Naisten Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Roosters Women vs. Wolverines Ladies

10.7.2018

Eteenpäin mentiin, mutta parannettavaakin jäi

Roosters Womenin ja Wolverines Ladiesin toinen kohtaaminen Naisten Vaahteraliigassa päättyi jälleen sinipaitaisten voittoon. Tällä kertaa numeroin 0 – 27. Tappiosta huolimatta Roosters Womenin päävalmentaja Heli Harjanne näki ottelussa korjausta vaativien asioiden lisäksi myös hyvää.

– Puolustuksessa me lähdettiin tähän peliin ottamaan heittoa pois vastustajalta ja onnistuttiin siinä. Sen heittopuolustuksen kustannuksella aukesi sitten juoksupuolustamisen haavoittuvuus. Mutta kun ne palaset saadaan kurottua tässä kauden kuluessa kiinni, niin ollaan tasapainoinen puolustus. Taklaamisesta ei oikein saatu otetta tässä pelissä paikoittain, ja sitä pitää parantaa.

– Hyökkäys liikutti palloa, muttei päätyyn asti mennyt: liikutti kuitenkin paremmin palloa kun ensimmäisessä Wolverines-kohtaamisessa. Kova puolustus oli vastassa. Mutta meidän hyökkäys teki osansa ja parantaa tekemistään treeneissä ja kauden aikana, niin saadaan pisteitäkin taululle, Harjanne arvioi Roosters-hyökkäyksen suorittamista.

Hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto oli samoilla linjoilla Harjanteen kanssa. Eteenpäin on menty, mutta omat virheet voivat maksaa paljon, varsinkin kovaa puolustusta vastaan pelatessa.

– Saatiin palloa liikutettua ihan kohtalaisesti ja oltiin selvästi parannettu ensimmäisestä kohtaamisesta. Usein puhutaan siitä, että hyvä hyökkäys pystyy rokottamaan nopeasti pienistäkin virheistä. Kääntäen toki toimii myös, että kun on hyvä puolustus vastassa, niin pienetkin omat virheet kostautuvat nopeasti hyökkäysvuorojen pysähtymisenä. Hyökkäyksemme perustuu tällä hetkellä kuitenkin enemmän tasaiseen etenemiseen, kuin yksittäisiin isoihin peleihin, joten tällaisessa tiukassa pelissä pienetkin virheet pysäyttävät hyökkäyksen nopeasti. Wolverines puolustus ei nimittäin anna tuumaakaan ilmaiseksi, vaan eteneminen vaatii saumatonta yhteistyötä koko hyökkäykseltä.

– Kuten todettu, olemme kuitenkin menneet eteenpäin ja kun lähdemme siitä, että kohtaamme Wolverinesin vielä tällä kaudella, niin tämä oli tärkeä kenraaliharjoitus sitä varten. Toki edetään peli kerrallaan ja kolme kovaa peliä tulossa vielä ennen mahdollista seuraavaa kohtaamista, Kuusisto valottaa ajatuksia ja tavoitteita Naisten Vaahteraliigan loppukauden suhteen.

Wolverinesin päävalmentaja Pekka Lamminsalo ei voinut kuin olla tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Tänään juostiin pikkuisen enemmän kuin normaalisti ollaan totuttu. Siinä mielessä meidän hyökkäys toimii kohtuullisen hyvin, että meillä on pelureita sekä heitto- että juoksuhyökkäykseen. Pystytään valitsemaan vastustajan puolustuksesta mitä me sieltä lähdetään hyökkäämään sen mukaan mitä he meille antaa. Tänään oli vähän juoksupainotteisempi peli, etenkin Tytti Kuusinen ja Jenni Kilpeläinen pelasivat oikein hyvän pelin. Mutta ehdottomasti meidän linja pelasi tänään sellaisen ratkaisupelin, että he olivat ehdottomasti ne ratkaisijat tässä pelissä.

– Puolustus piti nollan. Tiedettiin aika hyvin miten Roosters hyökkää, ja pystyttiin ottamaan se kohtuullisen hyvin pois tuolta. Jouduttiin tekemään pikkuisen enemmän muutoksia kuin yleensä peleihin, kun he pelaavat vähän erikoisempia muodostelmia. Todella hyvin puolustus pelasi ja että pitivät nollan, oli hyvä juttu meidän osalta, hän kiitti puolustuksen pelaajia.

Vaikka kirkossa ei kuulutuksia ole vielä luettukaan, on Wolverines Ladies vahvasti kiinni Naisten Vaahteraliigan runkosarjan kärkipaikassa. Kärkipaikka tietäisi välierässä vastustajaksi naisten I-divisioonan voittajaa, mutta ihan tyhjästä ei Pekka Lamminsalon tarvitse otteluun valmistautumisessa nyhjäistä.

– En ole sitä katsonut, mutta ainakin vahva ote meillä siitä ykköspaikasta tällä hetkellä taitaa olla. Edetään vähän viikko viikolta. Mutta meillä on divarissa joukkue tällä kaudella, niin meillä on hyvä käsitys ketä sieltä mahdollisesti voi tulla vastaan ja tunnetaan ne joukkueet jo varsin hyvin. Mutta ei olla tällä hetkellä mietitty asiaa vielä sen enempää.

Puolustuksella riitti tehtävää Wolverines-juoksujen pysäyttämisessä. Kuvassa Emelie Arkko sekä Hilkka Rahkonen pysäyttämässä Wolverinesin Tytti Kuusista. Kuva: EkiTee Photography

Vahvasti maata pitkin

Roosters Women aloitti hyökkäävänä joukkueena ja sai liikutettua palloa eteenpäin ensimmäisen puolikkaan aloitusneljänneksestä, kunnes vauhti hyytyi puoleen kenttään. Wolverines-hyökkäys käytti loput neljänneksestä omaan etenemiseensä. Neljänneksen lopussa Roostersin puolustus onnistui kahdesti pysäyttämään vastustajan yritykset juuri ennen maalilinjaa, kunnes Jenni Kilpeläinen onnistui juoksulla ylittämään sen. Sanni Seppälän lisäpistepotkulla Wolverines siirtyi 0 – 7 johtoon.

Toisella neljänneksellä molemmat joukkueet liikuttivat kyllä pelivälinettä, mutta vasta neljänneksen lopulla Jenni Kilpeläinen onnistui udelleen murtautumaan Roosters-maaliin väliaikatilanteeksi 0 – 13.

Kolmannen neljänneksen alussa Wolverines sai pelivälineen liikkumaan Tytti Kuusisen ja Jenni Kilpeläisen vahvoilla juoksuilla ja Kuusinen päätti hyvin liikkuneen hyökkäysvuoron seitsemän jaardin kannolla Roosters-maalialueelle. Sanni Seppälän lisäpistepotkun onnistuminen muutti tulostaulun lukemiksi 0 -20.

Roosters-hyökkäyksen hyvin alkanut vastahyökkäys päättyi vahvasti pelanneen Wolverines-puolustuksen onnistuttua lyömään pelivälineen irti pallonkantajalta. Sinipaitaisen Elina Keron otettua pallon haltuun, pääsi Wolverinesin hyökkäys hyvistä asemista liikkeelle. Tytti Kuusinen viimeisteli toisen maalinsa ja Sanni Seppälä potkaisi lisäpisteellä Wolverinesin johtolukemiksi 0 – 27. Vaikka molemmat joukkueet saivat vielä palloa liikutettua eteenpäin, ei lisää pistesuorituksia ottelussa nähty.

Asenteella mennään

Ottelun parhaana pelaajana palkittiin kaksi maalia ja 76 jaardia kerännyt Wolverinesin keskushyökkääjä Jenni Kilpeläinen. Wolverinesin parhaana palkittiin puolustuksen linjasta Sanna Uusimaa. Kahteen suuntaan pelannut Tuula Möttönen palkittiin Roostersin parhaana pelaajana. Kahdeksan taklausta puolustuksessa kirjauttanut pelaaja sai ottelussa vastaan odotetun vastuksen.

– Ihan odotetun kova, siellä on kokeneita ja vahvoja pelaajia. Pyrittiin vastamaan parhaimmilla mahdollisilla tavoilla.

– Pelistä nautti. Toki siellä virheitä on, mutta ei mitään semmoista mitä ei pystyisi korjaamaan. Tokihan aina välillä jalka painaa, mutta asenteella mennään, Möttönen pohti omaa osuuttaan kamppailussa.

Päävalmentajan tapaan Sari Kuosmanen löysi ottelusta onnistumisia ja myös parannusta vaativia asioita.

– Tietyt asiat saatiin pelattua hyvin pois puolustuksen näkökulmasta. Mutta vielähän tähän kyllä läksyjä jäi, jos vielä tällä kaudella kohdataan. Hyökkäyksessä kuitenkin onnistumisia ihan hienosti ja se oli kiva juttu.

– Vastassa oli erittäin kova puolustus, peli oli linjassa tiukkaa taistelua. Ei saatu blokkeja ihan kohdilleen, joten tulosta ei taululle tällä kertaa saatu. Pelistä jäi hyvät fiilikset: muutama hyvä onnistuminen itsellä ja koko joukkueella. Oli pienestä kiinni, että ei päästy maalia tekemään, Sanna Honkanen kuvaili hyökkäyksen linjan kamppailua Wolverines-puolustusta vastaan.

Viime syksynä lajin aloittanut Minna Miettinen pääsi vihdoin hakemaan tuntumaa Naisten Vaahteraliigaan. Tappiosta huolimatta toivelistalle jäi lisää temuamista.

– Wolverines-peli jännitti etukäteen superpaljon, edessä oli kuitenkin revanssihenkinen taistelu sarjaykkösen paikasta. Viime pelistä tiedettiin, että puolustus on kova, ja näin ollen myös aukkojen raivaaminen linjaan erittäin haastavaa, mutta kyllä siellä meidän joukkueelta tuli huikeita onnistumisiakin. Wolverinesin peli pysyi pirteänä koko pelin ajan. Keväisen Diamond Bowl -loukkaantumisen jälkeen pääsin itse ensimmäistä kertaa vetämään muutaman downin Naisten Vaahteraliiga -peliin ja ihan huippua touhuahan tuo linjassa temuaminen on. Jäi tosi hyvä mieli, vaikka häviö tulikin!

Kuva: EkiTee Photography

Kahden viikon kuluttua välieräpaikkaan kiinnitystä hakeva Roosters Women saa vieraakseen ensimmäistä voittoaan määrätietoisesti tavoittelevan Tampere Saintsin. Ottelu Velodromilla pelataan 21.7. kello 14.00 alkaen.

Ottelun tilastot

Teksti Pekka Lylyharju