Northern European Football League: Tähtäimessä finaali

Loppuottelupaikka ratkaistaan Upsalassa

Sunnuntaina ratkaistaan Northern European Leaguen toinen loppuottelija. Ensimmäisen ottelun kylmässä kevät säässä kotikentällään voittanut Helsinki Roosters matkustaa Ruotsiin Uppsala 86ers:in vieraaksi. Päävalmentaja Marquette Floydin kertoo valmistautumisen sujuneen ennakoidusti.

– Joukkueen valmistautumisessa ei ole muutosta. Valmentajat ja pelaajat ovat keskittyneet edessä olevaan peliin. Tarkoituksena on pelata hyvin ja ilman virheitä.

Kotiottelussa Roostersin hyökkäys näytti lähtevän hyvin käyntiin. Laitahyökkääjien kohmeisiin sormiin pallot eivät kuitenkaan tuntuneet tarttuvan. Monta hyökkäysvuoroa päättyikin lyhyeen. Tähän pitää joukkueen hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaisen mukaan saada muutos.

– Odotan meiltä tasonnousua viime peliin nähden. Olemme nähneet Uppsalalta pari ottelua lisää tältä kaudelta, joten meillä on aika hyvä käsitys, mitä sieltä on lupa odottaa. Pallot pitää ottaa kiinni paremmin, se oli meidän suurin ongelma viime ottelussa. Katsotaan ottelun alussa muuttaako Uppsala omaa tekemistään ja reagoidaan kutsuja sen mukaan.

Roostersin puolustus aloitti Velodromilla vahvasti, mutta hyökkäyksen yskähtely vaikutti osin myös puolustuksen pelaamiseen. Puolustuksenkoordinaattori Kari Titola peräänkuuluttaa parempaa pelaamista toisessa pelissä.

– Viime pelissä Uppsalan hyökkäys pysähtyi alussa meidän asettamaan paineeseen ja vastaiseen räntäsateeseen. Toisella ja kolmannella neljänneksellä hellitin hieman kutsuissa ja myötätuulen avustuksella he pääsivät peliin kiinni. Lisäksi heidän hyökkäyksellä oli 86 yritystä, joten puolustus oli aivan liikaa kentällä. Tulevassa vierasottelussa täytyy peruspelaamisen olla huipputasolla ja isojen pelien määrä saada minimoitua.

Parannettavaa jäi

Edellisen ottelun parhaimmaksi pelaajaksi valittu laitahyökkääjä Timothy Thomas ei ole kovin tyytyväinen pelisuoritukseensa, vaikka löysi toisella puoliajalla yhteisen sävelen pelinrakentaja Brandon Connetten kanssa.

– Keli vaikutti aluksi, mutta kun totuin olosuhteisiin, meidän yhteispeli alkoi sujua. Pelin jälkeen oli aikaa miettiä omaa tekemistä, enkä ollut siihen yhtään tyytyväinen. Amerikkalaista jalkapalloa pelataan neljä neljännestä, eikä auta loistaa vain toisella puoliajalla. Pettynyt olo, vaikka lopussa onnistuinkin hienosti. Mutta yritän parantaa joka päivä.

Hyökkäyksenlinjan ulommaisena pelaava Samuli Vehkomäki on osin tyytyväinen edelliseen peliin, mutta näkee paljon petrattavaa. Varsinkin keskushyökkääjille pitäisi raivata paremmin juoksuväyliä ruotsalaisten puolustuksen läpi.

– Ensimmäisessä ottelussa oli pelillisesti paljon hyviä asioita, joista on hyvä lähteä jatkamaan eteenpäin. Teimme kuitenkin myös aivan liikaa virheitä, jotka on karsittava pois. Heittohyökkäyksemme liikutti jo ensimmäisessä ottelussa palloa hyvin. Seuraava tavoite onkin saada juoksupelimme omalle tasollemme. Avaimet tähän löytyvät hyökkäyksen linjan suorituksesta.

– Edellisessä pelissä molemmat joukkueet tekivät paljon virheitä ja rangaistuksia nähtiin runsaasti. Toisesta kohtaamisesta odotan kokonaisuutena eheämpää ja samalla koko ottelusta laadukkaampaa urheiluviihdettä. Matsissa tullaan paremmin näkemään joukkueiden todellinen pelaamisen taso, ennakoi Vehkomäki tulevaa ottelua.

Iso peli edessä

Northen European Football Leaguen loppuottelupaikka ratkaistaan kahden pelin yhteistuloksella. Vaikka Roostersilla on 14 pisteen etu kotivoitosta, ei sunnuntaina ole varaa katsella tulostaululle. Panokset ovat kovat ja pelin on oltava sen mukaista, toteaa päävalmentaja Marquette Floyd.

– 23. päivä on tulossa kova peli. Se on iso ottelu koko turnauksessa, joten meidän pitää pelata parasta peliämme.

Timothy Thomasilla on lyhyt lista tulevaan peliin.

– Sunnuntaina pelataan ihan eri peli kuin viimeksi. Meillä on vain yksi tehtävä: Voittaa ottelu ja palata kotiin.

Helsinki Roostersin kohtaa Northern European Football Leaguen toisessa ottelussa Uppsala 86ersin Upsalassa Österängens IP:n urheilukentällä 23.4.2017 kello 15:00 Suomen aikaa.

Ottelua voi seurata internetissä suorana lähetyksenä ruotsinkielisellä selostuksella. Lähetys alkaa 14:50 Suomen aikaa ja se on nähtävissä 7€ hintaan.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jarmo Vehkomäki