Naisten Vaahteraliiga, SM-finaali 2017: Roosters Women vs. Wolverines Ladies

27.8.2017

Nuoret voivat keksiä uusia juttuja

 
Naisten Vaahteraliigassa on loppuhuipennuksen aika. Lauantaina Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla SM-finaalissa kohtaavat runkosarjan voittaja Roosters Women ja Wolverines Ladies. Kauden kolmas paikallisottelu määrittelee Suomen mestarin lisäksi palkintokaapin paikan Helsingissä. Välierä oli Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Anni Kivikatajan silmin vaativa shakkipeli vastustajan valmennuksen kanssa. Nyt kentän toisella puolella vastasiirtoja juonimaan asettuu Wolverinesin valmennus päävalmentaja Pekka Lamminsalon ja puolustuksenkoordinaattori Joonas Kolunsarkan johdolla. Vaikka valmennusryhmä on hieman kokemattomampi vastustajaan verrattuna, Lamminsalo on luottavainen tiiminsä toimintakykyyn ratkaisuhetkillä.

Jarmo Lahden johtama valmennustiimi on millä mittarilla tahansa todella vakuuttava. Etenkin koordinaattorit Heli Harjanne ja Anni Kivikataja ovat tehneet todella hienoa työtä, eikä Roosters ole vahingossa finaalissa tälläkään kaudella. Meidän valmennustiimimme on jokseenkin kokemattomampi, muttei kuitenkaan vähemmän valmis finaalipeliin. Useampi valmennustiimimme jäsen on ollut kanssani jo Aalto Predatorsissa ja yhteistyö toimii tiimin sisällä sujuvasti.

Hän arvioi viimeisen kaksiviikkoisen ennen loppuottelua olevan valmennuksen osalta tärkein osuus.

– Mitä valmennuksen merkitykseen finaalipelissä tulee uskon, että suurin työ tehdään näiden kahden viikon aikana ja ottelussa tehdään enää hyvin pieniä muutoksia. Itse finaalipäivänä suurin merkitys on pelaajien suorittamisessa.

Wolverines Ladiesillä on ensimmäisestä finaaliesiintymisestä huolimatta kannettavanaan joukkueeseen sulautuneen GS Demonsin perinteet. Roosters-päävalmentaja Jarmo Lahti on pistänyt merkille joukkueiden hyvin sujuneen yhteen liittymisen.

– Wolverinesin valmennus on tehnyt hyvää työtä sulauttamalla kaksi joukkuetta yhdeksi kovaa pelaavaksi ryhmäksi. Se antaa selvästi kuvan, että heidän valmennus on sitoutunut joukkueeseen ja tekevät paljon töitä voittaakseen.

– Meillä taitaa olla kokeneempi valmennus, mutta se ei välttämättä ole aina hyvä asia. Nuoret ja innokkaat voivat aina keksiä uusi juttuja ja yllättää, Lahti varoittaa aliarvioimasta vastustajaa pelkän  kokemuksen perusteella.

Hän luottaa vahvasti koordinaattoreidensa päätöksenteko- ja pelinjohtokykyihin finaaliottelun paineessa.

– Meillä on paljon kokemusta loppuotteluista kaikilla tasoilla Suomessa ja pyrimme valmistautumaan otteluun huolellisesti. Onneksi meillä on Anni ja Heli, jotka ratkovat nopeasti muutoksia kentällä.


 

Potku maalihaarukkaan voi ratkaista ottelun

Erikoisjoukkueet jäävät välillä pienelle huomiolle, vaikka niissä syntyvät usein ottelun ratkaisut. Aloitus- ja lentopotkuissa voi menettää tai saavuttaa nopeasti hyvät kenttäasemat hyökkäykselle ja kenttämaali ja lisäpisteyrityksillä voi tehdä ratkaisevan piste-eron. Pekka Lamminsalo laskee joukkueensa vahvuuteen kuuluvan hyvän potkaisijan. Tiukassa tilanteessa onnistunut potku maalihaarukkaan voi ratkaista ottelun heidän edukseen.

– Meidän Sanni Seppälän potkaisutaito on äärimmäisen tärkeä etu meille, sekä lentopotkuissa että kenttämaaleissa. Odotan pelistä tasaista ja kenttäasemalla tulee silloin olemaan ratkaiseva rooli. Myös se, että pystymme saamaan pisteitä taululle, kun pääsemme vastustajan 20 jaardin sisälle, on arvokasta.

Jarmo Lahti kertoo joukkueensa paneutuneen myös erikoispelien heikkouksien parantamiseen finaalivalmistautumisessa.

– Erikoisjoukkueissa varsinkin lentopotkujen palautus on ollut meillä heikoin alue, jota olemme nyt harjoitelleet enemmän. Heillä on hyvä potkaisija, joka pystyy kenttämaaleihin ja lisäpisteisiin, meillä taas on pelattu lisäpisteet kahden pisteen yrityksinä.


 

Usko omaan joukkueeseen pysyi

Aloituspotkut suorittaa keskushyökkääjän ja laitahyökkääjän paikalla pelaava Iia Rantala. Vastustajien kohtaaminen jo runkosarjassa kahdesti antoi hyviä vertailukohtia loppupeleihin lähtiessä.

– Runkosarjasta jäi mieleen se, kuinka paljon joukkueet kehittyivät kauden aikana. Ensimmäistä kertaa pelattiin kaksinkertainen sarja, ja oli mielenkiintoista nähdä kuinka joukkueet oppivat toistensa heikkoudet ja vahvuudet, ja pyrkivät mukauttamaan omaa peliään. Yksi kohokohta oli tietysti Oulussa pelattu peli. Sydämentykytykset ja jännitys olivat aivan eri luokkaa kuin koskaan ennen.

Hän nimeää tukun vaarallisia pelaajia vastustajan riveistä joita pitää pitää tarkasti silmällä.

– Finaalivastus Wolverines on kehittynyt mahtavan paljon kauden aikana. Joukkueessa on paljon konkaripelaajia, mutta myös uusia hyviä pelaajia.  Hyökkäyksen puolella vaarallisia pelaajia ovat mm. Kirsti Nirhamo, Jonna Hakkarainen ja Sanni Seppälä.  Puolustuksen puolelta täytyy huomioida vahvojen tukimiesten kuten Elina Keron ja Mia Rohkimaisen olemassaolo.

– Blokkien täytyy osua kohdilleen. Jokaisen pitää tehdä kaikkensa, eikä mitään voi säästellä. Pallot on saatava kiinni, ja taklausten on oltava varmoja. Meillä on vahva joukkue jokaisella osa-alueella ja meiltä löytyy hyviä yksilöitä jokaiselle pelipaikalle. Pelistä tulee tiukka, ja meidän täytyy tehdä jokaisella yrityksellä kaikkemme. Jännittävä peli tiedossa, mutta uskon vahvasti joukkueeni menestykseen, Rantala luottaa joukkuekavereihinsa.

Monella pelipaikalla hyökkäyksessä ja puolustuksessa pelaava Nana Olavuo toimii myös lentopotkujen palauttajana. Pitkä tauko kesällä vaikutti ehkä jonkin verran joukkueen peliotteisiin, mutta hän on tyytyväinen tappiosarakkeen nollaan.

– Hyvät tunnelmat jäivät runkosarjasta. MM-kisat ehkä vähän katkaisivat joukkueen rutiinia ja tauon jälkeen pelaaminen oli vähän hakusessa. Tuli enemmän virheitä, mutta hyvällä tsempillä ja keskittymisellä suoriuduttiin puhtaasti runkosarjan voittajaksi.

– Finaali tulee olemaan tiukka, vastassa on kova joukkue täynnä kokeneita pelaajia. Takakentän puolustajana tulee pitää silmällä erityisesti kokeneita laitahyökkääjiä Kirsti Nirhamoa ja Sanni Seppälää, sekä uudempaa tulokasta, laitahyökkääjän paikalla pelaavaa Jonna Hakkaraista, jolla kuitenkin paljon kokemusta pelistä, Olavuo nostaa esiin samoja nimiä kuin Iia Rantala.

Virheiden minimointi on hänen resepti mestaruuteen.

– Mestaruuden voittamiseen vaaditaan 100 % keskittymistä jokaiselta pelaajalta, niin treeneissä kuin pelissäkin. Pelissä jokaisen pelaajan pitää antaa kaikkensa kentällä, ei ole varaa turhiin virheisiin.

Laitahyökkääjä Janica Välimäki pyrkii tarvittaessa siirtämään vastustajan mahdollisimman kauas Roosters Womenin maalialueesta lentopotkulla. Joukkueen peräänantamattomuus tiukoissa peleissä oli hänestä kauden parasta antia.

– Tämä oli alusta asti se tavoite, että päästään finaaleihin. Mutta hienointa oli nähdä, että usko omaan joukkueeseen pysyi tiukoissakin peleissä ja tilanteissa, eikä kukaan antanut periksi.

Vastaan asettuu hänen arvioissa kokonaisuudessaan hyvä joukkue.

– Wolverines pelaa hyvin joukkueena, mutta yksittäisistä pelaajista esim. Emmi Järn on ollut tähän mennessä vaarallinen pelaaja vastustajan hyökkäykselle. Hän on ottanut paljon syötönkatkoja, ja tehnyt niistä myös maaleja. Lisäksi Sanni Seppälä on ollut hyvä ja tärkeä pelaaja hyökkäyksessä ja potkupeleissä.

– He ovat kova vastus finaaliin. Pitää välttää niitä virheitä mitä ollaan kaudella tehty, ja sen sijaan keskittyä tekemään sitä mitä me osataan. Sen pitäisi riittää voittoon, Välimäki uskoo.


 

Vähemmän virheitä tehnyt voittaa

Yksitoista peliä takana ja vain yksi jäljellä, palkintona mestaruuspokaali.  Päästäkseen nostamaan maljaa kauden viimeisen ottelun jälkeen on pelaajien ja valmennuksen onnistuttava lauantai-illassa. Pekka Lamminsalo odottaa näkevänsä loppuottelussa jotain uutta, mutta onnistuneen tekemisen on tässä vaiheessa lähdettävä selkärangasta.

– Odotan finaalista tiukkaa taistelua. Pelaamme toisiamme vastaan tällä kaudella kolmatta kertaa, joten tunnemme toistemme pelityylit. Veikkaan, että kummatkin joukkueet tuovat vielä pelisuunnitelmiin jotain yllättävää, mutta suurin merkitys on kuitenkin perustekemisellä. Mestaruuden voittaa se, joka suorittaa sitä perusosaamistaan paremmin.

Myös Jarmo Lahti näkee pienemmän virhesaldon omaavan joukkueen vievän tiukan kamppailun.

– Uskon ottelusta tulevan kovaa vääntöä molemmin puolin ja vähemmän virheitä tehnyt voittaa.


 
Naisten Vaahteraliigan SM-finaalin Helsinki Roosters Women vs. Helsinki Wolverines Ladies aloituspotku potkaistaan lauantaina 2.9. kello 18:00 Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla.
 
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Anna Tanskanen