Naisten Vaahteraliiga 2018, Välierät: Roosters Women vs. St. Petersburg Valkyries

10.8.2018

Rennolla, mutta kovalla asenteella

Naisten Vaahteraliiga on saavuttanut ratkaisuvaiheensa. Lauantaina 11.8. Brahenkentällä pelattavissa välierissä paikasta loppuotteluun kamppailevat ensimmäisessä ottelussa runkosarjan voittaja Helsinki Wolverines Ladies ja I-divisioonan voittaja Turku Relico Trojans Women ja toisessa Helsinki Roosters Women vs. St. Petersburg Valkyries. Finaalipaikka on kerrasta poikki ja Roostersin päävalmentaja Heli Harjanne pyrkii saamaan joukkueensa sopivan rentoon tunnelmaan otteluun lähtiessä.

– Rennolla, mutta kovalla asenteella. Tehdään viimeistelytreenit kovaa ja huolellisesti. Tällä tavalla joukkueesta halutaan saada paras irti tärkeimmissä peleissä.

Joukkueet kohtasivat runkosarjan viimeisellä kierroksella Roosters Womenin viedessä pelin selvin numeroin. Pietarin päävalmentaja Ilya Kravtsov odottaa joukkueeltaan parempaa peli-ilmettä, mikäli halutaan pelata loppuottelussa.

– Edellisessä pelissä emme suorittaneet kovin hyvin kummallakaan puolella palloa. Kauden kaksi aikaisempaa kohtaamista osoittivat, että pystymme pelaamaan hyvin Roostersia vastaan ja saamaan tulosta aikaiseksi, mutta Roostersin tapainen kokenut joukkue ei anna virheitä anteeksi. On siis erittäin tärkeää, että suoritamme kaikki tehtävämme niin hyvin kuin mahdollista.

– Ei ole mikään salaisuus, että Roostersin hyökkäyksen linja on Naisten Vaahteraliigan paras. Et voi antaa heidän olla kentällä jatkuvasti, ja odottaa että puolustus pitää koko ajan. Tärkeintä meille on yrittää pakottaa heidät virheisiin ja pallonmenetyksiin, Kravtsov kertoo puolustuksensa avaintehtävän.

Edellisessä kohtaamisessa helsinkiläishyökkäys liikutti palloa tehokkaasti, osin uusien pelaajien toimesta, tehden runsaasti pisteitä. Kauden mielivastustajaa vastaan hyökkäyksen koordinaattori Teemu Kuusisto laskee hieman myös edellisessä kamppailussa avautuneen heittopelin varaan:

– Valkyriesin puolustus on ollut meille mieluisin vastustaja koko kauden. He pelaavat aggressiivisesti ja aiheuttavat sillä välillä vaikeuksia. Olemme kuitenkin hyvin löytäneet lääkkeet heidän sivuun ohjaamiseen, ja näin päässeet juoksemaan tehokkaasti. Viime ottelussa saatiin palloa liikutettua jo kohtalaisesti myös heittämällä, joten vastustajan puolustus joutuu varautumaan enemmän koko kentän puolustamiseen.

Hän onkin lähdössä luottavin mielin Brahenkentän koitokseen.

– Luottavaisesti lähdemme otteluun. Tiedämme, että hyvällä omalla tekemisellä pallo liikkuu.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa Valkyriesin vaarallisin pisteiden tekijä Daria Briukhovetskaia ei pelannut. Hänen ja muun pietarilaishyökkäyksen pysäyttämisessä Heli Harjanne hakee puolustuspelaajiltaan jatkumoa edellisen pelin hyvään suorittamiseen.

– Jatketaan samaa varmaa taklauspeliä, joka löytyi viime pelissä. Varmistetaan edelleen vielä huolellisemmin koko puolustuksen pursuit. Nautitaan kovasta fyysisestä pelistä.

Suurista numeroista huolimatta Valkyries-päävalmentaja Ilya Kravtsov näki edellisessä kohtaamisessa myös onnistumisia. Omat mahdollisuutensa välieräottelun voittoon löytyy myös Pietarin hyökkäyksen puolelta.

– Taktisesti viimeisin peli ei mielestäni ollut niin huono, kuin tulos antaa ymmärtää. Me löysimme tilaa juosta ja myös joitain heittokuvioita. Meidän pitää pitää kiinni pallosta paremmin ja käyttää hyväksi kaikki juoksumahdollisuudet.

Hyvä pöhinä päällä

Puolustuksen linjassa enimmäkseen pelaava Hilkka Rahkonen on tällä kaudella pelannut myös blokkaavana keskushyökkääjänä. Runkosarjan viimeisessä pelissä maalin makuun päässyt pelaaja ennakoi pietarilaisten tulevan paremmalla asenteella Brahenkentälle.

– Pohjalla on kaksi hyvin erilaista kohtaamista Valkyriesin kanssa. Ensimmäinen kohtaaminen oli tiukka taistelu ja toinen päättyi reilusti hyväksemme. Viimeisimmästä kohtaamisesta toki puuttui pietarilaisten ykköshyökkääjä: tuntui, että eivät edes yrittäneet pistää parastaan, koska tiedossa oli, että kohtaamme välierässä uudestaan. Tämän pohjalta ei kuitenkaan voi jäädä ”liian hyvä mieli”, sillä Valkyries tulee iskemään kovaa ja haluavat finaalipaikan varmasti yhtä kovasti kuin muutkin – eivätkä tule luopumaan siitä helpolla.

Kivikkoisen kauden aikana kohentunut peli valaa Hilkka Rahkoseen luottoa oman joukkueen suoritukseen lauantaina.

– Kauden tärkein peli tulossa ja siihen totta kai valmistaudutaan sen mukaisesti. Olemme hyvin pystyneet nostamaan tasoamme kauden edetessä ja lauantaina tullaan näkemään meiltä entistä vahvempi ja keskittyneempi joukkue, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin.

– Uskon, että Valkyries tulee välierään paljon paremmin valmistautuneena, kuin runkosarjan viimeiseen otteluun. Vaikka voitettiinkin edellinen ottelu isoilla lukemilla, niin vastustajaa ei saa missään nimessä aliarvioida, varoittaa puolustuksen takakentällä pelaava Vera Holmqvist.

Tuttu vastustaja on avuksi otteluun valmistautumisessa. Laitahyökkääjä Janica Välimäki odottaa jälleen kerran taistelutahtoisen vastustajan kohtaamista.

– Tämä on nyt neljäs peli tälle vuodelle Valkyriesia vastaan, joten alkaa olla tuttu vastustaja, mikä tietenkin vähän helpottaa valmistautumista. Kun katsotaan aikaisempiakin vuosia, niin ollaan pelattu vastakkain monta tosi tasasta ottelua. Pietarilaisilla on kova voitontahto ja he pystyvät olemaan parhaimmillaan tällaisissa ratkaisevissa peleissä. Varmasti taas yksi tiukka peli tulossa.

– Me ollaan pystytty kauden mittaan koko ajan parantamaan peliä, niin tästä on hyvä jatkaa lauantain välieriin, Välimäki on Rahkosen kanssa samoilla linjoilla joukkueen kohentuneista otteista.

Hyökkäyksen linjan Annukka Peltonen arvioi myös edessä olevan tiukan väännön linjoissa ja kehottaa tulemaan paikanpäälle sitä seuraamaan.

– Peliin valmistaudun hyvällä fiiliksellä. Ollaan parannettu meidän tekemistä kauden edetessä huomattavasti ja viimeisestä runkosarjapelistä jäi hyvä pöhinä päälle. Pelistä tulee varmasti kova ja fyysinen – niin kuin Valkyriesia vastaan on aina. Takuuvarmasti hyvää vääntöä on luvassa, joten kannattaa ehdottomasti tulla paikalle!

Pienet erot ratkaisevat

Toisen joukkueen jatkaessa naisten SM-finaaliin, toisen joukkueen kausi päättyy. Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kravtsov odottaa pelin ratkeavan pieniin eroihin.

– Ottelusta tulee luultavasti samanlainen kuin runkosarjassa pitkine pallon hallintoineen kummallakin joukkueella. Niiden kokonaiskesto joukkuetta kohden on luultavasti ottelun ratkaiseva tekijä.

Roosters Womenin Heli Harjanne odottaa joukkueensa palaavan tasollaan jatkopaikan varmistamiseksi tiukassa ottelussa.

– Yleisesti tiukka vääntö linjoissa jatkuu edelleen: juoksupainotteisesti tullaan varmasti etenemään, heittoa kuitenkaan unohtamatta. Erikoisjoukkueet voivat olla isossa roolissa tiukassa pelissä. Omalta joukkueelta odotan hyvää keskittynyttä ja varmaa tekemistä – sitä mitä me osataan täydet neljä neljännestä.

Kumpi pystyy hallitsemaan palloa pidempään lauantain pelissä? Tule katsomaan paikan päälle! Kuva: EkiTee Photography

Wolverines Ladies vs. Relico Trojans Women

Lauantain ensimmäistä ottelua voisi kuvailla historialliseksi, kun Naisten Vaahteraliigan runkosarjan voittaja ja Naisten I-divisioonan voittaja kohtaavat tavoitellen mestaruussarjan finaalipaikkaa. Wolverines Ladiesin päävalmentaja Pekka Lamminsalo jatkaa normaalia valmistautumista poikkeuksellisesta vastustajasta huolimatta.

– Valmistaudumme edelleen aivan samalla tavalla, kuin mihin muuhunkin peliin. Kahden viikon valmistautumisaika on auttanut toki valmistautumaan kattavammin, ja saamme peliin hyvin levänneen kokoonpanon.

Vastustajan vaarallisimmat pisteiden tekijät on pistetty merkille Wolverines-leirissä.

– Turun hyökkäys on vaarallinen etenkin kierto- ja heittopelien osalta ja uskon, että he lähtevät juuri näillä meitä vastaan hyökkäämään. Hyökkäys perustuu käytännössä nelikon (Jonna) Hakkarainen(Lea) Kaszas(Jutta) Luhtala(Kirsti) Nirhamo suorituksiin ja heidän merkitystään otteluun lähdemme minimoimaan. Etenkin isot pelit on heiltä pystyttävä ottamaan pois.

Myös Turun suunnalla valmistaudutaan perinteisin askelmerkein. Trojansin päävalmentaja Ville-Valtteri Suojanen tiedostaa kuitenkin vastustajan tason nousun divisioonapeleihin verrattuna.

– Valmistaudumme otteluun kuin mihin tahansa muuhunkin otteluun. Taso on vastustajalla kovempi, joten meidänkin tekemisen täytyy nousta uudelle tasolle. Olemme keskittyneet pienten yksityiskohtien hiomiseen ja pelisuunnitelman toteuttamiseen. Wolverines tarjoaa laadukkaimman vastustajan, jota Suomesta löytyy ja lähdemme haastamaan heitä omilla vahvuuksillamme

Hän näkee selkeästi oman joukkueensa haastajan asemassa ja odottaa tulevan tasonmittauksen tulosta.

– Ottelu tulee olemaan klassinen Daavid vastaan Goljat -kohtaaminen. Valmentajana mielenkiintoista on nähdä, mikä meidän taso on verrattuna Naisten Vaahteraliigan kärkijoukkueeseen.

Pekka Lamminsalolla on ennakkokäsitys vastustajasta ja toivoo näkevänsä hyvän alun uudelle klassikkoparille.

– Turku on meille jo valmiiksi tuttu vastustaja: olemmehan heitä vastaan jo kahdesti I-divisioonassa tällä kaudella pelanneet. Niitä pelejä ei tietenkään meidän osalta pysty vertailemaan, koska niissä pelasi pitkälti eri kokoonpano. Tutut meillä pelanneet pelaajat viime kaudelta (Jonna Hakkarainen, Kirsti Nirhamo ja Mia Rohkimainen) tuovat peliin myös lisämausteen. Uskallankin veikata, että tämä ottelu on hienon uuden rivalry-parin alku.

Wolverinesin I-divisioonajoukkue ja Turku Trojans ovat ehtineet kohdata jo kahdesti kauden aikana, kumpikin päättyen Trojansin voittoon. Jännittävän matsista tekee se, että Trojans ei ole aiemmin tällä kaudella pelannut Wolverinesin Vaahteraliiga-joukkuetta vastaan. Kuva: Shaun Duncan

Naisten Vaahteraliigan välierät pelataan Helsingin Brahenkentällä lauantaina 11.8. Ensimmäinen ottelu Helsinki Wolverines Ladies – Turku Relico Trojans Women klo 14.00 ja toinen ottelu Helsinki Roosters Women – St. Petersburg Valkyries klo 18.00. Liput 10 €, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi, Wolverinesin ja Roostersin kausikortilla 5 €

Teksti: Pekka Lylyharju