NVL 2019: Roosters Women vs. Tampere Saints Naiset, jälkipuheet

15.5.2019

Hyvä taistelu ja hyvä peli

Naisten Vaahteraliiga 2019 käynnistyi Roosters Womenin osalta niukalla tappiolla Tampere Saints Naisille Helsingin Velodromilla. Ensimmäisen puoliajan 20 – 13 johto kääntyi toisella puoliajalla vierasjoukkueen 20 – 25 voitoksi. Hankalan talven jälkeen ensimmäinen ottelu vastasi Roostersin päävalmentaja Jesse Jalon odotuksia, mutta hän näki myös paljon hyviä asioita ja iloitsi pelaajiensa onnistumisista.

– Se oli just niin haastavaa, mitä me odotettiin. Saatiin niitä uusia ratkaisuja hyökkäyksen puolella, mitä me haluttiin. Ella Lötjönen pelasi ihan huippumatsin. Kaikkien aikojen ensimmäinen liigapeli, ja teki kaksi maalia. Huippu homma!

Petrattavaakin jäi, ja niitä Jalo lähtee joukkueensa kanssa hiomaan seuraavaa peliä varten.

– Heittopeli ei ihan vielä napsahtanut uomiin, mutta tiedetään mitä tehdään ensi viikolla, ja laitetaan se kuntoon. Ensi viikonloppuna tuleekin ihan erilainen vastustaja vastaan – nyt ruvetaan keskittymään siihen.

Tamperelaisten päävalmentaja Panu Hämäläinen poistui tyytyväisenä Velodromilta. Oman joukkueen virheiden korjaaminen ja nousu toisella puoliajalla ilahdutti.

– Totta kai luonnollisesti voiton jälkeen on hyvä fiilis. Yksittäinen voitto pitkässä kymmenen pelin sarjassa ei niinkään lämmitä, mutta iso juttu oli kuinka pystyttiin toiselle puoliajalle tulemaan ja parantamaan omaa peliä ja pienentämään virheitä. Oltiin minun mielestä henkisesti aika vahvoilla nimenomaan siinä toisella puoliajalla. Näkyy että ne asiat mitä ollaan päästy treenaamaan, ne toimiikin myös. Aika levollisin mielin olin kuitenkin koko matsin tämän suhteen.

Helsinkiläispuolustuksella oli kädet täynnä tamperelaisten juoksupelin kanssa läpi ottelun. Pelaajien peli-ilme ja asenne ilahdutti puolustuksenkoordinaattori Joni Niskasta.

– Tietenkin se on aina harmi kun hävitään. Hyvä taistelu ja hyvä peli, mutta se ei tänään ihan riittänyt. Nyt sitä pitää korjata virheet ja olla ensi viikolla parempia. Näytti siltä että on kauden ensimmäinen peli, tosi paljon on vielä tehtävää. Varsinkin keskijuoksun kanssa meillä oli läpi pelin ongelmia.

Ensimmäisen Vaahteraliiga-pelinsä pelannut Ella Lötjönen sai plakkariin aimo kasan onnistumisia.
Kuva: Hiski Kuusela

Hyvä loppukiri ei aivan riittänyt

Roosters Women aloitti ottelun hyökkäävänä joukkueena.  Eteenpäin meno kuitenkin kangerteli, ja neljännellä yrityksellä joukkue joutui turvautumaan lentopotkuun. Lentopotkussa aloitussyöttö oli päätyä omaksi maaliksi ja tamperelaiset pääsivät aloittamaan oman hyökkäyksensä vain 23 jaardin päässä Roostersin maalista. Helsinkiläisten puolustus oli pysäyttää vastustajan etenemisen maaliviivalla, mutta neljännellä yrityksellä pelinrakentaja Emilia Hartikaisen syöttö sivulle Kaisa Kiurulle tiesi Saints-maalia ja Katri Kakon lisäpisteellä 0 – 7 -johtoa.

Joukkueiden seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät lentopotkuihin. Roosters pääsi aloittamaan kolmannen hyökkäysvuoronsa hyvistä asemista Ella Lötjösen palautettua lentopotkussa pelivälineen 20 jaardin päähän vastustajan maalista. Toisella yrityksellä Lötjönen onnistui kuromaan hyökkäyksen linjan raivaamasta aukosta loput jaardit maaliin. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen epäonnistuttua tilanteeksi tasoittui 6 – 7.

Helsinkiläiset pääsivät uudelleen hyökkäämään, kun Saintsin ensimmäisen yrityksen aloitussyöttö lähti pelirakentajan yli ja Roostersin puolustuksen linjasta Aada Nwajei ehti ensimmäisenä pallon päälle. Saintsin 27 jaardin linjalta lähtenyt hyökkäys päättyi pelinrakentaja Janina Virtasen juostua neljännellä yrityksellä pallon kanssa viimeiset kaksi jaardia maalialueelle, sivusuunnassa ohi Saints-puolustuksen, siirtäen helsinkiläiset maaliin ja 12 – 7 johtoon.

Kahden tuloksettoman hyökkäysvuoron jälkeen tamperelaiset saivat jälleen pelivälineen liikkeelle. Roosters-puolustus pysäytti Katri Kakon 19 jaardin juoksun tuumien päähän Roosters-maalista, mutta Kaisa Kiuru juoksi loput matkasta maaliin ja tulostaululle muuttuivat numerot 12 – 13. Pelin huikein maali nähtiin seuraavalla helsinkiläisten hyökkäysvuorolla. Pelinrakentaja Janina Virtasen saatua kovan tällin hän joutui siirtymään sivurajalle seuranneen yrityksen ajaksi ja hänen tilalleen pelinrakentajan paikalle asettui Mari Jääskelä. Pallo päätyi aloitussyötössä kuitenkin suoraan Ella Lötjöselle, joka karkasi Tampereen puolustuksen keskeltä 64 jaardin karkumatkalle vastustajan maalialueelle saakka. Onnistunut lisäpistesyöttö Janina Virtaselta Janica Välimäelle vaihtoi Roosters johdoksi 20 – 13, mikä jäi puoliaikatulokseksi.

Saints aloitti toisen puoliajan vahvalla juoksuvyörytyksellä. Yli viisi minuuttia pelikellosta kuluttanut hyökkäysvuoro päättyi pelinrakentaja Emilia Hartikaisen viimeisteltyä maalin yhden jaardin juoksulla. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen epäonnistuttua tilanteeksi tasoittui 20 – 19. Tamperelaiset saivat vielä toistamiseen pitkän hyökkäysvuoron, mutta neljänneksen vaihtuessa helsinkiläisten puolustus pysäytti neljännen yrityksen, siirtäen vuoron omalle joukkueelleen. Saints-puolustuksesta Jonna Tuovinen onnistui kuitenkin nappaamaan itselleen vastustajan syötön, ja tällä kertaa tamperelaiset veivät pelivälineen loppuun saakka. Kaisa Kiurun juoksulla Saints siirtyi 20 – 25 johtoon.

Roostersin seuraava vastaus jäi lyhyeksi, mutta Aada Nwajein ja Kaisa Kelloniemen taklattua tamperelaisten pallonkantajan neljännellä yrityksellä vajaaksi, pääsivät helsinkiläiset vielä yrittämään maalintekoa pelikellon näyttäessä 1:55. Helsinkiläiset saivat pelivälineen siirrettyä omalta 36 jaardin linjalta aina tamperelaisten 19 jaardin linjalle. Ella Lötjönen onnistui ensin juoksulla etenemään yhdeksän jaardia ja Janina Virtanen löysi kahdella onnistuneella syötöllä Isabella Lievosen n. 40 jaardin verran. Hyökkäysvuoro tyrehtyi kuitenkin tuloksettamana ja Saints pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan Roosters Womenista.

Toinen debytoinut pelaaja, numerolla 31 pelannut Kaisa Kelloniemi antoi myös hyviä näytteitä osaamisestaan. Myös Aada Nwajei oli useasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Kuva: Hiski Kuusela

Hyvin pelattiin

Roosters Womenin joukkue uusiutui tälle kaudelle isolla kädellä. Viime kausi meni vielä sivuun Ella Lötjöseltä, mutta kasvatti pelihaluja. Näytön paikan tullessa tulosta syntyi ja lopputuloksesta huolimatta ottelusta pystyi poistumaan hyvillä mielin.

– Jäi tosi hyvät tunnelmat. On tätä odotettu ja ihan hyvällä mielellä vedettiin loppuun asti. Tietysti noi ensimmäiset touchdownit oli hieno vetää. Lähdin niitä tavoittelemaan ja ne tulivat täyteen, niin olen tosi tyytyväinen.

– Ihan positiiviset tunnelmat loppujen lopuksi. Oli tiukka peli ja olin yllättynyt, että pysyin ihan hyvin mukana vaikka olin ensimmäistä kertaa pelissä. Että ihan hyvä fiilis, summaa puolustuksen takakentällä pelannut Kaisa Kelloniemi ensimmäisen ottelunsa satoa.

Haastattelukierroksen kokeneinta kaartia edustava Isabella Lievonen debytoi viime kaudella. Tappiosta huolimatta hänellekin jäi hyvät tunnelmat pelistä.

– Ihan hyvä oli ensimmäinen peli tälle kaudelle, eikä ehditty mitään harjoituspelejä pelaamaan. Minun mielestä me pelattiin ihan hyvin, vaikka oli ihan peruspeliä. Parannettavaa on, muttei ihan mitään ilmiselviä. Hyvin pelattiin!

Lievonen sai ottelussa myös tulikasteensa avauspotkujen potkaisijana.

– Kick-offissa ensimmäistä kertaa vähän jännitti kun potkaisi, mutta ihan hyvin ne sitten menivät loppujen lopuksi.

Roosters Women teki täksi kaudeksi farmisopimuksen Lohja Lionessin kanssa, ja sieltä olikin muutama pelaaja täydentämässä Roosters-pelaajistoa. Heidi Turkia uskoo useampiakin halukkaita löytyvän, kun ottelukokemukset päätyvät Lohjalle saakka.

– Ihan huikeat tunnelmat, ihan varmasti tulen pelaamaan enemmänkin. Uskon, kun mennään lohjalaisten kanssa käymään omissa treeneissä ja hehkutetaan miten siistiä täällä on pelata, niin varmaan farmista tulee enemmänkin porukkaa jatkossa pelaamaan pelejä.

– Tosi hyvä tunnelma. Ensimmäistä kertaa pelasin puolustuksen linjassa ja se oli kyllä aika huikea kokemus. On kyllä tosi hyvät fiilikset, Turkia kuvailee kamppailua tamperelaisten hyökkäyksen linjan kanssa.

Farmijoukkue Lohja Lionessesin riveistä pelaamaan saapunut Heidi Turkia oli innoissaan ensimmäisestä Roosters-pelistään. Lisää on tiedossa!
Kuva: Hiski Kuusela

Roosters Women kohtaa seuraavaksi Turku Trojans Womenin lauantaina 18.5. kello 18.00 Helsingin Velodromilla.Tule katsomaan ja nauttimaan pelitunnelmasta: liput 5 euroa. Ennakkolippuja myy ennakkolippu.com.

Ottelu-streamin tulet löytämään osoitteesta https://solidsport.com/helsinkiroosters/watch/naisten-vaahteraliiga-roosters-trojans-18-5-2019. Yksittäisen streamin hinta on 3 euroa: kannattajajäsenyydellä pääset katsomaan kaikki Roosters Womenin ja Roosters-junioreiden pelit 5 euron kuukausihintaan.

Teksti: Pekka Lylyharju