Naisten Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Välierä Roosters Women vs. St. Petersburg Valkyries

12.8.2018

Kausi päättyi ennenaikaisesti

Roosters Womenin matka Naisten Vaahteraliigassa päättyi 6 – 14 tappioon St. Petersburg Valkyriesille. Vähäpisteisessä ottelussa nähtiin tiukkaa puolustuspelaamista pallonriistoineen, mutta hyökkäyksetkin saivat palloa liikutettua eteenpäin. Helsinkiläisten päävalmentaja Heli Harjanne harmittelee kauden päättymistä, mutta myöntää vastustajan olleen parempi lauantai-illassa.

– Kausi päättyi aiemmin kuin oli suunniteltu, mutta vastustaja tuli tänään niin kovaa ja oli virittäytynyt kyllä hyvin tähän välieräpeliin. Oli ehdottomasti parempi tänään kuin me.

Jo kauteen valmistautumisen aikana Roostersilla riitti haasteita, viimeisimpänä pelinrakentajan loukkaantuminen kauden kynnyksellä. Joukkueen jäsenten asenne ja toiminta vaikeuksien keskellä on kuitenkin antanut päävalmentajalle roppakaupalla ainesta iloita joukkueestaan.

– Olen ylpeä meidän joukkueesta ja tästä kaudesta mihin se on venynyt. Meillä on ollut älyttömät haasteet, ylämäkeen on menty ja näin pitkälle on päästy. Jokaikisestä pelaajasta, huoltajasta, joukkueenjohtajasta ja valmentajasta, jotka ovat antaneet panoksensa meidän joukkueelle, olen tosi ylpeä ja kiitollinen.

– Kyllä ne kauden hyvätkin jutut tulevat näkyviin, kun tämän pettymyksen saa ensin pois. Se pitää käsitellä ja sen jälkeen nähdä ne hyvät jutut sieltä. Niitä on paljon, Harjanne muistuttaa myös kauden valoisasta puolesta.

Runkosarjan viimeinen peli antoi paljon ajateltavaa pietarilaisten päävalmentaja Ilya Kravtsoville. Hän oli erittäin iloinen kahden viikon aikana tehdyn työn hedelmistä.

– Tietenkin olen iloinen, kun kahden viikon takaisen 40 pisteen jälkeen päästimme vain kuusi, ja sekin lyhyeltä matkalta. Teimme kovan työn puolustuksessa valmistautuessamme heitä vastaan, kaikkia heidän pelejään vastaan ja käyttäen nopeutta pienentääksemme heidän etuaan hyökkäyksenlinjassa. Tietenkin valmistauduimme myös hyökkäyksessä. Roosters haluaa kontrolloida palloa ja jos annat heidän kontrolloida palloa, kuten he tekivät kaksi viikkoa sitten, ei sinulla ole mahdollisuutta voittaa ottelua.

– Tänään onnistuimme paremmin pitämään palloa itsellämme. Me emme ehkä kontrolloineet peliä linjoissa, mutta saimme kontrolloitua pelin luonnetta. Luulisin, että heillä oli vähemmän hyökkäysyrityksiä tänään, kuin edellisessä ottelussa, koska meidän hyökkäyksemme onnistui pysymään pidempään kentällä. Molemmin puolin palloa onnistuimme kontrolloimaan pelin luonnetta, emmekä sallineet heidän juosta pallon kanssa hyvän hyökkäyksen linjan takaa, ja se mielestäni ratkaisi, Pietarin päävalmentaja kuvaili ottelun ratkaisuja.

Finaalista Ilya Kravtsov odottaa kauden aikaisempien otteluiden perusteella tasaista kamppailua.

– Loppuottelupaikka on pitkään ollut tulossa. Viime vuonna hävisimme välierän yhdellä pisteellä. Uskon, että ottelusta on tulossa hieno. Vaikka hävisimme molemmat ottelut Wolverinesille runkosarjassa, kokonaisero taisi olla yhdeksän pistettä ja viimeisin vain pisteellä – vastaamme hyvin toisiamme. Tämä on minusta niin hyvä vastapari kuin jalkapallon ystävät vain voivat toivoa finaaliin.

Roosters Womenin pelinrakentajaksi juuri ennen kauden alkua noussut Janina Virtanen johdattamassa joukkojaan kauden viimeiseen peliin. Kuva: EkiTee Photography

 

Tiukkaa vääntöä loppuun saakka

Roosters Women sai hyvän lähdön otteluun, kun Anne Rasilahti katkaisi Valkyriesin hyökkäysvuoron syötönkatkolla. Noin 30 jaardin syötönkatkon palautuksen jälkeen helsinkiläiset saivat vyörytettyä pelivälineen jaardin päähän vastustajan maalista, mihin pietarilaispuolustus sai sen pysäytettyä. Valkyries pääsi pinteestä ja eteni vahvasti kohti Roosters-maalialuetta, kunnes helsinkiläisten puolustus sai taklattua pallon irti ja itselleen. Helsinkiläisille vaihtuneen hyökkäysvuoron päätti Valkyriesin puolustus puolestaan pallonriistoon.

Pietarilaisten seuraava hyökkäysvuoro päättyi tuloksettomana, mutta takapuolustaja Anastasiia Diskovskaian katkaistua helsinkiläisten syötön pääsi Valkyries jälleen hyökkäämään. Elena Proskurikovan onnistunut syöttö Daria Briukhovetskaialle irrotti nopean pelaajan helsinkiläispuolustukselta karkuun ja maalintekoon. Lisäpisteyrityksen epäonnistuttua Valkyries johti numeroin 0 – 6. Roostersin jouduttua luopumaan lentopotkulla pelivälineestä pietarilaiset pääsivät vielä kerran kokeilemaan onnea pisteiden teossa, mutta Isabella Lievosen syötönkatko vei joukkueet väliajalle 0 – 6 lukemissa.

Toinen puoliaika alkoi helsinkiläisittäin huonosti, kun Valkyries-pelaaja ehti ensimmäisenä pudonneen pallon päälle. Pietarilaisten hyökkäys eteni vauhdikkaasti ja syöttö Daria Briukhovetskaialle tiesi kuutta pistettä. Alexandra Mansurovan onnistuttua kahden lisäpisteen teossa tulostaululla oli jo 0 – 14. Joukkueet vaihtoivat hyökkäysvuoroja pariin kertaa tuloksettomana, kunnes neljännen neljänneksen puolivälissä Isabella Lievonen nappasi toisen syötönkatkonsa ja palautti pelivälineen aina Valkyriesin 16 jaardin linjalle.

Valkyries torjui Roostersin ensimmäisen hyökkäysvuoron, mutta pietarilaisten neljännen yrityksen epäonnistuminen antoi vielä mahdollisuuden helsinkiläisille. Tämän Roosters käytti hyväkseen Mari Jääskelän juostua Valkyries-puolustajia väistellen pietarilaisten maalialueelle. Lisäpisteyrityksen epäonnistuttua tilanteeksi tasoittui 6 – 14. Roosters oli onnistua lyhyessä aloituspotkussa saamaan pallon takaisin itselleen, mutta peliväline ehti yli sivurajan ennen kuin tilanteen hienosti pelannut Emilie Arkko sai sen haltuunsa. Valkyriesin kulutettua peliajan loppuun suuntaavat pietarilaiset ensi viikonlopun Naisten SM-finaaliin.

MVP-palkinnon itselleen kaapannut Valkyriesin Daria Briukhovetskaia oli ottelussa pitelemätön ja taoi joukkueelleen aimo annoksen jaardeja. Kuva: EkiTee Photography

Vastustaja hieman terävämpi

Välierän parhaimmaksi pelaajaksi nimettiin Valkyriesille kaksi maalia tehnyt Daria Briukhovetskaia ja Valkyriesin parhaimpana pelinrakentaja Elena Proskurikova. Roostersin parhaaksi nimettiin kahteen suuntaan pelannut Hilkka Rahkonen. Ottelussa yhden syötönkatkon napannut Anne Rasilahti pelasi myös hyökkäyksen puolella. Hän joutui toteamaan vastustajan pelanneen niukasti terävämmin lauantaina.

– Pietari tuli otteluun selkeästi hyvin valmistautuneena ja heidän joukkueensa pelasi hyvän ottelun. Tiukassa ottelussa Valkyries onnistui kääntämään pelin heille olemalla hieman terävämpi tilanteiden loppuun viemisessä. Meidän joukkueemme pelasi täysillä loppuun asti, mutta valitettavasti se ei tällä kertaa riittänyt voittoon.

Yhtenä Roosters Womenin kapteeneista toiminut Rasilahti oli päävalmentajansa tapaan ylpeä joukkueensa asenteesta haastavalla kaudella.

– Meillä joukkueessa kauden aikana tuli paljon muutoksia pelaajistoon ja pelipaikkoihin. Ammattitaitoiselle valmennukselle iso kiitos ja he ovat tehneet ison työn pelaajien pyörityksessä kapeasta rosterista huolimatta. Hienosti pelaajat omaksuivat muutoksia ja joukkue pelasi yhdessä täysillä tsempaten toisiaan. Oli tosi hienoa nähdä paljon onnistumisia ja kehittymistä kauden aikana pelaajissa etenkin junnujen kohdalla. Harmittavaa, että finaalipaikka jäi nyt saavuttamatta, mutta olen kyllä ylpeä koko joukkueen pelaamisesta kauden aikana.

Roosters Women kiittää kaikkia kannattajiaan kaudesta – nähdään ensi vuonna! Kuva: EkiTee Photography

Roosters Womenin kausi päättyi jo välieriin, mutta joukkue pelasi yhteen hiileen puhaltaen täysillä loppuun saakka. Kauden aikana joukkueeseen saatiin ajettua sisään myös nippu uusia ja nuoria lupaavia pelaajia konkareiden rinnalle. Tästä on hyvä jatkaa lepotauon jälkeen kohti tulevaisuuden haasteita.

Roosters Women kiittää kannattajiaan tästä kaudesta. Toivottavasti näemme ensi kaudella uudelleen.

Teksti: Pekka Lylyharju