Naisten Vaahteraliiga, SM-finaali 2017: Roosters Women vs. Wolverines Ladies II

29.8.2017
 

Roosters Women puolustus vs. Wolverines Ladies hyökkäys

 
Naisten Vaahteraliigassa on loppuhuipennuksen aika. Lauantaina Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla SM-finaalissa kohtaavat runkosarjan voittaja Roosters Women ja Wolverines Ladies. Kauden kolmas paikallisottelu määrittelee Suomen mestarin lisäksi palkintokaapin paikan Helsingissä. Runkosarjassa Roostersia vastaan tehtiin vain 50 pistettä kahdeksassa ottelussa ja välierässä ei yhtään. Nuo pelit ovat kuitenkin jääneet taakse ja Roosters Womenin puolustuksen pitääkin lähteä puhtaalta pöydältä liikkeelle. Roostersin puolustuksenkoordinaattori Heli Harjanne on pistänyt merkille vastustajan peluuttamisessa tapahtuneita muutoksia kauden aikana.

– Sekä meidän viimeisessä runkosarjakohtaamisessa, että välieräpelissään Wolverines on selvästi lisännyt juoksun osuutta pelikutsuissa. Meitä vastaan se ei viimeksi riittänyt, mutta sen jälkeen Wolverines on vahvistanut rivejään pelipaikkamuutoksilla mm. nopeiden Katja Riihiahon ja Jonna Hakkaraisen osalta.

– Lähdemme peliin puolustamaan koko kentän leveyttä ja syvyyttä, ihan kuten tähänkin asti. Reagoimme vastustajan peliin monipuolisesti eri peittoja käyttäen. Mielenkiintoisin kamppailu tullaan käymään linjassa, ketkä ottavat aloituslinjan haltuunsa, Harjanne ennakoi ottelun avainkamppailua.

Wolverinesin päävalmentaja Pekka Lamminsalo tiedostaa joukkueeltaan tarvittavan monipuolista peliä vastustajan puolustuksen ohittamiseen.

– Roostersin puolustus on todella kurinalainen ja siitä on ajoittain vaikea löytää heikkoja kohtia. Omasta mielestäni #90 Anne Rasilahti on Roostersin ehdoton MVP tällä kaudella. Emme voi finaalissa nojata pelkästään yhteen pelaajaan, vaan palloa on jaettava laajalti ja etsittävä kohtia, joista voimme voittaa jaardeja. Meiltä löytyy onneksi jokaiselta pelipaikalta syvyyttä ja esimerkiksi kiinniotoissa/peli meillä on kolme pelaajaa top 6:n sisällä.
 

 

Jopen X & O

 
Roosters Womenin puolustuksen takakenttää valmentamaan liittyi talvella kokenut Jorma ”Joppe” Hytönen. Konkarin silmin hän on katsonut oman puolustuksensa asetelmia ja avainkohtia vastustajan hyökkäystä vastaan.

Linjat: Vastassa maajoukkueen keskimmäinen ja ulompi linjamies, lisäksi Elina Seppälä pelaa usein hyökkäyksenlinjassa. Wolvojen hyökkäyksenlinja on iso, vahva, mutta liike kenties hitaampi, kuin taas Roostersin puolustuksenlinja , jossa nopeutta, liikkuvuutta pelihimoa, ala Hilkka, Nelli, Melli (Hilkka Rahkonen, Nelli Vaara, Merle Zieman). Isoja pelejä odotettavissa linjalta ja painetta pelinrakentajalle.

Juoksupeli vs. tukimiehet: Sarjan paras tukimies löytyy Roostersilta Anne Rasilahti, iso, liikkuva, hyvä sekä juoksuja vastaan, että myös heittopeleissä.  Hoitaa hommat boksin sisällä. Ulommat tukimiehet ovat myös sarjan eliittiä. Joutuvat toki Wolvoja vastaan haasteeseen, koska vastassa sarjan eliittiä oleva sisempi laitahyökkääjä Sanni Seppälä, joka on pitkä liikkuva ja hyväkätinen.  Ja toisella puolella Jonna Hakkarainen vikkelä, nopea laita/keskushyökkääjä. Miten Roostersin puolustus vastaa näihin Julia Turusella ja Tuula Möttösellä, tuplataanko jompikumpi, fyysisyys?

Takakenttä vs. laitahyökkääjät: Miten vastataan? Kirsti Nirhamo, vikkelä, rohkea, periksi antamaton laitahyökkääjä. Hoitaako veteraani (Sari) Kuosmanen vai luotettava (Saga) Byman? Löytyykö Wolwerinesilta uusia ratkaisijoita? Roostersin taaimmat takapuolustajat (Karoliina) Holopainen, (Nana) Olavuo ovat ison edessä. Vuoden tulokas (oma mielipide) Nanalla tulee olemaan iso osa (luultavasti) sisempien laitahyökkääjien poispelaamisessa, ja tulee tekemään isoja pelejä. Karo taas tekee varmaa työtä ja hoitaa oman roolinsa osuuskauppamaisesti, varmasti.

– Miten Wolverinesin pelinrakentaja hallitsee finaalin paineet? Vastassa on kuitenkin kokenut puolustuksenlinja, mikä antaa kovaa painetta. Miten hän reagoi, jos tulee syötönkatkoja? Pelaajaringin syvyys? Kausi on ollut pitkä maajoukkuepelaajilla. Miten loukkaantumiset tulevat vaikuttamaan suorituksiin?

– Ottelusta tulee tasainen, kenttäasemat merkitsevät paljon, etenkin kun Wolvojen potkaisija Sanni Seppälä pystyy tekemään potkumaaleja.

– Ottelun tulee voittamaan joukkue, kumpi tekee enemmän pisteitä. Mutta myös se kumman uudet pelaajat kestävät paremmin paineet ja pystyvät suorittamaan lähempänä omaa maksimitasoaan.
 

 

Meidän on oltava valmiita kaikkeen

 
Puolustuksenlinjan Hilkka Rahkonen on kauden aikana Harjanteen tapaan huomannut vastapuolen kehityksen.

– Runkosarjasta jäi hyvät tunnelmat totta kai. Kausi on ollut pitkä ja raskas, mutta on ollut hienoa huomata jokaisen joukkueen parantavan suoritustaan loppua kohden. Tämä näkyi hyvin toisella kierroksella joka oli huomattavasti tiukempi kuin ensimmäinen.

Tasaisesta vastustajasta hänen on hankala nostaa esiin yksittäisiä pelaajia. Hän odottaa kaikilta vahvaa vastusta.

– Finaalissa meitä vastaan astelee todella määrätietoinen ja kovaa raatava monipuolinen joukkue, joka kyllä keksii keinot takoa pisteitä tauluun. Heillä on jokaisella pelipaikalla vahvoja suorittajia, eikä esiin voi nostaa vain yhtä.

– Runkosarjasta jäi hyvä fiilis, koska pystyimme hoitamaan sen puhtaalla pelillä. Kohokohtia olivat tiukat pelit mitkä pystyimme kuitenkin kääntämään voitoiksi, tukimies Karoliina Holopainen, muistelee runkosarjaa.

Hän nostaa esiin samoja pelaajia Jorma Hytösen kanssa.

– Finaalivastustajamme hyökkäys on monipuolinen joten meidän on oltava valmiita kaikkeen. Heittohyökkäyksissä erityisesti Sanni Seppälä ja Kirsti Nirhamo ovat vaarallisia.

Joukkuekaverit tekivät takapuolustaja Nicole San Juaniin suurimman vaikutuksen kauden aikana.

– Runkosarjassa pääsin kokemaan millainen tämä joukkue on tosi tilanteissa, joukkuehenki ja työmoraali on vahva näillä naisilla.

– Kohokohdaksi minulla tulee monta tilannetta mieleen, mistä tulen todella iloiseksi. En osaa erotella mitään erikseen. On kuitenkin kiva tuntea koko joukkueen voimin onnistumisia, jotka tapahtuvat kentällä. Olavuon kuperkeikka maali Wolverines pelissä ja puolustuksen lukuisat syötönkatkot saivat minut sivulaidalla riehakkaan onnelliseksi, San Juan muistelee.

Oma kohokohta hänellä oli päästä loukkaantumisen jälkeen takaisin kentälle.

– Henkilökohtainen kohokohtani oli päästä kesäkuisen polvileikkauksen jälkeen, heinäkuun lopussa heti takaisin kentälle Crocodilesia vastaan.

Vastustajan riveissä nousee Nicole San Juanin silmissä yksi ylitse muiden.

– Vastusjoukkue on varmasti hyvin valmistautunut, mutta silti mielestäni varteenotettavin yksittäinen pelaaja on Jonna Hakkarainen. Niin laitahyökkääjänä kuin pelinrakentajana, hän on älykäs ja vikkelä. Ihailen hänessä kuitenkin urheilullista elämäntapaa ja sisukasta luonnetta – mitä olen sosiaalisesta mediasta seurannut.

Tuula Möttönen nautti kesän aikana eniten pelaamisesta ja hienoista kamppailuista.

– Hyvät tunnelmat jäivät. Onhan se nyt ihan huippua, että pääsi pelaamaan! Kyllähän se kohokohta oli joukkueena pelaaminen. Tiukoissa paikoissakin taisteltiin toisinaan, mutta kukaan ei luovuttanut missään vaiheessa.

Hän on myös huomioinut kauden aikana yhden pelaajan taitavien joukosta.

– Vastaan tulee kokenut joukkue, vikkeliä jalkoja, hyviä pallokäsiä, pelinlukutaitoa ja vahvaa linjatyöskentelyä. Vaikka joukosta löytyy tähtipuolustajia sekä laitahyökkääjiä, on yksi pelaaja noussut minun silmissä esiin. Hän löytyy puolustuksenlinjasta tulokas #42 (Sanna) Uusimaa, jäätävä kehitys verrattuna treenimäärään. Tästä pelaajasta kuullaan vielä.

– Pelaamalla omaa peliä, omat vastuut sekä valmistautumalla huolellisesti. Puolustuksen koordinaattorilla, Helillä, on tässä erittäin iso rooli. Isoihin virheisiin ei ole varaa. Itsellä on 110 % luottamus omaan porukkaan. Ihan jokaiseen, Tuula Möttönen toteaa omista joukkuetovereista.
 

 

Vielä kerran: All in!

 
Edessä on kauden viimeinen peli ja voittaja saa nostaa ottelun jälkeen mestaruuspokaalin ilmaan. Heli Harjanne odottaa jännittävää ottelua jossa kamppaillaan viimeiseen asti.

– Finaalista on odotettavissa tiukka kova peli, jossa kaksi hyvän kauden pelannutta joukkuetta kohtaavat. Mestaruuden voittamiseen tarvitsemme vahvaa suorittamista pelin joka osa-alueella. Suomenmestaruudesta kun on kyse, niin varmasti joukkueiden henkinen kantti tulee mitatuksi ottelussa.

– Jotta mestaruuden voi voittaa, vaaditaan hyvää keskittymistä, jäitä hatussa ja älykästä pelaamista, Nicole San Juan pohtii mestaruusreseptiä.

Hilkka Rahkonen ei odota helppoa iltaa lauantailta.

– Mestaruuden taistelusta ei varmasti tule helppoa, eikä pidäkään. Molempien joukkueiden on laitettava kaikki peliin ja paras voittakoon. Niinhän se menee. Ottelusta tulee todella mielenkiintoinen ja jännittävä. Uskon että ratkaisu tapahtuu vasta viime minuuteilla.

– Ottelusta tulee varmasti tiukka ja fyysinen. Se joukkue voittaa kummalta löytyy enemmän tahtoa ja kumpi pystyy paremmin löytämään vastustajan heikkoudet, Karoliina Holopainen ennakoi finaalin antia.

Tuula Möttönen on valmis laittamaan kaikki peliin.

– Pelistä tulee aivan varmasti yksi kauden mielenkiintoisimmista ja ihan mieletöntä, että saa olla osa sitä. Vielä kerran: All in!
 

 
Naisten Vaahteraliigan SM-finaalin Helsinki Roosters Women vs. Helsinki Wolverines Ladies aloituspotku potkaistaan lauantaina 2.9. kello 18:00 Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla.
 
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Eki Tanskanen