katkaisi Isabella Lievonen ottamalla itselleen Saints-pelinrakentajan syötön ja oli palauttaa sen aina maaliin saakka. Roosters tyytyi kuluttamaan viimeiset sekunnit pelikellosta pois ja ottelun lopputulokseksi jäi helsinkiläisten 16 – 7 voitto.

Ottelussa nähtiin myös dramaattisia hetkiä, joista yksi oli juuri ennen Saintsin maaliviivaa taklaustilanteessa tapahtunut pallon menetys. Roostersin Janica Välimäki pelasti kuitenkin tilanteen ansiokkaasti ja peitti pallon alleen maalialueella tuottaen kotijoukkueelle ensimmäiset pisteet. Kuva: EkiTee Photography

 

Dieselmoottori lähti hitaasti hyrisemään

Tampere Saintsin parhaana pelaajan palkittiin puolustuksenlinjasta Milena AbbasMamode ja koko ottelun parhaana Roostersin puolustuksen linjassa ja myös hyökkäyksen puolella blokkaavana keskushyökkääjänä pelannut Hilkka Rahkonen. Roostersin parhaimpana pelaajana palkittiin pelikentälle palannut puolustuksen linjan Riikka Kallio. Loukkaantumisen takia pitkään sivussa olleelle pelaajalle peli maittoi.

– Ihan hyvältä maistui. Vähän kuumaa oli kyllä, mutta maistui ihan makialta. Vuoden ollut telakalla, niin kyllähän se hyvältä tuntuu tulla takaisin joukkueeseen. Vähän kuin valmiiseen pitopöytään olisi tullut, sen kun lähti syömään vaan.

– Alussa meinasi kone vähän kaikilla hyytyä, mutta jostain taas löytyi ylimääräinen vaihde. Se meillä tuo joukkue tuntuu lämpenevän vähän hitaasti: pitää olla tiukkaa ensin ja sitten se lähtee vasta hyrisemään. Se on kuin dieselmoottori, Kallio kuvailee Roosters Womenia.

Myös puolustuksen takakentällä pelaava Isabella Lievonen palasi muutaman ottelun tauon jälkeen kokoonpanoon ja riemun aihetta löytyi.

– Oli ihan huippua päästä taas takaisin loukkaantumisen jälkeen. Ja kiva oli tuttua vastustajaa vastaan ottaa. Oli vähän tiedossa, mitä on vastassa ja pääsi onneksi hyvin mukaan. Joukkue otti hyvin mukaan ja oli huippu upee keli, upee peli ja voitto tietenkin.

Tiukan ottelun kruunasi hänen ottelun loppuhetkillä nappaama syötönkatko.

– Tuli se vihdoin sieltä. Sitä heittoa odotin, milloin se tulee minulle ja ihan vikoilla sekunneilla onneksi tuli ja pääsi vähän palauttamaankin. Tuntui hyvältä.

Roosters-puolustuksessa hikinen iltapäivä väännössä Saintsin hyökkäystä vastaan oli myös taklaajatilaston kärjestä löytyvällä tukimies Karoliina Holopaisella.

– Oli joo, vastustaja oli tosi tiukka ja jouduttiin kyllä koville siellä. Joutui tekemään töitä täysillä, että päästiin tähän tulokseen.

– Oli aika kova työpäivä. Siihen oltiin kyllä varauduttu, että tulee kuuma päivä ja pitkä päivä. Tietysti oli ennen peliä tankattu mahdollisimman hyvin nesteet ja viritetty kroppaa, mutta kyllä se silti tuntui. Täytyy sanoa että omissa jaloissa ainakin painoi, kun tuolla pinkoi menemään. Mutta onneksi tulostaulu näyttää 16 – 7 meille. Oli tosi kiva pelata, keskushyökkääjä Mari Jääskelä kommentoi iloisena kamppailua tamperelaispuolustusta vastaan.

Vuoden sivussa loukkaantumisen vuoksi ollut Riikka Kallio palasi silmin nähden intoa puhkuen Roostersin puolustuksen linjaan. Kuva: EkiTee Photography

Roosters Womenin viimeinen Naisten Vaahteraliigan runkosarjan ottelu  St. Petersburg Valkyriesiä vastaan pelataan poikkeuksellisesti Velodromin ulkokentällä 28.7. kello 16:00 alkaen.

Ottelun tilastot
Teksti Pekka Lylyharju