Naisten Vaahteraliiga 2018: Roosters Women vs. Wolverines Ladies

5.7.2018

Ei mitään hokkuspokkusta

Naisten Vaahteraliigan toinen puolisko käynnistyy Roosters Womenin osalta 7.7. paikallisottelulla Wolverines Ladiesia vastaan Velodromilla. Sarjan ottelut ovat toistaiseksi pysyneet aika tasaisina, ja loppukauden peleillä on vielä vaikutusta playoff-kuvioihin. Kauden ensikohtaamisessa Brahenkentällä Wolverines meni ohi toisella puoliajalla ja Roostersin päävalmentaja Heli Harjanne haluaa välttää tämän lauantain ottelussa.

– Viimeksi hävityn ottelun jälkeen tietysti revanssihengessä valmistaudutaan. Sarja kokonaisuudessaan on tasainen ja kaikki pelaamamme ottelut ovat olleet tiukkoja ja mielenkiintoisia. Kaikki runkosarjan loput pelit lähdetään voittamaan hyvällä valmistautumisella. Kausi tulee näyttämään, mihin se riittää.

Wolverines haki viime viikonloppuna kauden suurinumeroisimman voiton Tampereelta. Päävalmentaja Pekka Lamminsalo haluaa kuitenkin pitää joukkueensa jalat maassa kauden edetessä.

– Kausi on alkanut hyvin, mutta meillä on vielä paljon parannettavaa. Luotamme valmistautumisen prosessiimme, eikä lauantain peliin valmistautuminen tule poikkeamaan erityisen paljon aiemmasta. Pyrimme kehittymään joka treeneissä ja fokus on etenkin perustekemisen hiomisessa.

Joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen jälkeen Lamminsalo harmitteli Wolverines-hyökkäyksensä haparoivaa alkua, eikä halua sen toistuvan Velodromilla.

– Viime kerralla emme aloittaneet peliä vahvasti. Annoimme pallon aivan liian monta kertaa puolustukselle. Tärkeintä lauantaina on suojella palloa paremmin, jakaa palloa laajasti kaikille pelaajillemme ja pelata rennon konemaisesti läpi koko pelin.

Brahenkentällä puolustus vastasi Roostersin maalinteosta, mutta Wolverines onnistui kuitenkin tekemään voittoon tarvittavat pisteet. Pysäyttääkseen tällä kertaa vastustajan hyökkäyksen on Roostersin säilytettävä iskukykynsä ottelun loppuun saakka.

– Pelin loppuun asti pitää olla terävänä ja pystyä pelaamaan omien vastuiden kautta. Linjapelin onnistuminen on avain onnistumiseen juoksupuolustamisessa ja takakentän peitot sekä vastaparit heittopuolustamisessa, Heli Harjanne listaa onnistumisen edellytyksiä Wolverinesin hyökkäyksen kurissa pitämiseksi.

Päästäkseen kotiottelussa vastustajan maalialueelle Teemu Kuusisto ei kaipaa taikatemppuja hyökkäykseltään. Hyvin hoidettu oma osuus jokaiselta pelaajalta riittää kokenutta puolustustakin vastaan.

– Samoilla avaimilla lähdetään liikkeelle, kuin viime kerralla. Perussuorittaminen pitää olla hyvää, millään hokkuspokkus-tempuilla ei hyviä ja kokeneita puolustuksia avata. Vaikka jotain sellaista mitä tällä kaudelle ei ole vielä meiltä nähty onkin mukana, niin ei toki mitään sellaista mitä Wolverines-puolustus ei olisi ennen nähnyt ylipäätään.

– Saimme edellisessä ottelussa kyllä liikutettua palloa, vaikka maalialueelle asti ei päästykään. Kun blokkityöskentelymme on parantunut kauden aikana, uskon vakaasti, että maalialuekin löytyy, toteaa Roosters-hyökkäystä koordinoiva Kuusisto luottavaisena.

Kahdessa edellisessä ottelussa Roostersin hyökkäys on jyrännyt vakaasti maata pitkin kohti vastustajien maalialuetta. Sen pysäyttäminen on Pekka Lamminsalolla ensimmäisenä Wolverines-puolustuksen tehtävälistalla.

– Roosters-hyökkäys on edennyt viimeisessä kahdessa pelissä keskimäärin 300 jaardia peliä kohden. On sanomattakin selvää, että meidän on kyettävä minimoimaan juoksupelien tehokkuus. Tämä vaatii varmaa taklaamista, hyviä kulmia pursuitissa ja kurinalaista oman vastuun pelaamista.

Henki päällä

Tukimiehen paikalla pelaava Anne Rasilahti vastasi Brahenkentän ainoasta Roostersin maalista palauttaessaan syötönkatkon vastustajan maalialueelle. Myös blokkaavan keskushyökkääjän paikalla viime peleissä nähty pelaaja luottaa virheettömän pelin tuovan hyvän lopputuloksen tasaisessa ottelussa.

– Wolverines on aloittanut kauden vahvasti. Lauantaina vastaan tulee joukkue, jolla on kokemusta ja osaamista laajalla rintamalla. Takana on muutama sarjaottelu ja myös oma pelimme on mennyt eteenpäin ensimmäisen ottelun jälkeen. Ottelusta tulee varmasti hyvin tasainen. Valmistautuminen otteluun tapahtuu osaavan valmennuksemme johdolla. Kun ylimääräiset virheet karsitaan pois ja keskitytään omaan tekemiseen niin luotan siihen, että olemme vahvoilla ottelussa.

– Odotan tästä pelistä tasaväkisempää kuin viimeksi. Ensimmäisellä kierroksella Wolvot olivat valmiimpia kuin me ja tulivat kovempaa. Hyökkäyksemme on kehittynyt kauden edetessä ja toivottavasti nousujohteinen peli jatkuu lauantaina. Meillä on kaikki mahdollisuudet voittaa tämä peli, uskoo keskushyökkääjä Mari Jääskelä kahdessa edellisessä ottelussa nähdyn kehityksen perusteella.

Kuten Valkyries-pelissä, myös lauantain ottelussa on odotettavissa tiukkaa kamppailua linjojen hallinnasta. Hyökkäyksenlinjan Riikka Koskenniemi tietää kokemuksesta mitä odotettavissa on.

– Viime pelissä Wolvoja vastaan olin enemmän sivustakatsoja, joten tämä peli on varmasti erilainen. Pikkaisen jännittää, kuten aina, mutta se on vain hyvästä. Vastassa on varmasti kova linja ja nopeasti lukevat linebackerit, joita vastaan pääsee painimaan. Kovaa vääntöä siis varmasti tiedossa alusta loppuun.

– Wolverines oli ensimmäisessä pelissä odotetun vahva, mutta nyt kuitenkin olemme kotikentällämme, voittoputkessa ja henki päällä, Soile Mannila kuvaa joukkueen tunnelmaa.

Kokenut linjapelaaja on erittäin iloinen viime peleissä hyvin rullanneesta Roosters-hyökkäyksestä.

– Hyökkäys on saanut hienoja onnistumisia ja maalinteko sujuu, peli-ilo huokuu joukkueesta ja itse odotan taas seuraavaa matsia innoissani. Lisäksi kaksi edellistä peliä ovat osoittaneet, että pystymme pitämään tasomme täydet neljä neljännestä ja iskemään jopa lopussa lujempaa, kun taas avausottelussa vauhti hiukan hiipui.

– Wolverinesilla on materiaalissa laajuutta, mutta nähtäväksi jää miten samalle viikonlopulle osuva I-divisioonan peli vaikuttaa heillä rosteriin. Videoita on tullut katsottua varmasti molemmin puolin, joten suoritusvarmuus ja kaksinkamppailuiden voittaminen on avainasemassa.  Odotan tasaväkistä ja kovatasoista vääntöä sarjakärjen paikasta, Mannila ennustaa tulevasta paikalliskamppailusta.

Aloituslinjan läheisyydessä, ”boksissa”, kihisee varmasti myös tässäkin pelissä. Linjataistelusta tulee ennustusten mukaan tiukkaa.
Kuvi: EkiTee Photography

 

Terävämpi voittaa

 

Molempien joukkueiden päävalmentajat lupaavat lauantaille amerikkalaista jalkapalloa parhaimmillaan. Joukkueiden erilaiset hyökkäysfilosofiat ovat tulevan ottelun suola Wolverinesin Pekka Lamminsalon arvioissa.

– Kaksi pelityyleiltään erilaista hyökkäystä kohtaavat sarjan kaksi parasta puolustusta. Hyvää jenkkifutista on taas luvassa.

– Varmasti tulossa hyvä ottelu kovaa ja kokenutta Wolverinesia vastaan. Odotettavissa on taktikointeja, kovia iskuja ja hyvää tiimityötä molemmilta joukkueilta. Lauantaina terävämpi joukkue voittaa, Roostersin Heli Harjanne arvioi voiton edellytystä Velodromin lauantai-illassa.

Naisten vaahteraliigan ottelussa Roosters Women ja Wolverines Ladies kohtaavat Velodromilla lauantaina 7.7. kello 18:00 alkaen. Pääsyliput 5 euroa, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi.

Teksti: Pekka Lylyharju