Northern European Football League: Finaali kutsuu

Voitto myös toisesta ottelusta

Helsinki Roosters raivasi tiensä NFLE:n loppuotteluun vakuuttavalla 30 – 48 voitolla Uppsala 86ersista. Avausottelussa vastustaja kaatui numeroin 41 – 27. Kauniissa kevätsäässä ottelu alkoi molempien joukkueiden hyökkäysten tehdessä vuoronperään kaksi maalia. Upsalan toisen maalin jälkeen Roosters-puolustus tiivisti peliään pysäyttäen 86ers hyökkäyksen useaan otteeseen.

Pettynyt Uppsala 86ersin päävalmentaja Moe Kadkhodai joutui toiseen kertaan toteamaan vastustajan paremmaksi.

– Roosters on taitava ja hyvin valmennettu joukkue. Meidän kahden ensimmäisen maalin jälkeen he säätivät puolustustaan ja peittivät alueet joille yritimme edetä. Hyvä peli Roostersilta.

– Nyt meidän ei tarvitse keskittyä enää näihin peleihin, vaan voimme keskittyä Superserieniin. Tavoitteenamme on olla Ruotsin paras ennen kuin kamppailemme muiden maiden parhaita joukkueita vastaan. Toivottavasti saavutamme tavoitteemme ja voimme otella uudestaan Roostersia vastaan ensi vuonna, Kadkhodai asetteli joukkueen tähtäintä tästä eteenpäin.

Roostersin päävalmentaja Marquette Floyd oli tyytyväinen selvään voittoon.

– Me teimme muutamia virheitä, mutta olimme selkeästi parempi joukkue tänään. Se näkyy lopputuloksessa ja kaverit pelasivat todella kovaa tänään.

Vaikka ensimmäisestä ottelusta poiketen Roostersin laitahyökkääjillä pallot pysyivät paremmin käsissä, hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen näki mahdollisuuksia olleen suurempaankin pistemäärään

– Saatiin pelattua suht siisti peli, mutta vieläkin tuli pieniä virheitä minkä takia jäi tuohon 48:aan. Olisi kyllä enemmänkin voinut tehdä pisteitä, mutta toki tuo on ihan kiitettävä määrä tässä vaiheessa kautta. Ei mitään menttaalivirheitä, siinä mielessä kaikki tietää mitä tekee. Se on tosi hyvä asia.

Puolustuksen tahmea alku harmitti hieman puolustuksenkoordinaattori Kari Titolaa. Paremmin kulkeneeseen loppupeliin hän oli tyytyväinen.

– Se oli meidän puolelta sellainen, aamuherätys tapahtui vasta täällä näköjään. Se on toi laivamatka, outo yöpyminen ja bussimatka päälle, mikä näkyi huonona taklaamisena ja henkisenä nukkumisena. Sen jälkeen meni hyvin loppupeli. Ihan tyytyväinen olen. Meillä oli kolme vaihtomiestä joista yksi loukkaantui, eli siihen nähden jätkät pelasivat tosi hyvin ja jaksoivat pelata koko matsin.

Puolustuksen herättyä selkeä lopputulos

Roosters aloitti hyökkäävänä joukkueena. Aloituspotkun palautuksen jälkeen pelinrakentaja Brandon Connette pohjusti pitkillä syötöillä laitahyökkääjä Alexander Wasiljeffille ja laitahyökkääjä Bernard Lusterille kolmannen laitahyökkääjän Timothy Thomasin viimeistelemän Roostersin ensimmäisen maalin. Ville Rontu potkaisi onnistuneella lisäpistepotkulla Roosters johdon 0 – 7. 86ers vastasi nopeasti pelinrakentaja Kieran McDonaghin löytäessä hyökkäysvuoron päätteeksi laitahyökkääjä Fabian Söderbergin, joka eteni 34 jaardia Roostersin maalialueelle. Uppsala yritti kahden pisteen lisäpisteyritystä, mutta sen epäonnistuttua joukkue oli pisteen takaa-ajoasemassa 6 – 7.

Keskushyökkääjä Karri Pajarisen aloituspotkun palautuksella alkaneen helsinkiläisten hyökkäysvuoron päätti Connetten syötöt Wasiljeffille. Luvut 6 -15 kirjattiin tulostaululle maalin ja onnistuneen kahden pisteen lisäpisteyrityksen jälkeen. 86ers ei jäänyt huonommaksi ja tasoitti lukemia McDonaghin juostessa itse maalialueelle ja löytäessä kahden pisteen arvoisesti laitahyökkääjä Björn Thurmonin maalialueelta. Tilanteessa 14 – 15 kummankin joukkueen puolustusten tiivistäessä rivejään seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät tuloksettomasti.

Ensimmäisen neljänneksen lähetessä loppuaan Roosters sai hyökkäysvuoron Uppsalan kenttäpuoliskolta ja toisen neljänneksen alkusekunneilla Brandon Connette löysi Laitahyökkääjä Robin Drockilan 86ersin maalialueelta. Onnistunut lisäpistesyöttö Lusterille kasvatti johdoksi 14 – 23.

Otettaan kiristänyt Roosters-puolustus pakotti 86ersin luopumaan pallosta puolessa kentässä. Timothy Thomaksen onnistunut palautus toi pelivälineen takaisin samoihin kenttäasemiin. Connetten syöttö  Alexander Wasiljeffille söi matkasta puolet pois ja hyökkäysvuoron päätti Thomaksen venytys palloon maalialueen laidassa. Uppsalan seuraava hyökkäysvuoro eteni vahvasti kohti helsinkiläisten maalialuetta. Roosters otti aikalisän, kun matkaa oli jäljellä vain 10 jaardia. Aikalisän jälkeen Toni Ahonen hyökkäyksenlinjasta säkitti pelinrakentaja McDonaghin ensimmäisen kerran ja seuraavalla yrityksellä tukimies Ilja Redin katkaisi syötön ottaen pallon Roostersin haltuun. Toisella neljänneksellä ei lisää pisteitä tehty ja väliajalle joukkueet lähtivät vierailijan 14 – 29 johdossa.

Väliajan lopussa kentälle osunut raekuuro ei ennustanut kotijoukkueelle hyvää. Uppsala aloitti hyökkäävänä joukkueena, mutta 86ersin ensimmäisellä yrityksellä Redin taklasi pallon irti keskushyökkääjä Victor StPierre Laviolettelta ja Toni Ahonen otti pelivälineen haltuun. Ahosen palautuksen jälkeen Roosters- hyökkäys aloitti vain 22 jaardin päästä vastustajan maalista. Kahden lyhyen syötön jälkeen Karri Pajarinen juoksi loput 15 jaardia maaliin kasvattaen eroa numeroihin 14 – 35.

Joukkueiden seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät ilman tulosta, kunnes kolmannen neljänneksen loppuminuuteiilla alkoi tapahtua. Ensin 86ers tasoitti lukemia Kieran McDonaghin syötölla Björn Thurmonille ja lisäpisteyrityksessä Blake Marklewlle. Roosters vastasi välittömästi Bernard Lusterin poimiessa Robin Drockilalta irtitaklatun pallon ja edeten 70 jaardia Upsalan maalialueelle. Ville Ronnun lisäpistepotku kolisteli maalihaarukkaa mennen kuitenkin sisään, lisäten Roostersin etumatkaksi 22 – 42.

Neljännen neljänneksen alussa Toni Ahosen toinen pelinrakentajan säkitys irrotti pallon Kieran McDonaghin otteesta ja Okko Outinen palautti sitä takaisin Upsalan kenttäpuoliskolle. 86ers rangaistuksen jälkeen Roostersin hyökkäys pääsi hyvistä asemista liikkeelle. Hyökkäys kuitenkin tyrehtyi vastustajan maalialueen tuntumassa. Upsalan saadessa pallon vain kahden jaardin päästä omasta maalialueestaan hyvin pelanneen Roosters-puolustuksen innostus kostautui. Helsinkiläisten yrittäessä luoda voimakasta painetta pelinrakentajan paikalle tulleelle Fabian Söderbergille, onnistui keskushyökkääjä Laviolette livahtamaan puolustuksen ohi ja karkuun toiseen päähän kenttää. Söderbergin löydettyä vielä Marklewn numerot kaunistuivat lukemiin 30 – 42. Uppsalan yrittäessä lyhyellä aloituspotkulla saada pallon takaisin itselleen, helsinkiläisten hyökkäys pääsi hyvistä asemista liikkeelle. Connette löysi nopeasti Bernard Lusterin ja laitahyökkääjä otti hankalassa asennossa loppunumerot 30 – 48 kirjanneen syötön kiinni vastustajan maalialueella.

#81 Toni Ahonen

 

Vahva kauden ensimmäinen  peli

Roostersin parhaimpana pelaajana palkittiin pelinrakentaja Brandon Connette ja 86ersiln parhaimpana takapuolustaja Nicko Peterson.

Laitahyökkääjä Bernard Luster pelasi kauden ensimmäisen pelinsä. Kaksi maalia ja 164 jaardia yhdeksällä syötönvastaanotolla kerännyt pelaaja iloitsi uudistuneen joukkueen hyvästä yhteispelistä.

– Kaunis ja aika hyvä keli pelata. Joitain uusia pelaajia viimekaudesta, mutta pelasimme hyvin yhteen. Meitä vastaan tullaan taistelemaan kovaa, joten meidän on uudelleen näytettävä mistä meidät on tehty.

Ensimmäisen pelin pelasi myös ranskalaistukimies Quentin Coulpin. Seitsemän taklausta kirjauttanut ranskalaisvahvistus ei ehkä vielä käynyt kaikilla sylintereillä, mutta arvioi suoriutuneensa kuitenkin kohtuullisesti.

– Oli hienoa ja hauskaa. Uusi joukkue, mikä vaatii sopeutumista. Tänään oli hieman vaikeaa minulle, koska en ole pelannut syyskuun jälkeen. Sydän ei ehkä ollut täysillä mukana ja pitää sopeutua uuteen pelikirjaan. Joten hieman hankalaa, mutta ihan ok.

Ruotsalaisjoukkueesta laitahyökkääjä Alexander Wickström löysi parhaiten tilaa Roosters-puolustuksen keskeltä. Päävalmentaja Kadkhodai ilahtui pelaajan kehittymisestä.

– Tämä oli ensimmäinen peli kun hän löysi itselleen tilaa. Olemme pyrkineet tuomaan häntä enemmän mukaan meidän heittopeliin ja tässä pelissä hän näytti hyvältä. Toivottavasti hän kehittyy lisää ja me pystymme käyttämään häntä enemmän.

#2 Bernard Luster

 

Nuorten esiinmarssi

Pienellä pelaajamäärällä matkassa ollut Roosters antoi runsaasti vastuuta myös nuorille pelaajille. Molemmat koordinaattorit olivat tyytyväisiä heidän rooliinsa ja vastuunkantoon kamppailussa. Mikko Koikkalainen näki useilta pelaajilta hienoja suorituksia.

– Pitää sanoa että nuoret keskushyökkääjät Karri Pajarinen ja Antti Lahtinen pelasivat hienosti, ja suomalaiset laitahyökkääjät Alexander Wasiljeff ja Robin Drockila ottivat hienoja koppeja Lusterin ja Thomaksen lisäksi. Näyttää että kyllä meiltä löytyy nuorta virtaa ja voimaa kanssa. Ja Edward Vesterinen hyökkäyksenlinjasta, mieletön peli jälleen nuorelta kundilta.

Puolustuksen linjassa Toni Ahonen pelasi vahvan pelin säkittäen vastustajan pelinrakentajan kahdesti. Kari Titolaa ilahdutti Ahosen lisäksi myös Viljo Lempisen tapa hoitaa kulmapuolustajan tonttinsa.

– Viljo Lempinen erityisesti. En osaa tilastoja sanoa, mutta ei ainakaan näkynyt minun mielestä kentällä, mikä tarkoittaa että pelaa hyvin silloin. En tiedä tuliko sille puolelle yhtään syötönvastaanottoa, eli tosi hyvin suoriutui. Samoin Edvard Vesterinen auttoi meitä välillä ja pelasi kahteen suuntaan ja oli erikoisjoukkueissa. Tosi hyvin pelasivat kyllä.

Jaycen Spearsin ollessa sivussa sarjan import-sääntöjen vuoksi, Karri Pajarinen kantoi suuren osan juoksuvastuusta ja toimi myös yhtenä joukkueen kapteeneista Santtu Äyräväisen pelikiellon takia. Pelaaja myöntää vastuun tuntuneen ennen peliä.

– Kyllä se vähän jännitti, kun tuli tällainen iso vastuu heti harteille. Paljon piti ottaa huomioon, kun valmistautui peliin, mutta kyllä se sitten meni ihan okei. Ja tuntuu että alkaa kehokin tottuu tähän taas joulukuun operaation jälkeen, että kyllä tää homma toimii.

Vantaan TAFTista siirtynyt Viljo Lempinen on vasta aloittamassa miesten tasolla, mutta harjoittelu Roostersissa on sujunut hyvin.

– Pelistä jäi mieleen, että alussa oli vähän vaikeata puolustuksella. Sitten saatiin homma hanskaan ja rupesi sujuun paremmin koko puolustuksella ja itsellä kanssa. Tämä on ensimmäinen kausi miesten joukkueessa, sinänsä erilainen tunnelma ja muutenkin joukkueena ollut tosi hyvät treenit. Silleen hyvä fiilis on ollut.

– Pelissä tapahtui virheitä ja jälkeenpäin mietin, että miten niitä olisi voinut olla tekemättä ja sitten kehittyä siitä eteenpäin. Ei ollut meidän tasoista vastusta, mutta isoilla peleillä pääsivät lähelle. Olisi pitänyt olla isompi piste-ero, pelissä urakoinut Edward Vesterinen hieman harmitteli pelin päätyttyä.

#24 Karri Pajarinen, #25 Antti Lahtinen ja #28 Viljo Lempinen

 

Vaahteraliigakausi kulman takana

Northern European Football Leaguen loppuottelu pelataan 20.5., mutta sitä ennen Helsinki Roosters aloittaa Vaahteraliigan 6.5. Turku Trojansia vastaan. Päävalmentaja Marquette Floyd odottaa luottavaisena ensimmäistä peliä.

– Mitä Vaahteraliigaan tulee, meillä on vielä töitä edessä. Meillä on parisen viikkoa aikaa, mutta aloittamalla kausi tällä tavalla, pelaamalla tämän tasoista joukkuetta vastaan, uskon että olemme valmiita ensimmäiseen peliin.

Viikonlopun toisessa NEFL ottelussa London Warriors voitti Copenhagen Towersin lukemin 29 – 26. Roostersin finaalivastustaja ja pelipaikkakunta ratkeavat 6.5. pelattavassa ottelussa Carlstad Crusadersin ja London Warriorsin välillä.

Ottelun tilastot: 2017UPHR

Uppsalan raportti ottelusta

AFI report in English

Teksti: Pekka Lylyharju

Kuvat:Jarmo Vehkomäki