Naisten Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: St. Petersburg Valkyries vs. Helsinki Roosters Women

1.7.2018

Sitten kyllä tultiin lujaa

Roosters Women saavutti Naisten Vaahteraliigan puolivälin niukalla 24 – 26 voitolla St. Petersburg Valkyriesistä. Vain yksi onnistunut lisäpisteyritys takasi voiton helsinkiläisille. Roostersin päävalmentaja Heli Harjanne oli tyytyväinen joukkueen hyökkäyksen löydettyä hyvän pisteidentekorytmin alkukauden hankaluuksien jälkeen.

– Tiukka matsi: kovaa vastustaja tuli ja vaikealla frontilla meitä vastaan. Hyökkäys veti hyviä pitkiä vuoroja läpi ottelun. Se oli tosi positiivista, että hyökkäys liikutti palloa ja teki tulosta taululle. Puolustus oli vähän ongelmissa nopeiden pelaajien puolustamisessa täytöissä ja taklauskulmissa ja niihin jäi vielä parannettavaa. Mutta kautta on jäljellä ja parannetaan peli peliltä.

Roosters puolustukseen on tälle kaudelle tullut useita nuoria pelaajia, ja Harjanne on tyytyväinen heidän suorituksiinsa ja asenteeseen.

– Peli peliltä he oppivat, vähän virheidenkin kautta, esim. Aada Nwajei pystyi parantamaan yhden pelin aikana. Ei jäänyt murehtimaan virheitä, vaan paransi seuraavilla yrityksillä. Se on positiivista, että pystyvät pelin aikana parantamaan ja on halua parantaa pelaamista. Positiivinen asenne nuorilla.

Roosters-hyökkäys liikutti palloa maata pitkin onnistuen myös kuluttamaan pelikelloa. Hyökkäyksen hieman Saints-pelistä muuttuneet pelikutsut avittivat ottelun alkupuolella jaardien keräämistä helsinkiläishyökkäystä koordinoivan Teemu Kuusiston arvion mukaan.

– Luulen että Valkyries-puolustus oli alussa hiukka varpaisillaan mihin pallo tulee. He olivat varmaan katsoneet meidän Tampereen nauhaa, missä me juostiin kolmen keskushyökkääjän muodosta ja aika voimajuoksua koko ajan. Nyt kun me pelattiin sekä leveällä että tuossa tiiviissä kolmen keskushyökkääjän muodostelmassa, luulen että – aluksi varsinkin – he olivat aika varpaisillaan, missä se pallo oikeasti menee. Näin meille aukesi aika isojakin siivuja. Kun he pääsivät vähän kiinni mitä pelejä tänään tulee, niin sitten sieltä kyllä tultiin lujaa ja meille tuli vähän enemmän ongelmia.

Kuusisto on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka rangaistukset siirsivät pelivälinettä muutamaan kertaan taaksepäin hankaloittaen Roostersin etenemistä.

– Kun me ollaan voimakkaasti juoksupainotteinen hyökkäys tällä hetkellä, niin kiinnipitämiset ja takaapäin estämiset ovat isoja rangaistuksia, kun ollaan yhtäkkiä toinen ja 19 jaardia tilanteessa ja se on hankalaa. Mutta helkkarin hyvin liikutettiin palloa. Siellä oli tosi kova vastus vastassa: hyökkäyksen linja ja blokkaavat keskushyökkääjät pelasivat tosi hyvin ja (Janina) Virtanen, (Mari) Jääskelä ja (Satu) Suninen saivat tosi hyviä juoksuja sinne. Hirveästi ei heittämällä taas tultu, mutta pääasia on että 24–26 pisteet jäi meille tänään.

St. Petersburg Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kravtsov näki ottelun ratkenneen ennakkoarvioidensa mukaan.

– Se oli juuri sellainen peli kuin odotimmekin. En haluaisi olla ”Mitä minä sanoin”-tyyppi, mutta otteluennakossa sanoin ottelun ratkeavan kamppailuun aloituslinjasta, ja niin siinä kävi. Hyökkäyksessä he onnistuivat kontrolloimaan aloituslinjaa meidän puolustuksen linjaa vastaan ja liikuttamaan palloa hyvin tehokkaasti. Jos he eivät tehneet pisteitä, he kuitenkin kuluttivat pelikellosta useita minuutteja pois. Ja kun me hyökkäsimme, me saimme tehtyä pisteitä isoilla peleillä, mutta yleisesti heidän puolustuksensa oli hieman edellä meidän blokkaamista. Eli Roosters voitti kamppailun linjoissa ja tällaisissa peleissä se tarkoittaa, että he saivat hyvin ansaitsemansa voiton.

Ennakko-odotusten mukaisesti suurin kamppailu käytiin linjoissa.
Kuva: EkiTee Photography

 

Kaksi tärkeää lisäpistettä

Ottelu alkoi Roosters Womenin kannalta nihkeästi. Onnistuneen avauspotkun jälkeen pietarilaiset aloittivat oman hyökkäysvuoronsa 12 jaardin päässä omalta maalialueeltaan, mutta jo toisella yrityksellä keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaia karkasi sivurajan tuntumasta karkuun koko 87 jaardin matkan helsinkiläisten maalialueelle. Roosters-puolustus esti lisäpisteyrityksen, mutta helsinkiläisten palautusjoukkueen haparointi lyhyen aloituspotkun haltuunotossa siirsi pallon takaisin pietarilaisille tilanteessa 6–0.

Roostersin puolustus onnistui pysäyttämään Valkyries-hyökkäyksen lyhyeen Sari Kuosmasen taklattua pallon irti ja Vera Holmqvistin peitettyä sen ennen sivurajaa. Roostersin hyvin edennyt hyökkäys pysähtyi Anastasiia Diskovskaian syötönkatkoon, mutta takapuolustaja Sari Kuosmasen syötönkatko palautti pelivälineen takaisin Roostersille.  Helsinkiläishyökkäys eteni Katri Ronnin pitkällä juoksulla neljän jaardin päähän Valkyries maalista, ja pelinrakentaja Janina Virtanen juoksi loput. Pietarilaisten puolustus esti lisäpisteiden teon, ja peliä jatkettiin tasatilanteessa 6-6.

Roosters-maalia seuranneessa aloituspotkussa Valkyriesin palauttaja Daria Briukhovetskaia oli jo päästä karkuun, mutta Janica Välimäki onnistui saamaan pitävän otteen liukkaasta keskushyökkääjästä estäen pakomatkan. Pietarilaiset etenivät yhdeksän jaardin päähän Roosters-maalista, kunnes pallo onnistuttiin taklaamaan jälleen irti ja Tuula Möttönen sai peitettyä sen. Helsinkiläisten hieman yli kuusi minuuttia kuluttanut hyökkäysvuoro päättyi Mari Jääskelän juoksemaan maaliin siirtäen Roostersin 6–12 johtoon. Valkyries onnistui kuitenkin nopealla hyökkäysvuorolla tasoittamaan Briukhovetskaian toisella maalilla puoliaikatulokseksi 12–12.

Toinen puoliaika alkoi Valkyriesin epäonnistuneella lyhyellä aloituspotkulla ja Roosters pääsi aloittamaan hyvästä kenttäasemasta oman hyökkäyksensä. Sekä Janina Virtanen, että Katri Ronni onnistuivat löytämään Roostersin hyökkäyksen linjan avaamat reitit pitkille juoksuille, ja Ronni päätti hyökkäysvuoron kolmen jaardin juoksulla Pietarin maalialueelle. Valkyriesin estettyä lisäpisteiden teon ottelu jatkui numeroissa 12–18. Maalin jälkeen tuomittu Valkyriesin rangaistus siirsi aloituspotkun puoleen kenttään, mutta siitä huolimatta Alexandra Mansurova onnistui palauttamaan pelivälineen aina Roostersin 34 jaardin linjalle. Valkyriesin hyökkäysvuoro päättyi tuloksettomana, mutta Roostersin pallon rähmäys palautti pallon pietarilaisille vain viidentoista jaardin päästä omasta maalista. Daria Briukhovetskaian kolmas maali tasoitti pelin lukemiin 18–18.

Pietarilaisten toisen epäonnistuneen lyhyen aloituspotkun jälkeen helsinkiläiset lähtivät 37 jaardin linjalta etenemään. Neljänneksen vaihduttua Katri Ronni viimeisteli toisen maalinsa ja Mari Jääskelä onnistui lisäpistejuoksulla siirtämään Roostersin 18–26 johtoon. Valkyries ei kuitenkaan luovuttanut, vaan päätti Briukhovetskaian neljännellä maalilla oman hyökkäysvuoronsa. Lisäpisteyrityksessä Valkyries yritti yllättää Roosters puolustuksen pelinrakentajan syöksyllä keskeltä. Kun yhteensulautunut pelaajamassa pysähtyi, oli helsinkiläisten puolustus onnistunut pysäyttämään pelivälineen ennen kuin se ylitti maaliviivan jättäen Roostersille 24–26 johdon.

Julia Turusen onnistuttua peittämään seuranneen aloituspotkun Roostersille, oli pelikellossa vielä hieman yli kuusi minuuttia aikaa jäljellä. Maata pitkin edennyt hyökkäys onnistui kuluttamaan niistä neljä pois, ennen kuin pietarilaisten puolustus sai vastustajan pysähtymään omalle 13 jaardin linjalle. Valkyries ei enää onnistunut pääsemään omalta kenttäpuoliskoltaan pois, ja Roosters sai kulutettua pelikellossa jäljellä olleen ajan pois jättäen lopputulokseksi 24–26.

Kuva?

Sari Kuosmanen irtautumassa syötönkatkon jälkeen palauttamaan palloa lähemmäs maalialuetta.
Kuva: EkiTee Photography

 

Kovaa tulivat

Valkyriesin parhaaksi pelaajaksi nimettiin pelinrakentaja Elena Proskurikova. Koko ottelun parhaana palkittiin yhden maalin ja ottelun ratkaisseen lisäpisteen juossut Roosters Womenin keskushyökkääjä Mari Jääskelä. Blokkaavan keskushyökkääjän paikalla pelannut Katri Ronni kantoi myös useasti itse palloa tehden kaksi Roostersin maaleista. Helsinkiläisten parhaana pelaajana palkittu Ronni totesi ottelun täyttäneen ennakko-odotukset.

– Sinänsä odotusten mukainen, että kovaa he tulivat ja me annettiin yhtälailla kovaa takaisin. Vielä ei ole ajatukset ihan selkeitä näin pelin jälkeen, vähän on vielä tunteet pinnassa enemmän.

Peli vastasi myös Janica Välimäen odotuksia ja tasaisen ottelun jälkeen voitto maistui.

– Oli aika odotettavissa, että tulee tasainen peli. Kiva että voitettiin, oli aika jännä ottelu. Valkyries tuli koko ajan perässä ja vuorotellen tehtiin maaleja. Hyvä fiilis, kun voitettiin.

Yksi uusista nuorista Roosters Womenin pelaajista Aada Nwajei oli tyytyväinen ensimmäiseen naisten peliinsä puolustuksen linjassa.

– Tuntui tosi hyvältä. Jännitti tosi paljon tämä eka peli, mutta tämä meni minun mielestä kyllä tosi hyvin. Paremmin mitä olin odottanut.

Roosters-junioreista siirtyneestä pelaajasta vastustaja oli ihan sopiva.

– Minun mielestä ei ollut liian kova, lopussa ainakaan.

Nicole San Juan pääsi ensimmäistä kertaa loukkaantumisen jälkeen pelaamaan ja se maittoi.

– Oli kivaa pelata tuoreeltaan tutun vastuksen kanssa. Tässä joukkueessa on hyvä pelata, koska valmentajat ovat valmistaneet meitä hyvin. Kuukauden takainen loukkaantuminen ei vaivaa minua millään tavalla. Jos jollekin pitäisi itku-nauraa tässä niin pohje on jumpatessa kasvanut vaan tuesta ulos. Palautetta ja ohjausta saa hyvin valmentajilta. Tällä kaudella uusi ahaa-elämys on ottaa yritysten välissä rauhallinen olotila.

– Tänä vuonna olen nauttinut erityisen positiivisesta ja pirteämmästä ilmapiiristä joukkueen kesken. Jaksetaan kannustaa ja iloita onnistumisista, takapuolustaja kehuu Roosters Womenin ilmapiiriä

Tuula Möttönen iloitsi silmin nähden tiukan matsin jälkeen saavutetusta voitosta. Kuva: EkiTee Photography

Roosters Womenin seuraava peli Naisten Vaahteraliigassa on jo ensi lauantaina 7.7. Helsinki Wolverines Ladiesia vastaan Velodromilla kello 18:00 alkaen.

Ottelutallenne

Teksti: Pekka Lylyharju