Naisten Vaahteraliiga 2018: Roosters Women vs. St. Petersburg Valkyries

26.7.2018

Oma peli kuntoon ja virheet pois

Naisten Vaahteraliigan runkosarja 2018 lähestyy päätöstään. Sarjan viimeisellä kierroksella Roosters Women saa Velodromin ulkokentällä lauantaina 28.7. vastaansa St. Petersburg Valkyriesin.  Joukkueiden väliset ottelut ovat perinteisesti ratkenneet aika pienellä piste-erolla ja Roostersin päävalmentaja Heli Harjanne tähtää huolellisella valmistautumisella parantamaan joukkueensa suorituksia kentällä.

– Peliin valmistaudutaan huolellisesti ja keskittyneesti. Omaa pelaamistamme pyrimme joka peliin parantamaan ja sillä saamaan pelaamiseemme varman rytmin.

Lauantainen kohtaaminen on valmistautumista joukkueiden kohtaamiseen myös välierässä. Tilanne antaisi mahdollisuuksia kokeiluihin, mutta Pietarin päävalmentaja Ilya Kravtsov näkee paremmaksi pitää yllä joukkueen hyvän vireen jatkoa ajatellen.

– Toisaalta tällaisessa ottelussa olisi mahdollisuus kokeilla taktisesti jotain uutta, mutta toisaalta et kuitenkaan halua lähestyä tätä ottelua ilman kunnollista voittamisen tahtoa. Sinun täytyy kuitenkin lähteä oikealla asenteella joukkueiden seuraavaan kohtaamiseen. Et voi vain löysätä ja ottaa rennosti. Joten sanoisin, että keskittymisen ja suorittamisen ylläpito ovat tärkein osa valmistautumistamme.

Myös helsinkiläisleirissä nähdään lauantain kamppailu tärkeänä osana valmistautumisessa seuraavaan kohtaamiseen.

– Vaikka peli onkin välieriin pääsyn ja pelipaikan kannalta merkityksetön, niin se ei tietenkään ole sitä valmistautumisen kannalta välierään. Pelissä tullaan hakemaan hyviä asetelmia seuraavaan viikkoon ja pyritään saamaan hyvä vire välierään. Tärkeintä on saada oma peli kuntoon ja virheet pois, hyökkäyksenkoordinaattori Teemu Kuusisto toteaa.

Monet hyvät hyökkäysvuorot ovat hänen mukaansa päättyneet omien virheiden seurauksena hyviä puolustuksia vastaan.

– Koko kausi on sujunut samalla teemalla, liikutamme palloa hyvin, mutta emme juuri ole isoja yksittäisiä pelejä tehneet. Niinpä monet draivit ovat pysähtyneet omiin pieniin virheisiin. Sarjassa on kaikilla joukkueilla kovat puolustukset, joten virheistä rokotetaan välittömästi.

– Valkyries ei ole ehkä aivan yhtä kurinalainen puolustus kuin Wolverines, mutta heillä on paljon pelaajia, jotka pystyvät tekemään isoja pelejä ja pakottamaan meidät sitä kautta pitkille yrityksille. Siksi on erityisen tärkeää, että kaikki hyökkäyksessä hoitavat tonttinsa tarkasti jokaisella yrityksellä ja pysymme ns. keppien edellä. Ja tietenkin viime viikon pallon menetykset on vältettävä kokonaan, Kuusisto painottaa huolellisuutta pelivälineen kanssa.

Edellisessä ottelussa tehtiin runsaasti maaleja, mutta sen ratkaisi yksi helsinkiläishyökkäyksen onnistunut lisäpistepeli.

– Roosters on erittäin fyysinen joukkue aloituslinjassa, eikä ole salaisuus että he selkeästi voittivat meidät siellä viime ottelussa. Kesken kauden ei kovin suuria parannuksia pysty tekemään, meidän on vain tehtävä hommamme paremmin, Ilya Kravtsov tähdentää pietarilaisten puolustuksen keinoja Roosters-hyökkäyksen pysäyttämiseksi

Valkyries onnistui vierailemaan neljä kertaa Roostersin maalialueella ja sai siltä osin päävalmentajan tyytyväiseksi.

– Olemme aika tyytyväisiä hyökkäyksemme tuloksiin edellisellä kerralla. 24 pistettä on eniten, mitä olemme tehneet Roostersia vastaan. Tähtäimemme onkin parantaa suorittamista ja pelata paremmin, kuin muuttaa pelisuunnitelmaa, Kravtsov raottaa pietarilaishyökkäyksen ajatuksia tulevaan kamppailuun.

Pysäyttääkseen Valkyries-hyökkäyksen tällä kertaa, Heli Harjanne toivoo näkevänsä parempia taklauksia. Varsinkin pietarilaisten kaikki neljä maalia tehnyt vaarallinen keskushyökkääjä on saatava kuriin.

– Puolustuksen on korjattava lähestymiskulmat taklauksiin. Viime Valkyries-kohtaamisessa nopea keskushyökkääjä (Daria) Briukhovetskaia yllätti meidät taas nopeudellaan.

– Taklaaminen oli jo parantunut viime viikolla Tampere Saints pelissämme. Samaa rohkeutta ja oman kropan likoon laittamista odotan myös tulevana viikonloppuna puolustajiltamme, kun jahtaavat Valkyriesin hyökkäystä, Harjanne asettaa tavoitteitaan pelaajilleen.

Edellisessä ottelussa kesäkuun lopussa Sari Kuosmanen pääsi jälleen syötönkatkon makuun. Kuva: EkiTee Photography

Pitää olla valmiita ja iskeä kovempaa

Joukkueiden väliset kohtaamiset ovat aina olleet tiukkaa vääntämistä ja samaa uskoo Heli Rontu hyökkäyksen- ja puolustuksenlinjoissa lauantaina koettavan.

– Viimeiseen runkosarjaotteluun valmistaudutaan kuten muihinkin peleihin. Korjataan turhia virheitä pois, jottei kaveri pääse niistä rokottamaan ja keskitytään omaan tekemiseen. Molemmat joukkueet tulevat kovaa lauantaina ja täten tiedossa on varmasti tiukka ja tapahtumarikas peli.

– Tulossa on varmasti jälleen tiukka matsi. Meillä on ollut varsin nousujohteinen kausi tähän mennessä ja uskon, että ollaan vieläkin enemmän valmiutuneita tulevaan peliin, arvelee takapuolustaja Kaisu Lepistö.

Lepistö ei kuitenkaan odota vastustajakaan jääneen laakereilleen lepäämään.

– Toki odotan myös vastustajan kehittäneen omaa peliään, joten tiukkaa vääntöä taas luvassa! Valkyries tulee kovaa päälle, mutta meidän pitää olla tähän valmiita ja iskeä kovempaa. Varsin luottavaisin mielin siis mennään kohti tulevaa lauantain peliä.

Saints-ottelussa tukimiehen paikalla päävalmentajansa kehut ansainnut Emilie Arkko on myös lähdössä hyvissä tunnelmissa koitokseen.

– Olen luottavaisilla mielin lähtemässä lauantaina pelaamaan Valkyriesiä vastaan. Vastus tulee olemaan kova ja kamppailu tiukka, mutta uskon että meillä on hyväkin sauma voittaa. Tulemme pelaamaan välierissäkin heitä vastaan, joten otan pelin myös oppimisen ja vastustajan pelityylin analysoinnin kannalta. Joukkueeni on kehittynyt ihan hurjasti ja varsinkin hyökkäys on mennyt tosi paljon eteenpäin. Odotan peliä jo kovasti.

– Edellinen ottelu päättyi Roostersin niukkaan voittoon, ja uskon lauantain kamppailustakin tulevan vähintään yhtä kova. Lisäksi mikäli kelit sallivat samaan kesäiseen malliin, niin kyllä se joukkue tulee viemään voiton, joka sitä eniten haluaa. Kovaa kamppailua tulee olemaan siis mentaalipuolella, luulen näin, tuumaa tukimies Julia Turunen ottelun ratkaisuista.

Vastustajan hyökkäyksen vahvuudet on helsinkiläispuolustuksella tiedossa ja Turusen luottamus omaan hyökkäykseen on vahva.

– Mitä muuhun peliin tulee, niin Valkyriesin kiertopelit ovat heille vahvuus ja ne tulee saada lauantaina kiinni. Sillä päästään jo pitkälle puolustuksessa. Omaan hyökkäykseemme luotan täysin, uskon pisteitä tulevan taululle!

Kuhinaa boksissa tiedossa myös tulevana viikonloppuna! Kuva: EkiTee Photography

Peli jaksettava korkealla intensiteetillä

Sään puolesta odotettavissa on yksi kesän kuumimmista. Molempien joukkueiden hakiessa hyviä lähtöasetelmia ja tunnelmia tulevaan välieräkohtaamiseen päävalmentajat odottavat kovaa kamppailua.

– Uskon että ottelusta tulee samanlainen, kuin edellinen oli, ja se ratkaistaan linjoissa. Vaikka Roosters oli niissä viimeksi vahvempi, niin lopputulos näytti, ettemme anna periksi ilman kamppailua. Tiukka peli tulossa jälleen, Valkyriesin Ilya Kravtsov ennustaa.

Roosters Womenin Heli Harjanne uskoo pelin ratkaisujen koittavan vasta ottelun lopussa.

– Kova ja tasainen fyysinen ottelu tulossa. Peli ratkeaa varmasti vasta viimeisellä neljänneksellä. Koko peli on jaksettava painaa korkealla intensiteetillä.

Naisten Vaahteraliigan viimeisen kierroksen ottelussa Roosters Women ja Tampere Saints Naiset kohtaavat poikkeuksellisesti Velodromin ulkokentällä lauantaina 28.7. kello 16:00 alkaen. Otteluun on vapaapääsy. Säästyneen sisäänpääsymaksun voi vaihtoehtoisesti kohdistaa tarjolla oleviin kahvilatuotteisiin.

Teksti: Pekka Lylyharju