NVL 2019: St. Petersburg Valkyries vs. Roosters Women, jälkipuheet

28.5.2019

Aivan uskomaton tsemppi

Lauantaina sateisella Kotkan Karhulan Keskuskentällä Roosters Women koki kauden kolmannen tappionsa. Lukemin 50 – 20 voiton otti matkaansa St. Petersburg Valkyries. Helsinkiläiset saivat hyvän alun otteluun, mutta ensimmäisellä puoliajalla pietarilaiset onnistuivat kahteen otteeseen kahdella lyhyellä aloituspotkulla saamaan pisteiden teon jälkeen pallon haltuunsa. Pienellä pelaajamäärällä matkassa olleen Roosters Womenin pelaamista ei helpottanut muutama loukkaantuminen ottelun aikana. Väliajalla helsinkiläisten peli-ilme muuttui, ja toisella puoliajalla nähtiin ehkä kauden parasta pelaamista sisuuntuneelta joukkueelta. Roosters Womenin päävalmentaja Jesse Jalo oli ylpeä joukkueensa pelaajista. Myös apuvalmentaja Rikhard Ståhlberg saa päävalmentajansa kiitokset väliajan säädöistä.

– Tehtiin isoja muutoksia puolustukseen. Ne toimivat ja aivan uskomaton tsemppi pelaajilla. Voitettiin toinen puoliaika. Ei voi kuin olla hemmetin ylpeä. Ensimmäisellä puoliajalla annettiin vähän liikaa eteen meidän erikoisjoukkueissa, mutta ne korjataan. Muutettiin meidän hyökkäyksen blokkiskeemaa, siitä tulee kyllä iso kiitos Rikille, ja tuntuu että siitä on hyvä lähteä jatkamaan meidän hyökkäyksen parantamista. Nyt on kolme tappiota alla, mutta kyllä se voittokin sieltä vielä tulee.

Kausi ei ole lähtenyt hyvin liikkeelle Valkyriesin kannaltakaan. Pietarin päävalmentaja Ilya Kravtsov arvioi kummankin joukkueen olleen hieman samanlaisissa asetelmissa kauden alkaessa, mutta parantaneen otteitaan pikkuhiljaa.

– Otteluun lähdettäessä molemmat joukkueet olivat tilanteessa, jossa eivät olisi halunneet olla. Molempia on vaivannut loukkaantumiset ja muutenkin hankala alkukausi. Mielestäni molemmat ovat astuneet eteenpäin ja parantaneet suoritustaan, varsinkin me itse.

Kravtsov iloitsi voitosta, mutta ei ole vielä täysin tyytyväinen. Parannettavaa Valkyriesin pelaamisesta vielä löytyy.

– Tietenkin olen iloinen, että pelasimme huomattavasti paremmin kuin parissa ensimmäisessä pelissä, mutta emme ole vielä siellä missä meidän pitäisi olla. Onneksi nyt oli vasta kolmas peli ja seitsemän, mukaan luettuna Roosters vielä kertaalleen, on edessä. Meidän pitää pitää tätä peliä askeleena parempaan ja jatkaa kehitystä ja parantaa ottelu ottelulta. Kauden päätteessä nähdään mihin olemme päässeet.

Ensimmäisen puoliajan pietarilaispommitus ei hymyilyttänyt Roosters-puolustusta koordinoivaa Joni Niskasta, mutta helsinkiläispuolustuksen otteet toisella puoliajalla saivat ansaitut kiitokset koordinaattorilta.

– Toinen puoliaika oli meidän parasta futista tällä kaudella. Vaikka meitä oli tänään vähän matkassa, niin nyt saatiin onnistumisia yksilötasolla ja se auttoi myöskin joukkuetasolla. Toiseen puoliakaan voi olla tyytyväinen, ensimmäinen puoliaika meni kyllä tosi huonosti.

Roosters Womenin edellinen kohtaaminen Valkyriesin kanssa oli viime kauden välierissä. Kuva: EkiTee Photography

Murheellinen toinen neljännes

Valkyries sai salama-alun otteluun, kun ensimmäisellä hyökkäysyrityksellä pelinrakentaja Elena Proskurikova syötti valintapelissä Daria Briukhovetskaian karkumatkalle Roosters-maaliin. Lisäpistepelissä Proskurikova hämäsi antavansa pallon keskushyökkääjälle, mutta juoksikin itse pelivälineen kahden pisteen arvoisesti helsinkiläismaaliin. Roosters Women ei hätkähtänyt vaan kuljetti pelivälineen Mari Jääskelän kainalossa yhdeksän jaardin päähän vastustajan maalialueesta, mistä pelinrakentaja Janina Virtanen juoksi loppumatkan. Jääskelän kahdella lisäpisteellä tilanteeksi tasoittui 8-8.

Helsinkiläiset pääsivät uudelleen yrittämään pisteiden tekoa Eveliina Monosen ja Vera Holmqvistin saatua pallon irti Valkyriesin pallonkantajalta ja Karoliina Holopaisen ja Heli Ronnun ehdittyä sen peittämään. Roosters hyökkäys pääsi vastustajan 10 jaardin sisäpuolelle, mutta neljännellä yrityksellä hyökkäysvuoro tyrehtyi.

Valkyriesin hyökkäys eteni ja toisen neljänneksen alussa pelinrakentaja Proskurikova juoksi itse pelivälineen kanssa maalialueelle. Lisäpisteyrityksen epäonnistuttua  jatkettiin numeroissa 14 – 8. Pietarilaisten saatua onnistuneella lyhyellä aloituspotkulla pallon itselleen, Alexandra Fedorova teki seuraavan pietarilaismaalin karattuaan Roosters puolustukselta 28 jaardia helsinkiläisten maalialueelle. Proskurikovan syöttö Daria Briukhovetskaialle tiesi kahta lisäpistettä ja pietarilaisjohdon kasvamista lukemiin 22 – 8.

Roosters sai seuraavan aloituspotkun haltuunsa, muttei onnistunut etenemään. Lyhyeksi jääneen lentopotkun jälkeen Valkyries pääsi hyvistä asemista jatkamaan omaa hyökkäystään ja Briukhovetskaia lisäsi pisteitä taululle juosten maalialueen etukulmasta sisään. Helsinkiläisittän murheellinen toinen neljännes jatkui pietarilaisten toisella onnistuneella lyhyellä aloituspotkulla. Valkyries käytti saamansa hyökkäysvuoron hyväkseen ja onnistui Roosters-puolustuksen paineesta huolimatta lisäämään pisteitä tulostaululle Proskurikovan löydettyä syötöllään Oksana Arbatovan. Keskushyökkääjä Yulia Bobrovan onnistuneen lisäpisteen jälkeen pietarilaisten johtolukemat olivat 36 – 8.

Valkyries ehti vielä ennen puoliaikaa tekemään Anastasia Gorkutchenkon ja Briukhovetskaian syötön vastaanotoilla väliaikatulokseksi 44 – 8.

Toisen puoliajan aloittanut lyhyt aloituspotku päätyi helsinkiläisille. Tiukalla asenteella pukukopista saapunut Roosters-hyökkäys  päätti  puolenkentän tuntumasta lähteneen hyökkäysvuoron Janina Virtasen  neljännen yrityksen  juoksulla maaliviivan tuntumasta, tasoittaen tilannetta lukemiin 44 – 12. Valkyriesin Daria Briukhovetskaia esitti vaarallista nopeuttaan karattuaan vastineeksi hyvin osuneiden blokkien turvin 60 jaardia helsinkiläismaalialueelle.

Roostersin hyökkäys jatkoi hyviä otteitaan ja Mari Jääskelän 13 jaardin maalijuoksulla tasoitti tilannetta. Roostersin puolustuksen pysäytettyä Valkyries-hyökkäyksen helsinkiläiset kolkuttelivat kahteen otteeseen pietarilaisten maalialueen portteja, mm. Mari Jääskelän hienolla syötön jälkeisellä 50 jaardia keränneellä juoksulla, mutteivät onnistuneet pisteiden teossa ja lopputulokseksi jäi 50 – 20.

Myös Janina Virtanen iloitsi joukkueensa toisella puoliajalla löytyneestä peli-ilmeestä.
Kuva: EkiTee Photography

Tosi hyvä korjausliike

Ensimmäisen puoliajan vaikeuksissa ollut Roosters Women sai toisella puoliajalla paremman otteen kamppailussa. Pietarilaisten lyhyet aloituspotkut onnistuivat ensimmäisellä puoliajalla rikkomaan peliä, pelinrakentaja Janina Virtanen harmitteli toisen neljänneksen tapahtumia, mutta joukkueen nousu toisella puoliajalla nosti tunnelmaa.

– Peli eteni paremmin. Sekä hyökkäys että puolustus saivat enemmän otetta siitä hommasta. He potkivat niitä lyhyitä on-sideja ja hajottivat peliä siinä alkuun. Saivat paljon hyökkäysvuoroja ja me menetettiin siinä kohtaa. Mutta hyvin taisteltiin siihen nähden, että meitä oli todella vähän. Ja tosi ylpeä kaikista pelaajista, koska kaikki pelasi erilaisia (pelipaikkoja), mitä ei ole kertaakaan aikaisemmin pelannut.

Tiukkaa vääntämistä molempiin suuntiin linjoissa sai harrastaa Henrika Stjernberg. Vastustajan pikamaali ei Roostersia lannistanut, mutta Valkyriesin heittohyökkäykseen ei ensimmäisellä puoliajalla löytynyt oikeita lääkkeitä.

– Olihan se kieltämättä. Ensimmäiset yrityksethän menivät tosi hyvin. Ensimmäinen hyökkäyksen draivi me korvattiin heti, ettei lähtenyt ihon alle se heidän maali. Sitten alkoi tuollainen tasainen alamäki ja hehän polttivat meidän takakenttää niillä heitoilla. Hienoja heittoja heiltä, ja me emme pystyneet niihin vastaamaan. Sitten puoliajan jälkeen tosi, tosi hyvä korjausliike meiltä, että saatiin nuo juoksublokit osumaan ja uppoamaan.

– Oli hienoa nähdä, että tuli onnistumisia monilla blokeissa, tuli maaleja ja voitettiin toinen puoliaika. On se sentään jotain, Stjernberg kertasi ottelun ilonaiheita.

Linjoissa pääsi myös vääntämään lohjalaistaustainen Petra Nieminen. Pienen pelaajamäärän taisteluhenki sai hänet iloisena katsomaan jo seuraavaa ottelua kohti.

– Meillä oli kyllä hyvä tuo viimeinen puoliaika. Minä olen ylpeä meidän naisista. Meillä oli kuitenkin tosi vähän pelaajia. Lopputulos oli mitä oli, mutta olen ainakin tosi iloinen tuosta viimeisestä puoliajasta, miten naiset tsemppasivat ihan huikeasti. Ensi viikolla sitten isompi tsemppi tuonne Helsinkiin päin. Silloin sitten pelataan uudestaan.

Valmennuksen muutokset toiselle puoliajalle auttoivat toisen puoliajan peli-ilmeen muutoksessa.

– Me saimme puoliajalla valmentajilta tosi hyvin vinkkejä, miten lähdetään seuraavaan kahteen neljännekseen: miten lähdetään menemään – ja ne sitten purivat Valkyriesiin tosi hyvin. Puolustuksen puolella saatiin hyvä möhinä päälle, ja siitä se sitten lähti. Alettiin pysäyttää pelejä ja nämä kaksi viimeistähän oli ihan meidän neljänneksiä selkeästi. Kaikilla on tosi hyvä fiilis edelleen. Vaikka tappio tuli, siellä pääsi jengi uusille pelipaikoille ja kaikki on hyvällä fiiliksella. Itsekin pääsin hyökkäyksen puolelle ja tästä on tosi hyvä jatkaa, lauantain rosterin pienuudesta johtuneet kokeilut hyökkäyksessä nostivat naurahduksen puolustuksen takakentällä normaalisti pelaavan Kaisu Lepistön huulille.

– Seuraavana on sitten toinen Helsingin joukkue, niin sitten katsellaan. Hyvin se menee, päätti Lepistö.

Roosters Women kohtaa seuraavaksi Wolverines Ladiesin maanantaina 3.6. kello 18.00 Helsingin Velodromilla. Tule paikalle!

Amerikkalainen jalkapallo on parasta kentän reunalla seurattuna. Jos et pääse paikalle, ottelutallenne on katsottavissa SolidSportin Roosters-kanavalla. Yksittäisen streamin hinta on 3 euroa: kannattajajäsenyydellä pääset katsomaan Roosters Womenin ja Roosters-junioreiden kotipelit 5 euron kuukausihintaan.

Teksti: Pekka Lylyharju