Naisten Vaahteraliiga, SM-finaali 2017: Roosters Women vs. Wolverines Ladies III

31.8.2017
 

Roosters hyökkäys vs. Wolverines Ladies puolustus

 
Naisten Vaahteraliigassa on loppuhuipennuksen aika. Lauantaina Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla SM-finaalissa kohtaavat runkosarjan voittaja Roosters Women ja Wolverines Ladies. Kauden kolmas paikallisottelu määrittelee Suomen mestarin lisäksi palkintokaapin paikan Helsingissä. Roostersin hyökkäys vyöryi tehokkaasti alkukaudesta kohti vastustajien maalialuetta, mutta maaottelutauon jälkeen vastus koveni. Tiukoissa paikoissa otetut voitot antavat kuitenkin hyvän lähtökohdan Anni Kivikatajan koordinoimalle Roosters hyökkäykselle.

– Wolverinesilla on selkeä pelisuunnitelma puolustuksessa ja he pyrkivät aina nälkäisesti pallolle unohtamatta omia vastuitaan. Puolustuksen linjalla on erittäin vahva keskusta, joka meidän täytyy pystyä hoitamaan huolella ja siten juoksun kautta päästä avaamaan myös heittopeliä. Kulumiseen asti käytetty klassikko siitä, että peli tulee voittaa linjassa, pätee tässäkin finaalissa. Myös Wolverinesin sisempien tukimiesten taistelu vikkeliä ja vahvajalkaisia keskushyökkääjiämme vastaan tulee olemaan varmasti seuraamisen arvoinen kamppailu. Myös erinomaisesti koko kauden pelanneen pelinrakentaja Carola Lindholmin vahva heittokäsi pystyy haastamaan vikkelimmätkin takapuolustajat.

Lindholmin vahva heittokäsi pitää varpaillaan myös Wolverinesin päävalmentaja Pekka Lamminsaloa vastustajan voimakkaan juoksupelin lisäksi.

– Roostersin hyökkäys luottaa etenkin vahvaan juoksupeliin. Heittojen onnistumisprosentissa joukkue oli runkosarjan toiseksi huonoin, mutta he onnistuvat todella hyvin etenkin pitkissä heittopeleissä, joka näkyy tilastoissa ylivoimaisena jaardikeskiarvona kiinniotetuissa heitoissa. Puolustuksessa meidän on kyettävä vähintäänkin hidastamaan Jenni Lindénin johtamaa juoksuhyökkäystä ja täysin nollattava isot heittopelit.

– Merkittävässä roolissa tulevat olemaan kummankin linjan kamppailun lisäksi yksilötasolla meidän kärkitaklaaja Elina Kero vs. Roostersin ykkösetenijä Jenni Lindén. Heittopeleissä etenkin kulmapuolustaja Johanna Pudas vs. laitahyökkääjä Janna-Jemina Seiles voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kamppailupari seurata, Lamminsalo pohtii mielenkiintoisia vastapareja finaalissa.

– Meidän pitää pelata parasta peliämme ja voittaa ottelu. Edellinen kohtaamisemme oli kova kamppailu ja odotan finaalista samanlaista. Meidän täytyy pelata täydellinen peli ja käyttää tilaisuutemme hyväksi. He tulevat valmiina pelaamaan, joten meidänkin pitää olla valmiita. Joukkue joka ensimmäisenä antaa periksi häviää, Roostersin keskushyökkääjiä valmentava Jaycen Spears muistuttaa loppuun saakka pelaamisesta.

Päävalmentajien tehtävien ohella Jarmo Lahti on valmentanut Roosters Womenin hyökkäyksen linjaa.

– Meillä on vahvoja ja liikkuvia naisia linjassa ja Wolverinesilla taas on keskimmäiset linjapelaajat kokeneita ja isoja ja laitimmaiset vikkeliä. Uskon että linjassa tulee kovaa vääntöä ja jokaisessa pelissä pitää laittaa kaikki peliin jos haluaa voittaa vastustajansa.

Hän luottaa pelaajiinsa mielenkiintoisten vastaparien finaali-illan väännössä.

– Mielenkiinnolla odotan etenkin Riikka Koskenniemi vs. Sarah Takolander vääntöä, molemmat ovat kovia ja vahvoja naisia ja tuskin antavat periksi missään vaiheessa. Ida Handel ja Annukka Peltonen pääsevät yhdessä vääntämään ehkä liigan kokeneinta moninkertaista maajoukkueen aloittajaa (Elina) Seppälää vastaan. Henrika Stjernberg ja Nelli Vaara saavat vastaansa vikkelät linjan laitimmaiset pelaajat. Onneksi molemmat ovat kokeneita pelaajia, joilla on voimaa ja taitoa hoitaa hommansa.
 

 

Älyttömän hyvää ja näyttävää fudista!

 
Ensimmäistä kauttaan Naisten Vaahteraliigassa pelannut pelinrakentaja Carola Lindholmilla on paljon aihetta tyytyväisyyteen.

– Täydellinen runkosarja takana, ollaan onnistuttu koko joukkue kauden ajan pelaamaan tiukoissakin otteluissa pisteet kotiin ja luotettu täysillä siihen omaan tekemiseen. Olen ylittänyt jo useasti omat odotukset, mitä asetin ensimmäiselle liigakaudelleni. Henkilökohtainen kohokohta minulle on kauden ensimmäinen ja oma liigadebyyttiottelu Pietari Valkyriesiä vastaan, jossa juoksin ensimmäisen maalini Vaahteraliigassa ja muutenkin ensimmäisen pelin jännitys vieläkin saa aikaan kylmät väreet. Joukkueen kohokohtana pidän hyökkäyskilpailussa ratkennutta taisteluvoittoa Oulun Northern Lightsista toisella kierroksella.

– Lauantai-iltana meitä on vastassa nälkäinen ahmalauma, joka haluaa kyniä meiltä sulat pois. Wolverines ei tule päästämään meitä helpolla, vaan saamme varmasti tehdä kaikkemme voiton eteen. Vastustajan varteenotettava pelaaja on varmasti tukimies Emmi Järn, joka on pitkin kauden ollut ulottuva heittopeleissä ja napannut monia syötönkatkoja, hän arvioi vastustajan ansoja.

Lindholm toteaa lauantaina myös hyökkäykseltä tarvittavan onnistumisia. Pelkästään puolustuksen harteille ei ottelun ratkaisuja voi jättää.

– Mestaruuden voittamiseen tarvitaan meidän hyökkäyksen onnistumisia, enemmän kuin koskaan. Puolustus on meille useasti onnistunut pelaamaan kauden aikana mahtavat kenttäasetelmat. Lauantaina meidän pitää pystyä kiittämään puolustusta koko kauden edestä ja takoa pisteitä taululle. Luotan omaan hyökkäykseeni. Varsinkin linjan kanssa ollaan viimeisissä otteluissa viimein löydetty täydellinen yhteinen sävel ja laitahyökkääjien kanssa viimeistelty heittopelit kuntoon finaaliottelua varten. Uskon että lauantaina kentällä nähdään upea ja laadukas loppuottelu, josta ei jännitystä uuvu.

Hyökkäyksenlinjasta Henrika Stjernberg on nauttinut kesän kovista väännöistä.

– Runkosarjasta jäi hyvä tunnelma. Pelit olivat todella vaihtelevia ja jouduttiin muutaman kerran metsästämään voittoa takaa-ajoasemasta ja se tuo erilaisen jännityksen ja adrenaliinin peliin. Vastus tulee olemaan tosi tiukka. Uskon ratkaisun tulevan olemaan siitä kiinni kenen selkäranka kestää paremmin paineet, ja kumpi pystyy antamaan aidosti 110 % jokaiseen yritykseen. En osaa sanoa yhtä ainutta pelaajaa, mutta sanoisin, että kovin vastus tulee olemaan linjassa molemmin puolin palloa.

Hän uskoo finaalissa nähtävän kauden parasta peliä mestaruudesta kamppailtaessa.

– Mestaruuden voittamiseen vaaditaan, että jokainen pelaaja kentällä pistää 110 % peliin jokaiseen yritykseen ja pitää pään kylmänä ja luottaa siihen omaan tekemiseen.  Uskon että pelistä tulee tosi tiukka ja fyysinen, eikä todellakaan tule olemaan varaa höllää yhtään, jos haluaa voittaa. Oikeasti uskon että tulee olemaan älyttömän hyvää ja näyttävää fudista!

– Koko runkosarja on ollut huikea ja on ollut mahtavaa päästä osaksi näin kovaa tiiviisti yhteen pelaavaa joukkuetta. Ehkä mieleenpainuvin juttu oli kuitenkin Oulussa käyty hyökkäystaistelu! Finaalista on varmasti tulossa tosi tiukka peli! Voitonnälkä on varmasti yhtä suuri molemmin puolin palloa, joten jokainen pelaa täysillä loppuun asti! Wolvojen linjasta Elina Seppälä ja Anna-Kaisa Saarenpää tulee takuuvarmasti kovaa, Annukka Peltonen ennakoi linjassa vastaantulevia puolustajia.

Vastustajien puolustusten takakenttää varpaillaan pitävä laitahyökkääjä Essi Rivinojalla on vastassa viimekauden joukkueensa.

– Kausi 2017 on ollut MM-kisatauon ja kaksinkertaisena pelatun sarjan vuoksi pitkä. Tauon aikana moni joukkue oli kehittynyt ja päässyt harjoittelemaan pelejään, mikä näkyi jälkipuoliskon matseissa. Runkosarjasta jäi parhaiten mieleen kohtaamiset oman viime kauden joukkueen Wolverinesin kanssa sekä äärimmäisen tiukka peli Oulua vastaan.

– Finaalissa vastassamme on osittain erittäinkin kokenut joukkue, joka on saanut keskittyä tovin liigajoukkueen treenaamiseen ja pelien hiomiseen. Varteenotettavia pelaajia on monta, mutta muutaman mainitakseni sanon Emmi Järn, Janika Nikander ja Emmi Snåre, Rivinoja nimeää varottavia vastustajia.

Toinen vastapuolen tarkkailussa oleva laitahyökkääjä Janna-Jemina Seiles on tyytyväinen joukkueensa kylmiin hermoihin vaikeissa paikoissa, joita runkosarjassa riitti.

– Saatiin välillä hyviä onnistumisia, mutta parannettavaa jäi vielä paljon. Oli kuitenkin hienoa huomata että vaikka tilanteet oli välillä tiukkoja, saatiin pidettyä päät kylmänä. Vastus tulee olemaan kova, tuskin puuttuu voitontahtoa kummaltakaan puolelta. Vastapuolella on monia kokeneita pelaajia, jotka kannattaa huomioida esim. puolustuksen takakentällä Anette Bäckman.
 

 

110 % panoksella

 
Pitkä harjoittelukausi, runkosarja ja välierä on tuottanut tulosta ja Roosters Women pääsee tavoittelemaan kauden päätavoitettaan. Anni Kivikataja on tyytyväinen valmistautumisajan pituuteen, jotta kuviot saadaan hiottua finaalin vaatimaan kuntoon.

– Kahden viikon valmistautumisaika antaa molemmille joukkueille aikaa hioa omat suunnitelmansa. Kun vastassa on kaksi näin kovaa joukkuetta, täytyy voittajan onnistua suorituksessaan tasaisesti kaikilla osa-alueilla. Mestaruudesta taistellessa ei mitään saada ilmaiseksi.

Annukka Peltonen muistuttaa, että vasta loppuvihellyksen jälkeen tiedetään tämän kauden mestari.

– Mestaruuden voittaa se joukkue, joka pelaa parhaiten yhdessä omien vastuiden kautta, loppuun asti.

– Mestaruuden voittamiseen vaaditaan hyvää yhteen pelaamista, suoritusvarmuutta ja epäonnistumisten välitöntä nollaamista. Odotan ottelusta tiukkaa vääntöä viimeiseen vihellykseen asti, Essi Rivinoja ennustaa SM-finaalista

Janna-Jemina Seileksen arvioissa koko joukkueen yhteistyö on reitti menestykseen.

– Finaalista tulee varmasti tiukka matsi ja tulos voi olla mitä vain. Voittamiseen tarvitaan yhteistyötä ja koko joukkueelta vahvaa suorittamista.

Jarmo Lahti kehottaa kaikkia pelaajiaan laittamaan viimeisetkin voimansa ja taitonsa peliin.

– Virheille ei ole varaa ja koko ottelu pitää pelata 110 % panoksella, etteivät vastustajat pääse tekemään pelejä.
 

 
Naisten Vaahteraliigan SM-finaalin Helsinki Roosters Women vs. Helsinki Wolverines Ladies aloituspotku potkaistaan lauantaina 2.9. kello 18:00 Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla.
 
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Eki Tanskanen